Ухвала
від 29.03.2023 по справі 127/8688/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8688/23

Провадження №1-кс/127/3491/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2023 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотанняслідчого СВ відділення поліції № 1 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ відділення поліції № 1 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022020030000373 від 05.10.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2, 3, 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , будучи засновником та Головою Громадської організації об`єднання садівників «Пирогово-2» (код ЄДРПОУ 25844377, с. Агрономічне, Вінницького району, Вінницької області) (далі ГООС «Пирогово-2») та згідно протоколу зборів від 17.12.2017 призначений відповідальним за ведення обліку споживання електроенергії та ремонт електрообладнання і ліній, а також покладено загальний контроль за діяльністю ГООС «Пирогово-2», після чого, згідно протоколу №4 Загальних зборів членів ГООС «Пирогово-2» від 27.08.2022 відсторонений з посади Голови ГООС «Пирогово-2».

Відповідно доСтатутуГООС «Пирогово-2»(далі-Статут)затвердженого протоколом Зборів засновників даної громадської організаціївід 01.11.1999 зазначено, що згідно п. 5.6. Статуту керівництво поточної діяльності об`єднання здійснює Голова правління об`єднання,п. 5.8 Голова правління забезпечує виконання рішення конференцій Об`єднання; здійснює поточне керівництво, складає та затверджує плани робіт; вирішує питання утримання штатних працівників; здійснює господарську діяльність; звітує конференції правління; діє від імені Об`єднання без доручення, представляє інтереси Об`єднання у відносинах з організаціями, підприємствами, установами; здійснює керівництво поточної діяльності Об`єднання, укладає угоди та контракти; приймає та звільняє з посади штатних працівників; видає накази та розпорядження обов`язкові до виконання всіма працівниками Об`єднання; звітує перед державними контрольними органами; здійснює інші необхідні для забезпечення виконання статутних завдань господарські діяльності Об`єднання.

Крім того, Статутом передбачено: п. 4.2. кошти об`єднання формуються за рахунок вступних, членських, цільових внесків членів об`єднання, інших не заборонених законом надходжень.

Таким чином, Голова Громадської організації об`єднання садівників «Пирогово-2» ОСОБА_4 на постійній основі у період з 17.12.2017 по 27.08.2022 виконував повноваження Голови даної громадської організації, тим самим був наділений та виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції та згідно ст. 18 Кримінального кодексу України являвся службовою особою.

На підставі,договору №316600від 28.02.2013,укладеному міжГООС «Пирогово-2»(вособі Головиправління ОСОБА_4 )з ПАТ«Вінницяобленерго», останніми надавались послуги по постачанню електроенергії ГООС «Пирогово-2», оплата за надані послуги здійснювалась щомісячно за фактично спожиту електроенергію, відповідно до показників централізованого лічильника електроенергії, до якого були під`єднані індивідуальні (дублюючі) лічильники електроенергії домоволодінь членів ГООС «Пирогово-2», які фіксували спожиту електроенергії кожним користувачем окремо.

Так, у ході виконання свої посадових обов`язків, як Голови Громадської організації об`єднання садівників «Пирогово-2» (точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено) у ОСОБА_4 виник злочинний умисел на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, та керуючись корисливими мотивом та метою особистого збагачення у результаті заволодіння чужим майном, усвідомлюючи обсяг офіційно наданих йому за посадою службових повноважень, розробив злочинний план послідовних умисних дій з підготовки та вчинення злочинів, направлених на незаконне заволодіння коштами, що належать Громадській організації об`єднання садівників «Пирогово-2» (код ЄДРПОУ 25844377, с. Агрономічне, Вінницького району, Вінницької області).

Згідно Журналів реєстрації отриманої оплати за електроенергію протягом 2019, 2020, 2021 та 2022 років членами ГООС «Пирогово-2» здійснювалась здача коштів на оплату послуг за постачання фактично використаної електроенергії. Дані кошти за усною домовленістю були надані готівкою касиру ГООС «Пирогово-2» ОСОБА_5 (точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено), та у подальшому отримані Головою ГООС «Пирогово-2» ОСОБА_4 (точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено) для їх подальшого перерахунку останнім на рахунок постачальника електроенергії за надану послугу.

У подальшому, з метою реалізації умислу на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, а саме заволодіння грошовими коштами ГООС «Пирогова-2», ОСОБА_4 кожного місяця протягом зазначених років, (точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено), будучи службовою особою, використовуючи для заволодіння коштами офіційно надані йому за посадою службові повноваження, розуміючи, що вказані гроші є коштами ГООС «Пирогово-2» та призначені для перерахування на рахунки постачальника електроенергії, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи з корисливих мотивів, повторно, з метою власного збагачення, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, усвідомлюючи обсяг офіційно наданих йому за посадою службових повноважень, частину вказаних грошових коштів, перерахував на рахунок ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ», як оплату за спожиту електроенергію (відповідно до оборотно-сальдових відомостей ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ»), а рештою коштів незаконно заволодів та розпорядився ними на власний розсуд.

У ході вищеописаних протиправних дій ОСОБА_4 , будучи Головою Громадської організації об`єднання садівників «Пирогово-2» заволодів коштами даного об`єднання на загальну суму 1521207,03 грн., тим самим, завдав останньому матеріальну шкоду на зазначену суму.

На данийчас,у ходідосудового розслідування,зібрано достатньодоказів обґрунтованопідозрювати увчиненні данихзлочинів,ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

27березня 2023року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, ч. 3 ст. 191 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вчинене повторно, та ч. 4 ст. 191 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вчинене повторно, в умовах воєнного стану.

У ході вищеописаних протиправних дій ОСОБА_4 , будучи Головою Громадської організації об`єднання садівників «Пирогово-2» заволодів коштами даного об`єднання на загальну суму 1521207,03 грн.,тим самим, завдав даному об`єднанню матеріальну шкоду на зазначену суму. На даний час, матеріальна шкода не відшкодована, та підозрюваним не вжито жодних заходів на її відшкодування. Крім того, у ході допиту у якості представника потерпілого Громадської організації об`єднання садівників «Пирогово-2» ОСОБА_6 зазначала, що оскільки його об`єднанню завдана матеріальна шкода, він буде заявляти в рамках даного кримінального провадження цивільний позов до ОСОБА_4 , з метою відшкодування останнім завданих збитків ГООС «Пирогова-2».

Враховуючи викладене, з метою відшкодування підозрюваним ОСОБА_4 шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення виникла необхідність у накладені арешту на майно підозрюваного, просив задовольнити клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, однак останнім було подано заяву про розгляд клопотання без його участі. Вимоги клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Суд, перевіривши клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Так,згідно ч.1ст.170КПК Україниарештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуКПК Українипорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснують достатніпідстави вважати,що воноє предметом,засобом чизнаряддям вчиненнязлочину,доказом злочину,набуте злочиннимшляхом,доходом відвчиненого злочину,отримане зарахунок доходіввід вчиненогозлочину абоможе бутиконфісковане упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого чиюридичної особи,до якоїможе бутизастосовано заходикримінально-правовогохарактеру,або можепідлягати спеціальнійконфіскації щодотретіх осіб,юридичної особиабо длязабезпечення цивільногопозову.Арешт майнаскасовується увстановленому КПКУкраїни порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно доч.6ст.170КПК Україниарешт можебути накладенийу встановленомуцим Кодексомпорядку нарухоме чинерухоме майно,гроші убудь-якійвалюті готівкоюабо убезготівковій формі,в томучислі коштита цінності,що знаходятьсяна банківськихрахунках чина зберіганніу банкахабо іншихфінансових установах,видаткові операції,цінні папери,майнові,корпоративні права,які перебуваютьу власностіабо володінні,користуванні,розпорядженні підозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіх осіб,щодо якихухвалою чирішенням слідчогосудді,суду визначенонеобхідність арештумайна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача.

В силу ст. 171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову також цивільний позивач.

СВ відділенняполіції №1Вінницького РУПГУНП уВінницькій областіздійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12022020030000373 від 05.10.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2, 3, 4 ст. 191 КК України.

Згідно з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №327060089 та №327060393 у власності ОСОБА_4 є земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:02:104:0446 площею 0.04 га та частина (1/2 частки) земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:02:104:0553 площею 0.0408 га.

ОСОБА_4 , будучи Головою ГО об`єднання садівників «Пирогово-2» заволодів коштами даного об`єднання на загальну суму 1521207,03 грн., тим самим, завдав даному об`єднанню матеріальну шкоду на зазначену суму. На даний час, матеріальна шкода не відшкодована, та підозрюваним не вжито жодних заходів на її відшкодування. Крім того, у ході допиту у якості представника потерпілого Громадської організації об`єднання садівників «Пирогово-2» ОСОБА_6 зазначала, що оскільки його об`єднанню завдана матеріальна шкода, він буде заявляти в рамках даного кримінального провадження цивільний позов до ОСОБА_4 , з метою відшкодування останнім завданих збитків ГООС «Пирогова-2».

Таким чином,з метоюунеможливлення подальшоговідчуження майнана часдосудового розслідування,забезпечення йогосхоронності,з метою відшкодування підозрюваним ОСОБА_4 шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого про накладення арешту на вищевказане майно, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 170, 171 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ відділення поліції № 1 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 - задовольнити.

Накласти арешт на майно, якеналежать направі власностіпідозрюваному ОСОБА_4 ,з метоювідшкодування завданоїним шкоди,а саме на земельну ділянку з кадастровим номером 0510100000:02:104:0446, площею 0.04 га ( АДРЕСА_1 , земельна ділянка б/н) та на частину (1/2частки)земельної ділянкиз кадастровимномером 0510100000:02:104:0553площею 0.0408га.

Виконання та контроль за виконанням ухвали суду покласти на слідчого СВ відділення поліції № 1 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 .

Зобов`язати слідчого повідомити зацікавлених осіб про накладення арешту на зазначене майно.

На ухвалу судді може бути подана апеляція протягом п`яти діб з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109865800
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —127/8688/23

Ухвала від 29.03.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні