Ухвала
від 22.03.2023 по справі 903/1002/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

22 березня 2023 року Справа № 903/1002/22 Господарський суд Волинської області в складі судді Дем`як В. М., за участю секретаря судового засідання Кошового В.А., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність», м.Київ

про грошові вимоги до боржника

по справі №903/1002/22

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне Українсько-Англійське підприємство з іноземною інвестицією «Соломія» (04128, м. Київ, вул. Берковецька, буд.6.А, код ЄДРПОУ 25586053)

про відкриття провадження у справі про банкрутство юридичної особи Приватного підприємства «Почайна» (43006, м. Луцьк, вул. Винниченка, буд. 67, код ЄДРПОУ 30374983)

Представники учасників:

від боржника: не прибув;

від кредитора: не прибув;

арбітражний керуючий: не прибув;

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне Українсько-Англійське підприємство з іноземною інвестицією «Соломія» до суду подало заяву від 23.12.2022 за вх.№ 01-51/1111/22 про відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства «Почайна».

Ухвалою суду від 13.02.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства «Почайна». Визнано вимоги ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне Українсько-Англійське підприємство з іноземною інвестицією «Соломія» до Приватного підприємства «Почайна» основний борг в розмірі 1 102 962,52 грн. четвертої черги та 26 810 грн. судовий збір - першої черги. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів Приватного підприємства «Почайна», розпорядником майна Приватного підприємства «Почайна» призначено арбітражного керуючого Григор`єва Валерія Васильовича, розгляд справи в попередньому засіданні призначено на 22.03.2023.

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства 16.02.2023 за №70085 на офіційному веб-порталі судової влади України було здійснено оприлюднення оголошення (повідомлення) про відкриття Господарським судом Волинської області провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства «Почайна».

Згідно з положеннями ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства (надалі КУзПБ), подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюються в порядку, визначеному Кодексом для юридичних осіб.

Відповідно до ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства, кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч.1 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на з`явлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 4 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Згідно з ч. 2 статті 47 Кодексу України з процедур банкрутства, у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

06.03.2023 на адресу господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» надійшла заява з грошовими вимогами до боржника на загальну суму 1 372 800,00 грн.

Ухвалою суду від 09.03.2023 прийнято заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» про грошові вимоги до боржника Приватного підприємства «Почайна» до розгляду. Розгляд заяви призначено в попередньому судовому на 22.03.2023.

Представник кредитора в судове засідання не прибув, хоча належним чином був повідомлений про час та дату судового засідання.

Арбітражний керуючий через відділ діловодства суду подав супровідний лист за вх.№ 01-75/1733/23 від 21.03.2023, яким долучив до матеріалів справи: повідомлення від 06.03.2023 у якому вказує, що визнає в повному об`ємі вимоги АТ «Банк інвестицій та заощаджень», а саме: 5368 грн. судовий збір вимоги першої черги, 1 372 800 грн. заборгованість за договором, четвертої черги та просить здійснювати судовий розгляд справи без його участі.

Представник боржника в судове засідання не прибув, причини неявки суд не повідомив.

Дослідивши матеріали та обставини справи, розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» з грошовими вимогами до боржника Приватного підприємства «Почайна», останні підлягають до задоволення в повному обсязі, виходячи з наступного.

07.09.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» позикодавець та Приватним підприємством «Почайна» як позичальником укладено договір поворотної фінансової допомоги за № ФД -02/2021 за умовами якого позикодавець передає у власність позичальнику грошові кошти у розмірі встановленому в п. 2.1. договору, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцю таку ж суму коштів.

Відповідно до п. 2.1 договору розмір фінансової допомоги за договором становить 5 000 000 грн.

Пунктом до п. 4.1 договору строк повернення фінансової допомоги- не пізніше 31.08.2022.

На виконання умов договору Товариства з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» було перераховано ПП «Почайна» кошти на загальну суму 1 669 000 грн.

Однак, ПП «Почайна» не повернуло отриману позику, у зв`язку з чим утворилась заборгованість у розмірі 1 372 800 грн.

Станом на день розгляду заяви боржник зобов`язання за умовами договору не виконав, що підтверджується актом звірки розрахунків за період з 07.09.2021 по 28.12.2022, який підписаний уповноваженими представника сторін.

Згідно з ст. 1046 Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 527 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 ЦК України). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст. 612 ЦК України). Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ч. 1 ст. 629 ЦК України). Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом.

У зв`язку з невиконанням ПП «Почайна» своїх зобов`язань за договорами щодо погашення кредиту останній має перед Товариством з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» непогашену заборгованість в сумі 1 372 800,00 грн. за договором поворотної фінансової допомоги від 07.09.2021 за № ФД-02/2021, яка підставна та підлягає до задоволення.

Згідно зі ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства в ухвалі за результатами попереднього засідання суду, зокрема, зазначаються: 1) обов`язок керуючого реструктуризацією провести збори кредиторів, які мають відбутися не пізніше 14 днів з дня постановлення такої ухвали; 2) дата засідання господарського суду, яке має відбутися не пізніше 60 днів з дня постановлення такої ухвали, на якому буде розглянуто погоджений кредиторами план реструктуризації боргів або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів чи про закриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 123 Кодексу України з процедур банкрутства протягом трьох робочих днів після постановлення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду арбітражний керуючий згідно з цією ухвалою письмово повідомляє кредиторів про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Участь кредиторів у зборах кредиторів, визначення кількості голосів кредиторів з правом вирішального голосу та учасників зборів кредиторів з правом дорадчого голосу здійснюються в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

Основними завданнями зборів кредиторів у процедурі реструктуризації боргів боржника є: 1) розгляд звіту керуючого реструктуризацією про результати перевірки декларації про майновий стан боржника; 2) розгляд проекту плану реструктуризації боргів боржника; 3) прийняття рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або про звернення з клопотанням до господарського суду про перехід до процедури погашення боргів боржника або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність. Проведення зборів кредиторів та голосування на них здійснюються в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

Керуючись ст. ст. 2, 122, 123 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 233-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» про грошові вимоги до боржника ПП «Почайна »задоволити.

2. Визнати грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Салон наречених «Юність» (03062, м. Київ, вул. Академіка Туполєва, буд. 12, літ. М. код ЄДРПОУ 01564495) до Приватного підприємства «Почайна» (43006, м. Луцьк, вул. Винниченка, буд. 67, код ЄДРПОУ 30374983) у розмірі 5368 грн. судовий збір вимоги першої черги, 1 372 800,00 грн. заборгованість вимоги четвертої черги.

3. Зобов`язати розпорядника майна Григор`єва В.В. включити визнані судом вимоги ТзОВ «Салон наречених «Юність» до реєстру вимог кредиторів у відповідності до вимог Кодексу України з процедур банкрутства:

4. Керуючому реструктуризацією Григор`єву В.В. провести збори кредиторів в порядку п. 4 ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвала господарського суду набирає законної негайно з моменту її прийняття відповідно до ч.4 ст. 9 КУзПБ.

Ухвала суду може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.9 КУзПБ, ст. ст. 255, 256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua.

Суддя В. М. Дем`як

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109805448
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство юридичної особи Приватного підприємства «Почайна» (43006, м. Луцьк, вул. Винниченка, буд. 67, код ЄДРПОУ 30374983

Судовий реєстр по справі —903/1002/22

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Постанова від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем'як Валентина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні