Рішення
від 28.03.2023 по справі 936/46/23
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 936/46/23

провадження № 2/936/34/2023

28.03.2023 смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - cудді Павлюка С.С

при секретарі - Балаж С.Б.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у смт. Воловець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , Олешківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини , -

В С Т А Н О В И В:

позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання батьківства, а саме просить визнати його батьком дитини ОСОБА_4 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , виключити з актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відомості про ОСОБА_2 , як її батька, внести відомості до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначивши її батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, внести відомості до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , змінивши її прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 » та по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась ОСОБА_4 , про що Олешківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеси) 13.08.2021 зроблено актовий запис №221. Хоча у свідоцтві про народження ОСОБА_4 її батьком вказано відповідача, дійсним біологічним батьком ОСОБА_9 є позивач. В квітні 2020, коли позивач працював на сезонних польових роботах у місцевого агропідприємця в с. Костогризове, він познайомився з ОСОБА_3 . На той час вона проживала одна, хоча й перебувала у зареєстрованому шлюбі з відповідачем. У них виникли близькі стосунки в результаті чого починаючи з травня 2020 позивач почав проживати разом з ОСОБА_3 в АДРЕСА_1 . По закінченню осінньо- польових робіт, в грудні 2020 позивач змушений був повернутись додому в смт. Велика Олександрівка Бериславського району Херсонської області, так як його батько захворів та потребував допомоги. Після повернення в смт. Велика Олександрівка стосунки між позивачем та ОСОБА_3 охололи. Згодом позивачу йому стало відомо, що ОСОБА_3 народила дитину. Так як ОСОБА_3 йому нічого не повідомляла про свою вагітність, він думав що вона примирилась з відповідачем, а ОСОБА_9 є їхньою спільною дитиною. В жовтні 2021 вони знову зблизились та живуть разом по сьогоднішній день. В січні 2022 ОСОБА_3 повідомила позивачу, що ОСОБА_9 є його донькою, так як з травня 2020 по сьогоднішній день у неї близьких стосунків окрім позивача не було. В тому, що ОСОБА_9 є його донькою - він не сумнівається, вона дуже подібна на нього як зовнішністю так і характером.

Позивач та його представник в підготовче засідання не з`явилися. Представник позивача адвокат Дядик Я.Б. на електронну адресу суду скерував заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в підготовче засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що позов визнає та не заперечує проти його задоволення.

Третя особа ОСОБА_10 в підготовче судове засідання також не з?явилася, звернулася до суду із заявою про розгляд справи без її участі та просила задоволити позов.

Від третьої особи Олешківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області заяв та заперечиться щодо позову не надходило.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У зв`язку з неявкою в судове засідання сторін, на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

У відповідності зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Статтями 15 та 16 ЦК України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту права, встановлених цивільним законодавством, є, зокрема, його визнання.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України, рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з?ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно зі ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 58 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно зі ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Як зазначено у ст. 61 ЦПК України обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в п.6 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" від 15.05.2006 року № 3, особа, котра вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до останнього, якщо того записано батьком, позов про визнання свого батьківства. У тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини.

Як вбачається із копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 від 05.07.2022 року, ОСОБА_11 та ОСОБА_2 03.06.2017 зареєстрували шлюб у Воловецькому районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області, актовий запис №8. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 народила дочку ОСОБА_4 , що стверджується свідоцтвом по народження, в якому батьками дитини зазначено ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , актовий запис 221 від 13.08.2021 року. Як встановлено судом та визнано відповідачем, ОСОБА_3 проживає у цивільному шлюбі із ОСОБА_1 - позивачем у справі, який є батьком дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що визнається позивачем та матір`ю дитини - ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження. Згідно ст.190 Кодексу про шлюб та сім`ю України на підставі акта про встановлення батьківства органи реєстрації актів громадянського стану вносять відомості про батька в актовий запис і видають нове свідоцтво про народження дитини.

Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК у разі визнання відповідачем позову суд за наявності до того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи сукупність вказаних вище обставин та визнання позову відповідачем, що не суперечить закону і не порушує права інших осіб, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову повністю.

Вимоги по відшкодування судових витрат позивачем та його представником не заявлено. Керуючись ст. ст.12, 13, 76, 141, 200, 206, 259, 263, 264, 265, 268, 272, 273 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , Олешківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитинипро визнання батьківства - задоволити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України батьком дитини ОСОБА_4 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що Олешківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 13.08.2021 року зроблено відповідний актовий запис № 221.

Виключити з актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відомості про ОСОБА_2 , як її батька.

Внести відомості до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначивши її батьком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України.

Внести відомості до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , змінивши її прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 » та по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання:

АДРЕСА_2 , ел.пошта: ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

представник позивача: Дядик Ярослав Борисович, адвокат згідно договору про

надання правничої допомоги від 10.11.2022, адреса для

листування: АДРЕСА_3 , ел.пошта: ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 ;

третя особа: ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце

проживання: АДРЕСА_2 ;

Третя особа: Олешківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у

Херсонському районі Херсонської області Південного міжрегіонального

управління Міністерства юстиції (м.Одеси), код ЄДРПОУ 04060192, юридична адреса: 75100, Херсонськаобл.,.Олешківськийрайон, м.Олешки, вул. Пролетарська буд. 20.

Суддя Павлюк С.С.

Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено29.03.2023
Номер документу109827069
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —936/46/23

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні