Ухвала
від 24.03.2023 по справі 711/3737/20
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/3737/20

Номер провадження 1-кп/711/97/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 березня 2023 року Придніпровський районний суд м.Черкаси в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника - ОСОБА_4

обвинуваченого - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України, суд -

ВСТАНОВИВ :

В провадженні Придніпровського районного суду м. Черкаси перебуває кримінальне провадження № 32020120010000038 від 21.05.2020 року, щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України, тобто незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених спирту етилового та алкогольних напоїв, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

За наступних обставин. Так, мешканці м.Черкаси ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , за попередньою змовою між собою, не маючи відповідних дозволів (ліцензій) на реалізацію підакцизних товарів, а також не маючи права на здійснення такої діяльності, діючи з прямим умислом, з метою отримання незаконного та не контрольованого прибутку, здійснювали придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених спирту етилового та алкогольних напоїв.

Так, з грудня 2017 року, більш точної дати досудовим розслідуванням не остановлено, по 06.02.2020 ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , за попередньою змовою між собою, придбавали у невстановлених осіб незаконно виготовлені алкогольні напої під виглядом горілки та коньяку розфасовані у пластикових пляшках ємністю по 5 л., а також спирт етиловий у пластикових ємностях (діжках) місткістю близько 230 л кожна.

Незаконно виготовлені алкогольні напої та спирт етиловий ОСОБА_6 та ОСОБА_5 перевозили в орендоване ними складське приміщення виробничого комплексу, за адресою: АДРЕСА_1 та в домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2 , де незаконно зберігали з метою збуту, а в подальшому, реалізовували їх мешканцям Кіровоградської області, як шляхом їх відпуску з території домоволодіння, так і шляхом розвезення замовникам на автомобілі «Mercedes Benz 308», д.н.з. НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , відповідно до замовлень, які надходили на мобільні телефони останніх.

Придбані з метою збуту, у невстановлених досудовим розслідуванням постачальників, незаконно виготовлені алкогольні напої та спирт етиловий ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , перевозили їх в орендоване ними складське приміщення виробничого комплексу, до домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_6 , а також, до замовників на автомобілі «Mercedes Benz 308», д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , що на праві власності належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який не був поставлений до відому про злочинність дій ОСОБА_6 та ОСОБА_5 .

Придбані ОСОБА_6 та ОСОБА_5 незаконно виготовлені алкогольні напої та спирт етиловий не відповідали вимогам ст.15 Закону України «Про захист прав споживачів» відповідно до якої:

споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація про продукцію не вважається рекламою.

інформація про продукцію повинна містити:

назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;

найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати вітчизняна продукція;

дані про основні властивості продукції, а щодо продуктів харчування - про склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок), номінальну кількість (масу, об`єм тощо), харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів, а також іншу інформацію, що поширюється на конкретний продукт;

відомості про вміст шкідливих для здоров`я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

позначку про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів;

дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;

дату виготовлення;

відомості про умови зберігання;

гарантійні зобов`язання виробника (виконавця);

правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;

строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після їх закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;

найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

стосовно продукції, яка підлягає обов`язковій сертифікації, споживачеві повинна надаватись інформація про її сертифікацію.

стосовно продукції, яка за певних умов може бути небезпечною для життя, здоров`я споживача та його майна, навколишнього природного середовища, виробник (виконавець, продавець) зобов`язаний довести до відома споживача інформацію про таку продукцію і можливі наслідки її споживання (використання).

Тобто, зазначена продукція мала явні ознаки незаконного її виготовлення.

В подальшому, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , за попередньою змовою між собою, не маючи відповідного дозволу на реалізацію підакцизних товарів - ліцензії на оптову та роздрібну торгівлю підакцизними товарами, а також не маючи права на здійснення такої діяльності, систематично здійснювали реалізацію незаконно виготовлених алкогольних напоїв та спирту етилового мешканцям Кіровоградської області, як шляхом їх відпуску з території домоволодіння, так і шляхом розвезення замовникам на автомобілі «Mercedes Benz 308», д.н.з. НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , відповідно до замовлень, які надходили на мобільні телефони останніх.

Так, неодноразово, в період з травня 2019 по листопад 2019 року (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , за попередньою змовою між собою, незаконно збували ОСОБА_8 незаконно виготовлені алкогольні напої під виглядом горілки та коньяку, у пластикових пляшках ємністю по 5 л., за місцем знаходження торгівельного кіоску ФОП ОСОБА_8 на території КП «Новомиргородський міський ринок» (код за ЄДРПОУ 33316149), за адресою: Кіровоградська область, м. Новомиргород, вул. Поповкіна,14-а, за ціною 155-160 грн. за одну пляшку.

14.08.2019 на підставі постанови начальника оперативного управління ГУ ДФС у Кіровоградській області про проведення контролю за вчиненням злочину від 02.07.2019 (в межах оперативно-розшукової справи) співробітниками оперативного управління ТУ ДФС у Кіровоградській області проведено оперативну закупку алкогольних напоїв особою, з якою було встановлене конфіденційне співробітництво з використанням аудіо-, відеоконтролю особи щодо ОСОБА_8 (матеріали досудового розслідування щодо якого виділені в окреме провадження). За результатами проведення оперативної закупки встановлено, що 14.08.2019 о 13 годині 19 хвилин ОСОБА_8 , поруч із торгівельним кіоском на території КП «Новомиргородський міський ринок» (код за ЄДРПОУ 33316149), за адресою: Кіровоградська область, м. Новомиргород, вул. Поповкіна,14-а, незаконно збув особі, з якою встановлене конфіденційне співробітництво та якій відповідно до ст. 15 закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» змінено анкетні дані на « ОСОБА_9 » за 200 грн. незаконно виготовлений алкогольний напій під виглядом горілки в одній пластиковій пляшці ємністю 5 л.

Під час огляду покупця ОСОБА_9 14.08.2019 виявлено та вилучено одну пластикову пляшку ємністю 5 л, заповнену незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, що була придбана ним під час проведення оперативної закупки у ОСОБА_8 поруч із торгівельним кіоском на території КП «Новомиргородський міський ринок» (код за ЄДРПОУ 33316149), за адресою: Кіровоградська область, м. Новомиргород, вул. Поповкіна,14-а.

Відповідно до висновку експертизи речовин, матеріалів та виробів Кіровоградського НДЕКЦ МВС України № 303 від 13.03.2020, надана на дослідження рідина, вилучена під час огляду покупця ОСОБА_9 , є водно-спиртовою сумішшю, яка за досліджуваними органолептичними показниками (зовнішній вигляд, колір, аромат) і фізико-хімічними показниками (лужність, міцність) відповідає вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови».

Крім того, неодноразово, в період з березня 2019 по січень 2020 року (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , за передньою змовою між собою, незаконно збували ОСОБА_10 незаконно виготовлені алкогольні напої під виглядом горілки та коньяку, у пластикових пляшках ємністю по 5 л., за місцем знаходження магазину ФОП ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_3 за ціною 150-170 грн. за одну пляшку.

06.02.2020 року на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда, на території та приміщеннях магазину і домоволодіння, за адресою: АДРЕСА_3 , які використовуються ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , працівниками податкової міліції проведено обшук, в результаті якого виявлено та вилучено: 73 ПЕТ-пляшки ємністю по 5л. кожна, заповнені незаконно виготовленими алкогольними напоями під виглядом горілки; 1 ПЕТ-пляшку ємністю 5 л., на частину заповнена незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки; 1 ПЕТ-пляшку ємністю 5 л., на частину заповнена незаконно виготовленим алкогольним напоєм під виглядом коньяку; 2 ПЕТ-пляшки ємністю по 1,5 л. кожна, заповнені незаконно виготовленими алкогольними напоями під виглядом горілки; 19 ПЕТ-пляшок ємністю по 1л. кожна, заповнені незаконно виготовленими алкогольними напоями під виглядом горілки; 32 ПЕТ-пляшки ємністю по 0,5 л. кожна, заповнені незаконно виготовленими алкогольними напоями під виглядом горілки; 1 ПЕТ-пляшка ємністю 5 л. з написом «Возврат», заповнена виготовленим алкогольним напоєм під виглядом горілки, а також інше майно.

Відповідно до висновку судової експертизи матеріалів, речовин та виробів Кіровоградського НДЕКЦ МВС України № 302 від 12.03.2020, надані на дослідження рідини, вилучені під час обшуку в приміщенні магазину ОСОБА_10 (об`єкти №№1,4) є:

(об`єкт №1) є водно-спиртовою сумішшю, яка за досліджуваними органолептичними показниками (колір, не характерний для коньяків аромат, наявність сторонніх включень та осаду) не відповідає вимогам ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови»;

(об`єкт № 4) є водно-спиртовою сумішшю, яка за досліджуваними органолептичними показниками (зовнішній вигляд, колір, аромат) і фізико-хімічними показниками (лужність, міцність) відповідають вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови».

Цього ж дня (06.02.2020), на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда, працівниками податкової міліції проведено обшук в домоволодінні за адресою: АДРЕСА_2 , яке належить на праві приватної спільної часткової власності ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_6 , в результаті якого виявлено та вилучено: автомобіль марки «Mercedes Benz 308», д.н.з. НОМЕР_1 ; 364 ПЕТ-пляшки ємністю по 5 л кожна, заповнені незаконно виготовленими алкогольними напоями під виглядом горілки; скриншота останніх телефонних дзвінків та книги контактів з мобільного телефону ОСОБА_6 за його абонентськими номерами: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 .

Відповідно до висновку судової експертизи матеріалів, речовин та виробів Кіровоградського НДЕКЦ МВС України № 447 від 07.04.2020, надані на дослідження рідини, вилучені під час обшуку домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_6 (об`єкт №1) та під час обшуку в складському приміщенні виробничого комплексу (об`єкт№2) є:

(об`єкт №1) є водно-спиртовою сумішшю, яка за досліджуваними органолептичними показниками (зовнішній вигляд, колір, аромат) і фізико-хімічними показниками (міцність, лужність), відповідає вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови»;

(об`єкт № 2) є спиртом етиловим, який за досліджуваними фізико-хімічними показниками (міцність, проба на чистоту) не відповідає вимогам ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови».

Своїми протиправними діями ОСОБА_6 та ОСОБА_5 порушили вимоги нормативних документів, а саме:

Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме:

ст.8 згідно якої виробники алкогольних напоїв підлягають обов`язковій атестації на відповідність вимогам, що встановлені чинними законодавчими актами України щодо забезпечення життя та здоров`я людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного циклу виробництва коньяку, алкогольних напоїв за коньячною технологією і тютюнових виробів, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам;

ст.9 згідно якої виготовлення спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів повинно відповідати затвердженим та зареєстрованим у встановленому законодавством порядку нормативним документам, стандартам України та міжнародним стандартам;

ст.10 згідно якої, спирт етиловий, коньячний та плодовий, алкогольні напої та тютюнові вироби підлягають обов`язковій сертифікації в порядку та в строки, передбачені законодавством;

ст.15 згідно якої роздрібна торгівля алкогольними напоями може здійснюватися суб`єктами підприємницької діяльності всіх форм власності, в тому числі її виробниками, за наявності у них ліцензій;

ст.15-3 згідно якої забороняється продаж алкогольних напоїв з рук та у не визначених для цього місцях торгівлі;

Закону України «Про захист прав споживачів» а саме: ст.15 Закону України «Про захист прав споживачів», відповідно до якої:

споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація про продукцію не вважається рекламою.

інформація про продукцію повинна містити:

1.назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;

2.найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати вітчизняна продукція;

3.дані про основні властивості продукції, а щодо продуктів харчування - про склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок), номінальну кількість (масу, об`єм тощо), харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів, а також іншу інформацію, що поширюється на конкретний продукт;

4.відомості про вміст шкідливих для здоров`я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

5.позначку про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів;

6.дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;

7.дату виготовлення;

8.відомості про умови зберігання;

9.гарантійні зобов`язання виробника (виконавця);

10.правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;

11.строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після їх закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;

12.найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

стосовно продукції, яка підлягає обов`язковій сертифікації, споживачеві повинна надаватись інформація про її сертифікацію.

стосовно продукції, яка за певних умов може бути небезпечною для життя, здоров`я споживача та його майна, навколишнього природного середовища, виробник (виконавець, продавець) зобов`язаний довести до відома споживача інформацію про таку продукцію і можливі наслідки її споживання (використання);

Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме:

ст.20 згідно якої, оператори ринку зобов`язані забезпечувати дотримання вимог цього Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу; вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров`я людини; операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не утримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів;

Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а саме:

ст.13 згідно якої, діяльність пов`язана з потенційною небезпекою для здоров`я людей, підлягає ліцензуванню в порядку, встановленому законодавством, та до таких видів діяльності належить виробництво алкогольних напоїв;

ст.14 згідно якої, продукція, на яку в державних стандартах та в інших нормативно-технічних документах є вимоги щодо безпеки для здоров`я і життя населення, підлягає обов`язковій сертифікації;

ст.17 Закону, згідно якої, громадяни, які виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують продукти харчування і продовольчу сировину, несуть відповідальність за їх безпеку для здоров`я і життя населення, відповідність вимогам санітарних норм;

Рішення Конституційного Суду України №8-рп/2004 по справі №1-16/2004 від 31.03.04, яким визнано, що відповідає Конституції України (є конституційним), Указ Президента України "Про заходи щодо запровадження державної монополії у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів" від 27.12.02 №1234;

Національного стандарту України ДТСУ 4221:2003 "Спирт етиловий ректифікований. Технічні умови", чинного з 01.10.04, а саме:

обов`язкові вимоги до якості продукції, що забезпечують її нешкідливість або небезпечність для життя і майна населення, охорони навколишнього середовища, викладені в 4.1.3, 4.1.4, 4.1.6, 4.1.7 та розділі 5;

п.п.4.3.3 п.4.3 ст.4 "Загальні технічні умови" у відповідності з яким передбачено, що спирт можна розливати також в каністри, згідно з чинними нормативними документами, виготовлені з матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров`я для контакту з продуктом цього виду.

Національного стандарту України ДСТУ 4256:2003 «Горілка та напої лікеро-горілчані. Технічні умови", чинного з 01.10.04, а саме:

п.п.4.1.1 - 4.1.6. п.п.4.1 "Характеристики" ст.4 "Загальні технічні характеристики ", згідно яких горілки і горілки особливі потрібно виробляти відповідно до вимог цього стандарту за технологічним регламентом, технологічною інструкцією і рецептурами з дотримуванням санітарних норм і правил, які затверджені за встановленим порядком, за органолептичними та фізико-хімічними показниками повинні відповідати вимогам даного стандарту;

п.п.4.2.1 п.4.2 "Вимоги до сировини та матеріалів" ст.4 "Загальні технічні характеристики", у відповідності з яким для готування горілок і горілок особливих застосовують: спирт етиловий ректифікований згідно з ДТСУ 4221; воду питну згідно з ГОСТ 2874, підготовлену, з показниками - згідно з технологічним регламентом; цукор - пісок рафінований і цукор-рафінад згідно з ДТСУ 2213 (ГОСТ 22); натрій двовуглекислий (бікарбонат) згідно з ГОСТ 2156; натрій лимоннокислий згідно з чинними нормативними документами, ванілін згідно з ГОСТ 16599;фруктозу згідно з чинними нормативними документами; кислоту оцтову лісохімічну харчову згідно з ГОСТ 908; кислоту лимонну харчову згідно з ГОСТ 908; олії ефірні, харчові, ароматні добавки та інші продукти, дозволені для використовування в лікеро-горілчаному виробництві Міністерством охорони здоров`я (далі МОЗ) України; інші сорбційні матеріали, дозволені для обробки води та водно-спиртових сумішей у лікеро-горілчаному виробництві МОЗ України; закупорювальні матеріали згідно з чинними нормативними документами, дозволені для використання в лікеро-горілчаному виробництві МОЗ України;

п.п.4.3.1 п.4.3 "Пакування" ст.4 "Загальні технічні вимоги", згідно якого горілки і горілки особливі розливають в пляшки згідно з ГОСТ 10117, ГОСТ 26586, і інший скляний, порцеляновий і фаянсовий сувенірний посуд для харчових - згідно з чинними нормативними документами, дозволений до використання МОЗ України та хімічно стійку для цього виду продукції тару;

п.п.4.3.4 п.4.3 "Пакування" ст.4 "Загальні технічні вимоги", згідно з яким, пляшки з горілками і горілками особливими повинні бути закупорені герметично і не протікати під час перевертання;

п.п.4.4.1 п.4.4 "Маркування" ст.4 "Загальні технічні вимоги", згідно з яким кожна пляшка з горілкою і горілкою особливою повинна бути художньо оформлена з обов`язковим нанесенням маркування в доступній для споживача формі відповідно до чинного законодавства України державною мовою із зазначенням інформації про: загальну та власну назву напою; знак для товарів та послуг; назву та адресу виробника і місце виготовлення напою; склад напою: вказують сорт етилового спирту згідно з рецептурою напою, а також назву основних інгредієнтів та харчових добавок, які впливають на смак та аромат напою; вміст етилового спирту, % об; номінальну місткість пляшки, дм. куб.; штриховий код; дату виготовлення напою і термін придатності до споживання;

п.10.1 ст.10 "Гарантії виробника", згідно вимог якого виробник гарантує відповідність горілок і горілок особливих вимогам цього стандарту.

Таким чином, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України, тобто незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених спирту етилового та алкогольних напоїв, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_4 заявив клопотання про закриття кримінального провадження в зв`язку з закінченням строків давності.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 підтримав думку свого захисника про закриття кримінального провадження, наслідки закриття йому зрозумілі.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні покладався на розсуд суду, просив перевірити доводи щодо закриття кримінального провадження.

Вислухавши учасників судового провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.3 ст.288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно умов ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років;

3) п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини;

4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину;

5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину

Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років.

Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання, а з часу вчинення кримінального проступку - п`ять років. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення кримінального правопорушення минуло п`ятнадцять років.

Питання про застосування давності до особи, що вчинила особливо тяжкий злочин, за який згідно із законом може бути призначено довічне позбавлення волі, вирішується судом. Якщо суд не визнає за можливе застосувати давність, довічне позбавлення волі не може бути призначено і заміняється позбавленням волі на певний строк.

Давність не застосовується у разі вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, передбачених у статтях 109-114-1, проти миру та безпеки людства, передбачених у статтях 437-439 і частині першій статті 442 цього Кодексу.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України, а саме: незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених спирту етилового та алкогольних напоїв, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

У відповідності до ст.12 КК України, злочин, у якому обвинувачувався ОСОБА_5 , а саме передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України відноситься до нетяжкого злочину.

Відповідно до ст.22 КПК України «Кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне одстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.»

Судом не встановлено обставин і не отримано об`єктивних доказів на підтвердження підстав для зупинення або переривання строків давності, передбачених ч.ч.2, 3 ст.49 КК України.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Закриття кримінального провадження з цієї підстави не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує (ч.8 ст.284 КПК України).

Отже, строк притягнення ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності, враховуючи, що кримінальне правопорушення у скоєнні якого він обвинувачується є нетяжким злочином, скоєне з грудня 2017 року по 06.02.2020 року, - сплив в лютому 2023-го року, а тому клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Доля речових доказів повинна бути вирішена в порядку ст.100 КПК України.

Процесуальні витрати на залучення експертів відсутні.

Цивільний позов не заявлений. Запобіжний захід судом не обирався.

На підставі викладеного та керуючись ст.49 КК України, ст.ст.284,369-372,376 КПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Клопотання захисника ОСОБА_4 про закриття кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України- задовольнити.

Кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 32020120010000038 від 21.05.2020 року, щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України- закрити на підставі ст.49 КК України.

Звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.204 КК України, на підставі ст.49 КК України.

Цивільний позов не заявлений.

Процесуальні витрати відсутні.

Речові докази, а саме:

73 ПЕТ-пляшки ємкістю по 5 л кожна заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 1 ПЕТ-пляшка ємністю 5 літрів на частину заповнена прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 1 ПЕТ-пляшка ємністю 5 л. на частину частину заповнена прозорою рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту; 2 ПЕТ-пляшки ємністю по 1.5 літрів кожна заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 19 ПЕТ-пляшок ємністю по 1 л. кожна заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 32 ПЕТ-пляшки ємністю по 0.5 л. кожна заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 1 ПЕТ-пляшка ємністю 5 л. заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту з написом «Возврат»; 1 ПЕТ-пляшка ємністю 1 л. заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 1 ПЕТ-пляшка ємністю 1.5 л. заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 36 ПЕТ-пляшок ємністю по 5 л. кожна заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 70 ПЕТ-пляшок ємністю по 0.5 л. кожна заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 3 ПЕТ-пляшки ємністю по 5 л. кожна заповнені прозорою рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту; 3 ПЕТ-пляшки ємністю по 3 л заповнені прозорою рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту; 8 коробів з пакетами «Bag-in-box» ємністю по 10 л. кожна заповнені прозорою рідиною з характерним запахом спирту; 2 короба з пакетами «Bag-in-box» ємністю по 10 л. кожна частково заповнені (близько 2 л. у кожному) прозорою рідиною з характерним запахом спирту; 15 ПЕТ-пляшок ємністю по 5 л. кожна заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 2 лійки, 1 мірний стакан; дві пластикові пляшки ємністю по 0,5 л. кожна, заповнені прозорою безбарвною рідиною із характерним запахом спирту; Дві пластикові пляшки ємністю по 0,5 л. кожна, заповнені прозорою безбарвною рідиною із характерним запахом спирту, які передані на зберігання у складському приміщенні ГУ ДФС у Кіровоградській області за адресою м. Кропивницький вул. Покровська 4 - знищити після вступу ухвали в законну силу.

Аркуш паперу формату А4 з чорновими записами на 1 аркуші, які зберігаються при матеріалах кримінального провадження - залишити при матеріалах кримінального провадження.

2 блокноти з чорновими записами, 2 зошити з чорновими записами, які зберігаються в камері зберігання речових доказів СУФРГУДФС у Кіровоградській області - знищити після вступу ухвали в законну силу

1 відео реєстратор, 1 відео реєстратор марки «interVision» який зберігається камері зберігання речових доказів СУФРГУДФС у Кіровоградській області - повернути власнику за належністю, після вступу ухвали в законну силу.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Придніпровський районний суд м.Черкаси протягом семи днів - учасниками процесу з дня її проголошення.

Відповідно до вимог ч.2 ст.376 КПК України повний текст ухвали виготовлено та проголошено 24 березня 2023 року о 14 год.

Головуючий: ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109774271
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів

Судовий реєстр по справі —711/3737/20

Ухвала від 24.03.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

Ухвала від 21.03.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

Ухвала від 04.09.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

Ухвала від 04.09.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Михальченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні