Ухвала
від 27.03.2023 по справі 909/265/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/265/23

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

27.03.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., розглянувши матеріали позовної заяви б/н від 20.03.2023 (вх. № 3393/23 від 21.03.2023) за позовом Фермерського господарства "Фруктовий дар" (вул. Букатчука, буд. 45, с. Кобаки, Косівський район, Івано-Франківська область, 78660) до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "P.V.I. EKO" sp. z o.o (33-100, Тарнув, вул. Артура Гротгера, 6, Республіка Польща) про стягнення заборгованості в сумі 128235,50 євро, що згідно офіційного курсу НБУ в еквіваленті становить 4982244,12 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство "Фруктовий дар" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "P.V.I. EKO" sp. z o.o про стягнення 128235,50 євро заборгованості за поставлений товар згідно Контракту № 04/08 від 04 серпня 2022 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач покликається на те, що відповідач не виконав свої зобов`язання за Контрактом № 04/08 від 04 серпня 2022 року щодо оплати за поставлений товар.

Відповідачем у справі є іноземна юридична особа - "P.V.I. EKO" sp. z o.o (Республіка Польща).

Відповідно до статті 365 ГПК України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Положеннями статті 366 ГПК України передбачено, що підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадку, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Відповідно до п.10.2. Контракту № 04/08 від 04 серпня 2022 року будь-який спір, що виникає за цим Контрактом або у зв`язку з ним, за винятком виключної підсудності, підлягає передачі на розгляд і вирішення в Господарському суді Івано-Франківської області, Україна.

За наведеного, справа підсудна Господарському суду Івано-Франківської області.

Перевіривши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що позовна заява подана з додержанням вимог, викладених у ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України). Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені ГПК України, відсутні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відкриття провадження у даній справі.

Згідно з п. 2 ч. 1 та ч. 3 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з п. 8 ч. 4 ст. 247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи, в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи що ціна позову у даній справі становить 128235,50 євро, тобто більше, ніж п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1342000,00 грн), розгляд справи № 909/265/23 має проводитись за правилами загального позовного провадження.

Згідно з приписами статей 120, 242 ГПК України, обов`язком суду є повідомляти учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії. Судові рішення вручаються шляхом надсилання (видачі) відповідній особі копії (тексту) повного або скороченого судового рішення, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

В ч. 5 ст. 176 ГПК України визначено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

За змістом ст. 19 Закону України "Про міжнародні договори України", чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

У справах за участю нерезидентів для передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном господарськими судами застосовується Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15 листопада 1965 р.

Відповідно до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" №2052-III від 19 жовтня 2000 року, Верховна Рада України постановила приєднатися від імені України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15 листопада 1965 року в м. Гаага.

Статтею 1 вказаної Конвенції передбачено, що ця Конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі ст. 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (ст. 3 Конвенції).

Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території (п. а ст. 5 Конвенції). Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави (абз. 3 ст. 5 Конвенції).

Таким Центральним Органом у Республіці Польща є Ministry of Justice (Ministerstwo Sprawiedliwosci) Departament Wspolpracy Miedzynarodowej i Praw Czlowieka (Al. Ujazdowskie 11, 00-950 Warsaw, P.O. Box 33, Poland).

В ч. 2 ст. 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 1965) визначено, що кожна Договірна Держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови: a) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією; b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців; c) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави.

Відповідне доручення про вручення документів за кордоном складається судом у формі прохання згідно з додатком до Інструкції. Заповненню з урахуванням приписів пунктів 6.2.1 і 6.2.2 Інструкції підлягають дві частини формуляра: "Прохання" і "Короткий виклад документа".

Якщо формуляр складається українською мовою, то його обов`язково необхідно супроводжувати перекладом французькою чи англійською мовами або мовою запитуваної держави.

Доручення щодо вручення документів за кордоном надсилаються безпосередньо до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою згідно зі статтею 2 Конвенції, або через Міністерство юстиції України.

За наведеного, суд приходить до висновку про необхідність повідомити відповідача - "P.V.I. EKO" sp. z o.o про час та місце розгляду Господарським судом Івано-Франківської області цієї справи у належній формі, відповідно до вимог Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 1965).

Згідно із ст. 367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

За змістом ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Керуючись статтями 3, 10, 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах (Гаага, 1965), статтями 12, 162, 164, 172, 176, 181, 182, 228, 234, 235, 247, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 909/265/23.

Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 27.06.2023 о 10:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

Відповідачу:

- згідно ст. 165 ГПК України, протягом 15 (п`ятнадцяти днів) з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву разом з усіма доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується його заперечення, якщо такі докази не надані позивачем; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів; докази такого надсилання надати суду до початку підготовчого засідання.

- надати суду документи у підтвердження правового статусу (докази правосуб`єктності) "P.V.I. EKO" sp. z o.o (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру, тощо), оформлені з урахуванням статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право".

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно приписів ст. 184 ГПК України відповідач має право:

- протягом 5 (п`яти днів) з дня отримання відповіді на відзив, надіслати (надати) суду заперечення, які мають відповідати вимогам статті 167 ГПК України; одночасно надіслати позивачу копію заперечень; докази такого надсилання надати суду.

Позивачу в строк до 14.04.2023:

- здійснити переклад на польську мову та направити суду нотаріально посвідчений переклад: позовної заяви з доданими до неї документами (3 примірники), ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 27.03.2023 (3 примірники); прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів та підтвердження про вручення документа (3 примірники); короткого викладу документа, що підлягає врученню (3 примірники) для направлення до Ministry of Justice (Ministerstwo Sprawiedliwosci) Departament Wspolpracy Miedzynarodowej i Praw Czlowieka (Al. Ujazdowskie 11, 00-950 Warsaw, P.O. Box 33, Poland) для вручення відповідачу.

Після надходження від ФГ "Фруктовий дар" витребуваних з нотаріально посвідченим перекладом на польську мову документів, направити їх до Ministry of Justice (Ministerstwo Sprawiedliwosci) Departament Wspolpracy Miedzynarodowej i Praw Czlowieka (Al. Ujazdowskie 11, 00-950 Warsaw, P.O. Box 33, Poland) для вручення "P.V.I. EKO" sp. z o.o (33-100, Тарнув, вул. Артура Гротгера, 6, Республіка Польща).

Витрати, пов`язані з перекладом документів, необхідних для оформлення судом прохання про вручення судових документів за кордоном відповідачу - нерезиденту, та нотаріальне їх посвідчення покласти на позивача - ФГ "Фруктовий дар".

Згідно приписів ст. 184 ГПК України позивач має право:

- протягом 5 (п`яти днів) з дня отримання відзиву на позовну заяву, надіслати (надати) суду відповідь на відзив, який має відповідати вимогам статті 166 ГПК України; одночасно надіслати відповідачу копію відповіді на відзив; докази такого надсилання надати суду.

Звернути увагу сторін на таке:

- відповідно до ч. 4 ст. 74 ГПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів;

- докази подаються у порядку і строки, які чітко визначені, зокрема, ст. 80 ГПК України. Відповідно до ч. 8 ст. 80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї;

- заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати вимогам ст. 169, 170 ГПК України.

Учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів (ч. 3 ст. 196 ГПК України).

Учасники справи мають права та обов`язки, визначені ст. 42, 46 ГПК України. Учасникам справи при направленні у судове засідання повноважних представників необхідно враховувати, що останні зобов`язані мати при собі, відповідно до ст. 60 ГПК України, документи, що підтверджують їх повноваження, та документи, які посвідчують особу.

Учасники справи можуть:

- брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (тобто дистанційно (з дому, офісу, іншого власного приміщення), не прибуваючи до суду) за допомогою власних технічних засобів (комп`ютеру, телефону, що має камеру, тощо) та підсистеми (модуля) відеоконференцзв`язку (ВКЗ) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Доступ до підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС здійснюється через Електронний кабінет Електронного суду ЄСІТС (https://cabinet.court.gov.ua/). Після авторизації в Електронному кабінеті учаснику процесу необхідно вибрати пункт "Відеозв`язок";

- подавати та отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в підсистемах (модулях) "Електронний суд", "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системі та зареєструвати офіційну електронну адресу за посиланням http://cabinet.court.gov.ua/;

- надсилати процесуальні документи у справі на поштову адресу суду: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018 та/або на електронну адресу суду: inbox@if.arbitr.gov.ua із обов`язковим застосуванням кваліфікованого електронного підпису (засоби зв`язку: тел. НОМЕР_1 , НОМЕР_2 );

- отримувати інформацію у справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5010/ або з офіційної сторінки Господарського суду Івано-Франківської області в мережі Інтернет за веб-адресою: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/.

Зупинити провадження у справі № 909/265/23 до 26.06.2023.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 27.03.2023 та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в апеляційному порядку до Західного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня складення повного тексту ухвали; в частині відкриття провадження ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя І.Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109806059
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 128235,50 євро, що згідно офіційного курсу НБУ в еквіваленті становить 4982244,12 грн

Судовий реєстр по справі —909/265/23

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Рішення від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Рішення від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні