Ухвала
від 14.03.2023 по справі 761/8395/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/8395/23

Провадження № 1-кс/761/5657/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2023 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого ГСУ СБ України ОСОБА_5 , погоджене з прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в порядку ч.6 ст.193 КПК України, відносно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ровеньки, Луганської області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №22022000000000559 від 20.10.2022,

В С Т А Н О В И В:

СлідчийГоловного слідчого управління СБ України ОСОБА_5 , звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в порядку ч.6 ст.193 КПК України, відносно ОСОБА_6 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №22022000000000559 від 20.10.2022.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим, що Головним слідчим управління СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 22022000000000559 від 20.10.2022 за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що станом на серпень 2014 року, у зв`язку із захопленням терористичними організаціями «Л/ДНР» частини території України, на якій зосереджені місця видобутку корисних копалин, у тому числі, вугілля, зупинено постачання на адресу енергогенеруючих підприємств України вугілля з підприємств, розташованих на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, що перейшли під фактичний контроль терористичних організацій, які підтримуються російською федерацією.

У цей час Міністр енергетики та вугільної промисловості України ОСОБА_10 , розуміючи, з метою недопущення сприяння діяльності терористичних організацій «Л/ДНР», шляхом постачання вугілля з державних вугледобувних підприємств, що перебували під контролем учасників вказаних терористичних організацій, 25.11.2014 підписав наказ № 841, яким з 28.11.2014 припинено виробничу та фінансово-господарську діяльність усіх державних підприємств, установ, організацій та об`єднань, що належать до сфери управління Міненерговугілля та господарських товариств, в тому числі ДП «Луганська вугільна компанія» (код ЄДРПОУ 33009272, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Луганськвугілля» (код ЄДРПОУ 32473323, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Антрацит» (код ЄДРПОУ 32226065, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38), щодо яких Міненерговугілля здійснює управління корпоративними правами держави, які знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції і опинились під фактичним контролем терористичних організацій «ЛНР».

Водночас, 25.11.2014 керівником терористичної організації «ЛНР» сформовано структуру економічного блоку терористичної організації, керівником однієї з груп якої, так званого міністерства палива енергетики та вугільної промисловості ради міністрів «ЛНР» призначено ОСОБА_11 , а в подальшому його заступниками призначено ОСОБА_12 та ОСОБА_13 .

Представники вищого політичного керівництва російської федерації та так званої «Луганської народної республіки», розуміючи, що прийняття вказаного наказу Міністр енергетики та вугільної промисловості України, унеможливило сприяння діяльності та фінансування терористичних організацій «Л/ДНР», шляхом надання фінансових ресурсів підприємствам за відповідним переліком, а також те, що майно та потужності ДП «Луганська вугільна компанія» (код ЄДРПОУ 33009272, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Луганськвугілля» (код ЄДРПОУ 32473323, адреса: м. Луганськ, вул. Лєрмонтова, 1-в), ДП «Антрацит» (код ЄДРПОУ 32226065, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38), перебувають під фактичним контролем терористичної організації «Луганська народна республіка», вирішили створити власні суб`єкти господарювання у відповідності до законодавства так званої «Луганської народної республіки», для безперешкодного здійснення господарської діяльності із підприємствами російської федерації та не визнаних, підтримуваних рф, самопроголошених республік.

Так, приблизно в травні 2015 року так званою «Радою міністрів Луганської Народної Республіки» прийнято рішення про створення державного унітарного підприємства «Антрацит». У подальшому 22.05.2015 на підставі вказаного рішення на базі державного підприємства «Антрацит» (яке було підконтрольне Україні), в реєстраційних органах терористичної організації «ЛНР» зареєстровано так зване «Державне унітарне підприємство «Антрацит» (код 941001001, адреса: м. Луганськ, вул. Ростовська, 38).

Основними видами діяльності вказаного підприємства визначено добування кам`яного вугілля (основний) та оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами.

У подальшому, приблизно 01.09.2015 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) так званим «Головою Ради міністрів Луганської Народної Республіки» підписано розпорядження «Про створення державного підприємства «Південно-східна паливна компанія». У подальшому на підставі вказаного розпорядження в реєстраційних органах терористичної організації «ЛНР» зареєстровано Державне підприємство «Південно-східна паливна компанія» (код 61123277, адреса: м. Луганськ, Ленінський район, вул. Лєрмонтова, 1-В), про що видано свідоцтво № 11-0002327/2015.

Виконувачем обов`язків директора зазначеного підприємства призначено громадянина України ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який у подальшому (точну дату досудовим розслідуванням не встановлено) був призначений на посаду заступника міністра так званого «Міністра палива, енергетики та вугільної промисловості ЛНР».

Основними завданнями діяльності ДП «Південно-східна паливна компанія» серед іншого було визначено: захист загальнодержавних економічних інтересів в умовах реформування і розвитку ринку вугільної продукції «ЛНР»; сприяння оптимізації паливного ринку «ЛНР»; здійснення постачання вугілля та інших видів палива на внутрішній та зовнішній ринки «ЛНР»; закупівля вугілля у видобувних підприємств; торгово-посередницька діяльність у здійсненні купівлі-продажу всіх видів паливної продукції і товарів згідно діючого законодавства «ЛНР»; пошук і встановлення договірних відносин із генеруючими компаніями, діючими шахтами, підприємствами на території «ЛНР» та за її межами.

У подальшому, розпорядженням так званої «Ради міністрів ЛНР» № 957 від 06.09.2016 Державне підприємство «Південно-східна паливна компанія» перейменовано в Державне підприємство «Торговий дім «Східний Енерго-Альянс».

У свою чергу, невстановлені представники вищого політичного керівництва російської федерації, спостерігаючи за розвитком вказаних подій, усвідомлюючи невідворотний та цілеспрямований шлях України щодо зміцнення державної, економічної та енергетичної безпеки через диверсифікацію джерел поставок вугілля, який призводив до поступового зменшення рівня залежності від поставок вугілля з російської федерації та унеможливлення його придбання у учасників терористичних організацій «Л/ДНР», бажаючи реалізувати свої наміри у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її державній, енергетичній та економічній безпеці, шляхом фінансової підтримки терористичної організації «ЛНР», розробили план, який передбачав: сприяння діяльності вказаної терористичної організації, що полягало у поставках на адресу енергогенеруючого підприємства вугілля, яке перебувало на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей під безпосереднім контролем учасників терористичних організацій, та його оплаті останнім, з метою їх фінансової підтримки, та таким чином, зменшення навантаження на бюджет російської федерації.

Згідно розробленого плану виконувач обов`язків директора державного підприємства «Південно-східна паливна компанія» користуючись підтримкою і сприянням не встановлених представників політичного керівництва російської федерації і так званої «Луганської народної республіки», повинен був організувати завантаження на вагони кам`яного вугілля, яке добувалося так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» на тимчасово не підконтрольній Україні території Луганської області та його відправку залізничним транспортом до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404), за що на рахунки ДП «Південно-східна паливна компанія», відкриті в так званому «Головному Банку Луганської народної республіки» підприємством отримувачем вугілля повинні були перераховуватись грошові кошти для використання у фінансово-господарській діяльності та забезпечення незаконних збройних формувань «ЛНР».

В подальшому приблизно в липні 2014 року (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) з метою виконання вказаного злочинного плану невстановленими представниками політичного керівництва російської федерації залучено громадянина рф ОСОБА_7 , який користуючись підтримкою та сприянням останніх, згідно з планом повинен був зареєструвати на території рф суб`єкт господарської діяльності, та в подальшому укласти із Державним підприємством «Південно-східна паливна компанія», підконтрольним терористичній організації «Луганська народна республіка» контракти на поставку кам`яного вугілля, яке видобувається так званим «Державним унітарним підприємства «Антрацит» в «ЛНР», а сплачені за нього кошти на рахунки вказаного державного підприємства, відкриті у так званому «Державному банку «ЛНР» повинні бути використані для фінансування терористичної організації «ЛНР» та продовження діяльності на шкоду суверенітету України, фінансування незаконних збройних формувань терористичної організації, зміну меж території України.

При цьому, доставка кам`яного вугілля з тимчасово окупованих територій України, підконтрольних «ЛНР» повинна була здійснюватися до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404).Враховуючи те, що на тимчасово окупованих територіях, підконтрольних терористичній організації «ЛНР» будь-які банківські установи не діяли, розрахунки за вищевказаними контрактами повинні були здійснюватися через небанківську кредитну організацію «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код НОМЕР_1 , російська федерація), яка в подальшому через підконтрольну банківську установу ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія, підконтрольна російській федерації) грошові кошти перераховувала на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № НОМЕР_3, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР» (МФО 400008, код 61123277), після чого зазначені грошові кошти розподілялися на забезпечення діяльності терористичної організації та фінансування незаконних збройних формувань.

У подальшому, з метою виконання вищевказаного спільного злочинного плану ОСОБА_7 16.07.2014 прийнято рішення № 1 про створення в м. Москва російської федерації товариства з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» за адресою: 125009, м. Москва, Тверський бульвар, будинок 18, стр. 1. Відповідно до свідоцтва серія 77 № 017399688 Федеральної податкової служби російської федерації про державну реєстрацію юридичних осіб, 24.07.2014 внесено запис про реєстрацію юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» (ООО «Русснефтедобыча», РФ, ОГРН 1147746841593, ИНН/КПП 7703814729/772501001).

Також, на підставі наказу генерального директора ТОВ «Руснафтодобування» від 24.07.2014 ОСОБА_7 приступив до виконання обов`язків генерального директора вказаного товариства.

Статтею 11 статуту визначено, що ОСОБА_7 , як генеральний директор ТОВ «Руснафтодобування» та одноособовий виконавчий орган товариства має наступні повноваження; без довіреності діяти від імені товариства, в тому числі представляти його інтереси та заключати договори; видавати накази про призначення на посади працівників товариства, про їх переведення і звільнення, застосовувати заходи заохочення і накладати дисциплінарні стягнення; представляти товариство у відносинах з будь-якими російськими чи іноземними громадянами та юридичними особами; забезпечувати виконання планів діяльності товариства та укладених договорів; відкривати розрахунковий, валютний та інші рахунки товариства в банківських установах; укладати договори і здійснювати інші правочини від імені товариства; затверджувати договірні тарифи на послуги і продукцію товариства; здійснювати інші повноваження, не віднесені Федеральним законом «Про товариства з обмеженою відповідальністю», чинним статутом товариства до компетенції загальних зборів учасників товариства.

ОСОБА_7 діючи згідно із розробленим вищевказаним спільним планом, розуміючи, що самостійно не зможе забезпечити його виконання залучив ОСОБА_8 , яку призначив на посаду заступника генерального директора ТОВ «Руснафтодобування», а також ОСОБА_9 , яку призначив головним бухгалтером вказаного товариства.

Так, ОСОБА_7 , за погодженням із представниками вищого політичного керівництва російської федерації, як генеральний директор ТОВ «Руснафтодобування», діючи на виконання вищевказаного спільного злочинного плану, провів переговори із виконувачем обов`язків директора ДП «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_6 , підконтрольного терористичній організації «ЛНР», щодо укладення контракту на поставку кам`яного вугілля, в ході чого визначено умови такого контракту, шляхи та способи поставки вугілля до станції Гуково Ростовської області російської федерації, забезпечення своєчасної оплати грошових коштів на рахунки ДП «Південно-східна паливна компанія», для чого через систему «iBank» з використанням особистого ID ключа перевірки ЕП 1: 1448423207027537067 відправляти до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація) платіжні доручення про перерахунок грошових коштів за поставлене кам`яне вугілля.

У подальшому ОСОБА_7 , розуміючи, що узгоджено всі необхідні умови для заключення контракту про закупівлю та поставку вугілля із ДП «Південно-східна паливна компанія», узгодження всіх своїх дій із виконувачем обов`язків директора вказаного підприємства ОСОБА_6 , з метою належної організації взаємодії між всіма учасниками групи, довів до відома ОСОБА_8 та ОСОБА_9 злочинний план, розроблений невстановленими посадовими особами вищого політичного керівництва російської федерації, та після отримання від них згоди на участь у його реалізації, розподілив ролі кожного із них.

Так, ОСОБА_8 , згідно своєї ролі у виконанні зазначеного спільного злочинного плану, виконуючи повноваження заступника генерального директора ТОВ «Руснафтодобування», після узгодження ОСОБА_7 з представниками політичного керівництва російської федерації та ДП «Південно-східна паливна компанія» необхідних умов для поставки кам`яного вугілля, повинна була здійснювати підписання контракту від імені ТОВ «Руснафтодобування» із ДП «Південно-східна паливна компанія», додаткових угод та специфікацій до нього та за вказівкою ОСОБА_7 з використанням особистого ID ключа перевірки ЕП 1: НОМЕР_2 відправляти до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код 044525828, російська федерація) платіжні доручення про перерахунок грошових коштів за поставлене кам`яне вугілля.

ОСОБА_9 згідно своєї ролі у виконанні зазначеного спільного злочинного плану, виконуючи повноваження головного бухгалтера ТОВ «Руснафтодобування», повинна була здійснювати бухгалтерське супроводження господарської діяльності ТОВ «Руснафтодобування», зокрема після укладення контракту із ДП «Південно-східна паливна компанія», а саме: здійснювати облік бухгалтерських операцій фінансово-господарських операцій між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», подавати необхідні документи до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» необхідні документи для здійснення банківського контролю по вказаному контракту, проводити розрахунки та облік поставленого вугілля, формувати та узгоджувати із ОСОБА_7 платіжні документи та контролювати своєчасність і повноту проведення фінансових операцій.

Так, з метою реалізації вищевказаного злочинного плану, спрямованого на забезпечення фінансування терористичної організації «ЛНР» та її незаконних збройних формувань ОСОБА_8 , діючи у відповідності із заздалегідь розробленим спільним злочинним планом, за погодженням із ОСОБА_7 , розуміючи підконтрольність ДП «Південно-східна паливна компанія» терористичній організації «ЛНР» та протиправність своїх дій, 03.09.2015 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) у місті Москва російської федерації від імені ТОВ «Руснафтодобування» як заступник генерального директора, діючої на підставі довіреності, уклала із Державним підприємством «ДП «Південно-східна паливна компанія» в особі виконувача обов`язків директора ОСОБА_6 , яка підконтрольна терористичній організації «ЛНР», під повним контролем невстановлених представників вищого політичного керівництва рф, уклала зовнішньоекономічний контракт № 0309-15-1 на постачання вугільної продукції незаконно видобутої на тимчасово окупованій території Луганської області.

Відповідно до п. 1.1 контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 ДП «ПСПК» зобов`язувалось поставити у власність ТОВ «Руснафтовидобування» кам`яне вугілля, а ТОВ «Руснафтовидобування» зобов`язувалось здійснити прийняття вугілля та здійснити його оплату відповідно до вимог п.1.2 вказаного контракту та Специфікацій, які є невід`ємною частиною контракту. При цьому згідно п. 4.1 контракту поставка вугілля повинна була здійснюватись залізничним транспортом до «DAP Гуково» у місті Гуково Ростовської області російської федерації. Строк дії контракту визначено до 31.12.2015.

Разом з цим, 03.09.2015 ОСОБА_8 підписано специфікацію № 1 до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 на постачання вугілля фракційного складу АШ (0-6) об. загальною кількістю 100000 тон на суму 271 000 000 російських рублів, а 10.11.2015 специфікацію № 2 до вказаного контракту на постачання вугілля фракційного складу АШ (0-6) об. Загальною кількістю 100000 тон на суму 237 000 000 російських рублів.

Продовжуючи свій злочинний умисел ОСОБА_8 , як уповноваженою особою ТОВ «Руснафтодобування», з метою забезпечення розрахунків із ДП «Південно-східна паливна компанія» та перерахунку грошових коштів за контрактом на рахунки відкриті у так званому «Державному банку «ЛНР», підписано додаткову угоду до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 про доповнення розділу Контракту: «Реквізити та підписи сторін» платіжними реквізитами: «Небанківська кредитна організація «Центр міжнародних розрахунків» (Товариство з обмеженою відповідальністю) з адресою відділення головного офісу 115088 м. Москва, вулиця Шарикопідшипніківська, будинок 38, будівля 1.

Так, виконувач обов`язків директора ДП «Південно-східна паливна компанія» ОСОБА_6 , виконуючи свою роль у заздалегідь розробленому вищевказаному спільному злочинному плані, діючи з єдиним із ОСОБА_7 умислом, спрямованим на фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», розуміючи протиправний характер своїх дій та те, що діє на шкоду інтересам та суверенітету України, в період з 08.10.2015 по 03.02.2016 на виконання Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 організував навантаження на залізничні вагони кам`яного вугілля марки АШ (0-6 мм), яке видобуто так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» та на підставі накладних на загальну суму 376 548 676,00 російських рублів залізничним транспортом відправив до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404).

Після здійснення фактичного відправлення партій кам`яного вугілля ОСОБА_6 , діючи згідно із наперед розробленим спільним злочинним планом, засобами електронного зв`язку відправив вищевказані накладні (акти) та рахунки-фактури за ними із зазначенням кількості відправленого вугілля та переліком номерів залізничних вагонів ОСОБА_7 для проведення відповідних перерахунків грошових коштів на зазначену суму.

Отримавши вищевказані документи впродовж вказаного періоду ОСОБА_9 , виконуючи свою роль у заздалегідь розробленому спільному злочинному плані, діючи з єдиним із ОСОБА_7 умислом, спрямованим на фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», за дорученням останнього перевірила їх на відповідність умовам контракту та кількості поставленого вугілля, здійснила їх облік та підготувала платіжні доручення, які в подальшому ОСОБА_7 та ОСОБА_8 на виконання їх ролей у вищевказаному спільному злочинному плані, з метою фінансування терористичної організації «Луганська народна республіка», усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, через систему «iBank» з використанням особистих ID ключів відправили до небанківської кредитної організації «Центр міжнародних розрахунків» (банківський ідентифікаційний код НОМЕР_1 , російська федерація), на підставі яких через ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія), на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № НОМЕР_3, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР» (МФО 400008, код 61123277), перераховано грошові кошти в загальній сумі 376 548 676,00 російських рублів, як часткову за поставлене вугілля.

За вказаним фактами незаконної діяльності 19.01.2023 складено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Відповідно до інформації Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Служби безпеки України від 11.01.2023 № 5/7/2/4-652 встановлено, що ОСОБА_6 переховується на тимчасово окупованій території Луганської області, де знаходиться і на цей час.

У зв`язку вищевикладеним, повідомлення про підозру ОСОБА_6 та повістки про його виклик слідчим для проведення слідчих і процесуальних дій 19.01.2023 розміщено на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора, а 21.01.2023 повідомлення про підозру опубліковано в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження - газеті Кабінету Міністрів України «Урядовий кур`єр» № 15 (7413).

Таким чином, 21.01.2023 ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України, та у встановленому положеннями ст. 135 КПК України викликано слідчим для проведення слідчих і процесуальних дій.

Однак, на виклики до Головного слідчого управління СБ України на 23.01.2023, 24.01.2023, 25.01.2023 з метою проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні № 22022000000000559 від 20.10.2022 підозрюваний ОСОБА_6 не прибув та про причини своєї неявки не повідомив, а його місцезнаходження невідоме.

У зв`язку із цим, 02.02.2023 на підставі вимог ст. 281 КПК України у зв`язку із не встановленням місцезнаходження підозрюваного ОСОБА_6 та інформацією оперативного підрозділу про те, що він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області, останнього оголошено в розшук.

03.02.2023 на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України у зв`язку із оголошенням підозрюваного ОСОБА_6 у розшук, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні зупинене.

Відповідно до інформації Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Служби безпеки України від 03.03.2023 № 5/7/2/4-6532 встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 продовжує перебувати на тимчасово окупованій території Луганської області і його місцезнаходження невідоме, у зв`язку із цим 06.03.2023 підозрюваного ОСОБА_6 оголошено в міжнародний розшук.

06.03.2023 у зв`язку із необхідністю проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, досудове розслідування у вказаному провадженні відновлено.

У клопотанні слідчого зазначено, що враховуючи суспільно небезпечний характер вищевказаного кримінального правопорушення, та покарання у вигляді позбавлення волі, що загрожує ОСОБА_6 у разі визнання судом останнього винуватим, є всі підстави вважати, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, спотворити або сховати будь-яку із речей, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншими чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання із зазначених у ньому підстав, просив задовольнити та обрати відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення розміру застави.

Захисник заперечила щодо задоволення клопотання, мотивуючи свою позицію тим, що прокурором не доведені обставини, що підозрюваний перебуває на тимчасово окупованій території. Зазначила, що в матеріалах долучених до клопотання, відсутні докази про місце знаходження підозрюваного, тому вважає, що підозрюваному належним чином не повідомлено про підозру.

Слідчий суддя, вислухавши доводи сторін, дослідивши додані до клопотання матеріали, дійшов наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, Головним слідчим управління СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 22022000000000559 від 20.10.2022 за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 КК України.

19.01.2023 ОСОБА_6 , в порядку ч.8 ст.135, ч.1 ст.278 КПК України, повідомлено про підозру у вчиненні організованою групою осіб іншого сприяння діяльності терористичної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28 ч.1 ст.258-3 КК України (публікація від 21.01.2023 в газеті «Урядовий кур`єр», номер видання №15 (7413), а також на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора).

Відповідно до інформації Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Служби безпеки України від 11.01.2023 № 5/7/2/4-652 встановлено, що ОСОБА_6 переховується на тимчасово окупованій території Луганської області, де знаходиться і на цей час.

Повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого для проведення слідчих і процесуальних дій також розміщено на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Однак, на виклики до Головного слідчого управління СБ України на 23.01.2023, 24.01.2023, 25.01.2023 підозрюваний ОСОБА_6 не прибув та про причини своєї неявки не повідомив, а його місцезнаходження невідоме.

У зв`язку із цим, 02.02.2023 на підставі вимог ст. 281 КПК України у зв`язку із не встановленням місцезнаходження підозрюваного ОСОБА_6 та інформацією оперативного підрозділу про те, що він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області, останнього оголошено в розшук.

03.02.2023 на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України у зв`язку із оголошенням підозрюваного ОСОБА_6 у розшук, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні зупинене.

Відповідно до інформації Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Служби безпеки України від 03.03.2023 № 5/7/2/4-6532 встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 продовжує перебувати на тимчасово окупованій території Луганської області і його місцезнаходження невідоме, у зв`язку із цим 06.03.2023 підозрюваного ОСОБА_6 оголошено в міжнародний розшук.

Про обґрунтованість підозри, пред`явленої ОСОБА_6 , та причетність підозрюваного до вчинення кримінального правопорушення підтверджується долученими до клопотання матеріалами кримінального провадження, а саме: - протокол про проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем від 28.07.2021, в ході якої отримано документи, які стосуються взаємовідносин щодо закупівлі та поставку вугілля між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», а також проведення розрахунків за поставлене вугілля; протокол огляду від 04.01.2023, в ході якого оглянуто отримані під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій у вигляді зняття інформації з електронних інформаційних систем, документи, які стосуються взаємовідносин щодо закупівлі та поставку вугілля між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», а також проведення розрахунків за поставлене вугілля;рішення № 1 від 16.07.2014 про створення в м. Москва російської федерації товариства з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» за адресою: 125009, м. Москва, Тверський бульвар, будинок 18, стр. 1; свідоцтво серія 77 № 017399688 федеральної податкової служби російської федерації про державну реєстрацію юридичних осіб, 24.07.2014 внесено запис про реєстрацію юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Руснафтодобування» (ООО «Русснефтедобыча», рф, ОГРН 1147746841593, ИНН/КПП 7703814729/772501001); наказ генерального директора ТОВ «Руснафтодобування» від 24.07.2014 ОСОБА_7 , на підставі якого він приступив до виконання обов`язків генерального директора вказаного товариства; статут ТОВ «Руснафтодобування», затвердженого рішенням єдиного учасника № 5 від 29.02.2016; контракт № 0309-15-1 від 03.09.2015 про закупівлю та поставку вугілля укладені між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія», додаткові угоди та специфікації № 1 до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 до нього; додаткова угода до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 про доповнення розділу Контракту: «Реквізити та підписи сторін» платіжними реквізитами: «Небанківська кредитна організація «Центр міжнародних розрахунків» (Товариство з обмеженою відповідальністю) з адресою відділення головного офісу 115088 м. Москва, вулиця Шарикопідшипніківська, будинок 38, будівля 1; специфікація № 1 до Контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 та специфікація № 2 до вказаного Контракту від 10.11.2015; сертифікат особистих ID ключів для використання через систему «iBank»; відомість банківського контролю по контракту № 0309-15-1 від 03.09.2015 щодо фінансових операцій між ТОВ «Руснафтодобування» та ДП «Південно-східна паливна компанія»; накладні навантаження на залізничні вагони кам`яного вугілля марки АШ (0-6 мм), яке видобуто так званим «Державним унітарним підприємством «Антрацит» та відправлення залізничним транспортом до міста Гуково Ростовської області російської федерації (DAP-Гуково, код станції - 580404); платіжні доручення на підставі, яких через ТОВ «Комерційний банк «Міжнародний Розрахунковий Банк» (ідентифікаційний номер платника податків 9801019080, так звана «Республіка Північна Осетія), на рахунок «Державного підприємства «ДП «Південно-східна паливна компанія», підконтрольного терористичній організації «ЛНР», № НОМЕР_3, відкритий у так званому «Державному банку «ЛНР», перераховувались грошові кошти за поставлене вугілля від ТОВ «Руснафтодобування»; рішення Арбітражного суду Ростовської області російської федерації від 07.10.2019 у справі № А 53-38952/2018 за позовом так званого «Державного підприємства «Східний Енерго-Альянс» (колишнє ДП «Південно-східна паливна компанія») про стягнення заборгованості із ТОВ «Руснафтовидобування» по Контракту № 0309-15-1; протокол допиту як свідка ОСОБА_14 .

Виходячи з поняття «обґрунтована підозра», приведеного в п.175 рішення Європейського суду з прав людини від 21 квітня 2011 року у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», то обґрунтована підозра означає, що існують факти і інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

Причетність ОСОБА_6 до вчинення кримінального правопорушення достатньою мірою для даної стадії кримінального провадження доводиться доказами, які долучені слідчим до матеріалів клопотання.

При цьому, слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження.

Враховуючи наведене, не вирішуючи наперед питання про винуватість підозрюваного у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, правильність кваліфікації його дій, допустимість доказів щодо встановлення винуватості підозрюваного, слідчий суддя вважає, що зміст клопотання та долучених до нього документів може свідчити про існування фактів і інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, отже про існування обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України.

Європейський суд з прав людини неодноразово підкреслював, що наявність підстав для тримання особи під вартою має оцінюватись в кожному кримінальному провадженні з урахуванням його конкретних обставин. Тримання особи під вартою завжди може бути виправдано, за наявності ознак того, що цього вимагають справжні інтереси суспільства, які, незважаючи на існування презумпції невинуватості, переважають інтереси забезпечення поваги до особистої свободи.

Відповідно до ст.2 КПК завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

З метою досягнення завдань кримінального провадження та для належного здійснення правосуддя у справах про вчинення кримінального правопорушення в КПК передбачено заходи забезпечення кримінального провадження, до яких належить, зокрема, тримання підозрюваного, обвинуваченого під вартою.

Недотримання належної правової процедури тягне за собою порушення гарантованого кожному ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод права на справедливий суд.

Статтею 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожному гарантовано право на свободу та особисту недоторканність. Нікого не може бути позбавлено свободи, крім таких випадків і відповідно до процедури, встановленої законом. Кожен, кого заарештовано або затримано згідно з положеннями підпункту «c» пункту 1 цієї статті, має негайно постати перед суддею чи іншою посадовою особою, якій закон надає право здійснювати судову владу, і йому має бути забезпечено розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження. Таке звільнення може бути обумовлене гарантіями з`явитися на судове засідання. Пунктом 4 цієї статті гарантовано право кожному, кого позбавлено свободи внаслідок арешту або тримання під вартою, ініціювати провадження, в якому суд без зволікання має встановити законність затримання та прийняти рішення про звільнення, якщо затримання є незаконним.

Згідно з ч.6 ст.193 КПК слідчий суддя розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та може обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, лише у разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених ст.177 цього Кодексу, а також наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний, виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, за участю підозрюваного розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Верховний Суд у своїй постанові від 14 лютого 2022 року у справі 991/3440/20 вказує, що рішення слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу, прийняте в порядку ч.6 ст.193 КПК, за своїм правовими наслідками підпадає під поняття «постанова про утримання під вартою» в розумінні ст.25 Європейської конвенції про видачу правопорушників.

При аналізі питання наявності зазначених слідчим та прокурором ризиків, слідчий суддя дійшов висновку про їх наявність з огляду на фактичні обставини кримінального провадження та особу ОСОБА_6 , який оголошений в держаний та міжнародний розшук, в той же час підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, покарання, яке може бути призначене, отже існують ризики, та те що останній переховується від органів досудового розслідування та суду, може незаконними засобами впливати на підозрюваного та обвинуваченого у іншому кримінальному провадженні, які володіють інформацією щодо обставин вчинення ним зазначених злочинів, а також знищити, сховати або спотворити будь-які із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінальних правопорушень, вчинить нові або продовжуватиме вчиняти кримінальні правопорушення.

Зазначені ризики є суттєвими, і як засвідчили обставини, якими обґрунтовується клопотання, їм неможливо запобігти в умовах застосування до ОСОБА_6 , будь-якого іншого запобіжного заходу, окрім тримання під вартою, оскільки інші запобіжні заходи, не пов`язані з виключними запобіжниками у комунікації та переміщеннях підозрюваного, не можуть їм запобігти.

Слідчий суддя звертає увагу, що в даному випадку обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, хоча й не призводить до негайного взяття особи під варту, однак виступає правовою підставою для затримання і доставки цієї особи до місця кримінального провадження.

Так, ухвала про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є одним із обов`язкових документів, на підставі якого уповноважений орган запитує публікацію Генеральним секретаріатом Інтерполу Червоного оповіщення щодо осіб, які розшукуються з метою їх затримання, арешту, обмеження свободи пересування та подальшої видачі (екстрадиції) в Україну (Інструкція про порядок використання правоохоронними органами України інформаційної системи Міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерпол, затверджена спільним наказом МВС України, ОГП, НАБ України, СБ України, ДБР, Мінфіну України, Мін`юсту України від 17 серпня 2020 року № 613/380/93/228/414/510/2801/5). Після затримання особи за межами України, слідчий, прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, або суд, який розглядає справу чи яким ухвалено вирок, готує клопотання про видачу особи в Україну, до якого серед інших документів обов`язково додається засвідчена копія ухвали слідчого судді або суду про тримання особи під вартою, якщо видача запитується для притягнення до кримінальної відповідальності (ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 575 КПК). Тобто, ухвала про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є документом, на підставі якого здійснюється затримання особи за межами України, ухвалюється рішення про застосування екстрадиційного арешту для забезпечення видачі особи з метою притягнення до кримінальної відповідальності та здійснюється доставка особи на території України до місця кримінального провадження.

Згідно з ч.4 ст.197 КПК України, у разі постановлення слідчим суддею, судом ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого на підставі частини шостої статті 193 цього Кодексу строк дії такої ухвали не зазначається.

При цьому час затримання такої особи фактично може перевищувати 30 діб - тримання під вартою за ст. 59 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, 40 діб - тимчасовий арешт за ст. 16 Європейської конвенції про видачу правопорушників та 60 діб - строк дії ухвали про тримання під вартою за ч. 1 ст. 197 КПК.

Тобто, затримана особа на підставі ухвали слідчого судді, суду, постановленої в порядку ч. 6 ст. 193 КПК, може бути затриманою і утримуватись під вартою протягом усього часу, необхідного для екстрадиції та доставки її до місця кримінального провадження. Таку ж позицію висловив Верховний Суд у своїй постанові від 14 лютого 2022 року у справі 991/3440/20.

Відповідно до абзацу 2 ч.4 ст.183 КПК України, при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, розмір застави не визначається.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що матеріали клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в порядку ч.6 ст. 193 КПК України, містять достатньо обґрунтувань, які обумовлюють необхідність застосування до підозрюваного ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Крім того, слідчий суддя звертає увагу, що ч.6 ст.193 КПК України передбачено, що після затримання особи на підставі ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, постановленої в порядку ч.6 ст.193 КПК України, і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, керуючись 176-178, 183, 186, 193, 194, 196, 197, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого ГСУ СБ України ОСОБА_5 , погоджене з прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , - задовольнити.

Обрати відносно підозрюваного ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення розміру застави.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Київського апеляційного суду прокурором, захисником, підозрюваним протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109762961
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в порядку ч.6 ст.193 КПК України, відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ровеньки, Луганської області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.28, ч.1 ст.258-3 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №22022000000000559 від 20.10.2022

Судовий реєстр по справі —761/8395/23

Ухвала від 14.03.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Овсеп"ян Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні