Постанова
від 22.07.2010 по справі 2-а-4753/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКР УЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

22 липня 2010 р. №2-а-4753/10/1070

приміщення суду за адресою :

м. Київ, бул. Лесі Українки , 26 , кабінет № 1003

час прийняття постанови : 10 год. 40 хв.

Київський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого - судді Лиска І.Г.

при секретарі - Поно маренко Т.М.

за участю представників ст орін:

від позивача не з' явився

від відповідача : не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом

Управління Пенсійного фо нду України у м. Буча Київськ ої області до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «А2 Медіа» про стягнення заборговано сті в сумі 914 грн. 74 коп. ВСТАНОВИВ:

Позивач - Управління Пенс ійного фонду України у м. Буч а Київської області звернул ось з позовною заявою до суду , в якій просить стягнути з ві дповідача - ТОВ «а2 Медіа» за боргованість зі сплати внеск ів на загальнообов' язкове державне пенсійне страхува ння у розмірі 914 грн. 74 коп.

Свої позовні вимоги позив ач обґрунтовує тим, що відпов ідач - ТОВ «А2 Медіа» є плат ником страхових внесків, від повідно до Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» і зобов' язаний сплачувати до Пенсійного фонду України відповідну суму внесків у п орядку та строки визначені чинним законодавством. За сі чень 2010 року відповідач має з аборгованість по сплаті внес ків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння у розмірі 914 грн. 74 коп. Відп овідач у добровільному поряд ку заборгованість не сплати в, тому позивач звернувся до с уду .

Представник позивача у с удове засідання не з' явився , про дату, час та місце розгля ду справи повідомлений належ ним чином, 22.07.2010 року на адресу с уду надійшло клопотання від представника позивача Міл імко А.А. про розгляд справи у відсутності представника Управління Пенсійного фонду України у м. Буча Київської о бласті, в якому зазначено, що в ін позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' яви вся, заяву про розгляд справи за його відсутності не подав , причин неявки не повідомив, п ро дату, час і місце проведен ня судового засідання повідо млений належним чином.

Судом визнано за можливе розглянути справу у відсутн ості сторін на підставі наяв них у справі доказів.

Розглянувши подані докум енти і матеріали, всебічно і п овно з' ясувавши фактичні об ставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які ма ють юридичне значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, суд вважає встано вленими наступні обставини т а відповідні їм правовідноси ни.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «А2 Медіа» зареєстровано, як ю ридичну особу 10.04.2008 року, що під тверджується Витягом з Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців №5697074(а.с 7 - а.с 8) .

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язк ове державне пенсійне страху вання» від 26 червня 1997 року № 400/97- ВР (далі - Закон № 400/97-ВР) платни ками збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької ді яльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюдж етні, громадські та інші уста нови та організації, об'єднан ня громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької ді яльності, які використовують працю найманих працівників.

Згідно з ч. 1 статті 15 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» від 09 липня 2003 року № 1058-IV (д алі - Закон № 1058-ІV) платниками страхових внесків до соліда рної системи є страхувальни ки, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи , зазначені в частині першій с татті 12 цього Закону.

Пунктом 1 статті 14 Закону № 1058- ІV зі змінами та доповненнями встановлено, що страхувальн иками відповідно до цього За кону є роботодавці: підприєм ства, установи і організації , створені відповідно до зако нодавства України, незалежно від форми власності, виду дія льності та господарювання, о б'єднання громадян, профспіл ки, політичні партії (у тому чи слі філії, представництва, ві дділення та інші відокремлен і підрозділи зазначених підп риємств, установ, організаці й, об'єднань громадян, профспі лок, політичних партій, які ма ють окремий баланс і самості йно ведуть розрахунки із зас трахованими особами), фізичн і особи - суб'єкти підприємниц ької діяльності та інші осо би (включаючи юридичних та фі зичних осіб - суб'єктів підпри ємницької діяльності, які об рали особливий спосіб оподат кування (фіксований податок , єдиний податок, фіксований сільськогосподарський пода ток, придбали спеціальний то рговий патент), які використо вують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (к онтракту) або на інших умовах , передбачених законодавств ом, або за договорами цивільн о-правового характеру, - для ос іб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 ст атті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону № 1058-ІV передб ачено, що страхувальники - це р оботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування.

Відповідно до вказаної ста тті страхові внески - це кош ти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування, сплачені згідно із з аконодавством, що діяло рані ше; кошти, сплачені на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування відповідно д о цього Закону.

Частинами 3 та 4 статті 15 Зако ну № 1058-ІV встановлено, що страх увальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у терито ріальному органі Пенсійног о фонду, а особи, визначені час тиною першою статті 12 цього За кону, - з дня набрання чинності договором про їх добровільн у участь; платникам страхови х внесків у десятиденний тер мін після їх реєстрації вида ється повідомлення про реєст рацію платника страхових вне сків за формою, встановленою правлінням Пенсійного фонду .

Як вбачається з наведених н орм та підтверджується матер іалами справи, відповідач - ТОВ «А2 Медіа» перебуває на об ліку в Управлінні Пенсійного фонду України у м. Буча Київс ької області та зареєстрован ий в Управлінні Пенсійного ф онду України у м. Буча Київсь кої області, як платник страх ових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійн е страхування.

Частиною 6 статті 19 Закону № 1058-ІV та п.п 5.1.3 п. 5.1 ст. 5 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої постановою Правлі ння Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003р., розробленої відп овідно до Закону України "Про загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" т а Закону України "Про збір н а обов'язкове державне пенсі йне страхування" (далі - Інстру кція) передбачено, що страхов і внески нараховуються неза лежно від джерел їх фінансу вання, форми, порядку, місця виплати та використання, а т акож незалежно від того, чи були зазначені суми факти чно виплачені після їх нарах ування до сплати.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закон у № 1058-ІV страхувальники зобов 'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до пп. 5.1.4 Інстру кції, нараховані за відпові дний базовий звітний періо д страхові внески сплачуютьс я платниками шляхом перера хування безготівкових сум з їх банківських рахунків не п ізніше ніж через 20 календар них днів із дня закінчення ць ого періоду незалежно від ви плати заробітної плати (дохо ду), на суми яких нараховуют ься страхові внески. Базовим звітним періодом є календар ний місяць.

Згідно з пп. 5.1.5 та 5.1.6 Інстр укції у разі здійснення прот ягом базового звітного періо ду виплат (виплати доходу), на які нараховуються страхові внески, страхувальники одн очасно з видачею зазначени х сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді с ум страхових внесків, що під лягають нарахуванню на заз начені виплати (дохід) у розмі рах, установлених для страху вальників (33,2 відсотка, 4 відсот ки, 42 відсотки, 19,92 відсотка цих сум) .

Перерахування страхов их внесків здійснюється плат никами одночасно з одержан ням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати дох оду), у тому числі в безготів ковій чи натуральній формі а бо з виручки від реалізації т оварів (послуг).

Остаточний розрахунок за б азовий звітний період здійсн юється платником страхових внесків не пізніше ніж чере з 20 календарних днів із дня з акінчення цього періоду не залежно від виплати заробіт ної плати (доходу), на суми я ких нараховуються страхові в нески.

Відповідно до ч. 9 ст. 20 Закону № 1058-ІV днем сплати страхових в несків вважається:

- у разі перерахування сум с трахових внесків у безготів ковій формі з банківського р ахунку страхувальника на бан ківський рахунок органу Пенс ійного фонду або у випадках, передбачених цим Законом, на рахунок Накопичувального фо нду - день списання установою банку, установою Державного казначейства України суми п латежу з банківського (спец іального реєстраційного) рах унку страхувальника незалеж но від часу її зарахування на банківський рахунок органу Пенсійного фонду;

- у разі сплати сум страхови х внесків готівкою - день внес ення страхувальником коштів у банківську установу чи від ділення зв'язку для перераху вання на банківські рахунки органу Пенсійного фонду та/а бо Накопичувального фонду.

Судом встановлено, що с таном на день розгляду спору за відповідачем обліковуєть ся заборгованість зі сплати страхових внесках до Пенсій ного фонду України за січень 2010 року у розмірі 914 грн. 74 коп. , щ о підтверджується Звітом про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечен ня, доходу) застрахованих осі б та суми нарахованих внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України за січень 2010 року ( а.с . 9- а.с 12) , в яких відповідач само стійно задекларував суму с трахових внесків, які підляг ають сплаті до Пенсійного фо нду України, Карткою особово го рахунку страхувальника - ТОВ «А2 Медіа», Розрахунком по зовних вимог Управління Пенс ійного фонду України у м. Буча до ТОВ «А2 Медіа» (а.с 6).

Пунктом 6 частини 2 статт і 17 Закону № 1058-ІV встановлено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені ст роки та в повному обсязі стра хові внески.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону № 1058-ІV якщо страхувальники нес воєчасно або не в повному обс язі сплачують страхові внеск и, до них застосовуються фіна нсові санкції, передбачені ц им Законом, а посадові особ и, винні в порушенні законод авства про сплату страхови х внесків, несуть дисципліна рну, адміністративну, цивіль но-правову або кримінальну в ідповідальність згідно із за коном.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 та 3 ст. 106 Закону № 1058-ІV у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхува льники зобов'язані самостійн о обчислити ці внески і сплат ити їх з нарахуванням пені в п орядку і розмірах, визначени х цією статтею.

Суми страхових внесків св оєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальникам и у строки, визначені статте ю 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними о рганами Пенсійного фонду у в ипадках, передбачених части ною третьою статті 20 цього За кону, вважаються прострочено ю заборгованістю із сплати с трахових внесків (далі - недої мка) і стягуються з нарахува нням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пен сійного фонду за формою і у строки, визначені правлінн ям Пенсійного фонду, надси лають страхувальникам, які м ають недоїмку, вимогу про її с плату.

Позивачем, в зв' язку з нес платою ТОВ «А2 Медіа» заборго ваності по страхових внескам було надіслано відповідачу вимогу про сплату боргу № Ю - 50 від 17.03.2010 року (а.с 14) , яка була отр имана відповідачем 18.03.2010 року.

Станом на день розгляду сп ору заборгованість по сплаті внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування за січень 2010 року у р озмірі 914 грн. 74 коп. відповідач ем не сплачена.

Частиною 3 статті 106 Закону № 1058-ІV встановлено, що у разі якщ о страхувальник, який оде ржав вимогу територіальног о органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протяг ом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму не доїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією , включеної до вимоги, або не у згодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судо вому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгоди в вимогу, але не сплатив узг оджену суму недоїмки протяго м десяти робочих днів після о тримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійно го фонду звертається в уст ановленому законом порядку і подає вимогу про сплату не доїмки до відповідного під розділу державної виконавч ої служби. У зазначених випа дках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського с уду з позовом про стягнення недоїмки.

Згідно зі статтею 23 Закону № 1058-ІV спори, що виникають із п равовідносин за цим Законо м, вирішуються органами Пенс ійного фонду та в судовому по рядку.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Беручи до уваги те, що суму с трахових внесків за січень 2010 року у розмірі 914 грн. 74 коп. від повідач у встановлені законо давством строки не сплатив; д оказів погашення відповідач ем зазначеної заборгованост і станом на день розгляду цьо го спору не надано, суд приход ить до висновку про обґрунто ваність позовних вимог та вв ажає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсяз і.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35 , 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України, су д, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсі йного фонду України у м. Буча Київської області до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «А2 Медіа» про стягненн я заборгованості у сумі 914 гр н. 74 коп. - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «А2 Медіа» (08292, Київська область, м . Буча, вул. Шевченка, 70, ідентиф ікаційний код 35879456) на користь Управління Пенсійного фонду України у м. Буча Київської об ласті заборгованість по спла ті страхових внесків на зага льнообов' язкове державне пенсійне страхування за січ ень 2010року у сумі 914 (дев' ят сот чотирнадцять)грн. 74 коп.

Постанова відповідно до ча стини 1 статті 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого цим К одексом, якщо таку заяву не бу ло подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними статтями 185-187 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, шляхом подання через суд першої інстанції заяви п ро апеляційне оскарження з н аступним поданням протягом д вадцяти днів апеляційної ска рги. Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя: Ли ска І.Г.

Повний текст постанови виготовлено 23.07.2010 р.

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

01113, м. Київ, бульвар Лесі Укр аїнки, 26 т/ф 2861042, ЄДРПОУ 2407409

23.07.2010 р. № 2-а-4753/10/1070

УПФУ у м. Буча Київської об ласті

08292, Київська область, м. Буча, вул. Енергетиків, 1-а

ТОВ «А2 Медіа»

08292 Київська область, м. Буча, в ул. Шевченка

Київський окружний ад міністративний суд направля є копію повного тексту поста нови від 22 липня 2010 року у справ і за позовом Управління Пенс ійного фонду України у м. Буч а Київської області до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «А2 Медіа» про стягнен ня заборгованості в сумі 914 гр н. 74 коп. - для відома

Додаток:

1. Копія повного тексту п останови від 22 липня 2010 року на 5 арк.

Суддя І.Г. Лиска

Дата ухвалення рішення22.07.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу10986266
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4753/10/1070

Постанова від 22.07.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні