Вирок
від 27.03.2023 по справі 740/5166/22
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/5166/22

Провадження № 1-кп/740/138/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2023 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю: прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні ум.НіжиніЧернігівської областікримінальне провадження№12022270300001116від 07.11.2022по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Світанок Ніжинського району Чернігівської області, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, неодруженого, який не працює, раніше не судимого, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.122 КК України,

ВСТАНОВИВ:

07.11.2022 близько 01-00 години ОСОБА_4 знаходився разом із ОСОБА_5 у коридорі будинку за місцем проживання останнього за адресою: АДРЕСА_2 . У вказаний час між ними на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин виникла сварка, у ході якої ОСОБА_4 з метою заподіяння тілесних ушкоджень умисно кулаками лівої та правої рук наніс два удари в область обличчя справа та зліва ОСОБА_5 , від чого останній упав на диван правою частиною тулуба. Після чого, продовжуючи свій умисел, спрямований на заподіяння тілесних ушкоджень потерпілому, ОСОБА_4 умисно завдав ОСОБА_5 взутими ногами не менше трьох ударів в область тулубу зліва. Внаслідок ударів кулаком у обличчя потерпілий отримав тілесні ушкодження у виді підшкірної гематоми лівої параорбітальної ділянки, що є легким тілесним ушкодженням, що не потягло за собою короткочасний розлад здоров`я. Внаслідок ударів в область тулуба зліва потерпілий отримав тілесні ушкодження у вигляді перелому ІХ-Х ребер зліва зі зміщенням в стадії консолідації, підшкірної емфіземи, гематоми по передній поверхні грудної клітки зліва, що за ознакою тривалості розладу здоров`я на строк більше ніж 21 добу є середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Допитаний усудовому засіданніобвинувачений ОСОБА_4 вину своювизнав повністюта показав,що 07.11.2022близько 01-00години вінза пропозицієюсвого знайомогоприбули до ОСОБА_5 за місцемйого проживанняпо АДРЕСА_2 ,де міжними наґрунті раптововиниклих неприязнихвідносин виникласварка зприводу з`ясуваннятого,чи допомагав потерпілийрашистам,у ходіякої він наніспотерпілому дваудари пообличчю,від чогоостанній упавна диван,а вінзавдав ОСОБА_5 взутими ногамине меншетрьох ударівв областьтулубу,внаслідок чогозаподіяв потерпіломулегкі тасередньої тяжкостітілесне ушкодження.Він просивпробачення употерпілого,пропонував йомукомпенсацію збитківі вониз нимпримирилися. У скоєному щиро кається.

Цивільний позов, заявлений до нього прокурором в інтересах держави в особі КНП «Ніжинська центральна районна лікарня», про відшкодування витрат на лікування потерпілого у сумі 8912 грн 89 коп. визнає повністю.

Потерпілий ОСОБА_5 , належним чином повідомлений, у судове засідання не з*явився і за повідомленням прокурора не заперечує проти розгляду справи за його відсутності, претензій до обвинуваченого матеріального характеру не має.

Крім визнання вини обвинуваченим, його вина підтверджується також іншими доказами, які суд відповідно до ч.3 ст.349 КПК України визнав недоцільним досліджувати стосовно тих обставин справи, які ніким не оспорюються. При цьому суд з`ясував, що обвинувачений та інші учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин і немає сумнівів у добровільності та істинності їх позиції, а також роз`яснив їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці обставини справи у апеляційному порядку.

Проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку, що вина ОСОБА_4 доказана повністю і його дії необхідно кваліфікувати за ч.1 ст.122 КК України як умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у статті 121 цього Кодексу, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров`я.

При призначенніпокарання обвинуваченомусуд відповіднодо ст.65КК Українивраховує ступіньтяжкості вчиненогокримінального правопорушення,яке згідно ст.12КК Україгиє нетяжкимзлочином,особу винного,який ранішене судимий,обставини,що пом`якшуютьпокарання,-щире каяття,відсутність обставин,які обтяжуютьпокарання, ідійшов висновкупро необхідністьпризначення покаранняобвинуваченому у межахсанкції ч.1ст.122КК Україниу виді обмеження волі із застосуванням ст.75КК України і звільненням його від відбування призначеного покарання з випробуванням та визначенням іспитового строку, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обовязки, оскільки суд вважає можливим виправлення обвинуваченого без відбування покарання

Суд вважає, що саме таке покарання є дійсно необхідним і буде цілком достатнім для виправлення винного і попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень відповідно до передбачених статтею 65 КК України загальних засад призначення покарання.

Відповідно до ст.1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, тому цивільний позов прокурора Ніжинської місцевої прокуратури в інтересах держави про стягнення з обвинуваченого на відшкодування витрат КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» у сумі 8912 грн 89 коп. законний, обґрунтований, визнаний обвинуваченим і підлягає задоволенню.

Долю речових доказів необхідно вирішити у відповідності дост.100 КПК України.

Керуючись ст.373, 374 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнативинним увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.122КК України, іпризначити йомупокарання увиді 2 (двох) років обмеження волі.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування призначеного судом покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ст.76КК України покластина ОСОБА_4 обов`язки:

періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

повідомляти вказаний орган про зміну місця проживання, роботи або навчання;

не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід ОСОБА_4 до набрання вироком законної сили не обирати.

Стягнути з ОСОБА_4 витрачені налікування вКНП «Ніжинськацентральна районналікарня»потерпілого грошові кошти у сумі 8912 (вісім тисяч дев`ятсот дванадцять) грн 89 коп. в дохід районного бюджету на р/р НОМЕР_1 в АТ КБ «ПриватБанку», код ЄДРПОУ 02006389.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Ніжинський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію повного тексту вироку вручити учасникам кримінального провадження в день його проголошення.

Головуюча суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено29.03.2023
Номер документу109809419
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —740/5166/22

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

Вирок від 27.03.2023

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 17.03.2023

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні