Рішення
від 14.07.2010 по справі 19/135-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінт ерну, 16 тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

14.07.10 Справа № 19/135-10

Розглянувши матеріали с прави за позовом Дочірньо го підприємства «Будинок від починку «Стоянка», м. Київ

до Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_1, м. Ірпінь

про визнання договору купівлі-продажу недійсним

суддя Т.П. Карп ечкін

від позивача - Сити й В.О. (довіреність б/н від 24.06.20 10 р.);

від відповідача - н е з'явився.

обставини справи:

Дочірнє підприємство «Б удинок відпочинку «Стоянка» звернулось до господарськог о суду Київської області з по зовом до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1 про визнанн я договору купівлі-продажу н едійсним.

Провадження у справі було п орушено відповідно до ухвали господарського суду Київськ ої області від 2 липня 2010 року т а призначено справу до розгл яду на 14 липня 2010 року .

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що договір купівлі-продаж у укладений з відповідачем б ув укладений з грубим поруше нням норм чинного законодавс тва.

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місц е розгляду справи ухвалою су ду від 2 липня 2010 року в судове з асідання не з'явився, витребу ваних документів не подав, у з в' язку з чим суд вважає за мо жливе відповідно до ст. 75 ГПК У країни розглянути справу без його участі за наявними в ній матеріалами справи.

14 липня 2010 року відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину ріше ння.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, судом в становлено наступне.

Між Дочірнім підприємство м «Будинок відпочинку «Стоян ка»(за договором - продавець) т а Фізичною особою - підприємц ем ОСОБА_1 (за договором - по купець) 3 листопада 2009 року було укладено договір купівлі-пр одажу. За умов договору прода вець продає майно, а саме - фа рбу водоемульсійну, згідно з додатком до цього договору (н адалі - майно), а покупець зобо в' язується прийняти та опла тити майно на умовах цього до говору. Майно на момент уклад ання цього договору є власні стю продавця (пункт 1.1 договор у). Якість майна має відповіда ти державним стандартам Укра їни та іншій технічній докум ентації, що встановлює вимог и до якості подібної сировин и в Україні (пункт 1.2 договору). Обов'язки продавця (пункт 2 дог овору): Передати покупцю майн о, визначене у п. 1.1 догово ру, в порядку, встановленому у п. 5.1 договору (пункт 2.1 договору ). Не перешкоджати здійсненню покупцем прав володіння, кор истування та розпорядження м айном після переходу до поку пця права власності на майно (пункт 2.2 договору). Обов'язки п окупця (пункт 3 договору): Опла тити вартість майна в строки та на умовах, визначених цим д оговором (пункт 3.1 договору). Оп лата здійснюється шляхом про ведення платежу (платежів) в р озмірі вартості майна на рах унок, вказаний продавцем. Нал ежним доказом здійснення опл ати буде письмове повідомлен ня (лист) покупця на ім' я прод авця (пункт 3.2 договору). Прийня ти майно відповідно до умов ц ього договору (пункт 3.3 догово ру). Вартість майна визначаєт ься у додатку до цього догово ру (пункт 4.1 договору). Майно від повідно до цього договору пе редається та приймається сто ронами шляхом складання акту прийому-передачі майна (пунк т 5.1 договору). Відмова від вико нання договору не допускаєть ся, окрім випадків, передбаче них законом (пункт 9.5 договору ).

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зов в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся про день і час розгляду спр ави був повідомлений належни м чином, причини неявки суду н е повідомив.

Судом оглянуті оригінали д окументів залучених до матер іалів справи.

При вирішенні спору судом в раховано, що у відповідності до ст. 193 ГК України, суб' єкт г осподарювання та інші учасни ки господарських відносин по винні виконувати господарсь кі зобов' язання належним чи ном відповідно до закону, інш их правових актів, договору, а за відсутності конкретних в имог щодо виконання зобов' я зання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно с тавляться. До виконання госп одарських договорів застосо вуються відповідні положенн я Цивільного кодексу України .

Статтею 203 Цивільного кодек су України передбачено, що зм іст правочину не може супере чити цьому Кодексу, іншим акт ам цивільного законодавства , а також моральним засадам су спільства.

Згідно приписів статті 180 го сподарського кодексу Україн и, господарський договір вважається укладеним, якщо м іж сторонами у передбачених законом порядку та формі дос ягнуто згоди щодо усіх його і стотних умов. Істотними є умо ви, визнані такими за законом чи необхідні для договорів д аного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із стор ін повинна бути досягнута зг ода. При укладенні господарс ького договору сторони зобов 'язані у будь-якому разі погод ити предмет, ціну та строк дії договору. Умови про предмет у господарському договорі пов инні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, п ослуг), а також вимоги до їх як ості. Ціна у господарському д оговорі визначається в поряд ку, встановленому цим Кодекс ом, іншими законами, актами Ка бінету Міністрів України. Ст роком дії господарського дог овору є час, впродовж якого іс нують господарські зобов'яза ння сторін, що виникли на осно ві цього договору.

За договором купівлі-прода жу одна сторона (продавець) пе редає або зобов'язується пер едати майно (товар) у власніст ь другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'я зується прийняти майно (това р) і сплатити за нього певну гр ошову суму (стаття 655 Цивільно го кодексу України).

Продавець зобов'язаний пер едати товар покупцеві у стро к, встановлений договором ку півлі-продажу, а якщо зміст до говору не дає змоги визначит и цей строк, - відповідно до по ложень статті 530 цього Кодексу (стаття 663 Цивільного кодексу України).

Ціна є істотною умовою госп одарського договору. Ціна за значається в договорі у грив нях. Ціни у зовнішньоекономі чних договорах (контрактах) м ожуть визначатися в іноземні й валюті за згодою сторін (час тина 2 статті 189 Господарськог о кодексу України).

Проаналізований судом дог овір купівлі-продажу від 3 лис топада 2009 року не містить жодн ої вимоги, що відповідає вимо гам статті 180 Господарського к одексу України. Не містячи ум ов, що визначають предмет дог овору купівлі-продажу, догов ір купівлі-продажу від 3 листо пада 2009 року не передбачає й ін ші істотні умови такого дого вору, зокрема ціну майна та ст рок дії договору.

Крім того частиною 3 статті 215 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо недійсн ість правочину прямо не вста новлена законом, але одна із с торін або інша заінтересован а особа заперечує його дійсн ість на підставах, встановле них законом, такий правочин м оже бути визнаний судом неді йсним (оспорюваний правочин) .

Враховуючи те, що сторонами договору купівлі-продажу ві д 3 листопада 2009 року, на момент звернення позивача до суду, н е було укладено жодної додат кової угоди до договору яка б врегулювала істотні умови д оговору, суд дійшов висновку про наявність правових підс тав для задоволення позову.

Оскільки вимога щодо відшк одування судових витрат не м іститься в позовній заяві, су дові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК Ук раїни, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Визнати недійсним до говір купівлі-продажу від 3 ли стопада 2009 року укладений між Дочірнім підприємством «Буд инок відпочинку «Стоянка»(01011 , м. Київ, вул. Рибальська, 13, код 3 6305098) та Фізичною особою - підпри ємцем ОСОБА_1 (08200, АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1).

Дане рішення господарс ького суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного ст року з дня його належного офо рмлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційно му або касаційному порядку.

Суддя

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.07.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу10975624
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/135-10

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Постанова від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Рішення від 14.07.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні