Постанова
від 28.03.2023 по справі 902/716/22
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2023 року Справа № 902/716/22

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Павлюк І.Ю., суддя Савченко Г.І. , суддя Саврій В.А.

секретар судового засідання Кушнірук Р.В.

за участю представників сторін:

від позивача: Гула А.А.

від відповідача: Міщенко М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД"

на рішення Господарського суду Вінницької області, ухваленого 18.01.23р. суддею Маслієм І.В. о 11:48 год. у м.Вінниці, повний текст складено 27.01.23р.

у справі № 902/716/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД"

до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Вінницягаз"

про визнання протиправним та скасування рішення комісії

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Вінницької області від 18.01.2023р. у справі №902/716/22 в задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Вінницягаз" про визнання протиправним та скасування рішення комісії - відмовити повністю.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" звернулося до суду із апеляційною скаргою, в якій просить оскаржене рішення скасувати та ухвалити нове, яким позов задовольнити. Також, просить стягнути з відповідача на користь позивача судові втрати по сплаті судового збору.

Мотивуючи апеляційну скаргу, скаржник зазначає, зокрема, наступне:

- вважає, що рішення місцевого господарського суду ухвалене з порушенням норм чинного законодавства;

- скаржник не погоджується з оскаржуваним рішенням, вважає його незаконним, необґрунтованим, передчасним, таким, яке прийняте судом без дослідження наявних у матеріалах справи доказів, винесене з порушенням норм процесуального та матеріального права, а також, таким що не відповідає фактичним обставинам справи;

- звертає увагу суду, що виявлене та зафіксоване в Акті про порушення №VN 000668 від 07.12.2021р. порушення, а саме витік газу з імпульсної лінії датчика тиску (Розділ XI глава 2 п. 3.1 КГС) не є підставою для проведення донарахування об`ємів необлікованого природного газу, оскільки внаслідок такого витоку не підтверджено факт необлікованого чи облікованого частково або некоректно об`єму природного газу. Якщо внаслідок позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ чи його складових буде підтверджено факт необлікованого чи облікованого частково об`єму розподіленого (спожитого, переданого) природного газу, розрахунок необлікованих (облікованих частково) об`ємів природного газу за період несправності комерційного ВОГ чи його складових здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу. У Акті №041807 від 07.12.2021р. зазначено: В графі "Показники лічильника" - 1491467м3. В графі "Показники механічного лічильника" - 1491467м3. Вказане свідчить про відсутність факту необлікованого чи облікованого часткового об`єму природного газу та виключає можливість донарахування скаржнику об`ємів природного газу;

- враховуючи те, що в Акті про порушення №VХ 000668 від 07.12.2021р. не підтверджена інформація щодо відсутності обліку газу або некоректний облік (що визначається шляхом встановлення та порівняння значення витрати газу, значення різниці тиску та значення тиску на момент виявлення витоку газу із значеннями виграти газу, значеннями різні й - значеннями тиску після усунення витоку газу), тобто не підтверджений факт некоректної роботи ВОГ, що спричинило неправильний облік спожитого газу, відсутні підстави для розрахунку необлікованих (облікованих частково) об`ємів природного газу за період несправності комерційного ВОГ чи його складових.

- вважає, що сам витік газу не є підставою для проведення донарахування об`ємів необлікованого природного газу, а значення для даного випадку має різниця тиску на ВОГ на базі змінного перепаду тиску витоків газу на імпульсній трубці до перетворювача різниці тиску, перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу, виходячи зі значення різниці тиску, що призвело до позаштатного режиму роботи. Виходячи з системного аналізу вказаної вище норми, працівники АТ "Вінницягаз" зобов`язані були зробити перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу виходячи зі значення різниці тиску, яка дорівнює значенню верхньої межі діапазону вимірювань перетворювача тиску, або зі значення номінальної проектної потужності встановленого неопломбованого газоспоживаючого обладнання, та взяти розрахунок де отримане найменше значення витрати газу, однак здійснили один безальтернативний розрахунок, який і взяли за основу. Крім того сам Акт-розрахунку вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу від 25.01.2022р. не відповідає вимогам підпункту 3 пункту 11 глави 5 розділу XI Кодексу газорозподільних систем, в якому зазначено, що "При складанні акта-розрахунку враховується таке: 3) при розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу має бути віднятий об`єм природного газу, фактично сплачений споживачем протягом періоду порушення Виключенням є несанкціонований відбір природного газу поза охопленням комерційного вузла обліку". Вказані норми також залишилися поза увагою при прийнятті рішення Господарським судом Вінницької області по даній справі;

- зазначає, що позиція Верховного Суду у складі об`єднаної палати Касаційного господарського суду в постанові від 18.11.2022р. у справі №914/993/21 не підлягає застосуванню по даній справі;

- звертає увагу суду, що під час розгляду справи у першій інстанції, не було враховано доказу "Витягу з протоколу №60 від 25.01.2022р. Засідання постійно діючої комісії з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу", в якому серед іншого в розділі "Слухали" зазначено, що "Директора-Каплун В.М. та представника за дорученням - Нагорного О.А., які висловили думку, що виявлений витік газу з імпульсної лінії датчика тиску в незначній мірі впливає на облік спожитого газу";

- зазначає, що після подання скаржником відповідного звернення до НКРЕКП щодо порушення AT "Вінницягаз" прав та інтересів ТОВ "Зерногрупа ЛТД", Регулятором, у своїй відповіді було зазначено, що оскільки надано підтвердження щодо факту необлікованого чи облікованого частково об`єму розподіленого (спожитого) природного газу (факт того, що витоки газу на імпульсній лінії датчика тиску вплинули на точність вимірювання обсягів спожитого природного газу на об`єкті споживача), НКРЕКП не має можливості надати обгрунтований висновок щодо правомірності здійснення AT "Вінницягаз" нарахувань необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості;

- також скаржник вважає, що при винесенні рішення по справі судом належним чином було враховано докази - Звіт за період з 01.12.2021р. по 07.12.2021р., складений 25.08.2022р. (наданий відповідачем).

- вважає логічним висновок про те, що витік газу не має жодного відношення до позаштатної роботи ВОГ, яка була зафіксована у звіті показників коректора.

Листом Північно-західного апеляційного господарського суду №902/716/22/1178/23 від 22.02.2023р. матеріали справи №902/716/22 витребувано з Господарського суду Вінницької області.

03.03.2023р. до Північно-західного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №902/716/22.

Ухвалою Північно - західного апеляційного господарського суду від 06.03.2023р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" на рішення Господарського суду Вінницької області від 18.01.2023р. у справі №902/716/22 та призначено справу №902/716/22 до розгляду на 28.03.2023р. об 14:30год..

13.03.2023р. на поштову адресу Північно-західного апеляційного господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" надійшло клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №902/716/22, забезпечення проведення якої просить у Господарському суді Вінницької області.

Ухвалою Північно - західного апеляційного господарського суду від 14.03.2023р. задоволено клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №902/716/22 та забезпечення проведення якої доручено у Господарському суді Вінницької області.

16.03.2023р. на електронну адресу Північно - західного апеляційного господарського суду від АТ "Оператор газорозподільної системи "Вінницягаз" надійшов письмовий відзив на апеляційну скаргу.

В судовому засіданні 28.03.2023р. представник скаржника підтримав доводи апеляційної скарги та надав пояснення в обґрунтування своєї позиції. Вважає рішення місцевого суду незаконним та необґрунтованим. Просить суд рішення Господарського суду Вінницької області від 18.01.2023р. у справі №902/716/22 скасувати та ухвалити нове, яким позов задовольнити.

Представник відповідача у письмовому відзиві на апеляційну скаргу та в судовому засіданні 28.03.2023р. заперечив проти доводів апеляційної скарги, вважаючи її безпідставною та необґрунтованою. Просить суд апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Вінницької області від 18.01.2023р. у справі №902/716/22 - без змін.

Згідно із ст.269 ГПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Судова колегія, беручи до уваги межі перегляду справи у апеляційній інстанції, обговоривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення присутніх представників сторін, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийняття оскаржуваного рішення суду, дійшла до висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та свідчать матеріали справи, 01.01.2016р. між АТ "Вінницягаз" (оператор ГРМ) та ТОВ "Зерногрупа ЛТД" (споживач) укладений договір про розподіл природного газу №094211NQIQDP016, шляхом подання заяви про приєднання до публічного договору (адреса споживання: Вінницька область Погребищенський район м. Погребище, вул. Привокзальна,47. Постачальником природного газу є ТОВ "ТАС ЕНЕРГІЯ КРАЇНИ", з якою ТОВ "Зерногрупа ЛТД" укладений відповідний договір про постачання природного газу.

07.12.2021р. працівниками АТ "Вінницягаз" було проведено перевірку ВОГ, який належить ТОВ "Зерногрупа ЛТД", за адресою: м.Погребище, вул.Привокзальна, 47, Вінницької області. За результатами вказаної перевірки було складено Акт перевірки технічного стану вузла обліку №041807 від 07.12.2021р..

Відповідно до Акту № 041807 від 07.12.2021р. комерційний вузол обліку газу складається з наступних ЗВІТ та допоміжного обладнання: Лічильник газу (Діафрагма); коректор (Обчислювач), Перетворювач тиску; Перетворювач температури; Фільтр газу.

У графі "Герметичність" згаданого Акту стоїть "галочка", що на думку позивача, свідчить про її наявність.

У графі "Показники лічильника" зазначено 1491467м3. В графі "Показники механічного лічильника" зазначено 1491467 м3. В графі "Тиск газу" зазначено 274,6 кПа.

Позивача вважає, що дані факти свідчать про коректну роботу комерційного вузла обліку газу, його складових частин, тобто відсутність будь-якої позаштатної роботи такого вузла обліку.

В вказаному акті рукописним способом виконано наступний текст "При обстежені комерційного ВОГ виявлено витік газу з імпульсної лінії датчика тиску. Складено акт про порушення №_(який саме номер Акту про порушення не зазначено). Витік газу усунено о 11 годині 45 хвилин, після усунення витоку зафіксовано значення тиску 274,9 кПа".

Також в цьому ж Акті в пункті "Миттєві значення вимірювання вузла обліку, Інформація з коректора" в графі "Тиск газу - зазначено значення 274,6 кПа".

07.12.2021р. працівниками АТ "Вінницягаз" складено Акт про порушення №VN000668, в якому зазначено порушення норм Кодексу газорозподільних систем (надалі - КГС), а саме: "Розділ XI глава 2 п. 3.1 КГС - пошкодження ЗВТ (лічильника газу) або робота комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно." Рукописним способом в Акті про порушення вказано: "В п. 2 Акту про порушення - витік газу з імпульсної лінії датчика тиску. В пунктах 4 та 5 даного Акту зазначено що витік газу усунено о 11 годині 45 хвилин".

Позивач вказує на те, що працівники АТ "Вінницягаз" виявивши позаштатний режим роботи комерційного ВОГ у приміщенні ГРП (незначних витоків газу з імпульсної лінії датчика тиску), не вчинив дії, відповідно до абзацу 3 пункту 6 глави 6 розділу X Кодексу газорозподільних систем (далі - Кодекс), а саме не встановив та належно не підтвердив відсутність обліку або часткового обліку розподіленого (спожитого) газу, що є обов`язковою підставою для складання акта про порушення та проведення перерахунку не облікованого (облікованого частково) об`єму природного газу, при цьому, АТ "Вінницягаз" обмежився лише фіксуванням у акті про порушення факту виявлення позаштатного режиму роботи ВОГ (витоку газу на імпульсній лінії датчика тиску).

Водночас, Акт про порушення №VN000668 від 07.12.2021р. не містить інформації про встановлення працівниками АТ "Вінницягаз" відсутності обліку (часткового обліку) або некоректного обліку розподіленого (спожитого) природного газу на момент витоку природного газу.

Також, позивач звертає увагу на те, що підтвердження факту необлікованого чи облікованого частково об`єму газу можливе шляхом встановлення та порівняння значення витрати газу, значення різниці тиску та значення тиску на момент виявлення витоку газу із значеннями витрати газу, значеннями різниці тиску та значеннями тиску після усунення витоку газу.

Крім того, позивач звертає увагу суду на висновки Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду викладені у постанові від 03.03.2020р. по справі №921/447/18, в якій зокрема зазначено, що відповідно до п. З глави 2 Розділу XI Кодексу підставою для здійснення Оператором ГРМ перерахунку розподіленого (спожитого) об`єму природного газу є не лише встановлення факту роботи комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, в тому числі виявлення витоків газу з елементів та конструкції комерційного ВОГ, але і встановлення та підтвердження обставин, що внаслідок позаштатної роботи комерційного ВОГ витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно.

Зазначена обставина також підтверджується і відповіддю Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №428/16.3.1/5-22 від 23.03.2022р., в якій серед іншого було зазначено, що: "Разом з тим, у разі не доведення факту необлікованого чи облікованого частково об`єму розподіленого (спожитого) природного газу АТ "Вінницягаз" не мало правових підстав здійснювати розрахунок об`єму необлікованого природного газу (зокрема відповідно до вимог пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу) та має скасувати Акт-розрахунок.

25.01.2022р. Постійно діюча комісія з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу, своїм рішенням оформленим протоколом №60 від 25.01.2022р. вирішено: - Задовольнити повністю Акт про порушення №VN000668 від 07.12.2021р., складений за адресою м.Погребище, вул.Привокзальна, 47, Вінницької області на комерційний ВОГ об`єкту ТОВ "Зерногрупа ЛТД"; - Здійснити на підставі Акту про порушення від 07.12.2021 р. № VN 000668 розрахунок об`єму необлікованого природного газу згідно вимог п. 4. глави 4 розділу XI Кодексу газорозподільних систем (робота комерційного ВОГ в позаштатному режимі.).

02.02.2022р. ТОВ "Зерногрупа ЛТД" засобами поштового зв`язку від АТ "Вінницягаз" було отримано лист (вихідний №210-Сл-1177-0122 від 31.01.2022р.), з пропозицією компенсувати вартість необлікованого (донарахованого) об`єму газу на суму 783 544,92грн. на підставі рішення Комісії АТ "Вінницягаз" від 25.01.2022р. (протокол №60), акту-розрахунку вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу від 25.01.2022р. та рахунку №62003776 від 31.01.2022р. із зазначенням платіжних реквізитів для сплати вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу. До листа були додані лише акт - розрахунок від 25.01.2022р. та рахунок №62003776, а рішення Комісії АТ "Вінницягаз" додано не було.

На неодноразові звернення позивача до АТ "Вінницягаз" з проханням надати копію вищезгаданого рішення Комісії АТ "Вінницягаз", відповідно до якого було проведено нарахування вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу на суму 783 544,92 грн. (лист вих. №20 від 03.02.2022р., лист вих. №15 від 25.01.2022р.), АТ "Вінницягаз" не надало відповіді, та станом на день складання позовної заяви ТОВ "Зерногрупа ЛТД" не отримало відповідного рішення.

Водночас, позивач категорично не погоджується з Актом про порушення від 07.12.2021р №VN000668, рішенням Комісії АТ "Вінницягаз" (протокол № 60) від 25.01.2022р. та актом-розрахунком вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу від 25.01.2022р., вважає, що вказані дії АТ "Вінницягаз" суперечать нормам Кодексу газорозподільних систем, грубо порушують права та інтереси ТОВ "Зерногрупа ЛТД", а донарахований об`єм природного газу на суму 783544,92грн. (з ПДВ) відповідно не підлягає сплаті ТОВ "Зерногрупа ЛТД", оскільки:

- виявлене та зафіксоване в Акті про порушення №VN000668 від 07.12.2021р. порушення, а саме витік газу з імпульсної лінії датчика тиску (Розділ XI глава 2 п.3.1 КГС) не є підставою для проведення донарахування об`ємів необлікованого природного газу, оскільки внаслідок такого витоку не підтверджено факт необлікованого чи облікованого частково або некоректно об`єму природного газу;

- під час складання Акту про порушення, було зафіксовано тиск газу, який складав 274,6 кПа, а після усунення витоку, тиск газу було зафіксовано у значені 274,9 кПа. Відповідно до основних технічних характеристик Коректора об`єму природного газу ОЕ-VPT, границі допустимої зведеної похибки коректора при вимірюванні абсолютного тиску газу становлять +/- 0,15%. Таким чином при проведенні розрахунків (274,6 + 0,15% = 275,01) приходимо до висновку, що максимальний показник тиску газу при урахуванні гранично допустимої похибки коректора становить 275,01 кПа (показник тиску зафіксований після усунення витоку становив 274,9 кПа), що свідчить про те, що зафіксований працівниками АТ "Вінницягаз" витік газу ніяким чином не вплинув на роботу лічильника газу, та його обчислення об`ємів природнього газу проводились коректно. При цьому звертаємо увагу на те, що чергові повірки лічильника газу була проведена 11.06.2021р., а коректора 04.06.2021р., про що наявні відповідні відмітки про придатність даних приладів у їх технічних паспортах;

- в Акті про порушення №VN000668 від 07.12.2021р. не підтверджена інформація щодо відсутності обліку газу або некоректний облік (що визначається шляхом встановлення та порівняння значення витрати газу, значення різниці тиску та значення тиску на момент виявлення витоку газу із значеннями витрати газу, значеннями різниці тиску та значеннями тиску після усунення витоку газу), тобто не підтверджений факт некоректної роботи ВОГ, що спричинило неправильний облік спожитого газу, відсутні підстави для розрахунку необлікованих (облікованих частково) об`ємів природного газу за період несправності комерційного ВОГ чи його складових;

- представник ТОВ "Зерногрупа ЛТД" не був присутнім під час виявлення порушення - витоку газу з імпульсної лінії датчика тиску, про що в Акті про порушення від 07.12.2021р. №VN000668 в графі "Зауваження, пропозиції споживача" директором ТОВ "Зерногрупа ЛТД", ОСОБА_1 зроблено відповідний запис: "При щоденному огляді інженерною службою виток газу встановлений не був. Обстеження проводилось без моєї присутності. Був запрошений після виявлення факту витоку газу. Після усунення витоку показники тиску залишились майже незмінними".

- в Акті про порушення від 07.12.2021р. №VN000668 не зазначено, яким саме методом було виявлено та зафіксовано витік газу, а також нормативного акту, який передбачає такий метод та правомірність застосування такого методу при даному виді порушення.

- розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості здійснений з порушенням порядку визначення необлікованих об`ємів природного газу та зміни їх режиму нарахування, передбаченого п. 4 глави 4 Розділу XI КГС.

Також, не погоджуючись з підставами та нарахуванням АТ "Вінницягаз" об`єму та вартості необлікованого (донарахованого) природного газу відповідно до пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу ГРС, керуючись ст.21 Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", ТОВ "Зерногрупа ЛТД" звернулося до НКРЕКП зі скаргою щодо порушення АТ "Вінницягаз" прав та інтересів ТОВ "Зерногрупа ЛТД" (вих.№25 від 22.02.2022р.), в якій просило витребувати протокол Комісії №60 від 25.01.2022р., здійснити перевірку АТ "Вінницягаз" щодо дотримання останнім ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, а також припинити порушення щодо нарахування АТ "Вінницягаз" об`єму та вартості необлікованого (донарахованого) природного газу на суму 783 544,92грн. (з ПДВ).

Матеріали справи містять лист відповідь №428/16.3.1/5-22 від 23.03.2022р. Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на скаргу щодо порушення АТ "Вінницягаз" прав та інтересів ТОВ "Зерногрупа ЛТД", направлений на адресу ТОВ "Зерногрупа ЛТД", АТ "Вінницягаз" та Сектору НКРЕКП у Вінницькій області.

У даному листі НКРЕКП вказує положення Кодексу газорозподільної системи яким регулюються взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу та зокрема зазначено, що "… акт-розрахунок, складений АТ "Вінницягаз" за результатами розгляду акта про порушення від 07.12.2021р. №VN000668 містить виключно перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу проводиться виходячи зі номінальної проектної потужності встановленого неопломбованого газоспоживаючого обладнання, та не містить розрахунку виходячи зі значення різниці тиску.

Також, у Акті-розрахунку зазначено, що розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу здійснено згідно технічного розрахунку.

Оскільки до НКРЕКП не було надано копії технічного розрахунку, на яке є посилання в Акті-розрахунку, а також не надано підтвердження щодо факту необлікованого чи облікованого частково об`єму розподіленого (спожитого) природного газу (факт того, що витоки газу на імпульсній лінії датчику тиску вплинули на точність вимірювання обсягів спожитого природного газу на об`єкті споживача), НКРЕКП не має можливості надати обґрунтований висновок щодо правомірності здійснення АТ "Вінницягаз" нарахування необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і йог вартості.

З огляду на зазначене, АТ "Вінницягаз" має врегулювати відносити з ТОВ "Зерногрупа лтд" з урахуванням вищевикладеного та про результат письмово у двотижневий строк повідомити НКРЕКП та сектор НКРЕКП у Вінницькій області.".

Також позивач зазначає, що на протязі тривалого часу АТ "Вінницягаз" не було прийнято жодних мір щодо врегулювання відносин із ТОВ "Зерногрупа ЛТД", та не надано жодного роз`яснення чи додаткових доказів які б підтверджували вину ТОВ "Зерногрупа ЛТД" у порушенні на яке посилається АТ "Вінницягаз".

27.07.2022р. позивач, засобами поштового зв`язку до АТ "Вінницягаз" направив лист-запит №70 від 27.07.2022р., з вимогою надати відомості, щодо вжитих заходів зі сторони АТ "Вінницягаз" на виконання листа НКРЕКП №428/16.3.1/5-22 від 23.03.2022р., а саме чи надавались додаткові матеріали (на які були посилання в Акті-розрахунку), чи будь які інші документи, пояснення, відомості щодо врегулювання відносин із ТОВ "Зерногрупа ЛТД".

Однак, за твердженням позивача будь-якої відповіді на момен звернення до суду від АТ "Вінницягаз" на адресу ТОВ "Зерногрупа ЛТД" не надходило.

Також, матеріали справи містять лист АТ "Вінницягаз" №210-СЛ-7863-0822 від 11.08.2022р. доданий позивачем до клопотання про долучення доказів №81 від 22.08.2022р. (вх..№01-34/7028/22 від 25.08.2022р.).

Згідно даного листа, відповідачем надано відповідь на лист-запит №70 від 27.07.2022р. позивача в якому останнього повідомлено, зокрема про наступне: "… 14.12.2021 відбулось засідання постійно діючої комісії з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу. Разом з тим, було вирішено відкласти розгляд питання щодо задоволення/незадоволення акту про порушення на 23.12.2021р., в подальшому на 25.01.2022р.. Відповідними листами було повідомлено ТОВ "Зерногрупа ЛТД" про дати наступних засідань комісії.

Під час засідання комісії 25.01.2022р. було вирішено задовольнити акт про порушення від 07.12.2021р. №000668, здійснили розрахунок об`єму необлкованого природного газу згідно вимог Кодексу ГРМ.

В свою чергу, як зазначено в пунктах 11 та 12 глави 5 розділу XI Кодексу ГРМ за результатами розгляду акта про порушення при задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості…..

В свою чергу Товариством було належним чином повідомлено Заявника про результати комісії та направлено Заявнику у відповідності із вимогами Кодексу ГРМ саме ті документи, які нормативно передбачені Кодексом ГРМ.

Акт - розрахунок та рахунок на оплату вартості об`єму необлікованого газу був надісланий на адресу ТОВ "Зерногрупа ЛТД" рекомендованим відправленням.

Зважаючи на все викладене вище, враховуючи наявність позаштатного режиму роботи лічильника природного газу, вважаємо акт про порушення від 07.12.2021р. №000668 обґрунтованим, оформленим з дотриманням визначеного Кодексом ГРМ порядку та таким, що був законно та правомірно задоволений комісією Товариства. З огляду на зазначене, Товариство при проведенні перерахунку (донарахування) в зв`язку із виявленим на об`єкті ТОВ "Зерногрупа ЛТД" порушенням діяло чітко у відповідності до вимог Кодексу ГРМ.

Про зазначені обставини на виконання рекомендацій Регулятора було повідомлено НКРЕКП та сектор НКРЕКП у Вінницькій області відповідним листом з наданням копій запитуваних документів.

Враховуючи викладене, Товариство жодним чином не обмежило та не порушило права ТОВ "Зерногрупа ЛТД" та діяло і діє виключно у відповідності до Кодексу ГРМ та інших нормативних документів у сфері розподілу природного газу.

Додатково слід зазначити, що у відповідності до приписів абз.2 пункту 12 глави 5 розділу XI Кодексу ГРМ ТОВ "Зерногрупа ЛТД" у разі незгоди із прийнятим рішенням за результатами розгляду акта про порушення має право оскаржити в судовому порядку обсяги та/або вартість необлікованого (донарахованого) природного газу. До винесення остаточного рішення у судовій справі заборгованість за необлікований (донарахований) об`єм природного газу не вважається простроченою. Товариство зі свого боку запевняє, що у разі вирішення спірних питань у судовому порядку Товариство виконає будь-яке рішення суду, яке набуде законної сили та міститиме зобов`язання щодо вчинення Товариством певних дій у межах компетенції Товариства.".

За вказаних обставин, Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" звернулося до Господарського суду Вінницької області з позовом до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Вінницягаз" в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення Постійно діючої комісії з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи "Вінницягаз" щодо задоволення Акту про порушення №VN000668 від 07.12.2021р., оформлене Протоколом №60 від 25.01.2022р., на підставі якого складений Акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості споживачу (несанкціонованому споживачу), що не є побутовим, від 25.01.2022р., на суму 783 544,92грн..

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 12.08.2022р. відкрито провадження у справі, розгляд справи здійснити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі. Також, задоволено клопотання позивача про витребування доказів, а саме: Протокол №60 від 25.01.2022 року Постійно діючої комісії з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу та технічний розрахунок, згідно якого було здійснено розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу.

25.08.2022р. до Господарського суду Вінницької області від позивача надійшло клопотання про долучення доказів, до якого додано лист АТ "Вінницягаз" №210-Сл-7863-0822 від 11.08.2022р..

29.08.2022 до Господарського суду Вінницької області від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній не погоджується з твердженнями позивача та просить відмовити у задоволенні позову. Також до відзиву додано витяг з протоколу №60 від 25.01.2022р. та технічний розрахунок від 25.01.2022р., які були витребувані ухвалою суду від 12.08.2022р..

Водночас, обґрунтовуючи поданий відзив відповідач вказує на те, що 07.12.2021р. представниками відповідача, за участю представника позивача була проведена перевірка комерційного вузла обліку природного газу (ВОГ) на об`єкті, позивача, який розташований по вул.Привокзальній, 47 в м.Погребище Вінницької області, за результатами якої було виявлено витік газу на імпульсній лінії відбору тиску.

Факт наявності витоку газу на імпульсній лінії відбору тиску було підтверджено актом перевірки технічного стану вузла обліку від 07.12.2021р. №041807.

На підставі зазначеного вище акту перевірки складено акт про порушення від 07.12.2022р. №VN000668, згідно якого встановлено, що витік газу на імпульсній лінії відбору тиску є порушення з боку Позивача, яке передбачене підпунктом 1 пункту 3 глави 2 розділу XI Кодексу газорозподільних систем - пошкодження ЗВТ (лічильника газу) або робота комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно.

Звіт по коректору ОЕ-VРТ №28575 містив архів діагностичних повідомлень про позаштатні ситуації, які свідчили про те, що внаслідок позаштатної роботи комерційного ВОГ Позивача витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ обліковувалася некоректно, що підтверджується доданою до відзиву копією звіту по коректору.

25.01.2022р., в присутності представників позивача (директора Каплуна В.М. та представника за довіреністю Нагорного О.А.), постійно діючою комісією з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміну режиму нарахування об`ємів природного газу АТ "Вінницягаз" було розглянуто та задоволено акт про порушення від 07.12.2022р. №VN000668, а також ухвалено рішення щодо проведення розрахунку необлікованого природного газу згідно вимог Кодексу газорозподільних систем, що підтверджується доданою до відзиву копією витягу з протоколу комісії №60 від 25.01.2022р..

25.01.2022р. відповідачем було складено акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) обсягу природного газу і його вартості, згідно якого Позивачу за період з 07:00год. 01.11.2021р. по 11:45год. 07.12.2022р. було донараховано обсяг природного газу в кількості 20 010,30куб.м, вартість якого склала 783 544,92грн..

Стосовно розрахунку необлікований (донарахований) обсяг природного газу по об`єкту розподілу природного газу, відповідач у відзиві зазначає наступне, в абзаці 3 акта-розрахунку від 25.01.2022р. зазначено: "....згідно розділу XI глави 4 (робота ВОГ в позаштатному режимі, витік газу з імпульсної лінії датчика тиску)".

За твердженням відповідача, в даному акті-розрахунку вірно вказано на порушення, за яке було проведено перерахунок (донарахування) об`ємів природного газу Позивачу, про те помилко зазначено пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ як підставу для проведення такого перерахунку, оскільки в даному випадку розрахунок об`ємів природного газу фактично було проведено на підставі пункту 5 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ.

АТ "Вінницягаз" зазначає, що при виявленні порушення в позивача, яке передбачене Кодексом ГРМ, а також при проведені перерахунку (донарахування) об`ємів природного газу Позивачу, відповідач діяв в межах вимог чинного законодавства в сфері розподілу природного газу та на їх основі, а тому відсутні правові підстави для задоволення позову в зв`язку з його необґрунтованістю та безпідставністю.

Також, відповідач вважає, що позивачем не аргументовані обставини та факти порушення його прав зі сторони відповідача та не надано відповідних доказів на підтвердження порушення своїх грав, а тому підстав для задоволення даного позову не має.

05.09.2022р. до Господарського суду Вінницької області від позивача надійшла відповідь на відзив, в якій позивач спростовує твердження відповідача викладені у відзиві на позовну заяву та просить суд позовні вимоги задовольнити.

Також, обґрунтовуючи подану відповіді на відзив позивач вказує на те, що виявлене та зафіксоване в Акті про порушення №VN000668 від 07.12.2021р. порушення, а саме витік газу з імпульсної лінії датчика тиску (Розділ XI глава 2 п.3.1 КГС) не є підставою для проведення донарахування об`ємів необлікованого природного газу, оскільки внаслідок такого витоку не підтверджено факт необлікованого чи облікованого частково або некоректно об`єму природного газу.

Кодексом газорозподільних систем чітко встановлено, що розрахунок необлікованих (облікованих частково) об`ємів природного газу за період несправності комерційного ВОГ чи його складових здійснюється споживачу лише у випадку, якщо внаслідок позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ чи його складових буде підтверджено факт необлікованого чи облікованого частково об`єму розподіленого (спожитого, переданого) природного газу.

Позивач вважає, що в своєму відзиві на позовну заяву відповідач жодним чином не надає пояснень з приводу доводів позивача викладених у позовній заяві, щодо незначних змін показників тиску газу, а також того що вони не вплинули на показники лічильника, а саме ті показники тиску які були зафіксовані в Акті про порушення, до усунення витоку (який складав 274,6 кПа), та після усунення витоку (який склав 274,9 кПа), а також на той факт, що дані показники залишились в межах гранично допустимої похибки коректора, що в свою чергу свідчить про те, що зафіксований працівниками АТ "Вінницягаз" витік газу ніяким чином не вплинув на роботу лічильника газу, та його обчислення об`ємів природнього газу проводились коректно. Вказане свідчить про відсутність факту необлікованого чи облікованого часткового об`єму природного газу та виключає можливість донарахування скаржнику об`ємів природного газу.

За твердженням позивача, враховуючи те, що в Акті про порушення №VN000668 від 07.12.2021р. не підтверджена інформація щодо відсутності обліку газу або некоректний облік (що визначається шляхом встановлення та порівняння значення витрати газу, значення різниці тиску та значення тиску на момент виявлення витоку газу із значеннями витрати газу, значеннями різниці тиску та значеннями тиску після усунення витоку газу), тобто не підтверджений факт некоректної роботи ВОГ, що спричинило неправильний облік спожитого газу, відсутні підстави для розрахунку необлікованих (облікованих частково) об`ємів природного газу за період несправності комерційного ВОГ чи його складових. Окрім того розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості здійснений з порушенням порядку визначення необлікованих об`ємів природного газу та зміни їх режиму нарахування, передбаченого п. 4 глави 4 Розділу XI Кодексу Газорозподільних систем.

Отже, на думку позивача, сам витік газу не є підставою для проведення донарахування об`ємів необлікованого природного газу, а значення для даного випадку має різниця тиску на ВОГ на базі змінного перепаду тиску витоків газу на імпульсній трубці до перетворювача різниці тиску, перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу, виходячи зі значення різниці тиску, що призвело до позаштатного режиму роботи. Працівники АТ "Вінницягаз" зобов`язані були зробити перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу виходячи зі значення різниці тиску, яка дорівнює значенню верхньої межі діапазону вимірювань перетворювача тиску, або зі значення номінальної проектної потужності встановленого неопломбованого газоспоживаючого обладнання, та взяти розрахунок де отримане найменше значення витрати газу, однак здійснили один безальтернативний розрахунок, який і взяли за основу.

Також, сам Акт-розрахунок вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу від 25.01.2022р. не відповідає вимогам підпункту 3 пункту 11 глави 5 розділу XI Кодексу газорозподільних систем, в якому зазначено, що При складанні акта-розрахунку враховується таке: 3) при розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу має бути віднятий об`єм природного газу, фактично сплачений споживачем протягом періоду порушення. Виключенням є несанкціонований відбір природного газу поза охопленням комерційного вузла обліку.

Крім того, позивач звертає увагу суду на те, що відповідачем до відзиву на позовну заяву було додано копію Витягу з протоколу №60 від 25.01.2022р.. Засідання постійно діючої комісії з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу, в якому серед іншого в розділі "Слухали" зазначено, що "Директора-Каплун В.М. та представника за дорученням - Нагорного О.А., які висловили думку, що виявлений витік газу з імпульсної лінії датчика тиску в незначній мірі впливає на облік спожитого газу".

Зазначена у Протоколі №60 від 25.01.2022р. позиція ТОВ "Зерногрупа ЛТД" викладене невірно, а саме представниками позивача висловлювалась наступна позиція Що витік газу не значний а тому не міг та фактично не впливав на коректний облік газу, дана позиція підтверджується і поясненнями Директора ТОВ "Зерногрупа ЛТД" Каплуна В.М. викладена у Акті про порушення №000668 від 07.12.2021р..

Також, позивач окремо звертає увагу суду на Звіт по коректору за період з 01.12.2021р. по 07.12.2021р., складений 25.08.2022р., при детальному вивчені та проведеному аналізі даних які зазначені у звіті позивач вважає даний звіт недопустимим доказом оскільки відомості які містяться у зазначеному Звіті не піддаються логічним поясненням, виходять за встановлені межі обрахунку тривалості часу, не надають жодного конкретно підтвердженого (точною датою, часом, тривалістю) позаштатного режиму роботи коректора, а тому не мають бути взяті до уваги судом.

16.09.2022р. до Господарського суду Вінницької області від відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив.

Обґрунтовуючи подані заперечення на відповідь на відзив відповідач зазначає, що в даному випадку, в акті про порушення від 07.12.2022р. №VN000668 зазначено: "Витік газу з імпульсної лінії датчика тиску" (абзац 3 пункт 2 акта - зазначено прописом). Тобто, зафіксоване порушення для якого встановлений порядок визначення необлікованих об`ємів природного газу, який передбачений пунктом 5 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ (несправність датчика тиску), а не підпункт 3 пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ (порушення герметичності імпульсних ліній системи вимірювання різниці тиску).

Поряд з цим, в абзаці 3 акта-розрахунку від 25.01.2022р. зазначено, що згідно розділу XI глави 4 п. 4 (робота ВОГ в позаштатному режимі, витік газу з імпульсної лінії датчика тиску) (абзац 4 акта). В даному акті-розрахунку вірно вказано на порушення, за яке було проведено перерахунок (донарахування) об`ємів природного газу позивачу, проте помилково зазначено пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ як підставу для проведення такого перерахунку, оскільки в даному випадку розрахунок об`ємів природного газу фактично було проведено на підставі пункту 5 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ про що свідчить технічний розрахунок від 25.01.2022р..

Відповідач стверджує, що на об`єкті позивача було виявлено витік газу з імпульсної лінії датчика тиску, що відповідно до пункту 3 глави 2 розділу XI Кодексу ГРМ є роботою комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого передбачено визначення необлікованих об`ємів природного газу споживачу пунктом 5 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ.

При цьому: несправність датчика тиску підтверджується результатами технічного стану комерційного ВОГ, а саме актом перевірки технічного стану вузла обліку від 07.12.2021р. №041807 та актом про порушення від 07.12.2022р. №VN000668.

Також: робота датчика тиску в позаштатному режимі, підтверджується зареєстрованими та зафіксованими у звітах обчислювача об`єму газу повідомленнями про наявні аварійні/діагностичні ситуації. В свою чергу, посилання Позивача на те, що в даному випадку було виявлено порушення герметичності імпульсних ліній системи вимірювання різниці тиску на комерційному ВОГ, внаслідок чого передбачено визначення необлікованих об`ємів природного газу споживачу підпунктом 3 пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ є помилковим, оскільки зазначене порушення характеризує несправність лічильника газу або звужуючого пристрою (перетворювача різниці тиску), а не датчика тиску.

Враховуючи вказане вище, відповідач зазначає, що при виявленні порушення в позивача, яке передбачене Кодексом ГРМ, а також при проведені перерахунку (донарахування) об`ємів природного газу Позивачу, відповідач діяв в межах вимог чинного законодавства в сфері розподілу природного газу та на їх основі, а тому відсутні правові підстави для задоволення позову в зв`язку з його необґрунтованістю та безпідставністю.

Крім того, у матеріалах справи наявний лист запит позивача 27.07.2022р. №69, направлений до НКРЕКП, з вимогою надати відомості, що до вжитих заходів зі сторони АТ "Вінницягаз" що до виконання листа НКРЕКП №428/16.3.1/5-22 від 23 03 2022р., а саме чи надавались додаткові матеріали (на які були посилання в Акті-розрахунку), чи будь які інші документи, пояснення, відомості щодо врегулювання відносин із ТОВ "Зерногрупа ЛТД".

30.09.2022р. ТОВ "Зерногрупа ЛТД" отримало лист від НКРЕКП за №10710/16.3.2/7-22 від 21.09.2022р..

З даного листа вбачається, що "… на виконання зазначеного листа НКРЕКП, АТ "Вінницягаз" було надано на адресу Регулятора: копію технічного розрахунку від 14.12.2021р.: копію додатку 4 до Типового договору розподілу природного газу; копію звіту про газопостачання з 01.12,2021р. по 08.12.2021р. …

Так, у зв`язку з вашим листом від 27.07.2022р. №69 НКРЕКП було направлено додатковий запит до АТ "Вінницягаз".

В акті-розрахунку, складеному за результатами розгляду акта про порушення від 07.12.2022р. №VN000668 зазначено, що акт-розрахунок здійснено на підставі пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу (робота ВОГ в позаштатному режимі, витік газу з імпульсної лінії).

У відповідь на запит НКРЕКП АТ "Вінницягаз" зазначає, що: в даному акті-розрахунку вірно вказано на порушення, за яке було проведе перерахунок (донарахування) об`ємів природного газу Заявнику, проте помилково зазначено пункт 4 глави 4 розділу XI Кодексу, як підставу для проведення такого перерахунку, оскільки в даному випадку розрахунок об`ємів природного газу фактично було проведено на підставі пункту 5 глави 4 розділу XІ Кодексу".

Слід зазначити, що актом про порушення від 07.12.2022р. №VN000668 зафіксовано порушення підпункту 1 пункту 3 глави 2 розділу ХS Кодексу, саме пошкодження ЗВТ (лічильника газу) або робота комерційного ВОГ його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно. Актом конкретизовано пошкодження: "витік газу на імпульсній лінії датчика тиску".

Тобто, актом про порушення зафіксовано позаштатний режим роботи і саме виток газу на імпульсній лінії датчика тиску….

Отже звертаємо увагу АТ "Вінницягаз" на необхідність дотримані вимог чинною законодавства та більш сумлінне та відповідальне ставлення до споживачів природного газу.

Разом з тим, відповідно до інформації, наданої АТ "Вінницягаз" споживач скористався наданим правом та оскаржив рішення комісії оформлене протоколом від 25.01.2022р. №60 на підставі якого був здійснений технічний розрахунок. Ухвалою господарського суду Вінницької області від 12.08.2022р. прийнято позовну заяву ТОВ "Зерногрупа ЛТД" до розгляду та відкрито провадження у справі № 902/716/22….

Враховуючи вищезазначене, спірні питання між Споживачем та АТ "Вінницягаз" будуть вирішені у судовому порядку.".

03.10.2022р. до Господарського суду Вінницької області від позивача надійшло клопотання про долучення доказів, до якого долучено запит позивача до НКРЕКП та відповідь на даний запит.

На визначену судом дату в судове засідання 03.10.2022р. з`явились представники сторін.

За наслідками судового засідання суд протокольними ухвалами продовжив строк підготовчого засідання на 30 днів та оголосив перерву в судовому засіданні до 31.10.2022р..

25.10.2022р. до Господарського суду Вінницької області від відповідача надійшла заява про зупинення провадження у справі до моменту опублікування повного рішення об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справі №914/993/21.

28.10.2022р. до Господарського суду Вінницької області від позивача надійшли заперечення на заяву про зупинення провадження у справі, які в подальшому подані до суду 31.10.2022р..

На визначену судом дату в судове засідання 31.10.2022 з`явились представники сторін.

За наслідками судового засідання Господарський суд Вінницької області протокольною ухвалою закрив підготовче провадження та призначив справу для судового розгляду по суті на 23.11.2022р..

На визначену судом дату в судове засідання 23.11.2022р. з`явились представники сторін.

За наслідками судового засідання судом оголошено перерву в судовому засідання до 21.12.2022р. (протокольна ухвала).

12.12.2022р. до Господарського суду Вінницької області від відповідача надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи постанови об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справі №914/993/21.

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 26.12.2022р. в порядку визначеному ст.ст.120, 121 Господарського процесуального кодексу України повідомлено учасників справи про призначення судового засідання з розгляду справи по суті на 18.01.2023р..

Як вже зазначалося, рішенням Господарського суду Вінницької області від 18.01.2023р. у справі №902/716/22 в задоволенні позову відмовлено повністю.

Колегія суддів апеляційного господарського суду погоджується з висновком суду першої інстанції з огляду на таке.

В силу ст.124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Здійснюючи правосуддя, суд забезпечує захист гарантованих Конституцією України та законами України прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

Гарантуючи судовий захист з боку держави, Конституція України, водночас, визнає право кожного будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань і це конституційне право не може бути скасоване або обмежене (ч.5 ст.55 Конституції України).

Статтею 8 Конституції України передбачено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Конституція України визначає Україну як правову державу, в якій визнається і діє принцип верховенства права. Одним з основних фундаментальних елементів цього принципу є юридична визначеність (legal certainty). Юридичні норми мають бути чіткими, ясними і недвозначними, оскільки інше не може забезпечити їх однакове застосування.

Водночас, ст.9 Конституції України передбачено, що чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

На розширення цього положення Основного Закону в ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" зазначено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Пунктом першим статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) гарантовано, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Право на справедливий судовий розгляд, гарантоване пунктом першим статті 6 Конвенції, повинно тлумачитися у світлі Преамбули Конвенції, відповідна частина якої проголошує верховенство права спільною спадщиною Високих Договірних Сторін (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Устименко проти України" (заява №32053/13).

Європейський суд з прав людини у рішенні у справі "Сокуренко і Стригун проти України" від 20.07.2006р. (заяви №29458/04 та №29465/04) вказав, що фраза "встановленого законом" поширюється не лише на правову основу самого існування "суду", але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність.

Конституційне право на судовий захист передбачає як невід`ємну частину такого захисту можливість поновлення порушених прав і свобод громадян, правомірність вимог яких встановлена в належній судовій процедурі і формалізована в судовому рішенні, і конкретні гарантії, які дозволяли б реалізовувати його в повному об`ємі і забезпечувати ефективне поновлення в правах за допомогою правосуддя, яке відповідає вимогам справедливості, що узгоджується також зі ст.ст.6, 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, ратифікованої Верховною Радою України Законом № 475/97-ВР від 17.07.1997р..

У пункті 145 рішення від 15.11.1996 у справі "Чахал проти Об`єднаного Королівства" (Chahal v. the United Kingdom, (22414/93) [1996] ECHR 54) Європейський суд з прав людини зазначив, що ця норма гарантує на національному рівні ефективні правові засоби для здійснення прав і свобод, що передбачаються Конвенцією, незалежно від того, яким чином вони втілені в правовій системі тієї чи іншої країни. Таким чином, суть цієї статті зводиться до вимоги надати людині такі міри правового захисту на національному рівні, що дозволили б компетентному державному органові розглядати по суті скарги на порушення положень Конвенції й надавати відповідний судовий захист, хоча держави - учасники Конвенції мають деяку свободу розсуду щодо того, яким чином вони забезпечують при цьому виконання своїх зобов`язань. Крім того, ЄСПЛ указав на те, що за деяких обставин вимоги ст.13 Конвенції можуть забезпечуватися всією сукупністю засобів, передбачених національним правом

Аналіз наведеного дає підстави для висновку, що кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом. Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Принц Ліхтенштейну Ганс-Адам II проти Німеччини" від 12.07.2001р. зазначено, що право на доступ до суду, гарантоване п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним і може підлягати обмеженню; такі обмеження допускаються з огляду на те, що за своїм характером право доступу потребує регулювання з боку держави. Суд повинен переконатися, що застосовані обмеження не звужують чи не зменшують залишені особі можливості доступу до суду в такий спосіб або до такої міри, що це вже спотворює саму суть цього права.

Як вказано у рішенні Конституційного Суду України №15-рп/2004 від 02.11.2004р., верховенство права - це панування права в суспільстві. Одним з проявів верховенства права є те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори, зокрема норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рівнем суспільства. Всі ці елементи права об`єднуються якістю, що відповідає ідеології справедливості, ідеї права, яка значною мірою дістала відображення в Конституції України.

Таке розуміння права не дає підстав для його ототожнення із законом, який іноді може бути й несправедливим, у тому числі обмежувати свободу та рівність особи. Справедливість - одна з основних засад права, є вирішальною у визначенні його як регулятора суспільних відносин, одним із загальнолюдських вимірів права.

Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України (ст.2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

У відповідності до ст.7 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним відповідно до закону. Іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи мають право на судовий захист в Україні нарівні з громадянами і юридичними особами України. Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи відповідно до Конституції та в порядку, встановленому законами України. кожному гарантується захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом, утвореним відповідно до закону. Кожен має право на участь у розгляді своєї справи у визначеному процесуальним законом порядку в суді будь-якої інстанції.

Таким чином, конституційне право на судовий захист передбачає як невід`ємну частину такого захисту можливість поновлення порушених прав і свобод громадян, правомірність вимог яких встановлена в належній судовій процедурі і формалізована в судовому рішенні, і конкретні гарантії, які дозволяли б реалізовувати його в повному об`ємі і забезпечувати ефективне поновлення в правах за допомогою правосуддя, яке відповідає вимогам справедливості, що узгоджується також зі ст.13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Статтею 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтею 15 ЦК України встановлено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Під порушенням слід розуміти такий стан суб`єктивного права, за якого воно зазнало протиправного впливу з боку правопорушника, внаслідок чого суб`єктивне право особи зменшилося або зникло як таке, порушення права пов`язано з позбавленням можливості здійснити, реалізувати своє право повністю або частково.

При цьому захист, відновлення порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу відбувається, в тому числі, шляхом звернення з позовом до суду.

Водночас, під захистом права розуміється державно-примусова діяльність, спрямована на відновлення порушеного права суб`єкта правовідносин та забезпечення виконання юридичного обов`язку зобов`язаною стороною, внаслідок чого реально відбудеться припинення порушення (чи оспорювання) прав цього суб`єкта, він компенсує витрати, що виникли у зв`язку з порушенням його прав, або в інший спосіб нівелює негативні наслідки порушення його прав.

Правовідносини, що виникли між сторонами, регулюються Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законом України "Про ринок природного газу", Законом України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", а також Кодексом газорозподільних систем, затвердженим Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015р. №2494 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.11.2015р. за №1379/27824.

Згідно ч.1 ст.40 Закону України "Про ринок природного газу", розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу.

Кодекс газорозподільних систем розроблений відповідно до Закону України "Про ринок природного газу". Цей Кодекс визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем. Дія цього Кодексу поширюється на операторів газорозподільних систем, замовників доступу та приєднання до газорозподільної системи, споживачів (у тому числі побутових споживачів), об`єкти яких підключені до газорозподільних систем, та на їх постачальників.

Відповідно до п.4. гл.І розд. І Кодексу, у цьому Кодексі терміни вживаються у таких значеннях:

вузол обліку природного газу/вузол обліку/ВОГ сукупність засобів вимірювальної техніки, зокрема лічильник газу або звужуючий пристрій, та допоміжних засобів, призначених для вимірювання, реєстрації результатів вимірювання та розрахунків об`єму природного газу, зведених до стандартних умов, визначених законодавством;

засіб вимірювальної техніки/ЗВТ технічний засіб, включаючи лічильник газу, який застосовується під час вимірювань і має нормовані метрологічні характеристики;

комерційний вузол обліку/комерційний ВОГ вузол обліку природного газу, організований відповідно до вимог цього Кодексу для комерційного обліку природного газу при визначенні об`єму (обсягу) передачі та розподілу (споживання/постачання) природного газу в точці комерційного обліку;

комерційний облік природного газу визначення об`ємів (обсягів) передачі та розподілу (споживання/постачання) природного газу в точках комерційного обліку на підставі даних комерційних вузлів обліку та інших регламентних процедур у передбачених цим Кодексом випадках;

коректор об`єму газу сукупність засобів вимірювальної техніки, які вимірюють тиск і температуру газу, що протікає у вимірювальному трубопроводі, обчислюють об`єм газу за стандартних умов, перетворюючи вихідні сигнали від лічильника газу;

лічильник газу засіб вимірювальної техніки, який використовується для вимірювання, запам`ятовування та відображення об`єму (обсягу) природного газу, що проходить через нього, та є складовою комерційного (дублюючого) вузла обліку;

несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу втручання в роботу або конструкцію чи складові комерційного вузла обліку (зокрема лічильника газу), у тому числі шляхом їх підробки, пошкодження чи пошкодження на них пломб, впливу дії спрямованого постійного магнітного поля або зміни конфігурації даних обчислювача/коректора об`єму газу (первинного програмування чи протоколу параметризації), внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним вузлом обліку не обліковується (обліковується частково чи з порушенням законодавства), та інші дії, що призводять до викривлення даних обліку природного газу;

перевірка метрологічних характеристик ЗВТ проведення спеціально уповноваженими територіальними органами у сфері метрології та стаціонарними чи пересувними повірочними лабораторіями перевірки метрологічних характеристик засобів вимірювальної техніки та/або загальної похибки вимірювання комерційного вузла обліку, у тому числі в умовах їх експлуатації, в порядку, визначеному регламентами перевірки метрологічних характеристик ЗВТ, та/або проведення позачергової чи експертної повірки;

повірка лічильника газу встановлення придатності до застосування лічильника газу на підставі результатів контролю його метрологічних характеристик, що здійснюється в установленому законодавством порядку;

пошкодження ЗВТ/лічильника газу механічне пошкодження цілісності конструкції комерційного ВОГ та/або його складових, зокрема корпусу, скла, кріплення, захисних елементів, ліній з`єднання;

своєчасне повідомлення побутовим споживачем надання споживачем у письмовій формі Оператору ГРМ інформації щодо видів споживання газу не пізніше ніж у місячний строк з дати настання відповідних змін (за відсутності лічильника газу), або інформації про недоліки в роботі лічильника газу (вихід з ладу, несправність, пошкодження лічильника, повірочного тавра, цілості пломб тощо), або інформації про пошкодження пломб на газових приладах та пристроях до виявлення таких недоліків представником Оператора ГРМ;

точка вимірювання місце встановлення комерційного вузла обліку;

точка комерційного обліку межа балансової належності, відносно якої за допомогою комерційного вузла обліку та/або інших регламентованих процедур у передбачених розділами ІХ-ХІ цього Кодексу випадках визначається об`єм (обсяг) передачі чи розподілу (споживання/постачання) природного газу за певний період.

Глава 1 розділу IX Кодексу встановлює основні засади комерційного обліку природного газу в ГРМ.

Комерційний облік природного газу в газорозподільній системі організовується та здійснюється з метою визначення повної та достовірної інформації про об`єми (обсяги) природного газу, які надійшли до ГРМ від суміжних суб`єктів ринку природного газу (ГДП, ВБГ, Оператора ГТС), та об`єми (обсяги) природного газу, які розподілені (передані) з ГРМ підключеним до неї споживачам і суміжним Операторам ГРМ, та подальшого використання інформації у взаємовідносинах між суб`єктами ринку природного газу, у тому числі для взаєморозрахунків між ними.

Фактичний об`єм надходження природного газу до/з ГРМ (у тому числі по об`єктах споживачів) за певний період визначається в точках комерційного обліку (на межі балансової належності) на підставі даних комерційних вузлів обліку, встановлених в точках вимірювання, та інших регламентованих процедур у передбачених цим Кодексом випадках. Об`єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов (виключно у випадку обліку природного газу, використаного споживачем, що не є побутовим) та переведений в одиниці енергії (обсяг) згідно з розділом XV цього Кодексу (п.1 та п.3 гл.1 розд.ІХ Кодексу).

За приписами п.1 та п.2 гл.3 цього розділу Кодексу, визначення об`єму споживання (розподілу) природного газу по об`єкту споживача, що не є побутовим, здійснюється на межі балансової належності між Оператором ГРМ і споживачем на підставі даних комерційних ВОГ, визначених договором розподілу природного газу між Оператором ГРМ і споживачем, та з урахуванням вимог цього Кодексу та договору. Для визначення об`єму споживання (розподілу) природного газу приймаються дані комерційного вузла обліку Оператора ГРМ. У разі відсутності комерційного вузла обліку в Оператора ГРМ приймаються дані комерційного вузла обліку споживача.

Споживач, який є власником комерційного ВОГ, зобов`язаний протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового газового місяця надати Оператору ГРМ у спосіб та за формою, визначеними договором розподілу природного газу, звіт про дані комерційного вузла обліку за розрахунковий період. При цьому якщо комерційний ВОГ обладнаний обчислювачем чи коректором об`єму природного газу, до звіту додаються роздруковані звіти з обчислювача чи коректора об`єму природного газу про добові та/або погодинні дані споживання природного газу, протокол про втручання в роботу комерційного ВОГ та протокол аварійних/діагностичних повідомлень (п.4 гл.3 цього розділу).

Закон України "Про ринок природного газу" у ст.18 визначає, що приладовий облік природного газу здійснюється з метою отримання та реєстрації достовірної інформації про обсяги і якість природного газу під час його транспортування, розподілу, постачання, зберігання та споживання. Приладовий облік природного газу здійснюється з метою визначення за допомогою вузла обліку природного газу обсягів його споживання та/або реалізації, на підставі яких проводяться взаєморозрахунки суб`єктів ринку природного газу.

Постачання природного газу споживачам здійснюється за умови наявності вузла обліку природного газу. Побутові споживачі у разі відсутності приладів обліку природного газу споживають природний газ за нормами, встановленими законодавством, до термінів, передбачених у частині першій статті 2 Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу". Результати вимірювань вузла обліку природного газу можуть бути використані за умови забезпечення єдності вимірювань. Вимоги до складових частин вузла обліку природного газу, правил експлуатації приладів обліку, порядку вимірювання обсягів та визначення якості природного газу визначаються технічними регламентами та нормами, правилами, що встановлюються і затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі.

Згідно п.п.1, 3, 4 гл.1 розд. X Кодексу, приладовий облік природного газу в ГРМ організовується та здійснюється з метою отримання та реєстрації за допомогою комерційного ВОГ інформації про об`єми передачі (розподілу, споживання) природного газу в точках вимірювання та подальшого її використання при забезпеченні комерційного обліку природного газу між суб`єктами ринку природного газу. На об`єкті споживача (суміжного суб`єкта ринку природного газу) в точці вимірювання організовується єдиний комерційний вузол обліку за виключенням випадку, коли через метрологічні характеристики, сезонну роботу відповідного обладнання, необхідність відокремлення обліку газу за окремою тарифною групою чи інші об`єктивні (обґрунтовані) причини можуть встановлюватися два та більше вузлів обліку. Передача (розподіл, споживання) природного газу до/з газорозподільної системи здійснюється за умови наявності комерційного вузла обліку природного газу.

У відповідності з пунктами 1 та 2 глави 2 цього розділу Кодексу, приладовий облік природного газу в точці вимірювання може складатися з: комерційного ВОГ з використанням звужуючого пристрою з обчислювачем об`єму газу; комерційного ВОГ з використанням лічильника газу в комплекті з вбудованим чи окремим коректором або обчислювачем об`єму газу; комерційного ВОГ з використанням побутового лічильника газу.

Вимоги до організації приладового обліку в точці вимірювання, зокрема вихідні параметри ЗВТ, вимоги щодо їх розміщення та експлуатаційні умови визначаються Оператором ГРМ в технічних умовах приєднання чи на реконструкцію вузла обліку (об`єкта споживача).

До складу комерційного ВОГ на базі лічильника газу в комплекті з вбудованим чи окремим коректором або обчислювачем об`єму газу входять: лічильник газу; коректор або обчислювач об`єму газу; датчик тиску та/або температури газу; фільтр газу; потоковипрямляч (за необхідності); вимірювальний трубопровід з прямими ділянками та місцевими опорами, розташованими безпосередньо до і після лічильника газу; обвідний газопровід (за необхідності); вимикаючі засувки на вході та на виході з комерційного ВОГ; автоматизовані пристрої передачі результатів вимірювання вузла обліку, лінії зв`язку між складовими комплексу та допоміжні пристрої до ліній зв`язку; захисні шафи комерційного ВОГ та/або його елементів.

Власник комерційного ВОГ або суб`єкт господарювання, що здійснює його експлуатацію на підставі відповідного договору з власником, забезпечує належний технічний стан комерційного ВОГ та його складових (зокрема ЗВТ), а також проведення періодичної повірки ЗВТ (крім населення) в порядку, визначеному главою 7 цього розділу, та відповідає за дотримання правил експлуатації комерційного вузла обліку та його складових (ЗВТ). Технічне обслуговування елементів комерційного ВОГ, зокрема здійснення ревізії запірних пристроїв та фільтрів, повірки та ремонту ЗВТ, проводить власник цього комерційного ВОГ або суб`єкти господарювання, що здійснюють його експлуатацію на підставі відповідного договору з власником, згідно з експлуатаційними документами в спеціалізованих сервісних центрах (п.1 гл.6 розд. Х Кодексу).

Відповідно до положень п.6 цієї ж глави, у разі виявлення позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ чи його складових, пошкодження ЗВТ або пошкодження пломб чи захисних елементів власник (користувач), на території або у приміщенні якого встановлений комерційний ВОГ чи його складові, має терміново поінформувати про це Оператора ГРМ та за потреби вжити заходів для недопущення аварійної ситуації з урахуванням техніки безпеки.

Позаштатний режим роботи комерційного ВОГ, зокрема, включає: 1) витоки газу з елементів та конструкції комерційного ВОГ, у тому числі імпульсних ліній манометрів, датчиків тиску і температури тощо; 2) відсутність зміни показань лічильника газу (обчислювача або коректора об`єму газу), загальмованість або рух з ривками зчитувального механізму при фактичній витраті (споживанні) природного газу; 3) наявність сторонніх шумів та нехарактерних звуків при роботі лічильника газу чи іншого ЗВТ; 4) індикація або наявність повідомлень про порушення в роботі ЗВТ, в тому числі про необхідність зміни елементів живлення; 5) забруднення або відкладання осадів, потрапляння сторонніх предметів до внутрішньої порожнини вимірювального трубопроводу або лічильника газу чи на робочі поверхні первинних перетворювачів; 6) інші ознаки порушень вимог щодо експлуатації ЗВТ, які можуть вплинути на результати вимірювання. Якщо внаслідок позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ чи його складових буде підтверджено факт необлікованого чи облікованого частково об`єму розподіленого (спожитого, переданого) природного газу, розрахунок необлікованих (облікованих частково) об`ємів природного газу за період несправності комерційного ВОГ чи його складових здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

Глава 9 розділу Х Кодексу стосується порядку перевірки вузлів обліку та їх складових.

Згідно п.1 гл.9 розд.Х, суміжні суб`єкти ринку природного газу, зокрема Оператор ГРМ та споживач, під час введення в експлуатацію або протягом експлуатації комерційного ВОГ та його складових, у тому числі в разі позаштатної ситуації чи виникнення спірних питань щодо результатів вимірювань об`єму природного газу, мають право здійснювати з дотриманням вимог цього Кодексу перевірку комерційного ВОГ та його складових щодо: 1) відповідності умовам експлуатації та узгодженій проектній документації чи умовам договору; 2) працездатності та/або придатності ЗВТ до застосування на підставі результатів перевірки їх метрологічних характеристик, зокрема загальної похибки вимірювання; 3) відсутності ознак пошкодження ЗВТ та/або пошкодження пломб; 4) відсутності несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ та/або несанкціонованого газопроводу; 5) перевірки стану підвідного газопроводу, зокрема способу прокладання та відсутності можливості відбору газу поза вузлом обліку, в тому числі шляхом обстеження газопроводів приладовим методом на предмет відсутності підключень до підземних та надземних підвідних, розподільчих та транзитних газових мереж поза комерційним ВОГ, візуального обстеження способів монтажу і обв`язки газового та газорегулюючого обладнання; 6) відсутності несанкціонованого підключення газових приладів, внаслідок чого може перевищуватися діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

Перевірка комерційного ВОГ, а також контрольний огляд вузла обліку здійснюються у будь-який час доби та у присутності споживача (суміжного суб`єкта природного газу) або його представника, крім випадків, передбачених цим розділом (п.2 гл.9 роз.Х).

Згідно п.7 гл.9 роз.Х Кодексу ГРМ, у разі виявлення під час перевірки комерційного ВОГ чи його складових або контрольного огляду вузла обліку ознак нижченаведених порушень представник Оператора ГРМ на місці перевірки складає у порядку, визначеному цим Кодексом, акт про порушення, зокрема про: 1) пошкодження пломб; 2) пошкодження ЗВТ (лічильника газу); 3) наявність зміни параметрів параметризації обчислювача чи коректора об`єму газу; 4) непрацездатність комерційного ВОГ чи його складових та/або його (їх) невідповідність умовам експлуатації чи узгодженій проектній документації або умовам договору; 5) наявність ознак несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ; 6) наявність несанкціонованого газопроводу; 7) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок чого перевищується діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

Розрахунок необлікованого або облікованого частково об`єму природного газу внаслідок порушення здійснюється за наявності акта про порушення та у порядку, визначеному в розділі ХІ цього Кодексу.

Розділ XI Кодексу ГРМ визначає порядок перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу у разі виявлення порушень вимог цього Кодексу.

Норми цього розділу щодо перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування природного газу споживачу, у тому числі побутовому споживачу, який уклав з Оператором ГРМ договір розподілу природного газу, а також несанкціонованому споживачу, який знаходиться на території ліцензованій діяльності Оператора ГРМ, застосовуються за наявності акта про порушення, складеного Оператором ГРМ відповідно до вимог цього розділу. Випадки, які потребують перерахунку (донарахування) або зміни режиму нарахування об`ємів природного газу споживачу, що має договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, без наявності акта про порушення, визначені в розділах ІХ-Х цього Кодексу (п.1 гл.1 розд.ХІ Кодексу ГРМ).

Згідно п.1 гл.2 цього розділу, до порушень споживача та несанкціонованого споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір природного газу з ГРМ (крадіжка газу) та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування необлікованих об`ємів (обсягів) природного газу, належать: 1) наявність несанкціонованого газопроводу; 2) несанкціоноване відновлення газоспоживання; 3) несанкціоноване втручання в роботу ЗВТ (комерційного ВОГ, зокрема лічильника газу); 4) несанкціоноване підключення газових приладів на об`єкті споживача, який обліковується за нормами споживання; 5) несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок якого перевищується діапазон обчислення вузла обліку (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення вузла обліку); 6) використання природного газу споживачем за відсутності чи після розірвання договору розподілу природного газу.

У відповідності до п.2 гл.2 розд.ХІ Кодексу ГРМ, до порушень, внаслідок яких Оператор ГРМ змінює встановлений режим нарахування об`ємів (обсягів) розподіленого природного газу споживачу, належать: 1) відмова в доступі до об`єкта споживача, внаслідок чого представник Оператора ГРМ не здійснив контрольне зняття показань лічильника газу (ЗВТ) за їх наявності на об`єкті споживача; 2) відмова в доступі до об`єкта споживача, внаслідок чого представник Оператора ГРМ не здійснив демонтаж лічильника газу (ЗВТ), що призвело до порушення строку проведення періодичної повірки лічильника газу (ЗВТ) та/або його ремонту, або його монтажу після проведення періодичної повірки; 3) використання газу побутовим споживачем (за відсутності лічильника) у випадках, коли споживачем протягом місяця з дати настання відповідних змін не було письмово повідомлено Оператора ГРМ про зміни, що стосуються збільшення опалюваної площі та збільшення кількості осіб, зареєстрованих на об`єкті побутового споживача; 4) пропущення строку періодичної повірки ЗВТ з вини споживача, що не є побутовим; 5) відмова в доступі до об`єкта побутового споживача, який розраховується за нормами споживання, внаслідок чого Оператор ГРМ не здійснив за власний рахунок встановлення лічильника газу побутовому споживачу.

До порушень (за умови відсутності несанкціонованого втручання в ГРМ або роботу ЗВТ), що сталися внаслідок пошкодження чи позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ або його складових (які кваліфікуються як "не з вини споживача"), але внаслідок яких споживачу здійснюється перерахунок розподіленого (спожитого) об`єму природного газу, належать: 1) пошкодження ЗВТ (лічильника газу) або робота комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно; 2) фіксація коректором чи обчислювачем об`єму газу даних щодо збоїв в роботі комерційного ВОГ або його складових, внаслідок чого об`єм розподіленого (спожитого) природного газу за попередній період визначений некоректно; 3) виявлення помилок в конфігурації даних обчислювача об`єму газу, що були введені при його первинному програмуванні, чи в протоколі параметризації (діаметр газопроводу звужуючого пристрою, кількість імпульсів, параметрів ФХП тощо), внаслідок чого об`єм розподіленого (спожитого) природного газу за попередній період визначений некоректно; 4) перевищення діапазону обчислення вузла обліку тощо (п.3 гл.2 розд.ХІ Кодексу ГРМ).

Глава 4 цього розділу Кодексу встановлює порядок визначення необлікованих об`ємів природного газу та зміни їх режиму нарахування споживачу (несанкціонованому споживачу), що не є побутовим.

Згідно п.4 цієї глави, у разі виявлення Оператором ГРМ пропущення строку періодичної повірки лічильника газу або звужуючого пристрою з вини споживача, несправності лічильника газу або звужуючого пристрою (перетворювача різниці тиску), що сталася внаслідок його пошкодження або позаштатного режиму роботи, за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу проводиться з урахуванням такого:

1) при визначенні лічильника газу або звужуючого пристрою (перетворювача різниці тиску) непридатними до застосування за результатами позачергової або експертної повірки, а також при пропущенні строку періодичної повірки лічильника газу або звужуючого пристрою з вини споживача об`єм переданого (прийнятого) газу розраховується за номінальною потужністю неопломбованого газоспоживаючого обладнання перерахунок проводиться за період з дати виходу з ладу ЗВТ (з дати початку прострочення періодичної повірки) до моменту встановлення та опломбування справного та повіреного ЗВТ. У разі якщо дату виходу з ладу ЗВТ неможливо достовірно визначити, перерахунок проводять з початку розрахункового періоду до дати встановлення та опломбування справного та повіреного ЗВТ;

2) у разі якщо при вимірюванні лічильником газу або звужуючим пристроєм та/або датчиком різниці тиску перевищується діапазон вимірювання або вони працюють в позаштатному режимі, про що є зареєстровані та зафіксовані у звітах обчислювача чи коректора об`єму газу повідомлення про наявні аварійні/діагностичні ситуації (несправність), об`єм розподіленого (спожитого) природного газу розраховується за номінальною потужністю неопломбованого газоспоживаючого обладнання перерахунки проводяться за фактичний час тривалості аварійної/позаштатної ситуації;

3) у випадку виявлення порушення герметичності імпульсних ліній системи вимірювання різниці тиску на комерційному ВОГ на базі змінного перепаду тиску витоків газу на імпульсній трубці до перетворювача різниці тиску перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу проводиться, виходячи зі значення різниці тиску, яка дорівнює значенню верхньої межі діапазону вимірювань перетворювача тиску, або зі значення номінальної проектної потужності встановленого неопломбованого газоспоживаючого обладнання. До розрахунку приймається отримане найменше значення витрати газу. Перерахунок проводиться за період з дати останньої перевірки. Якщо така перевірка не проводилася в розрахунковий період, то з початку розрахункового періоду. У всіх інших випадках виявлення порушення герметичності газопроводів розрахунок втрат природного газу проводиться відповідно до Методик визначення питомих виробничо-технологічних втрат/витрат природного газу.

Відповідно до п.5 гл.4 розд.ХІ Кодексу ГРМ, у разі виявлення Оператором ГРМ пропущення строку періодичної повірки датчика тиску, та/або датчика температури, та/або обчислювача (коректора) об`єму газу, несправності датчика тиску, та/або датчика температури, та/або обчислювача (коректора) об`єму газу, що сталася внаслідок їх пошкодження або позаштатного режиму роботи, за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ проводяться перерахунки об`єму розподіленого (спожитого) природного газу, зокрема у таких випадках: робота поза межами вимірювання або в позаштатному режимі, про що є зареєстровані та зафіксовані у звітах обчислювача чи коректора об`єму газу повідомлення про наявні аварійні/діагностичні ситуації (несправність); При виявленні випадків, коли датчик тиску, та/або датчик температури, та/або обчислювач (коректор) об`єму газу працює поза межами вимірювання або в позаштатному режимі, про що є зареєстровані та зафіксовані у звітах обчислювача чи коректора об`єму газу повідомлення про наявні аварійні/діагностичні ситуації (несправність) (фіксація коректором чи обчислювачем об`єму газу даних щодо збоїв в роботі комерційного ВОГ) перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу проводиться за час тривалості аварійного/діагностичного повідомлення та з урахуванням строку усунення порушення. Обсяг газу, порахований коректором/обчислювачем за час тривалості аварійної/позаштатної ситуації, в таких випадках до уваги не береться.

У п.6 гл.4 розд.ХІ Кодексу ГРМ зазначено, що якщо при порушеннях, визначених в пунктах 1-5 цієї глави, неможливо достовірно встановити номінальну потужність газового обладнання (відмова в доступі до об`єкта споживача, газовий відвід без наявного підключеного газового обладнання, несертифіковане обладнання, відсутність заводських паспортів, маркувань тощо), визначення об`єму природного газу здійснюється з урахуванням проміжку часу, за який необхідно визначити об`єм необлікованого природного газу, пропускної спроможності площі отвору, сопла, пальника або газопроводу за формулою Uamax = f v2g* Ka/P1* U1, де: Uamax об`ємна максимальна секундна витрата газу; f площа отвору газопроводу або сопла, м.кв., визначається за формулою f = рD2/4, де р = 3,14; D діаметр отвору газопроводу або сопла нестандартного газовикористовуючого обладнання. У разі наявності декількох отворів у газопроводі або сопел загальна площа визначається як сума площ всіх отворів в газопроводі або соплах; g прискорення вільного падіння, g = 9,8 м/с2; Ka показник адіабати, Ka = 1,4; P1 надлишковий тиск газу в газопроводі, кг/м2; U1 питомий обсяг газу, м3/кг.

У разі своєчасного (до виявлення порушення представником Оператора ГРМ) письмового повідомлення споживачем Оператора ГРМ про пошкодження ЗВТ/лічильника газу або пломби (крім її відсутності) та за умови відсутності пошкодження пломби з прихованими заходами чи несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу процедура, передбачена цією главою, не застосовується (крім періоду відсутності пошкодженого ЗВТ/лічильника газу, що був направлений на експертизу та/або позачергову чи експертну повірку). При порушеннях, пов`язаних з пошкодженням ЗВТ та/або пломб на ЗВТ, за наявності по об`єкту споживача даних дублюючого ВОГ, а також в ситуації, коли наявні дані в обчислювачі/коректорі об`єму газу є достатніми для визначення об`єму природного газу по об`єкту споживача, процедура, передбачена цією главою, не застосовується (п.8 гл.4 розд.ХІ Кодексу ГРМ).

Глава 5 розділу ХІ Кодексу ГРМ стосується порядку оформлення акта про порушення.

У разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 16 до цього Кодексу (п.1 гл.5 розд.ХІ).

У відповідності до п.2 цієї глави, акт про порушення після пред`явлення представником Оператора ГРМ службового посвідчення складається в присутності споживача/несанкціонованого споживача та/або незаінтересованої особи (представника власника/користувача, на території чи об`єкті якого сталося порушення, або органу місцевого самоврядування) за умови посвідчення його особи та засвідчується їх особистими підписами. У разі якщо комерційний вузол обліку, на якому сталося порушення, знаходиться на території (в приміщенні) Оператора ГРМ, останній повинен завчасно попередити споживача про час і місце складання акта про порушення. Акт про порушення складається в двох примірниках, один з яких залишається у споживача (несанкціонованого споживача), який має право внести до акта про порушення свої зауваження та заперечення.

За положеннями п.п.3 та 5 цієї глави, представник Оператора ГРМ перед складанням акта про порушення зобов`язаний повідомити споживача (несанкціонованого споживача) про його право внести зауваження та заперечення до акта про порушення, викласти мотиви своєї відмови від його підписання або підписати його без зауважень. Споживач (несанкціонований споживач) та представники Оператора ГРМ під час виявлення порушення та складання акта про порушення мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявленого порушення чи інших дій та фактів, про що зазначається в акті про порушення. До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження, заперечення та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в акті про порушення.

У п.8 гл.5 розд.ХІ зазначено, що акт про порушення має бути розглянутим комісією з розгляду актів про порушення Оператора ГРМ, яка визначає його правомірність та приймає щодо них відповідне рішення. Засідання комісії з розгляду акта про порушення має бути проведено Оператором ГРМ не пізніше двомісячного строку з дня складання акта про порушення (крім випадку очікування результатів експертизи ЗВТ, яка проводиться суб`єктами судово-експертної діяльності, діяльність яких регулюється Законом України Про судову експертизу).При складанні акта про порушення представник Оператора ГРМ зазначає в ньому про необхідність споживача (несанкціонованого споживача) бути присутнім на засіданні комісії, на якому буде розглянуто складений акт про порушення, та визначає: 1) місцезнаходження комісії з розгляду актів про порушення; 2) дату та орієнтовний час проведення засідання комісії, на якому буде розглядатися складений акт про порушення; 3) контактний телефон особи Оператора ГРМ (для уточнення інформації щодо часу та місця засідання комісії).

До складу комісії з розгляду актів про порушення має входити не менше трьох представників Оператора ГРМ зі складу інженерно-технічного персоналу та юристів. Крім того, Оператор ГРМ офіційним листом має запросити для участі на постійній основі у складі комісії по одному уповноваженому представнику метрологічної організації та територіального органу Регулятора (п.9 гл.5 розд.ХІ Кодексу ГРМ).

Згідно п.10 цієї глави, споживач (несанкціонований споживач) зобов`язаний бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення, на якому буде розглядатися складений на нього акт про порушення. За неможливості бути присутнім на засіданні особисто споживач (несанкціонований споживач) має право дати письмову згоду у довільній формі на проведення засідання без його присутності або у присутності його уповноваженої особи. У разі неприбуття споживача (несанкціонованого споживача) та/або уповноваженої ним особи на засідання комісії остання розглядає складений акт про порушення без його (її) участі.

Пунктом 11 глави 5 розділу ХІ Кодексу визначено наступне.

За результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення.

При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості.

При складанні акта-розрахунку враховується таке:

1) розрахований відповідно до вимог цього розділу необлікований (донарахований) об`єм природного газу, що припадає на період до 01 числа місяця, в якому прийнято рішення комісії щодо задоволення акта про порушення (тобто до закритого балансового періоду), не потребує коригування (включення до) закритих періодів, а його вартість в повному обсязі має бути компенсована споживачем (несанкціонованим споживачем) Оператору ГРМ. При цьому вартість природного газу визначається за цінами закупівлі природного газу Оператором ГРМ протягом періоду необлікованого природного газу;

2) розрахований відповідно до вимог цього розділу необлікований (донарахований) об`єм природного газу, що припадає на період після 01-го числа місяця, в якому прийнято рішення комісії щодо задоволення акта про порушення, включається в баланс поточного календарного місяця за загальними правилами і вважається об`ємом постачання природного газу споживачу його діючим постачальником. Виключенням є об`єм природного газу, нарахований несанкціонованому споживачу та споживачу, у якого відсутній постачальник, вартість якого має бути компенсована Оператору ГРМ за цінами закупівлі ним природного газу в поточному календарному місяці;

3) при розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу має бути віднятий об`єм природного газу, фактично сплачений споживачем протягом періоду порушення. Виключенням є несанкціонований відбір природного газу поза охопленням комерційного вузла обліку;

4) при розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу пільги та субсидії, на які має право побутовий споживач, не враховуються.

Згідно п.12 гл.5 розд.ХІ Кодексу ГРМ, вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу, яка пред`являється до сплати споживачу (несанкціонованому споживачу) в результаті задоволення акта про порушення, зазначається в окремому платіжному рахунку Оператора ГРМ, який надається під особистий підпис споживача (несанкціонованого споживача) або надсилається йому рекомендованим поштовим відправленням разом із супровідним листом, що оформлюється у довільній формі. Якщо об`єм та/або вартість необлікованого (донарахованого) природного газу буде оскаржуватися споживачем (несанкціонованим споживачем) у судовому порядку, тоді до винесення остаточного рішення у судовій справі заборгованість за необлікований (донарахований) об`єм природного газу не вважається простроченою.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно заяви-приєднання №094211NQIQDP016 від 01.01.2016р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" приєднався до договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) на умовах типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015р. №2494.

07.12.2021р. представниками Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Вінницягаз" (далі відповідач), за участю представника позивача була проведена перевірка комерційного вузла обліку природного газу (ВОГ) на об`єкті відповідача, який розташований по вул.Привокзальна, 47 в м.Погребище Погребищенського р-ну Вінницької обл., за результатами якої складено Акт перевірки технічного стану вузла обліку №041807 та Акт про порушення №000668.

У відповідності Акту перевірки технічного стану вузла обліку від 07.12.2021р. №041807 зафіксовано витік газу на імпульсній лінії відбору тиску. Витік газу усунено о 11:45. Проведено додаткове опломбування кришки фільтра газу. Даний Акт підписаний трьома представниками відповідача та представником позивача, останній підписав його без будь яких зауважень.

Відповідно Акту про порушення від 07.12.2021р. №000668 встановлено порушення з боку позивача, яке передбачене підпунктом 1 пункту 3 глави 2 розділу XI Кодексу газорозподільних систем - пошкодження ЗВТ (лічильника газу) або робота комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно. Акт про порушення підписаний трьома представниками відповідача та представником позивача.

У пункті "зауваження, пропозиції споживача (його представника)" представник позивача зазначив: "При щоденному огляді інженерною службою витік газу встановлений не був. Обстеження проводилось без моєї присутності, був запрошений після виявлення факту витоку газу. Після усунення витоку показники тиску залишились майже незмінними".

25.01.2022р., в присутності представників позивача (директора Каплуна В.М. та представника за довіреністю Нагорного О.А.), постійно діючою комісією з розгляду актів про порушення та проведення перерахунку (донарахування) або зміну режиму нарахування об`ємів природного газу АТ "Вінницягаз" було розглянуто та задоволено акт про порушення від 07.12.2022р. №VN000668, а також ухвалено рішення оформлене протоколом №60.

Згідно витягу з протоколу №60 від 25.01.2022р. по порядку денного слухали:

1. Головного метролога Орехова Д.В., стосовно Акту про порушення №000668 від 07.12.2021р.. складеного за результатами проведення перевірки комерційного ВОГ ТОВ "Зерногрупа ЛТД" за адресою Вінницька обл., м.Погребище, вул.Привокзальна. 47. Зафіксовано порушення відповідно Розділу XI. глава 2.п 3, пп1, "пошкодження ЗВТ (лічильника газу) або робота комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ не обліковується або обліковується некоректно". Виявлено витік газу на імпульсній лінії датчика тиску.

2. Директора - Каплун В.М., та представника за дорученням - Нагарного О.А.. які висловили думку, що виявлений витік газу з імпульсної лінії датчика тиску в незначній мірі впливає на облік спожитого газу.

За результатами обговорення та голосування комісія постановила Акт про порушення №000668 від 07.12.2021р., - повністю задовольнити. Здійснити на підставі Акту про порушення №000668 від 07.12.2021р., розрахунок об`єму необлікованого природного газу згідно вимог розділу XI Кодексу газорозподільних систем. Надіслати рекомендованим поштовим відправленням із супровідним листом акт-розрахунок та рахунок про сплату вартості об`єму необлікованого природного газу.

З наявного в матеріалах справи, Технічного розрахунку від 25.01.2022р. вбачається, зокрема: "Цей розрахунок складений представником АТ "Вінницягаз" інженером з метрології Шульганом А.В., Споживач ТОВ "Зернорупа ЛТД" Вінницька обл., м.Погребище, вул.Привокзальна, 47, про те, що згідно Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕ КП від 30.09.2015р. №2494, зареєстрованою в міністерстві юстиції України 06.11.2015р. за №1379/27824, виконаний технічний розрахунок спожитого природного газу з 01.12.2021р. 07 години по 07.12.2021р. 11 годину 45 хв.

Причина виконання технічного розрахунку: Робота комерційного ВОГ в позаштатному режимі. Витік газу з імпульсної лінії датчика тиску….

Обсяг газу 20010,30 м.3 необхідно врахувати споживачеві по цінам ВТВ за грудень 2021 року.".

Також, в даному технічному розрахунку міститься таблиця, в якій зазначені наступні данні: Дата; Обсяг газу, облікований коректором за с.у., м.3; Р1 Абсолютний тиск кПа; Температура газу, оС; Обсяг газу за р.у.,м3; Коефіцієнт стисливості газу, Z; Коефіцієнт корекції; (Розрахований) Обсяг газу за с.у.,м.3 та Обсяг газу для нарахування за с.у.,м.3.

Узагальнюючи данні викладені в таблиці технічного розрахунку вбачається, що за період з 01.12.2021р. по 07.12.2021р. обсяг газу, розрахований по потужності ГСО становить 53857,52м3, а загальний обсяг газу облікований коректором становить 33847,226 м3, різниця обсягу між розрахованою потужністю та облікованою коректором становить 20010,30м3 (53857,52 - 33847,226 = 20010,295).

У складеному на підставі Акту про порушення №000668 від 07.12.2021р. Акті-розрахунку (для непобутових споживачів) від 25.01.2022р., вказано, що підстава визначення необлікаваних (донарахованих) об`ємів природного газу та складання акту-розрахунку: згідно Кодексу газорозподільних систем затверджене постановою ПКРУ КП від 30.09.2015р. за №2494, зареєстрованого в міністерстві юстиції України 06.11.2015р. за №1379/27824, згідно розділу XI глави 4 п.4 (робота ВОГ в позаштатному режимі, витік газу з імпульсної лінії датчика тиску). Період розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу: з 07 год 01 грудня 2021р. (початок розрахункового періоду) по 11:45 год. 07 грудня 2021р. (акт про порушення №000668). При виконанні розрахунку враховано:

- обсяг газу, розрахований по потужності, становить 53857,52м3

- обсяг газу, облікованого комерційним ВОГ, згідно актів п/п газу, за вказаний період, становить 33847,22м3

- різниця 20010,30м3,

тобто донарахований об`єм газу становить 20010,30м3, а, виходячи з ціни природного газу 39 157,08грн. за тис.м.куб., вартість об`єму природного газу дорівнює 783544,92грн..

На підставі рішення комісії та розрахунку споживачеві виписано рахунок на оплату №62003776 від 31.01.2022 р. за необлікований (донарахований) об`єм природного газу на суму 783544,92грн.

Супровідним листом від 31.01.2022р. №210-Сп-1177-0122 АТ "Вінницягаз" надіслало ТОВ "Зерногрупа ЛТД" рахунок на оплату та акт-розрахунок. Даний лист з додатками позивач отримав 02.02.2022р. вхід. №6, що стверджується печаткою вхідної кореспонденції позивача проставленою на даному супровідному листі (а.с.21).

Предметом спору у справі є підставність оформлення відповідачем акту про порушення, а також правомірність прийнятого ним рішення, яким задоволено цей акт та на підставі якого здійснено донарахування вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу на суму 783544,92грн.

Як встановлено судом, що складений оператором ГРМ Акт про порушення повністю відповідає вимогам Кодексу ГРМ, які ставляться до такого Акту, і є таким, що містить всі необхідні відомості.

Зокрема, Акт про порушення підписано трьома представниками оператора ГРМ, а також представником споживача директор Каплун В.М., у зауваженнях останнім зазначено, що "При щоденному огляді інженерною службою витік газу встановлений не був. Обстеження проводилось без моєї присутності, був запрошений після виявлення факту витоку газу. Після усунення витоку показники тиску залишились майже незмінними".

Водночас, покликання позивача, що обстеження проводилось без присутності представника позивача, судом оцінюються критично, оскільки сам факт витоку газу останнім підтверджено та зазначено, що після усунення витоку показники тиску залишились майже незмінними.

Так, у складеному відповідачем Акті про порушення зафіксовано таке порушення як робота комерційного ВОГ чи його складових в позаштатному режимі, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу комерційним ВОГ обліковується не коректно а саме: витік газу з імпульсної лінії датчика тиску. Крім того зазначено що витік газу усунено.

Також, у Акті перевірки технічного стану вузла обліку №041807 від 07.12.2021р. вказані миттєві значення вимірювання вузла обліку, зокрема Тиск газу 274,6 кПа, а після усунення витоку зафіксовано значення 274,9 кПа.

При цьому, позиція відповідача, яка полягає в тому, що виявлений при перевірці витік газу з імпульсної лінії датчика тиску є достатньою підставою для здійсненого ним донарахування, підтверджується матеріалами справи та вищенаведеними нормами Кодексу.

Слід зазначити, що ч.6 гл.6 розд.Х Кодексу відносить до випадків позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ, зокрема витоки газу з елементів та конструкції комерційного ВОГ, у тому числі імпульсних ліній манометрів, датчиків тиску і температури тощо, і встановлює, що якщо внаслідок позаштатного режиму роботи комерційного ВОГ чи його складових буде підтверджено факт необлікованого чи облікованого частково об`єму розподіленого (спожитого, переданого) природного газу, розрахунок необлікованих (облікованих частково) об`ємів природного газу за період несправності комерційного ВОГ чи його складових здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

При перевірці, яка зумовила складення Акта про порушення, оператором ГРМ було виявлено витік газу з імпульсної лінії датчика тиску, а позивач не спростовував та не заперечував вказані обставини, відтак, слід вважати, що позаштатний режим роботи ВОГ було підтверджено і вказане є підставою для здійснення відповідного донарахування.

Згідно п.5 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ у разі виявлення Оператором ГРМ пропущення строку періодичної повірки датчика тиску, та/або датчика температури, та/або обчислювача (коректора) об`єму газу, несправності датчика тиску, та/або датчика температури, та/або обчислювача (коректора) об`єму газу, що сталася внаслідок їх пошкодження або позаштатного режиму роботи, за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ проводяться перерахунки об`єму розподіленого (спожитого) природного газу, зокрема у таких випадках:

- робота поза межами вимірювання або в позаштатному режимі, про що є зареєстровані та зафіксовані у звітах обчислювача чи коректора об`єму газу повідомлення про наявні аварійні/діагностичні ситуації (несправність);

- при виявленні випадків, коли датчик тиску, та/або датчик температури, та/або обчислювач (коректор) об`єму газу працює поза межами вимірювання або в позаштатному режимі, про що є зареєстровані та зафіксовані у звітах обчислювача чи коректора об`єму газу повідомлення про наявні аварійні/діагностичні ситуації (несправність) (фіксація коректором чи обчислювачем об`єму газу даних щодо збоїв в роботі комерційного ВОГ) перерахунок об`єму розподіленого (спожитого) природного газу проводиться за час тривалості аварійного/діагностичного повідомлення та з урахуванням строку усунення порушення. Обсяг газу, порахований коректором/обчислювачем за час тривалості аварійної/позаштатної ситуації, в таких випадках до уваги не береться.

Верховний Суд у складі об`єднаної палати Касаційного господарського суду в постанові від 18.11.2022р. у справі №914/993/21 дійшов наступного висновку, зокрема:

"114. Витік газу означає відсутність певної кількості природного газу в тому з`єднанні / в тому місці, де він повинен бути наявним. З огляду на витоки, лічильник не може відображати правильний об`єм (обсяг) природного газу, що проходить через нього, оскільки газ може не поступати до нього у тій кількості, як би це було при роботі в нормальному режимі.

115. Таким чином, за наявності витоків газу на манометрі до лічильника та на фланцевому з`єднанні засувки до лічильника, лічильник не має об`єктивної можливості передавати правильні вихідні сигнали коректору, з огляду на що останній не може працювати коректно.

116. Отже, виходячи з технічного функціоналу коректора об`єму газу, наданого в Кодексі ГРМ (сукупність ЗВТ, які вимірюють тиск і температуру газу, що протікає у вимірювальному трубопроводі, обчислюють об`єм газу за стандартних умов, перетворюючи вихідні сигнали від лічильника газу), а також зі складу комерційного ВОГ, відомості коректора не можуть вважатись достовірними для визначення об`єму газу у випадку отримання даних від лічильника, який неправильно вимірював об`єм газу.

117. Саме тому Об`єднана палата вважає помилковими та відхиляє доводи скаржника про те, що некоректна робота лічильника за вказаних обставин не впливає на правильність показань коректора об`єму газу….".

Враховуючи вище викладене, слід дійти висновку, що вказана норма містить імперативну вказівку на необхідність здійснення перерахунку у випадку коли датчик тиску працює в позаштатному режимі, яке і мало місце за даних обставин, оскільки при наявності витоків газу з імпульсної лінії датчика тиску, лічильник не має об`єктивної можливості передавати правильні вихідні сигнали коректору, з огляду на що останній не може працювати коректно.

Водночас зазначена потреба не ставиться в залежність від справності/несправності коректора об`єму газу чи інших допоміжних пристроїв.

З огляду на встановлені обставин суд не вбачає підстав для звільнення споживача від здійснення донарахування обсягів необлікованого газу з підстав, зазначених у п.8 гл.4 розд. ХІ Кодексу (своєчасне письмове повідомлення споживачем Оператора ГРМ про пошкодження ЗВТ/лічильника газу або пломби (крім її відсутності) та за умови відсутності пошкодження пломби з прихованими заходами чи несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ/лічильника газу; при порушеннях, пов`язаних з пошкодженням ЗВТ та/або пломб на ЗВТ, за наявності по об`єкту споживача даних дублюючого ВОГ, а також в ситуації, коли наявні дані в обчислювачі/коректорі об`єму газу є достатніми для визначення об`єму природного газу по об`єкту споживача, процедура), так як в матеріалах справи відсутні дані про своєчасне повідомлення споживачем, а зафіксоване порушення не було пов`язане з пошкодженням ЗВТ та/або пломб на ЗВТ, а лише з його позаштатним режимом роботи.

Отже, у суду відсутні підстави для того, щоб вважати складений відповідачем Акт про порушення неправомірним, а зазначені в ньому обставини такими, що не відповідають дійсності.

Водночас, суд погоджується з покликанням відповідача на те, що в Акті-розрахунку вірно вказано на порушення, за яке було проведено перерахунок (донарахування) об`ємів природного газу позивачу, про те помилко зазначено пункту 4 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ як підставу для проведення такого перерахунку, оскільки в даному випадку розрахунок об`ємів природного газу фактично було проведено на підставі пункту 5 глави 4 розділу XI Кодексу ГРМ.

У п.8 гл.5 розд.ХІ Кодексу ГРМ містить вказівка на те, що акт про порушення має бути розглянутим комісією з розгляду актів про порушення Оператора ГРМ, яка визначає його правомірність та приймає щодо них відповідне рішення, і засідання комісії з розгляду акта про порушення має бути проведено Оператором ГРМ не пізніше двомісячного строку з дня складання акта про порушення (крім випадку очікування результатів експертизи ЗВТ, яка проводиться суб`єктами судово-експертної діяльності, діяльність яких регулюється Законом України "Про судову експертизу").

Також, встановлено, що внаслідок проведеного розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу відповідно до даних, зазначених в технічному розрахунку та в акті-розрахунку визначено, що нарахуванню споживачеві підлягає 783544,92грн. вартості необлікованого природного газу в обсязі 20 010,30м.куб..

Як свідчать матеріли справи та встановлено судом, що розрахунок обсягу та вартості необлікованого природного газу було проведено арифметично вірно, за відповідними формулами розрахунку та з врахуванням правильних значень необхідних параметрів.

Таким чином, враховуючи доведеність факту вчинення споживачем виявленого оператором ГРМ порушення, відповідність складеного Акту про порушення та прийнятого рішення вимогам законодавства, беручи до уваги, що розрахунок обсягу та вартості необлікованого природного газу виконано відповідачем з дотриманням наведеної у Кодексі методики, з обранням правильних значень величин та за вірно визначений період, відсутніми є підстави для визнання протиправним та скасування оспорюваного рішення оператора ГРМ і водночас наявними є підстави для стягнення зі споживача суми, яку було донараховано оператором ГРМ.

Отже, виходячи із системного аналізу обставин встановлених при розгляді даної справи у їх сукупності та наданих доказів, виходячи із загальних засад, встановлених у ст.3 ЦК України, а саме, справедливості, добросовісності, розумності, колегія суддів погоджується з обґрунтованим висновком суду першої інстанції про відсутність правових підстав для скасування рішення відповідача, тому позов є безпідставним та в його задоволенні слід відмовити.

Судові витрати судом розподілено з урахуванням положень ст.ст.123, 129 ГПК України.

Таким чином, враховуючи вище викладене в сукупності, колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що заперечення скаржника та відповідні обґрунтування в апеляційній скарзі щодо обставин справи є безпідставними та такими, що не можуть впливати на розгляд справи по суті.

Також, колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що судова практика Верховного Суду, на яку міститься посилання в апеляційній скарзі, не є релевантною до спірних правовідносин.

Статтею 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію ("Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод") та практику Суду (Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини) як джерело права.

Слід також зазначити, що відповідно до рішення Європейського суду з прав людини від 10.02.2010р. у справі "Серявін та інші проти України" Суд повторює, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча п.1 ст.6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (див. рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" від 09.12.1994р., серія A, №303-A, п.29).

Відповідно до ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказі.

В силу приписів ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Натомість, скаржником не надано достатніх належних та допустимих доказів у розумінні ст.ст.75, 76 ГПК України на підтвердження своєї правової позиції, викладеної в апеляційній скарзі.

Зважаючи на вказане, судова колегія зазначає, що доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують встановлених обставин справи, не підтверджуються наявними в матеріалах справи доказами, а тому не приймаються судом апеляційної інстанції до уваги.

Відповідно до ст.276 ГПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

За наведених обставин, рішення Господарського суду Вінницької області від 18.01.2023р. у справі №902/716/22 слід залишити без змін, а апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" - без задоволення.

Судові витрати апеляційний суд розподіляє з урахуванням положень ст.ст.123, 129 ГПК України.

Керуючись ст.ст.129, 269, 270, 273, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Північно-західний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерногрупа ЛТД" залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Вінницької області від 18.01.2023р. у справі №902/716/22 без змін.

2. Справу №902/716/22 повернути до Господарського суду Вінницької області.

3. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду в строк та в порядку встановленому ст.ст.287-291 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складений "29" березня 2023 р.

Головуючий суддя Павлюк І.Ю.

Суддя Савченко Г.І.

Суддя Саврій В.А.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109867128
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб'єктів господарювання та їхніх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —902/716/22

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Постанова від 28.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 14.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Рішення від 18.01.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні