Рішення
від 24.03.2023 по справі 750/8672/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/8672/22

Провадження № 2/750/231/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 березня 2023 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова у складі судді Логвіної Т.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовомЧернігівського геріатричногопансіонату до ОСОБА_1 простягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

у грудні 2022 року Чернігівський геріатричний пансіонат звернувся досуду зпозовом до відповідача про стягнення заборгованості у розмірі 10822 грн. 50 коп. та судового збору в розмірі 2481 грн.

Ухвалою суду від 13 грудня 2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву.

У встановлений судом строк відповідач відзив на позовну заяву та клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не подала, у зв`язку з чим згідно ч. 5 ст. 279 ЦПК України, справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Згідно з вимогами статей 280-281 ЦПК України, суд вважає за можливе вирішити справу в заочному порядку.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно путівки Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації від 11 серпня 2022 року №102 на влаштування до інтернатної(го) установи/закладу направлено ОСОБА_1 , 1944 року народження, на обслуговування та отримання соціальних послуг (а.с.5).

Згідно статті 28 Закону України «Про соціальні послуги» соціальні послуги надаються отримувачам з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг. Відповідно до ч. 3 ст. 28 Закону України «Про соціальні послуги» з установленням диференційованої плати в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, надаються соціальні послуги отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткові мінімуми, але не перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб..

Згідно наказу № 230 від 18.08.2022 року Чернігівського геріатричного пансіонату ОСОБА_1 включили до списку підопічних, які зараховані з установленням диференційованої плати, згідно путівки № 102 Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації (а.с. 6).

18 серпня 2022 року Чернігівський геріатричним пансіонат та ОСОБА_1 уклали договір № 21 про надання соціальних послуг геріатричним пансіонатом з установленням диференційованій плати/на платній основі, на підставі путівки № 102 (а.с.8-9).

Згідно з договором №21 від 18.08.2022 року виконавець бере на себе зобов`язання по наданню соціальних послуг визначених індивідуальним планом згідно з Класифікатором соціальних послуг, затвердженим наказом Міністерства соціальної політики України від 23 червня 2020 року № 429, а замовник в свою чергу, зобов`язується своєчасно та у повному обсязі оплачувати соціальні послуги, надані з установленням диференційованої плати, за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб згідно з ціною та у строки визначені договором. Згідно п 2.3 Договору розмір щомісячної плати за послуги, надані виконавцем ОСОБА_1 на момент його укладання становив: 80 % від сукупного доходу (5591, 58 грн.), що складає 4473 гривень 26 копійок, який підписала відповідачка, тобто погодилася з його умовами.

Згідно довідки про доходи пенсіонера № 375 від 16.06.2022 року сума пенсії за період з 01.01.2022 по 30.06.2022 складає 35346 грн. 92 коп.

19.10.2022 poку ОСОБА_1 листом від 18.10.2022 № 269 було повідомлено про суму заборгованості, яка була розрахована наперед за три місяці.

31.10.2022 року відповідачка написала заяву про надання відпустки з 31.10.2022 по 11.11.2022 року

01.11.2022 року наказом № 305 Чернігівського геріатричного пансіонату ОСОБА_2 зняли з харчування підопічних Чернігівського геріатричного пансіонату та відправили у відпустку.

Згідно наказу № 312 Чернігівського геріатричного пансіонату від 08.11.2022 ОСОБА_2 знято з повного державного утримання та виключено зі списків підопічних за власним бажанням, згідно заяви відповідачки від 31.10.2022.

На день звернення Позивача до суду з даним позовом Відповідачка оплату за надані послуги не здійснила.

Згідно розрахунку заборгованості, у зв`язку з порушенням відповідачем прийнятого за умовами договору зобов`язання, в частині здійснення відшкодування за надані послуги, станом на 01.11.2022 року, утворилась заборгованість у розмірі 10822 гривень 50 коп. (а.с.29-34).

Відповідно до ч.1 ст.4, ч.1 ст.5ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За приписами ч.1 ст.15, ч.1, п.8 ч.2 ст.16ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; припинення дії, яка порушує право.

Згідно ст.12ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно з ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст.76,81 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, письмовими та електронними доказами. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з приписом ст.901ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За умовами договору надавачем отримувачу соціальних послуг, своєчасно та в повному обсязі надавались всі послуги передбачені договором, а отримувач в свою чергу, повинен вносити оплату на рахунок надавача соціальних послуг.

Статтею 903 ЦК Українизазначено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.Глава 50ЦК України передбачає підстави та умови припинення зобов`язання, зокрема, статтею 599ЦК України встановлено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Отже, зобов`язання Відповідача оплатити надані послуги не припинено. Приписами ст.629ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.ст.525,526 Цивільного кодексу Україниодностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Згідно ч.1ст.625 ЦК Україниборжник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Таким чином, за результатами всебічного, повного, об`єктивного та безпосереднього дослідження наявних у справі доказів, які оцінено на предмет належності, допустимості, достовірності, достатності та взаємного зв`язку, оскільки правомірність заявлених позовних вимог, як підстава для стягнення заборгованості з відповідача, доведена позивачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовної вимоги про стягнення заборгованості.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, так як судове рішення ухвалюється у повному обсязі на користь позивача, понесені ним і документально підтверджені судові витрати підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст.12,13,81,141,258,259,265,279,280-283,354ЦПК України,ст.525,625,629ЦК України,суд

в и р і ш и в:

Позов Чернігівського геріатричногопансіонату (м.Чернігів,вул.Леоніда Пашина,12,код ЄДРПОУ21395391)до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 )про стягненнязаборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Чернігівського геріатричного пансіонату заборгованість у розмірі 10822 грн. 50 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Чернігівського геріатричногопансіонату судовий збір у розмірі 2481 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя:

Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109770114
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —750/8672/22

Рішення від 24.03.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні