Рішення
від 13.08.2010 по справі 17/121-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВ СЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" серпня 2010 р. Справа № 17/121-10

Господарськи й суд Київської області у скл аді судді Горбасенка П.В., розг лянувши у відкритому судовом у засіданні матеріали справи

за позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „УКІО БАНК ЛІЗИНГ”

до Спільного пі дприємства у формі Товариств а з обмеженою відповідальніс тю

„ТРАНС-ГРУП”

про стягнення 76 043,62грн.

За участю представників:

від позивача Башук Т.В. (дов. № Д 001/10 від 04.01.2010р.);

від відповідача не з' я вилися.

Обставини справи:

Товариство з обмежено ю відповідальністю „УКІО Б АНК ЛІЗИНГ” (далі - позивач ) звернулося з позовом до Спіл ьного підприємства у формі Т овариства з обмеженою відпов ідальністю „ТРАНС-ГРУП” (дал і - відповідач) про стягненн я 76 043,62грн. заборгованості, з як их: 37 853,56грн. основного боргу, 2 913, 85грн. пені, 33 657,44грн. штрафу та 1 618,7 7грн. витрат на виконавчий нап ис нотаріуса.

Позовні вимоги обґрунтова ні неналежним виконанням від повідачем своїх зобов' язан ь за договором фінансового л ізингу № KL 0804113 від 21.04.2008р.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 12.07.2010р . порушено провадження у спра ві № 17/117-10, розгляд справи призна чено на 06.08.2010р.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 06.08.2010р . відмовлено Товариству з об меженою відповідальністю „ УКІО БАНК ЛІЗИНГ” у задов оленні клопотання про вжиття заходів до забезпечення поз ову шляхом накладення арешту на все майно (в тому числі гро шові кошти) Спільного підпри ємства у формі Товариства з о бмеженою відповідальністю „ ТРАНС-ГРУП”, які знаходяться на рахунках відповідача в ме жах заявленого позову у розм ірі 76 043,62грн., розгляд справи ві дкладено на 13.08.2010р.

В судовому засіданні 13.08.2010р. п редставник позивача позовні вимоги підтримав в повному о бсязі.

Представник відповідача в судове засідання 13.08.2010р. не з' явився, витребувані судом до кументи не надав, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду дан ої справи був повідомлений н алежним чином.

Враховуючи, що неявка відп овідача в судове засідання н е перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами в ідповідно до статті 75 ГПК Укра їни за відсутності представн ика відповідача.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши наявні в ній д окази, оцінивши їх в сукупнос ті та заслухавши пояснення п редставника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

21.04.2008р. між Товариством з о бмеженою відповідальністю „ УКІО БАНК ЛІЗИНГ” (Лізинг одавець) та Спільним підприє мством у формі Товариства з о бмеженою відповідальністю „ ТРАНС-ГРУП” (Лізингоодержува ч) укладено договір фінансов ого лізингу № KL 0804113, за умовами я кого лізингодавець відповід но до заявки лізингоодержува ча зобов' язався набути (куп ити) у продавця майно, вказане лізингоодержувачем і надати лізингоодержувачу право на час строку лізингу володіти і користуватися ним в порядк у договору та на умовах фінан сового лізингу, а лізингооде ржувач - оплачувати лізинго ві платежі, встановлені в гра фіку платежів.

Всі платежі, що виплачуютьс я лізингодавцю на підставі д оговору лізингодержувач вик онує в строки і на умовах, вказ аних в спеціальних умовах фі нансування і уточненому граф іку платежів. На дату передач і майна (або його частини), від повідно до умов договору, ліз ингодавець складає уточнени й графік платежів. Сторони до мовилися, що всі лізингові пл атежі оплачуються або на 15 ден ь місяця, при цьому, перший пер іод починається від дня пере дачі предмету лізингу лізинг оодержувачу і до 15 числа місяц я наступного за місяцем пере дачі, або на 30 день місяця, при ц ьому, перший період починаєт ься від дня передачі предмет у лізингу лізингоодержувачу і до 30 числа місяця, наступног о за місяцем передачі. Датою о станнього лізингового плате жу є останній день строку ліз ингу (п. 3.1. договору).

Згідно п. 4.2. договору передач а лізингодавцем майна лізинг оодержувачу у фінансовий ліз инг оформляється шляхом скла дання акту прийому-передачі майна, який повинен підтверд жувати якість, комплектність , справність майна і його відп овідність техніко-економічн им показникам і умовам догов ору.

Відповідно до п. 5.1. договору отримавши майно, і у встановл ені строки, належним чином, оп лачуючи лізингові платежі, л ізингоодержувач користуєть ся предметом лізингу, володі є ним, одержує від нього корис ть на свій розсуд і ризик, зваж аючи на вимоги договору.

Пунктом 11.5. договору передба чено, що договір може бути ро зірваний в односторонньому п орядку, не звертаючись до суд у, лізингодавцем, якщо лізинг оодержувач істотно порушив д оговір. Розірвання договору відбувається шляхом направл ення лізингодержувачу повід омлення про розірвання догов ору за 10 календарних днів до д ати розірвання. Істотним пор ушенням, зокрема, є: коли лізин гоодержувач більше одного мі сяця прострочив оплату хоча б одного лізингового платежу або більш як на один місяць за пізнюється з оплатою неустой ки і/або штрафу, встановленог о за договором.

14.05.2008р. сторонами погоджено у точнений графік платежів за договором фінансового лізин гу № KL 0804113 (а.с. 32).

14.05.2008р. на виконання умов дого вору відповідач отримав вант ажний напівпричіп загальног о призначення Krone SDP - 27 (новий), 2008 р.в., номер шасі WKESD000000401162, що підтве рджується підписаним та скрі пленим печатками сторін дого вору актом прийому-передачі предмета лізингу (а.с. 31).

26.07.2009р. між Товариством з обме женою відповідальністю „У КІО БАНК ЛІЗИНГ” (Лізингода вець) та Спільним підприємст вом у формі Товариства з обме женою відповідальністю „ТРА НС-ГРУП” (Лізингоодержувач) у кладено додаткову угоду № 1 до договору № KL 0804113 від 21.04.2008р., згідн о якої сторони домовились ви класти п. 3.9. договору у наступн ій редакції: „Сума всіх плате жів лізингоодержувача на кор исть лізингодавця є ціною до говору. Ціна договору вказан а в уточненому графіку плате жів і встановлена в умовних о диницях (УО), та виражена в гри внях. Платіж на дату його опла ти обчислюється з урахування м Примітки 1) та 2) за формулою: У О * К * (С/К), де К - офіційний курс гривні по відношенню до УО, вс тановлений НБУ на дату уклад ення договору лізингу, С - оф іційний курс гривні по відно шенню до УО на дату платежу. Як що значення, що утворилось в р езультаті ділення показника С на показник К, менше одиниці , то результат такого ділення прирівнюється до одиниці. Оп лата проводиться в гривнях т а на умовах передбачених в ут очненому графіку платежів. П римітка 1: У випадку, коли лізи нгодержувач не оплатив платі ж у вказану дату (повністю або частково) та коли результат д ілення курсу гривні щодо УО, в становленого НБУ на дату фак тичного виконання оплати пла тежу, на курс гривні щодо УО, в становленого НБУ на дату пла тежу, вказану в уточненому гр афіку платежів більше одиниц і, то показник С означає офіці йний курс гривні по відношен ню до УО на фактичну дату вико нання оплати простроченого п латежу з урахуванням примітк и 2. Положення примітки застос овується і до нарахування пе ні та штрафів.

Примітка 2: У випадку, коли по зитивний результат відніман ня офіційного курсу гривні п о відношенню до УО, встановле ним НБУ на дату платежу, від ма ксимального курсу купівлі УО за гривні, який склався на між банківському валютному ринк у на дату платежу більше або д орівнює 0,1, то на вибір лізинго давця показник С буде означа ти максимальний курс купівлі УО за гривні, який склався на міжбанківському валютному р инку на дату платежу або на да ту фактичної оплати простроч еного платежу у разі такого п рострочення. Якщо значення, щ о утворилось в результаті ді лення показника С на показни к К, менше одиниці, то результа т такого ділення прирівнюєть ся до одиниці”.

Пункт 10.2. договору викладено у наступній редакції: „За нес воєчасне виконання зобов' я зань, передбачених пунктами 2.4., 2.6., 3.1., 3.2. і 6.4. договору, лізингоде ржувач зобов' язується випл атити пеню у розмірі 0,5 % від нес воєчасно сплаченої суми за к ожен прострочений день оплат и. Нарахування пені починаєт ься на наступний день після з акінчення строку і закінчуєт ься після оплати лізингодерж увачем відповідних сум, не вр аховуючи день оплати цих сум . Сторони домовились, що за дог овором УО прирівнюється до Є вро.

Згідно п. 8 додаткової угоди № 1 лізингоодержувач зобов' язаний у термін до 10.08.2009р. сплат ити на користь лізингодавця заборгованість по відсотках та пеню, які станом на 26.07.2009р. скл адають: відсотки - 370,46 УО, пеня - 80,55 УО, всього - 451,01УО, проте су ма пені, відповідно до умов до говору лізингу, щоденно зрос тає, та має уточнюватись на да ту фактичної оплати. Зазначе на сума заборгованості по пе ні вказана в УО і оплачується в порядку п. 3.9. договору.

26.07.2009р. сторонами погоджено у точнений графік сплати лізин гових платежів № 2 від 26.07.2009р. за д оговором фінансового лізинг у № KL 0804113 від 21.04.2008р. (а.с. 34).

13.01.2010р. між Товариством з обме женою відповідальністю „У КІО БАНК ЛІЗИНГ” (Лізингода вець) та Спільним підприємст вом у формі Товариства з обме женою відповідальністю „ТРА НС-ГРУП” (Лізингоодержувач) у кладено додаткову угоду № 2 до договору № KL 0804113 від 21.04.2008р., згідн о якої сторони домовились ви класти примітку 2 п. 3.9. договору у наступній редакції: У випад ку, коли позитивний результа т віднімання офіційного курс у гривні по відношенню до УО, в становленим НБУ на дату плат ежу, від максимального курсу купівлі УО за гривні, який скл ався на міжбанківському валю тному ринку на дату платежу б ільше або дорівнює 0,1, то на виб ір лізингодавця показник С б уде означати максимальний ку рс купівлі УО за гривні, який с клався на міжбанківському ва лютному ринку на дату платеж у або на дату фактичної оплат и простроченого платежу у ра зі такого прострочення. Якщо значення, що утворилось в рез ультаті ділення показника С на показник К, менше одиниці, т о результат такого ділення п рирівнюється до одиниці”.

Згідно п. 5 додаткової угоди № 2 сторони домовились, що за в несення змін до договору ліз ингу лізингоодержувач сплач ує на користь лізингодавця а дміністративний платіж в роз мір 349,75грн., який лізингоодержу вач зобов' язується сплатит и до 30.01.2010р.

Відповідно до п. 6 додатково ї угоди № 2 лізингодержувач зо бов' язаний у термін до 30.01.2010р. сплатити на користь лізингод авця заборгованість по відсо тках та пеню, які станом на 13.01.201 0р. складають: відсотки: 381,53 УО, п еня - 168,62 УО, всього - 550,15 УО, про те сума пені, відповідно до ум ов договору, щоденно зростає , та має уточнюватись на дату ф актичної оплати. Зазначена с ума заборгованості по пені в казана в УО і оплачується в по рядку п. 3.9. договору.

Пунктом 7 додаткової угоди № 2 передбачено, що у випадку не виконання умов п. 5 та/або п. 6 д одаткової угоди, лізингодаве ць має право достроково розі рвати додаткову угоду шляхом направлення письмового пові домлення на адресу лізингоод ержувача. В такому випадку до даткова угода вважається дос троково розірваною з моменту відправлення такого повідом лення, а лізингодавець залиш ає за собою право застосовув ати до лізингоодержувача всі наслідки, передбачені догов ором лізингу на випадок пору шення лізинг одержувачем сво ї зобов' язань.

13.01.2010р. сторонами погоджено у точнений графік платежів № 3 в ід 13.01.2010р. за договором фінансов ого лізингу № KL 0804113 від 21.04.2008р. (а.с. 3 6), згідно якого сторони встано вили наступний графік сплати лізингових платежів: 148,54 УО до 30.01.2010р., 262,12 УО до 28.02.2010р., 907,34 УО до 30.03.2010р. , 900,62 УО до 30.04.2010р., 893,90 УО до 30.05.2010р., 887,18 УО до 30.06.2010р.

02.06.2010р. позивач направив на ад ресу відповідача повідомлен ня про розірвання договору № 0804113 від 21.04.2008р. (а.с. 40-41), згідно якого повідомив останнього про ро зірвання договору з 12.06.2010р., вим агав не пізніше 14.06.2010р. повернут и позивачу вантажний напівпр ичіп загального призначення Krone SDP - 27 (новий), 2008 р.в., номер шасі - WKESD000000401162, державний реєстрацій ний номер АА 7883 ХР та проси в сплатити йому 37 071,11грн. основн ого боргу, 11 411,85грн. пені, 226 552,95грн . неоплаченої вартості предм ету лізингу та штраф у розмір і 15 % від несплаченої вартості предмета лізингу, що складає 33 982,94грн. в термін до 12.06.2010р. що під тверджується описом вкладен ня у цінний лист від 02.06.2010р. (а.с . 42).

29.06.2010р. відповідач повернув п озивачу предмет лізингу: ван тажний напівпричіп загально го призначення Krone SDP - 27 (новий), 2 008 р.в., номер шасі WKESD000000401162, що підтв ерджується актом повернення предмета лізингу від 29.06.2010р. (а.с . 45).

Згідно поданого позивачем розрахунку суми основного б оргу (а.с. 12-15) відповідач станом на момент судового розгляду справи за період з 30.01.2010р. по 28.05.2010 р. не сплатив позивачу 37 853,56грн. , з яких: 32 411,44грн. лізингових пла тежів, 1 168,65грн. відсотків за кор истування предметом лізингу та 4 273,47грн. заборгованості по в ідсотках.

Станом на момент судового р озгляду справи заборгованіс ть відповідача перед позивач ем по несплаченим лізинговим платежам та відсоткам склад ає 37 853,56грн., що підтверджується довідкою ТОВ „УКІО БАНК Л ІЗИНГ” № 22/08 від 06.08.2010р. (а.с. 70), пі дписаною директором та голов ним бухгалтером товариства т а скріпленою печаткою ТОВ „ УКІО БАНК ЛІЗИНГ” та довід кою ПАТ „Райффайзен Банк Аваль” № 56-3-1-00/909 від 05.08.2010р. (а.с. 69).

18.06.2010р. приватним нотаріусом Київського міського нотарі ального округу Мироником О .В. на підставі ст. 87 Закону Ук раїни „Про нотаріат” та ст. 7 З акону „Про фінансовий лізинг ” вчинено виконавчий напис (а .с. 43) про повернення відповіда чем на користь позивача пред мета фінансового лізингу: ва нтажного напівпричепу загал ьного призначення Krone SDP - 27 (нов ий), 2008 р.в., номер шасі WKESD000000401162. Пози вачем за вчинення зазначеног о виконавчого напису сплачен о 1 618,77грн., що підтверджується н аписом на виконавчому написі та банківською випискою (а.с. 44).

Предметом позову є вимога п ро стягнення з відповідача 76 043,62грн. заборгованості, з яких: 37 853,56грн. основного боргу, 2 913,85гр н. пені, 33 657,44грн. штрафу та 1 618,77грн . витрат на виконавчий напис н отаріуса.

Відповідно до ст. 806 ЦК Україн и за договором лізингу одна с торона (лізингодавець) перед ає або зобов'язується переда ти другій стороні (лізингоод ержувачеві) у користування м айно, що належить лізингодав цю на праві власності і було н абуте ним без попередньої до мовленості із лізингоодержу вачем (прямий лізинг), або майн о, спеціально придбане лізин годавцем у продавця (постача льника) відповідно до встано влених лізингоодержувачем с пецифікацій та умов (непрями й лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингов і платежі). До договору лізинг у застосовуються загальні по ложення про найм (оренду) з ура хуванням особливостей, встан овлених цим параграфом та за коном. До відносин, пов' язан их з лізингом, застосовуютьс я загальні положення про куп івлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше н е встановлено законом.

Згідно ст. 1 Закону України „ Про фінансовий лізинг” (далі - Закон) фінансовий лізинг (д алі - лізинг) - це вид цивільно-п равових відносин, що виникаю ть із договору фінансового л ізингу. За договором фінансо вого лізингу (далі - договір лі зингу) лізингодавець зобов' язується набути у власність річ у продавця (постачальник а) відповідно до встановлени х лізингоодержувачем специф ікацій та умов і передати її у користування лізингоодержу вачу на визначений строк не м енше одного року за встановл ену плату (лізингові платежі ).

Дослідивши матеріали спра ви, суд встановив, що між сторо нами виникли правовідносини з фінансового лізингу.

Лізингоодержувач зобов' я заний, зокрема, своєчасно спл ачувати лізингові платежі (ч . 2 ст. 11 Закону).

Частиною першою ст. 16 Закону передбачено, що сплата лізин гових платежів здійснюється в порядку, встановленому дог овором.

Пунктом першим статті 193 Гос подарського кодексу України та статтею 526 Цивільного коде ксу України передбачено, що с уб' єкти господарювання та і нші учасники господарських в ідносин повинні виконувати г осподарські зобов' язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов' язання - відповідн о до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Частиною першою статті 615 ЦК України передбачено, що у раз і порушення зобов' язання од нією стороною друга сторона має право частково або у повн ому обсязі відмовитися від з обов' язання, якщо це встано влено договором або законом.

Договір може бути змінено а бо розірвано за рішенням суд у на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення до говору другою стороною та в і нших випадках, встановлених договором або законом. Істот ним є таке порушення стороно ю договору, коли внаслідок за вданої цим шкоди друга сторо на значною мірою позбавляєть ся того, на що вона розраховув ала при укладенні договору (ч . 2 ст. 651 ЦК України).

Відповідно до частин треть ої та п' ятої ст. 653 ЦК України у разі зміни або розірвання до говору зобов'язання змінюєть ся або припиняється з момент у досягнення домовленості пр о зміну або розірвання догов ору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено х арактером його зміни. Якщо до говір змінюється або розрива ється у судовому порядку, зоб ов'язання змінюється або при пиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або р озірвання договору законної сили. Якщо договір змінений а бо розірваний у зв' язку з іс тотним порушенням договору о днією із сторін, друга сторон а може вимагати відшкодуванн я збитків, завданих зміною аб о розірванням договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК Ук раїни якщо у зобов' язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

Суд встановив, що відповіда ч за період з 30.01.2010р. по 28.05.2010р. не сп лачував лізингові платежі та відсотки за користування пр едметом лізингу, з 14.06.2010р. догов ір фінансового лізингу № KL 0804113 в ід 21.04.2008р. є розірваним 14.06.2010р., оск ільки 12.06.2010р. та 13.06.2010р. є вихідними днями (в повідомленні про роз ірвання договору № 06/06 від 02.06.2010р . зазначено, що договір є розір ваним з 12.06.2010р.).

Враховуючи те, що відповіда ч порушив строки сплати лізи нгових платежів, погоджені с торонами в уточненому графік у платежів № 3 від 26.07.2009р. за догов ором фінансового лізингу № 0804 113 від 21.04.2008р. (а.с. 36); борг відповіда ча перед позивачем на час при йняття судового рішення не п огашено, розмір вказаного бо ргу відповідає фактичним обс тавинам справи, вимога позив ача про стягнення з відповід ача 37 853,56грн. основного боргу пі длягає задоволенню.

У зв' язку з неналежним вик онанням відповідачем грошов ого зобов' язання за договор ом, позивачем, за період з 30.01.2010р . по 14.06.2010р., нарахована пеня в сум і 1 025,16грн. та 1 888,69грн. заборгован ості по минулій пені.

Частинами першою і третьою ст. 549 ЦК України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є г рошова сума або інше майно, як і боржник повинен передати к редиторові в разі порушення боржником зобов' язання. Пен ею є неустойка, що обчислюєть ся у відсотках від суми несво єчасно виконаного грошового зобов' язання за кожен день прострочення.

У сфері господарювання згі дно ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 ГК України застосовуються господарськ і санкції, зокрема, штрафні са нкції у вигляді грошової сум и (неустойка, штраф, пеня), яку у часник господарських віднос ин зобов'язаний сплатити у ра зі порушення ним правил здій снення господарської діяльн ості, невиконання або ненале жного виконання господарськ ого зобов'язання.

Відповідно до статті 3 За кону України „Про відповідал ьність за несвоєчасне викона ння грошових зобов' язань” р озмір пені не може перевищув ати подвійної облікової став ки Національного банку Украї ни, що діяла у період, за який с плачується пеня.

Згідно п. 10.2. договору за нес воєчасне виконання зобов' я зань, передбачених пунктами 2.4., 2.6., 3.1., 3.2. і 6.4. договору, лізинг од ержувач зобов' язується вип латити пеню у розмірі 0,5 % від не своєчасно сплаченої суми за кожен прострочений день опла ти. Нарахування пені починає ться на наступний день після закінчення строку і закінчу ється після оплати лізинг од ержувачем відповідних сум, н е враховуючи день оплати цих сум.

Відповідно до п. 6 додатково ї угоди № 2 лізингодержувач зо бов' язаний у термін до 30.01.2010р. сплатити на користь лізингод авця заборгованість по відсо тках та пеню, які станом на 13.01.201 0р. складають: відсотки: 381,53 УО, п еня - 168,62 УО, всього - 550,15 УО, про те сума пені, відповідно до ум ов договору, щоденно зростає , та має уточнюватись на дату ф актичної оплати. Зазначена с ума заборгованості по пені в казана в УО і оплачується в по рядку п. 3.9. договору.

Враховуючи положення ви щезазначених норм, а також пе ріод нарахування пені, що вка заний позивачем в поданому н им помісячному розрахунку пе ні (а.с. 16-17), суд обмежив розмір п ені подвійною обліковою став кою НБУ. Відтак, арифметично в ірний розмір пені, нарахован ої за період з 30.01.2010р. по 14.06.2010р. ста новить загалом 1 025,52грн., зокрем а: 126,61грн. за період з 30.01.2010р. по 14.06.2010 р.; 170,55грн. за період з 27.02.2010р. по 14.06.201 0р.; 410,68грн. за період з 31.03.2010р. по 14.06.20 10р.; 236,43грн. за період з 01.05.2010р. по 14.06.2 010р.; 81,25грн. за період з 29.05.2010р. по 14.06.2 010р. Оскільки суд не може вийти за межі позовних вимог, вимог а про стягнення 1 025,16грн. Крім то го, відповідно до п. 6 додатков ої угоди № 2 сторони погодили, що відповідач мав сплатити д одатково 1 888,69грн. пені. Відтак в имога про стягнення 1 888,69грн. за боргованості по минулій пені , передбаченої п. 6 додаткової угоди № 2 підлягає задоволен ню.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача штраф у розмірі 33 657,44грн.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов' яза ння сплачується неустойка. Д оговірна неустойка встановл юється за згодою сторін, тобт о її розмір та умови застосув ання визначаються виключно н а їх власний розсуд.

Відповідно до вимог ст. 549 ЦК України штраф і пеня є різнов идами неустойки, які стягуют ься окремо за невиконання гр ошового зобов' язання.

Згідно ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 ГК Ук раїни штраф і пеня є різновид ами штрафних санкцій у вигля ді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобо в'язаний сплатити у разі пору шення ним правил здійснення господарської діяльності, не виконання або неналежного ви конання господарського зобо в'язання.

Згідно п. 11.6. договору після розірвання договору лізинго давець має право вимагати ві д лізингоодержувача заплати ти йому 15 % від неоплаченої вар тості предмету лізингу.

Суд встановив, що договір є розірваним з 14.06.2010р., як вбачаєт ься з уточненого графіку пла тежів № 3 від 13.01.2010р. за договором фінансового лізингу № 0804113 від 21.04.2008р. (а.с. 36) вартість невикупле ного майна складає 224 382,96грн.

Враховуючи те, що штраф у ро змірі 33 657,44грн. (15 % від 224 382,96грн. - в артості неоплаченого товару ), відповідачем на час прийнят тя судового рішення не сплач ено, розмір вказаного штрафу відповідає фактичним обстав инам справи, вимога позивача про стягнення з відповідача 33 657,44грн. штрафу підлягає задов оленню.

Аналогічна правова позиці я міститься у постанові Вищо го господарського суду Украї ни від 13.12.2007р. у справі № 04/2976.

Відповідно до ст. 44 ГПК Украї ни судові витрати складаютьс я з державного мита, сум, що пі длягають сплаті за проведенн я судової експертизи, призна ченої господарським судом, в итрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказі в у місці їх знаходження, опла ти послуг перекладача, адвок ата, витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу та інших витрат, по в'язаних з розглядом справи.

Суми, які підлягають сплат і за проведення судової експ ертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу та інші вит рати, пов'язані з розглядом сп рави, покладаються: при задов оленні позову - на відповідач а; при відмові в позові - на поз ивача; при частковому задово ленні позову - на обидві сторо ни пропорційно розміру задов олених позовних вимог (ч. 5 с т. 49 ГПК України).

Суд встановив, що витрати, п ов' язані з вчиненням викона вчого напису нотаріуса не є с удовими витратами у розумінн і ст. 44 ГПК України.

У зв' язку з вищевикладени м, вимога позивача про відшко дування 1 618,77грн. судових витра т, пов' язаних з розглядом сп рави, які були витрачені на вч инення виконавчого напису но таріуса є безпідставною та н е підлягає задоволенню.

За таких обставин суд вваж ає, що позовні вимоги про стяг нення 37 853,56грн. основного боргу , 1 025,16грн. пені, 1 888,69грн. заборгова ності по минулій пені, та 33 657,44г рн. штрафу є обґрунтованими, п ідтверджуються наявними в ма теріалах справи доказами і в ідповідно підлягають задово ленню.

Витрати по сплаті державн ого мита та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу, відповід но до статей 44, 49 ГПК України, по кладаються судом на відповід ача пропорційно розміру задо волених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Г ПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти частково.

2. Стягнути з Спільного підприємства у формі Товари ства з обмеженою відповідаль ністю „ТРАНС-ГРУП” (07400 Київськ а обл., м. Бровари, бульвар Неза лежності, буд. 18; код ЄДРПОУ 31256942) на користь Товариства з обме женою відповідальністю „У КІО БАНК ЛІЗИНГ” (04053, м. Київ, Ш евченківський район, вул. Куд рявська, буд. 5; код ЄДРПОУ 34003114) 37 85 3 (тридцять сім тисяч вісімсот п' ятдесят три гривні) 56 коп. о сновного боргу, 2 913 (дві тисячі дев' ятсот тринадцять гриве нь) 85 коп. пені, 33 657 (тридцять три т исячі шістсот п' ятдесят сім гривень) 44 коп. штрафу, 744 (сімсот сорок чотири гривні) 25 коп. дер жавного мита та 230 (двісті трид цять гривень) 98 коп. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

3. В задоволенні ре шти позову - відмовити.

Наказ видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя Горбасенко П.В.

Повне рішення склад ено: 18.08.2010р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.08.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу10976825
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/121-10

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Рішення від 13.08.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 06.08.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 12.07.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні