Рішення
від 28.03.2023 по справі 684/38/23
СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 684/38/23

Провадження № 2/684/38/2023

28 березня 2023 року смт Стара Синява

Старосинявський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючого судді Волошина Р.Р.,

за участі секретаря судового засідання Басок Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Стара Синява цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Кравчук Віталій Миколайович, до Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

У cічні 2023 року позивач ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє адвокат Кравчук В.М., звернувся до Старосинявського районного суду із позовом до Старосинявської селищної ради про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

Позовні вимоги обґрунтовує наступним. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_2 , а ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача - ОСОБА_3 . Після їх смерті він як єдиний спадкоємець за законом прийняв спадщину, на майно, що належало батькам. Однак, до спадкового майна входить житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який належав до колгоспних дворів, що знаходиться по АДРЕСА_1 , право на який він набув, однак не оформив з технічних причин. Так, при зверненні до нотаріуса позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлих, оскільки ним надані документи, які не відповідають вимогам чинного законодавства. Тому позивач просить суд визнати право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті батька - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою суду від 30.01.2023 відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 21.02.2023 закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник позивача - адвокат Кравчук В.М. подав до суду заяву у якій просив справу розглянути без його участі та без участі позивача, позовні вимоги підтримує.

Від Старосинявської селищної ради у судове засідання надійшла заява про розгляд справи без участі представника ради, заперечення проти задоволення позовних вимог не заявлялись, відзив не надходив.

Фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснювалось на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши наявні у справі докази, суд вважає заявлені вимоги законними та обґрунтованими з наступних підстав.

Судом встановлено наступне.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Ожарівка Старосинявського району Хмельницької області, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Ожарівка Старосинявського району Хмельницької області, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 .

Після смерті ОСОБА_2 держаним нотаріусом Старокостянтинівської державної нотаріальної контори Сарело Т.П. заведена спадкова справа № 265/2007. Відповідно до якої до майна померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , єдиним спадкоємцем на майно є ОСОБА_1 , якому 19.04.2007 видано свідоцтво про право на спадщину за законом, на майновий та земельні паї, грошові вклади.

Після смерті ОСОБА_3 держаним нотаріусом Старосинявської державної нотаріальної контори Гоменюк О.О. заведена спадкова справа №403/07. Відповідно до якої до майна померлої ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , єдиним спадкоємцем на майно є ОСОБА_1 , якому 14.12.2007 видано свідоцтво про право на спадщину за законом, на земельну ділянку з кадастровим номером 6824484500:03:002:0032.

Старокостянтинівською державною нотаріальною конторою відмовлено ОСОБА_1 , як спадкоємцю за законом, в праві оформлення спадкових прав на законом після смерті батька ОСОБА_2 на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав. Відмова обґрунтована тим, що позивачем не надані документи, що підтверджують право власності спадкодавця на житловий будинок.

Технічний паспорт на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , виготовлено 15.03.2023 на замовлення ОСОБА_1 . Відповідно до технічного паспорту та характеристики будинку садибного типу з господарськими будівлями та спорудами вбачається, що житловий будинок (А-I), веренда (а), гараж (Б-I), споруджено у 1953 році; прибудова (б), літня кухня (В- I) споруджено у 1960 році; хлів (Г-I) споруджено у 1991 році. Житловий будинок має загальну площу 65 кв.м., в тому числі житлова 37,5 кв.м.

Згідно повідомлення №731796 від 22.09.2021 Хмельницького бюро технічної інвентаризації право власності на нерухомість, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 в реєстрі старом на 31.12.2012 не зареєстровано.

У відповідності до записів книг погосподарського обліку за адресою АДРЕСА_1 1991-1995 роки головою вказаного колгоспного двору був ОСОБА_2 , а членам господарства була його дружина ОСОБА_3 .

Зазначене домоволодіння належало до суспільної групи «колгоспний двір».

Згідно ст. 120 ЦК УРСР колгоспний двір - це сімейно-трудове об`єднання осіб, які використовують майно двору для ведення підсобного господарства і для сімейних потреб. Майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 цього Кодексу розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Колгоспний двір був припинений 15 квітня 1991 року, коли відповідно до постанови Верховної Ради Української РСР № 885-XII був введений в дію Закон України «Про власність».

Станом на 15 квітня 1991 року (до набрання чинності Законом України «Про власність») членами цього колгоспного двору являлись ОСОБА_2 , 1927 року народження, як голова двору; та членами двору були: ОСОБА_3 , 1931 року народження - дружина; ОСОБА_4 , 1950 року народження - зять (період реєстрації 22.02.1991 по 24.05.1991).

Відповідно до положень ч. 1 ст. 120 ЦК УРСР 1963 року майно колгоспного двору належить його членам на праві спільної сумісної власності.

Відповідно до роз`яснень, даних в п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22 грудня 1995 року «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності», до правовідносин, які виникли до 15 квітня 1991 року, тобто до набрання чинності Законом України «Про власність», застосовується діюче на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватися за нормами, що регулювали власність цього двору, зокрема:

- право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні;

- розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

За таких обставин, суд приходить до переконання, що право власності на будинок, що розташований по АДРЕСА_1 , який належав до колгоспного двору у 1991 році набули члени колгоспного двору в рівних частках, а саме: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , тому спірний будинок є спільною сумісною власністю усіх його членів, кожен з яких має рівну частку у цьому будинку - по 1/2 частині (1 : 2 = 1/2).

Оскільки ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем майна померлих батьків, тому він має право на цілий житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 (1/2частина домоволодіння, як майно члена колгоспного двору після кожного з батьків).

Вирішуючи вимогу позивача про визнання за ним права власності на майно в порядку спадкування після смерті батьків суд виходить із такого.

Згідно ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Ч. 5 ст. 1268 ЦК України передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За вказаних обставин є підстави для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 263-265 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 65,0 кв.м., в тому числі житловою площею 37,5 кв.м.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Представник позивача: адвокат Кравчук Віталій Миколайович, місце проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Старосинявська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області, місце знаходження: смт. Стара Синява, вул. І.Франка, 8, Хмельницький район, Хмельницька область.

Повне судове рішення складено 28 березня 2023 року.

Суддя Роман ВОЛОШИН

СудСтаросинявський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено29.03.2023
Номер документу109831205
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —684/38/23

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Волошин Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні