Рішення
від 24.03.2023 по справі 306/2083/22
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 306/2083/22

Провадження № 2/306/105/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 березня 2023 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області у складі:

головуючого-судді Уліганинця П.І.

за участю секретаря судового засідання Галаса Ю.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Свалява цивільну справу за позовом ООП Полянської сільської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Закарпатський центр соціально- психологічної реабілітації дітей про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з названим позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . На засіданні з питань прав дитини 25.10.2022 року було розглянуто матеріали щодо доцільності позбавлення відповідачки батьківських прав відносно ОСОБА_2 . Зазначила, що за результатами розгляду вищевказаного питання встановлено, що за результатами огляду умов проживання сім`ї, такі є незадовільними, у житловому будинку відсутні електропостачання, дрова для опалення, будинок в антисанітарному та занедбаному стані, а мати дитини проживає окремо та зловживає спиртними напоями, стан здоров`я дитини незадовільний. На даний час дитина перебуває в притулку для дітей ССД Закарпатської ОДА. Вважає, що мати вихованням дитини не займається, не турбується про її фізичний та духовний розвиток, не забезпечує дитині належного догляду, необхідним харчуванням, медичним доглядом. Тому просить суд позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягувати з неї на користь Закарпатського центру соціально-психологічної реабілітації дітей м. Свалява аліменти на утримання ОСОБА_2 в розмірі всіх видів заробітку (доходів) щомісячно, але не менше як 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду і до досягнення дитиною повноліття.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися.

Від представника ООП Полянської сільської ради надійшла заява про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує та наполягає на їх задоволенні (а.с. 74).

Від представника третьої особи - Закарпатського центру соціально- психологічної реабілітації дітей надійшла заява про розгляд справи у її відсутності, щодо задоволення позову не заперечила (а.с. 75).

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, хоча про розгляд справи неодноразово повідомлялася (а.с. 53, 61, 65, 67, 71).

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити зважаючи на наступне.

Згідностатті 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

За ст. 8 ЗУ Про охорону дитинства, батьки несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Відповідно до ст. 3 та чч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до п.п. 15, 16 Постанови Пленуму ВСУ від 30 березня 2007 року № 3 позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною у обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не дають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Згідно до ст. 9 Конвенції про права дитини, дитина не повинна розлучатися з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням визначають, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке розлучення може бути необхідним, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї.

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України №00021838454 від 10.01.2019 року та свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 20.05.2014 року, батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є батько ОСОБА_3 та мати ОСОБА_1 . Відомості про батька записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України (а.с. 15, 42).

Згідно повідомлення ССД Полянської сільської ради від 25.10.2022 року № 275/01-13, за клопотанням служби від 29.08.2022 року, ОСОБА_2 поміщено до Притулку для дітей ССД Закарпатської ОДА. За час перебування дитини в даному закладі мати долею хлопчика не цікавиться, співпрацювати з соціальними службами відмовляється, продовжує вести асоціальний спосіб життя (а.с. 16-18).

Як убачається з Акту обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї від 17.05.2021 року, за адресою АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишений без батьківського піклування, мати хлопчика залишила його на далеких родичів, майже на 6 днів не забирає сина, а місце її знаходження невідоме (а.с. 19).

Згідно Акту обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї від 13.08.2021 року, за адресою АДРЕСА_2 , зі слів дідуся дитини, його мати перебуває на заробітках, щоб покращити умови проживання дитини (а.с. 20).

Відповідно до Актів обстеження умов проживання від 13.12.2021 року, 15.02.2022 року та 14.06.2022 року, за адресою АДРЕСА_2 в будинку було тепло, в холодильнику наявні продукти харчування. Однак, 15.02.2022 року та 14.06.2022 року, встановлено, що ОСОБА_1 ніде не працює, з нею проведено профілактичну бесіду, щодо належного догляду за сином, рекомендовано влаштуватися на роботу, закупити дрова, звернутися до лікаря щодо сина, купити продукти харчування та засоби гігієни, прибрати та зробити ремонт в будинку, також вона попереджена про відповідальність за неналежне виховання дитини (а.с. 21-23).

Як убачається з Актів обстеження умов проживання від 29.08.2022 року та 30.08.2022 року, ОСОБА_1 залишила сина ОСОБА_2 одного вдома з 27.08.2022 року, без продуктів харчування та засобів гігієни, а сама проживає за іншою адресою, і комісією вирішено питання щодо поміщення дитини до притулку для дітей, про що відповідачка була повідомлена 30.08.2022 (а.с. 24-25).

Згідно заяв та пояснень ОСОБА_1 , вона неодноразово залишала сина ОСОБА_2 одного вдома, ніде не працює, з нею проводилися профілактичні бесіди, та рекомендовано влаштуватися на роботу та придбати продукти харчування, засоби гігієни та прибрати в будинку. 26.05.2021 року повідомила, що перебувала в стані алкогольного сп`яніння, і зі злів брата, її син перебував у нього вдома, а 30.08.2022 року їй повідомлено, що ОСОБА_4 перебуває у притулку (а.с. 26-31).

Відповідно до пояснень ОСОБА_5 , брата відповідачки, остання проживає у співмешканця в с. Поляна, залишає сина вдома самого без продуктів харчування та засобів гігієни. Тетяна веде аморальний спосіб життя, зловживає алкоголем, ніде не працює, вихованням сина не займається та не піклується про нього (а.с. 31).

Згідно висновку сімейного лікаря від 29.08.2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в незадовільних умовах, стан дитини незадовільний, вага не відповідає віку, хлопчик неохайний, мама з дитиною до лікарів не звертається (а.с. 32).

Як убачається з акту проведення оцінки рівня безпеки дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такий визначено як небезпечний (33-36).

Відповідно до характеристики наданої Плосківським ліцеєм від 29.08.2022 року, Мама хлопчика не систематично забезпечує його залежно від потреб (а.с. 37).

Згідно Наказів №41 від 17.05.2021 року та № 30 від 29.08.2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 взято на облік як такого, що опинився у складних життєвих обставинах через невиконання матір`ю своїх батьківських обов`язків (а.с. 38-39).

Як убачається з повідомлень від 06.09.2022 року № 188/01-15 та від 05.10.2022 року № 255/01-15, відповідачка повідомлялася про дату розгляду питання про позбавлення її батьківських прав щодо сина (а.с. 40-41).

Відповідно до пояснень сусідів відповідачки, а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 від 21.09.2022 року, ОСОБА_1 часто залишає сина ОСОБА_2 одного вдома, без догляду їжі та будь-яких засобів гігієни, проживає з співмешканцем в «Сонячне Закарпаття», зловживає спиртним. Мати дитини не цікавиться станом хлопчика, не займається його доглядом, дитина брудна та голодна (а.с. 44-49).

За приписами ст. 164 СК Українибатьки, можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони, ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Правовою підставою для позбавлення відповідачки батьківських прав є висновок Полянської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 щодо дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7-10).

Обгрунтовуючи вищевикладене суд дійшов висновку, що оскільки відповідачка не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини, не забезпечує їй належного догляду, ухиляється від виховання, тобто свідомо нехтує своїми обов`язками, необхідно позбавити батьківських прав ОСОБА_1 щодо неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Щодо стягнення аліментів суд дійшов наступного висновку.

За ст. 150 СК України - батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ст. ст. 180 СК України - батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. За правовим змістом вказаної норми закону, обов`язок утримувати дитину є рівною мірою обов`язком як матері, так і батька. Причому обов`язком є особистим, індивідуальним, а не солідарним. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі.

Згідно з нормою ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

За ст. 183 СК України - частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст. 184 СК України суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше.

За ст. 8 ЗУ Про охорону дитинства, батьки несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Відповідно до ст. 3 та ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини, частин 7-8 ст. 7 СК України, під час вирішення будь - яких питань щодо дітей суд повинен виходити з найкращого забезпечення інтересів дітей.

Зважаючи на вищевикладене, виходячи з принципів розумності та справедливості аліменти необхідно встановити в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, але менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь Закарпатського центру соціально- психологічної реабілітації дітей на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щомісячно, починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення дитиною повноліття.

Рішення допустити до негайного виконання у межах суми платежу за один місяць.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог. Якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли.

Керуючись ст. ст. 5, 12, 18, 76, 81, 133, 134, 141, 200, 223, 263, 265, 273, 354 ЦПК України, ст. ст. 150, 164, 166, 180 183, 243 Сімейного кодексу України, ЗУ Про охорону дитинства, Конвенцією ООН про права дитини, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ООП Полянської сільської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Закарпатський центр соціально- психологічної реабілітації дітей про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,мешканку АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_2 батьківських прав відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягувати з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,мешканку АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_2 накористь Закарпатськогоцентру соціально-психологічної реабілітаціїдітей Закарпатськоїобласної військовоїадміністрації (адреса:89300,м.Свалява,вул.Верховинська,буд.43А,Мукачівського району,Закарпатської області,код ЄДРПОУ33644606) аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 в розмірі 1/4 частини всіх видів її заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 31.10.2022 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,мешканку АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_2 5368(п`ятьтисяч тристашістдесят вісім)гривні 00коп.судового зборуна користьдержави (отримувач: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код отримувача: 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача: 899998; рахунок отримувача UA908999980313111256000026001; кодкласифікації доходів бюджету: 22030106).

Рішення в частині стягнення аліментів підлягає до негайного виконання у межах суми платежу за один місяць.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом тридцятиднів здня йогопроголошення безпосередньодо Закарпатськогоапеляційного суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ П.І.Уліганинець

Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109794792
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —306/2083/22

Рішення від 24.03.2023

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Уліганинець П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні