Рішення
від 22.03.2023 по справі 580/6342/22
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2023 року справа № 580/6342/22

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Гаращенка В.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження без виклику сторін адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес Лайн до Головного управління ДПС у Черкаській області, Державної податкової служби України, про визнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду надійшов позов товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес Лайн до Головного управління ДПС у Черкаській області, Державної податкової служби України, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління ДПС у Черкаській області від 30.08.2022 №247/23-00-04-03-22 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ Бізнес Лайн;

- зобов`язати Державну податкову службу України поновити облікові дані та записи рахунків інтегрованої карти ТОВ Бізнес Лайн в системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА) щодо суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, які були наявні станом на 30.08.2022 до прийняття рішення від 30.08.2022 №247/23-00-04-03-22 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість для відносвлення можливості виправлення помилки.

Ухвалою судді від 24.01.2023 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, без виклику учасників справи.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що оскаржене рішення прийняте Головним управлінням ДПС у Черкаській області на підставі: довідки про подання (не подання) платником ПДВ податковому органу декларації з податку на додану вартість протягом 12 послідовних податкових місяців від 24.08.2022 №246/23-00-04-03-21. При цьому, позивачем до матеріалів позову надається копія податкової накладної з податку на додану вартість за червень 2022 року, яка містить відомості про придбання товарів з метою формування податкових зобов`язань за №6 від 10 червня 2022 року у ТОВ «Стар Принт», реєстраційний номер в ЄРПН 9102947951 від 29 червня 2022 року.

Помилково дана операція не була включена до податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2022 року.

Суб`єкт господарювання у разі анулювання реєстрації платника ПДВ виключається із Реєстру платників ПДВ, відповідно уточнюючий розрахунок за період, у якому він був платником ПДВ, такий суб`єкт господарювання подати не може.

Станом на час винесення спірного рішення, а саме на 30.08.2022 відповідач 1 був обізнаний про діяльність товариства, про сплату податку на додану вартість, і таким чином достовірно знав, що підстави які дають можливість позивачу скасувати реєстрацію платника ПДВ перестали існувати.

Також позивач зазначив, що підставою для внесення до Реєстру змін щодо скасування анулювання реєстрації, що відбулось за самостійним рішенням контролюючого органу, є рішення суду, яке набрало законної сили, або рішення контролюючого органу про скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ. Рішення із копіями відповідних документів направляється до Державної податкової служби України для внесення відповідних змін до Реєстру.

На підставі наведеного позивач вважає, що його позовні вимоги підлягають задоволенню.

До суду від представника відповідача Головного управління ДПС у Черкаській області, надійшов відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що позивачем подано податкові декларації за 12 послідовних податкових місяців з серпня 2021 року по липень 2022 року, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту у таких деклараціях, тому оскаржене рішення прийнято правомірно.

Представником відповідача Державної податкової служби України, подано відзив на позовну заяву, в якому проти задоволення позову заперечив, посилаючись на те, що за даними ІКС «Податковий блок» в податкових деклараціях з ПДВ протягом 12 послідовних податкових (звітних) місяців, наданих ТОВ «Бізнес Лайн» за серпень 2021 - липень 2022 року задекларовано суму від`ємного значення у розмірі 35952 грн, що включається до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, яке виникло за результатами поданих податкових декларацій з ПДВ за попередні (податкові) періоди.

Таким чином, задекларована ТОВ «Бізнес Лайн» сума від`ємного значення у рядку 21 декларації ПДВ у складі податкового кредиту не є фактом придбання товарів, здійснених з метою формування податкового кредиту протягом 12 послідовних податкових місяців.

У позовній заяві ТОВ «Бізнес Лайн» зазначено про наявність операцій з придбання товарів в червні 2022 року, що підтверджено зареєстрованою в ЄРПН 29.06.2022 податковою накладною № 6 від 10.06.2022 на загальну суму 260 грн., в т.ч. сума ПДВ 43,33 грн, проте придбання по даній операції не задекларовано в декларації з податку на додану вартість за червень 2022 року.

Слід зазначити, що чинними нормами Податкового кодексу України не передбачено відновлення закритого рахунку платника податків в СЕА після скасування реєстрації такого суб`єкта господарювання платником ПДВ та поновлення в облікових даних платника податку суми ПДВ по отриманих податкових накладним.

Відповідач стверджує, що законодавцем уточнено та вдосконалено процедуру виконання судового рішення, яке набрало законної сили, щодо внесення до реєстру платників податку на додану вартість змін щодо скасування (відміни) анулювання реєстрації платника податку на додану вартість. У разі скасування рішення про анулювання реєстрації, якщо інше не визначено судовим рішенням, контролюючий орган вносить до Реєстру запис про реєстрацію платника ПДВ із урахуванням особливостей, визначених Положенням. Тобто підставою для внесення до Реєстру відомостей щодо скасування анулювання реєстрації є рішення суду, яке набрало законної сили.

З урахуванням наведеного, відповідач просив відмовити в задоволенні вимог повністю.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення учасників справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

З наявних матеріалів справи судом встановлено, що рішенням Головного управління ДПС у Черкаській області від 30.08.2022 №247/23-00-04-03-22 анульовано реєстрацію платника податку на додану вартість товариства з обмеженою відповідальністю «Бізнес Лайн» (Код ЄДРПОУ 25210785) на підставі п.п. «г» п.184.1 ст.184 Податкового кодексу України, оскільки платник податків протягом 12 послідовних податкових місяців, за серпень 2021 - липень 2022 року, подає контролюючому органу декларації з податку на додану вартість, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту, що підтверджено реєстром декларацій з ПДВ за 12 послідовних місяців від 24.08.2022 №246/23-00-04-03-21.

Датою анулювання реєстрації платником ПДВ є 30.08.2022.

Не погоджуючись з вказаним рішенням позивач звернувся до суду з даним позовом.

Статтею 184 Податкового кодексу України регламентовано підстави і порядок анулювання реєстрації платника податку.

Пунктом 184.1 статті 184 ПК України визначено, що реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку, і відбувається у випадках, визначених абзацами «а»-«з» цього пункту.

Відповідно до підпункту «г» пункту 184.1 статті 184 ПК України анулювання реєстрації платника податку відбувається у разі, якщо особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту.

Згідно з пунктом 184.2 статті 184 ПК України анулювання реєстрації на підставі, визначеній у підпункті «а» пункту 184.1 цієї статті, здійснюється за заявою платника податку, а на підставах, визначених у підпунктах «б» - «з» пункту 184.1 цієї статті, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу.

Відповідно до пункту 5.2 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 листопада 2014 року №1130, що зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2014 року за №1456/26233 (далі - Наказ № 1130) при розгляді питання анулювання реєстрації згідно з підпунктом «г» пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу 12 місяців визначаються із урахуванням того, що: не враховується місяць, в якому проведено реєстрацію особи платником ПДВ, якщо особа зареєстрована платником ПДВ з дня іншого, ніж перший день календарного місяця; включаються останні 12 послідовних податкових місяців, за які подані податкові декларації (у разі подання декларацій) або сплив строк подання податкових декларацій (у разі неподання декларацій) до отримання чи складання контролюючим органом документа, який є підставою для анулювання реєстрації.

Згідно з пунктом 5.5 Наказу № 1130 контролюючі органи здійснюють постійний моніторинг платників ПДВ, включених до Реєстру, та приймають рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ у разі існування відповідних підстав.

Рішення про анулювання реєстрації за самостійним рішенням контролюючого органу приймаються за наявності відповідних підтвердних документів (відомостей).

Такими документами є, зокрема, довідка про подання/неподання платником ПДВ контролюючому органу декларації з податку на додану вартість протягом 12 послідовних податкових місяців та/або реєстр (перелік) податкових декларацій (податкових розрахунків) особи за 12 послідовних податкових місяців, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту у таких деклараціях (податкових розрахунках) протягом 12 послідовних податкових місяців (підстава - підпункт «г» пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу). У реєстрі (переліку) зазначаються дані про реєстрацію особи платником ПДВ та по кожній декларації (податковому розрахунку) - податковий період, дата надходження декларації (податкового розрахунку) до контролюючого органу, загальні обсяги постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту звітного періоду, вказані у відповідних рядках та колонках податкової декларації (податкового розрахунку) (підпункт 3 абзацу 3 пункту 5.5. Наказу №1130).

Відповідно до пункту 5.6 Наказу № 1130 за наявності зазначених підтвердних документів (відомостей) контролюючий орган за місцем перебування на обліку платника податків приймає рішення про анулювання реєстрації особи - платника ПДВ незалежно від здійснення контролюючим органом документальних та камеральних перевірок такої особи і їх результатів, а також обов`язку такої особи бути зареєстрованою та/або нараховувати чи сплачувати податок на додану вартість відповідно до законодавства.

З аналізу наведених вище правових норм вбачається, що подання платником податку протягом 12 послідовних податкових місяців декларацій (податкових розрахунків), які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту, є підставою для анулювання реєстрації такої особи як платника податку на додану вартість за самостійним рішенням контролюючого органу.

При цьому, з метою вирішення питання щодо прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ контролюючий орган має враховувати останні 12 послідовних податкових місяців, за які подані податкові декларації до складання контролюючим органом документа, який є підставою для анулювання реєстрації.

Отже, необхідною умовою для застосування до платника податку такого заходу, як анулювання реєстрації платника податку на підставі підпункту «г» п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України, є дві обставини, яку можуть застосовувати або кожна окремо або разом, а саме:

- неподання контролюючому органу протягом 12 послідовних податкових місяців декларації з податку на додану вартість;

- подання органу протягом 12 послідовних податкових місяців такої декларації (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту.

Судом встановлено, що в податкових деклараціях з ПДВ, поданих позивачем протягом 12 послідовних податкових (звітних) місяців, наданих ТОВ «Бізнес Лайн» за серпень 2021 - липень 2022 року задекларовано суму від`ємного значення ПДВ у розмірі 35952 грн., що включається до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, яке виникло за результатами поданих податкових декларацій з ПДВ за попередні (податкові) періоди та переноситься до рядка 16.1 декларації з ПДВ (від`ємне значення, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду) наступних звітних періодів до повного погашення.

Згідно з наданим до декларації з ПДВ за липень 2022 року Додатку 2 «Довідка про суму від`ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду» сума від`ємного значення сформована ТОВ «Бізнес Лайн» в липні 2020 та липні 2021 року, які не входить в останні 12 послідовних податкових (звітних) місяців.

За наведених обставин, суд дійшов висновку, що задекларована ТОВ «Бізнес Лайн» сума від`ємного значення у рядку 21 декларації ПДВ у складі податкового кредиту не є фактом придбання товарів, здійснених з метою формування податкового кредиту протягом 12 послідовних податкових місяців, відповідно до підпункту «г» пункту 184.1 статті 184 ПК України.

Вказане свідчить, що позивачем подано податкові декларації за 12 послідовних податкових місяців, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту, що є безпосередньою підставою для скасування реєстрації платником ПДВ.

Твердження позивача, що ним здійснено операцію з придбання товарів в червні 2022 року, що підтверджено зареєстрованою в ЄРПН 29.06.2022 податковою накладною № 6 від 10.06.2022 на загальну суму 260 грн., в т.ч. сума ПДВ 43,33 грн., суд вважає непереконливими, оскільки вказана сума ПДВ не відображена позивачем у поданій декларації за червень 2022 року, тоді як підставою для скасування реєстрації платником ПДВ є саме відсутність задекларованих операцій постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов`язання чи податкового кредиту.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що відповідач правомірно прийняв рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість ТОВ «Бізнес Лайн», тому суд не вбачає підстав для визнання протиправним та скасування оскарженого рішення про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість.

Підсумовуючи наведене, оцінивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, виходячи з системного аналізу положень законодавства України, суд приходить до висновку, що адміністративний позов не підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України понесені позивачем судові витрати зі сплати судового збору слід залишити за позивачем.

Керуючись ст.ст. 6, 9, 14, 77, 241-246, 255, 295, 370 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

В задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Понесені позивачем судові витрати зі сплати судового збору залишити за позивачем.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його підписання суддею.

Суддя Валентин ГАРАЩЕНКО

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109756457
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них податку на додану вартість (крім бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів (продукції), зупинення реєстрації податкових накладних)

Судовий реєстр по справі —580/6342/22

Рішення від 22.03.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентин ГАРАЩЕНКО

Ухвала від 24.01.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентин ГАРАЩЕНКО

Ухвала від 26.12.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентин ГАРАЩЕНКО

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні