Ухвала
від 24.03.2023 по справі 600/1368/21-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відмову у заміні сторони виконавчого провадження

24 березня 2023 р. м. Чернівці Справа №600/1368/21-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Григораша В.О., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої звернувся адвокат Стадник Ігор Петрович про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

16.03.2023 ОСОБА_1 , в інтересах якої звернувся адвокат Стадник Ігор Петрович звернулась до Чернівецького окружного адміністративного суду із заявою в якій просила:

- замінити сторону (позивача) у справі №600/1368/21-а, а саме ОСОБА_2 на правонаступника - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що є спадкоємцем за законом на спадкове майно.

В обґрунтування вказаної заяви, заявник зазначав, що рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 15.07.2021 у справі №600/1368/21-а адміністративний позов ОСОБА_2 , в інтересах якого звернувся представник ОСОБА_3 до Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії, - задоволено. Визнано протиправною відмову Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації щодо здійснення ОСОБА_2 , як інваліду війни ІІІ групи, нарахування та виплати щорічної разової грошової допомоги до 05 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком, у відповідності до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" з урахуванням уже здійснених виплат. Зобов`язано Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації здійснити ОСОБА_2 , як ветерану війни ІІІ групи, перерахунок щорічної разової грошової допомоги до 5 травня 2020 року у розмірі семи мінімальних пенсій за віком, у відповідності до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та здійснити виплату недоплаченої грошової допомоги з урахуванням уже здійснених виплат, у розмірі 8306,00 грн.

Вказував, що стороною виконавчого провадження у даній справі був чоловік ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зазначав, що ОСОБА_1 є дружиною та єдиним спадкоємцем ОСОБА_2 , а тому заявник просив замінити сторону у виконавчому провадженні з ОСОБА_2 на правонаступника - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що є спадкоємцем за законом на спадкове майно.

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 17.03.2023 призначено заяву до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 10:00 год. 23.03.2023.

Учасники справи були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, однак у судове засідання, призначене на 23.03.2023 10:00 год, не з`явилися.

Разом із цим, представником позивача подано заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідно до частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження суд зазначає наступне.

Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 15.07.2021 у справі №600/1368/21-а адміністративний позов ОСОБА_2 , в інтересах якого звернувся представник ОСОБА_3 до Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії, - задоволено. Визнано протиправною відмову Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації щодо здійснення ОСОБА_2 , як інваліду війни ІІІ групи, нарахування та виплати щорічної разової грошової допомоги до 05 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком, у відповідності до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" з урахуванням уже здійснених виплат. Зобов`язано Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації здійснити ОСОБА_2 , як ветерану війни ІІІ групи, перерахунок щорічної разової грошової допомоги до 5 травня 2020 року у розмірі семи мінімальних пенсій за віком, у відповідності до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та здійснити виплату недоплаченої грошової допомоги з урахуванням уже здійснених виплат, у розмірі 8306,00 грн.

Вказане рішення набрало законної сили 17.08.2021.

25.05.2022 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер, про що 26.05.2022 виконавчим комітетом Селятинської сільської ради Вижницького району Чернівецької області складено відповідний актовий запис №19, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Згідно витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі зареєстровано спадкову справу №140-2022/02-14.

Відповідно до довідки Путильської державної нотаріальної контори Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), виданій ОСОБА_1 про те, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в Путильській державній нотаріальній конторі Чернівецької області 08.11.2022 заведено спадкову справу №140-2022/02-14 і зареєстровано у Спадковому реєстрі №69894107, на підставі поданої нею заяви про прийняття спадщини за законом, зареєстрованої в книзі обліку і реєстрації спадкових справ за №329.

Зазначено, що крім ОСОБА_1 , спадкоємцями за законом є його доньки, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які відмовилися від спадщини.

Судом встановлено, що листом від 07.03.2023 №01-17/226 Управлінням соціального захисту населення Вижницької районної військової адміністрації повідомлено, що у зв`язку із смертю гр. ОСОБА_2 (який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ) дана виплата не здійснена.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Частиною 1, 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно частини 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Із системного аналізу зазначених норм вбачається, що заміна сторони виконавчого провадження пов`язується не з припиненням, а вибуттям такої сторони, тобто неможливості здійснювати права та виконувати обов`язки визначені Законом України "Про виконавче провадження".

Згідно статті 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частинами 1, 2 статті 1296 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім`я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців (ч. 2 ст. 1297 ЦК України).

Згідно ст. 1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1298 ЦК України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що до заяви про заміну сторони виконавчого провадження заявником подано до суду копію свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі, довідку від 16.11.2022 року №282(140-2022/02-14), паспорт та ідентифікаційний код ОСОБА_1 .

Разом з тим, свідоцтва про спадщину заявником не надано. Суд зазначає, що заведення спадкової справи №140-2022/02-14, що зареєстрована у Спадковому реєстрі №69894107, на підставі поданої заявником заяви про прийняття спадщини за законом, не є тим доказом на підтвердження прийняття нею спадщини, в тому числі коштів на виконання судового рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 15.07.2021 у справі №600/1368/21-а.

Таким чином заявником не надано до суду доказів на підтвердження прийняття нею спадщини у встановленому законом порядку та строк.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що на даний час на підставі наданих документів заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження є безпідставною і передчасною, а тому не підлягає задоволенню.

При цьому суд звертає увагу заявника, що відмова у задоволенні поданої заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

На підставі викладеного, керуючись частиною 1 статті 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої звернувся адвокат Стадник Ігор Петрович про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії, - відмовити.

У відповідності до статей 293, 295 КАС України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя В.О. Григораш

Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109783861
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —600/1368/21-а

Ухвала від 24.03.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Ухвала від 17.03.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Рішення від 15.07.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Ухвала від 12.04.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні