Ухвала
від 21.03.2023 по справі 915/240/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

21 березня 2023 року Справа № 915/240/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області, у складі судді Семенчук Н.О.,

в ході підготовчого засідання, у справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман", 55553, Миколаївська обл., Єланецький район, с.Калинівка, провул. Янтарний, буд.8, ел.пошта agroflagman@ukr.net;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "НІКЮТАС", 55553, Миколаївська область, Єланецький район, село Калинівка, провулок Янтарний, будинок 8;

про: визнання укладеним договору купівлі-продажу та визнання права власності

Господарським судом Миколаївської області під час розгляду господарської справи №915/1366/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" до Товариства з обмеженою відповідальністю "НІКЮТАС" про визнання укладеними договори купівлі-продажу та визнання права власності, на підставі ст.ст.173 ГПК України постановлено ухвалу від 08.02.2023 про роз`єднання позовних вимог у вказаній справі, виділивши в самостійне провадження позовні вимоги: - про визнання укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" та Товариством з обмеженою відповідальністю "НІКЮТАС" договору купівлі - продажу транспортного засобу: марки НЕФАЗ, модель 8560-02, 2008 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , оранжевого кольору, тип причіп спеціалізований пр - самоскид - Е, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ТОВ "НІКЮТАС" на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 в редакції викладеній в заяві №б/н від 19.12.2022; - про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" право власності на транспортний засіб: марки НЕФАЗ, модель 8560-02, 2008 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , оранжевого кольору, тип причіп спеціалізований пр - самоскид - Е, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ТОВ "НІКЮТАС" на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 .

Відділом документального забезпечення Господарського суду Миколаївської області, на підставі вказаної ухвали та п.3.2.8 Засад використання автоматизованої системи документообігу Господарського суду Миколаївської області, зареєстровано виділення у самостійне провадження позовної вимоги за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" до Товариства з обмеженою відповідальністю "НІКЮТАС": - про визнання укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" та Товариством з обмеженою відповідальністю "НІКЮТАС" договору купівлі - продажу транспортного засобу: марки НЕФАЗ, модель 8560-02, 2008 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , оранжевого кольору, тип причіп спеціалізований пр - самоскид - Е, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ТОВ "НІКЮТАС" на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 в редакції викладеній в заяві №б/н від 19.12.2022; - про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю"Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" право власності на транспортний засіб: марки НЕФАЗ, модель 8560-02, 2008 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , оранжевого кольору, тип причіп спеціалізований пр - самоскид - Е, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ТОВ "НІКЮТАС" на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 , як справу №915/240/23.

Ухвалою суду від 20.02.2023 справу №915/240/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" до Товариства з обмеженою відповідальністю "НІКЮТАС" про визнання укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" та Товариством з обмеженою відповідальністю "НІКЮТАС" договору купівлі - продажу транспортного засобу: марки НЕФАЗ, модель 8560-02, 2008 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , оранжевого кольору, тип причіп спеціалізований пр - самоскид - Е, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ТОВ "НІКЮТАС" на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 в редакції викладеній в заяві №б/н від 19.12.2022; - про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське виробниче підприємство "Агро-Флагман" право власності на транспортний засіб: марки НЕФАЗ, модель 8560-02, 2008 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , оранжевого кольору, тип причіп спеціалізований пр - самоскид - Е, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ТОВ "НІКЮТАС" на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 , до розгляду в порядку загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження. Призначено підготовче засідання у справі на "21" березня 2023 року о 13 год. 15 хв.

21 березня 2023 року відповідач надав до суду пояснення в яких зазначає, що в даний час усі спірні питання по предмету даного спору між сторонами справи вирішені. Вказує, що укладено договір купівлі-продажу транспортного засобу - автомобіля марки НЕФАЗ, модель 8560-02, 2008 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , оранжевого кольору, тип причіп спеціалізований пр - самоскид - Е, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який належить ТОВ "НІКЮТАС" на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 та передано його у власність ТОВ «СГВП «АГРО-ФЛАГМАН». Вказує, що зважаючи на вищевказане відсутній предмет спору, що відповідно до п.2 ч.1 ст. 231 ГПК України є підставою для закриття провадження по справі.

21 березня 2023 року позивач надав до суду клопотання в якому просить суд закрити провадження по справі №915/240/23 на підставі 2 ч.1 ст. 231 ГПК України. В обґрунтування зазначає, що « 03» березня 2023 року ТОВ «СГВП «АГРО-ФЛАГМАН» отримало від ТОВ «НІКЮТАС» пояснення по справі №915/240/23, в яких зазначено про врегулювання між сторонами усіх спірних питань з предмету спору по даній справі, що вказує на відсутність предмету спору по справі і як наслідок на необхідність закриття провадження по справі. Вказує, що позивач погоджується з обставинами викладеними у вищевказаних поясненнях та підтверджує що наразі відсутній предмет спору по справі, що відповідно до п.2 ч.1 ст. 231 ГПК України є підставою для закриття провадження по справі. Вказує, що наслідки закриття провадження у справі йому відомі.

Статтею 231 ГПК України визначено підстави для закриття провадження у справі.

Закриття провадження у справі -це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Пунктом 2 частини першої статті 231 ГПК України встановлено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Господарський суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Закриття провадження у справі на підставі зазначеної норми ГПК України можливе також у разі, коли предмет спору існував на момент виникнення останнього та припинив існування в процесі розгляду справи.

Одночасно слід зазначити, що предмет спору це об`єкт спірного правовідношення, з приводу якого виник спір. Предмет позову розуміють як певну матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

З огляду на викладене відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Відповідна правова позиція викладена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 26.06.2019 у справі №13/51-04.

Враховуючи, що від позивача надійшло клопотання про закриття провадження у справі, у зв`язку з відсутністю предмету спору, та взявши до уваги, що спір врегульовано самими сторонами після звернення позивача з позовом, то провадження у справі №915/240/23 слід закрити на підставі п.2 ч.1 ст.231 ГПК України.

Суд роз`яснює сторонам, що відповідно до ч.3 ст.231 ГПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 11, 13, 73, 177, 181, 182, п.2 ч.2 ст. 185, п.2 ч.1 ст. 231, 232, 234, 235, Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Провадження у справі №915/240/23 - закрити на підставі п.2 ч.1 ст.231 ГПК

України, у зв`язку з відсутністю предмета спору.

Ухвала суду, у відповідності до ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Згідно ст.ст.254, 255 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Ухвали суду першої інстанції оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 255 цього Кодексу. Ухвала підлягає оскарженню у відповідності до п.13 ч.1ст. 255 ГПК України.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.256 апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не був вручений у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складено та підписано 27.03.2023

Суддя Н.О. Семенчук

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109806867
СудочинствоГосподарське
Сутьтой самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Керуючись ст.ст. 2, 7, 11, 13, 73, 177, 181, 182, п.2 ч.2 ст. 185, п.2 ч.1 ст. 231, 232, 234, 235, Господарського процесуального кодексу України, суд

Судовий реєстр по справі —915/240/23

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні