Ухвала
від 27.03.2023 по справі 926/1338/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

27 березня 2023 року Справа № 926/1338/23

Суддя Господарського суду Чернівецької області Тинок Олександр Сергійович, розглянувши матеріали за позовом, де

позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «НОВА ЦЕМ»

відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «МАРТІН ТРЕЙД»

про стягнення заборгованості та штрафних санкцій у сумі 1440828,49 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «НОВА ЦЕМ» звернулось до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «МАРТІН ТРЕЙД» про стягнення заборгованості та штрафних санкцій у сумі 1440828,49 грн, з яких: 1440000,00 грн сума основного боргу та 828,49 грн сума нарахованих трьох процентів річних.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27 березня 2023 року, позовну заяву № 926/1338/23 передано судді Тинку О.С.

Так, розглянувши матеріали поданої позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Положеннями статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, визначено вимоги щодо форми та змісту позовної заяви.

Встановлюючи вимоги до змісту та форми позовної заяви, а також до документів, які мають бути до неї додані, ГПК України покладає на суд обов`язок перевірити виконання позивачем цих вимог та прийнятності позовної заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження по справі.

Статтею 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до змісту позовної заяви, що надсилається (передається) до господарського суду.

Згідно частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб у місячному розмірі, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (стаття 4 Закону України "Про судовий збір").

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2684,00 грн.

З урахуванням викладеного, оскільки у поданій позовній заяві містяться одна вимога майнового характеру щодо стягнення з відповідача суми заборгованості у розмірі 1440828,49 грн, то при поданні даної позовної заяви належало подати докази сплати судового збору у сумі 21612,43 грн.

Проте, суд констатує, що позивач на виконання вимог пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України не додав до позовної заяви документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

При цьому, у додатках до позовної заяви позивачем зазначається платіжна інструкція про оплату судового збору.

Однак, відповідальними працівниками, а саме: начальником відділу документального та інформаційного забезпечення Доросевичем М.С., заступником начальника відділу документального та інформаційного забезпечення Аксентієм Г.О., головним спеціалістом Галак Т.Г. та Слободян О.В. складено акт про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (пакування) від 27 березня 2023 року, в якому зазначили, що під час розкриття конверту надісланого Товариством з обмеженою відповідальністю «НОВА ЦЕМ» у позовній заяві №б/н не виявилося вказаних у додатках документів, а саме: платіжної інструкції про оплату судового збору.

За таких обставин, подана Товариством з обмеженою відповідальністю «НОВА ЦЕМ» позовна заява не відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивачем не дотримано вимог пункту 2 частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України та не додано до позову доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною першою статті 174 ГПК України унормовано: "Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху."

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити)," - частина друга статті 174 ГПК України.

При цьому, суд звертає увагу позивача, що якщо усунуто недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду (частина 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Також, суд звертає увагу позивача на те, що згідно частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного, керуючись статтями 162, 164, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «НОВА ЦЕМ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «МАРТІН ТРЕЙД» стягнення заборгованості та штрафних санкцій у сумі 1440828,49 грн, з яких: 1440000,00 грн сума основного боргу та 828,49 грн сума нарахованих трьох процентів річних, яка надійшла до Господарського суду Чернівецької області 27 березня 2023 року за вх. № 1338 - залишити без руху.

2. Для усунення вищезазначених недоліків позивачу слід надати суду докази сплати судового збору в розмірі 21612,43 грн або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

3. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви у десять днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Суддя О.С. Тинок

Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109854258
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості та штрафних санкцій у сумі 1440828,49 грн

Судовий реєстр по справі —926/1338/23

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні