Ухвала
від 24.03.2023 по справі 592/3678/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №592/3678/23

Провадження №1-кс/592/1540/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2023 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , без фіксації процесуальної дії технічними засобами, розглянув клопотання слідчого Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 42023202540000022, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.02.2023 р. за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий своє клопотання мотивує тим, що 05 січня 2023 року до Державної екологічної інспекції у Сумській області надійшла заява ОСОБА_4 по факту ймовірного незаконного видобутку та використання надр (мінеральних підземних вод) без спеціальних дозвільних документів ТОВ «Завод Іволжанської Води» в с. Іволжанське Сумського району.

При здійсненні аналізу вказаної заяви, встановлено, що на даний час Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ІВОЛЖАНСЬКОЇ ВОДИ», користуючись правовим режимом воєнного стану, введеного 24 лютого 2022 року у зв?язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України № 64/2022, та неодноразово продовженого, незаконно, без отримання Спеціального дозволу на користування надрами, здійснює користування надрами, а саме видобування мінеральних, природних столових вод Іволжанського родовища (свердловини № l та № 2), розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , чим створює загрозу захисту навколишньому природному середовищу, безпеці держави.

Так, 01.10.2020р. між Орендодавцями - ФОП ОСОБА_4 ,

ФОП ОСОБА_5 з однієї сторони і Орендарем - Товариством з обмеженою відповідальністю «ЗАВОД ІВОЛЖАНСЬКОЇ ВОДИ» з іншої сторони укладений Договір здачі в операційну оренду, відповідно до якого Орендодавці передали, а Орендар прийняв в операційну оренду основні засоби виробничі приміщення, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме нежитлові приміщення літери «А», «Ж», «3», «Л», «E», «С», «М», «Г», «Д», «Б», «И», «П» загальною площею 4473 кв.м.

Майновий комплекс, який переданий відповідачу у операційну оренду складається із двох об`єктів нерухомого майна (реєстраційні номери: 300322059247 і 300432359247) належать Орендодавцям в рівних частках на праві власності.

На території вказаного майнового комплексу знаходяться дві артезіанські свердловини, що повністю опинилися у користуванні ТОВ «ЗАВОД ІВОЛЖАНСЬКОЇ ВОДИ», який без жодних правових підстав: без кваліфікованого за системою якості обладнання, в антисанітарних умовах видобуває артезіанську воду і виготовляє свою продукцію, яку реалізує оптовим та роздрібним споживачам, чим створює загрозу для життя і здоров`я людей.

Допитаний у якості свідка директор ТОВ «Фонтан» ОСОБА_4 повідомив, що являється співвласником цілісного майнового комплексу нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 . Іншим співвласником являється його рідний брат ОСОБА_5 .

На території земельної ділянки за вказаною адресою розташовані підземні свердловини мінеральних столових вод Іволжанського родовища (свердловини № 1 та № 2). Раніше за вказаною адресою з цих свердловин видобувалася вода підприємствами ТОВ «ВКП «Екопродукт», після його ліквілації - ТОВ «Завод Іволжанські води», тому там міститься вбудоване обладнання для видобування та фасування мінеральної води. Наразі це обладнання знаходиться у власності ТОВ «Фонтан». Жодні договори щодо використання вказаного обладнання будь-якими підприємствами чи фізичними особами не укладалися. Воно є вбудованим, тому можливості вивезти його в інше місце немає.

За вказаною адресою згідно договору здачі в операційну оренду основних засобів від 01.10.2020, що укладений між ОСОБА_4 , ОСОБА_5 з однієї сторони (як орендодавці) та ТОВ «Завод Іволжанської води» в особі директора ОСОБА_5 (орендар), останній використовує нерухомість для здійснення господарської діяльності. До переліку нерухомості за вказаним договором входить все нерухоме майно, крім артсвердловини № 1 з надкаптажною спорудою, артсвердловина, № 2 з надкаптажною спорудою, навіси, насосна, які також розташовані за вказаною адресою.

Дані об?єкти планувалися для передачі у оренду ТОВ «Іволжанське джерело», директором та засновником якого також є ОСОБА_5 . З цією метою 01.09.2020 було складено договір оренди між орендодавцями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 і Орендарем - ТОВ «Іволжанське джерело». Договір було підписано, однак згідно п. 10 передача в оренду мала бути здійснена у тижневий строк після його підписання за актом приймання-передачі. Однак, вказаний акт не був підписаний. За таких обставин, згідно умов договору, майно фактично не передавалось.

Зі свердловин, що розташовані на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , посадовими особами підприємств ОСОБА_5 (ТОВ «Завод Іволжанської води» та ТОВ «Іволжанське джерело») здійснюється видобуток води та її подальша реалізація. При цьому, ТОВ «Завод Іволжанської води» немає спеціального дозволу на користування корисною копалиною, однак вся продукція реалізовується саме за торговою маркою та цим підприємством.

Відповідно до листа, отриманого від Державної служби геології та надр України, відомості, що введені до бази даних виданих дозволів, інформація щодо наявності спеціальних дозволів на користування надрами у ТОВ «Завод Іволжанської води» відсутні.

Відповідно до листа, отриманого від Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської ОДА, документи для отримання висновку з оцінки впливу на довкілля від ТОВ «Завод Іволжанської води» не надходили.

Відповідно до листа, отриманого від Державного агентства водних ресурсів України, ТОВ «Завод Іволжанської води» за отриманням дозволу на спеціальне водокористування не зверталось.

Відповідно до листа, отриманого від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області, ТОВ «Завод Іволжанської води» за період з 2020 року по теперішній час не надавало звіти про використання води за формою №2 ТП водгосп (річна).

Згідно з витягом Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ «Завод Іволжанської води», код ЄДРПОУ: 43662147 зареєстроване за адресою: Сумський р-н, с. Іволжанське, вул. Заводська, 4.

Також згідно з витягом Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ «Іволжанське джерело», код ЄДРПОУ: 43481263 зареєстроване за адресою: м. Суми, вул. Героїчна, буд. 38.

Вказані Товариства мають одного керівника ОСОБА_5 , який є Засновником та має прямий вирішальний вплив на їх діяльність. Основним видом економічної діяльності Товариств є виробництво безалкогольних напоїв; виробництво мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки (11.07).

На даний час слідству достеменно відомо, що свою господарську діяльність зазначені Товариства фактично здійснюють без належних дозволів за місцем розташування потужностей (свердловин, обладнання тощо) за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, на даний час у органу досудового розслідування виникла об`єктивна необхідність у зверненні до Ковпаківського районного суду місті Суми з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду території та усіх наявних на ній будівель за адресою: Сумський р-н, с. Іволжанське, вул. Заводська, 4, де фактично здійснюють свою діяльність ТОВ «Завод Іволжанської води», код ЄДРПОУ: 43662147, ТОВ «Іволжанське джерело» код ЄДРПОУ: 43481263 та перебуває майно, що належить ТОВ «Фонтан», код ЄДРПОУ: 32779100 (керівник ОСОБА_4 ) з метою фіксації відомостей, які необхідні для фіксації факту незаконного видобування корисних копалин та надр, проведення представниками ДЕІ у Сумській області дослідження таких обставин щодо їх законності, що в подальшому матиме значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на рухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, цілісний майновий комплекс нерухомості, за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває у спільній частковій власності ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Відомості, які підлягають фіксації під час проведення огляду об`єкта, самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив задовольнити.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання про проведення огляду є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 117, 233-237 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 42023202540000022, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.02.2023 р. за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України задовольнити.

Надати слідчим Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , а також представникам ДЕІ у Сумській області та іншим (спеціалістам) дозвіл на огляд території та наявного на ній цілісного майнового комплексу нерухомості з виробничими, господарськими, адміністративними приміщеннями, обладнанням, свердловинами за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109774724
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду у кримінальному провадженні № 42023202540000022, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.02.2023 р. за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України

Судовий реєстр по справі —592/3678/23

Ухвала від 24.03.2023

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Алфьоров А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні