Рішення
від 28.03.2023 по справі 916/3674/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" березня 2023 р. м. Одеса Справа № 916/3674/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Погребна К.Ф. розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін матеріали справи №916/3674/22

за позовом Приватного акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 25, код ЄДРПОУ 00100227)

до відповідача Приватного підприємства Кронау (74000, Херсонська область, Високопільський район, смт. Високопілля, вул. Суворова, б.86, код ЄДРПОУ 30874694)

про стягнення 9 944,25грн.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою Приватного підприємства Кронау про стягнення 9 944,25грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 29.12.2022р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №916/3674/22. Справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

Вказаною ухвалою суду було запропоновано сторонам надати у відповідні строки заяви по суті спору, а також роз`яснено сторонам про можливість звернення до суду з клопотанням про призначення проведення розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін у строки, визначені ч.7 ст. 252 ГПК України.

Судом встановлено, що адресою місцезнаходження відповідача згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є: 74000, Херсонська область, Високопільський район, смт. Високопілля, вул. Суворова, б.86

Згідно ч.1 ст.12-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

На виконання положень названого Закону Господарським судом Одеської області вжито заходів щодо належного повідомлення відповідача про розгляд судом даної справи шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

З урахуванням вищевикладеного, відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи у спосіб, визначений ч. 1 ст. 121 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Згідно з ч.ч.5,7 ст.252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін від відповідача справи до суду не надходило.

Водночас суд зауважує, що відповідно до пунктів 3 та 4 ст.13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Зі змісту ст. 165 Господарського процесуального кодексу України вбачається, що свої заперечення проти позову відповідач може викласти у відзиві на позовну заяву. При цьому, згідно ч. 4 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Відповідач своїм процесуальним правом на подання відзиву не скористався, жодних заперечень проти позову не надав, з огляду на що суд вважає за можливе відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Згідно положень ст.248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі, зокрема, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Враховуючи, що в умовах воєнного стану суди продовжують працювати в штатному режимі, проте з огляду на необхідність забезпечення учасникам справи доступу до правосуддя, включаючи належне повідомлення про судовий розгляд, суд вважає за можливе розглянути дану справу в межах розумного строку.

Розглянувши матеріали справи суд встановив.

09.04.2021р. між Приватним акціонерним товариством Національна енергетична компанія Укренерго та Приватним підприємством «Кронау» був укладений договір на виконання робіт з розроблення документації із землеустрою №01-199552-21, за умовами якого виконавець зобов`язується виконати комплекс робіт з розроблення документації із землеустрою та оформлення прав НЕК «Укренерго» на земельну ділянку під опорою ПЛ 750 кВ Запорізька - Донбаська опори №2 Дніпровської ЕС на території Павлівської ср, Вільнянського району, Запорізької області Інв. № 00923, з дотриманням державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою, а Замовник - прийняти та оплатити належно виконані роботи (п.1.2 договору).

Згідно п.2.1 договору, загальна вартість робіт за цим договором становить 39 777,00 грн. (тридцять дев`ять тисяч сімсот сімдесят сім грн. 00 коп.) без ПДВ. Загальна вартість робіт визначається згідно з протоколом погодження договірної ціни на виконання робі (додаток 2 до Договору), що складається на підставі погодженого сторонами кошторису на виконання робіт (додаток 3 до Договору). Ціна Договору може бути зменшена у випадках, визначених чиним законодавством України та (або) Договору. В ціну договору включені всі витрати, які здійснює Виконавець, з метою виконання цього Договору.

Приймання виконаних робіт за цим договором оформляється Актом. Акт повинен мати визначені чинним законодавством реквізити первинного документа. Один примірник Акта після підписання Замовником повертається Виконавцю. Разом з Актом Виконавець передає відповідні документи/матеріали, передбачені Договором (в т.ч. додатками до Договору) (п.3.1 договору).

Пунктом 4.1 договору встановлено, що початок робіт - з дати підписання договору, їх закінчення до 31.12.2021 р. (включно).

Згідно п.5.2.2 договору, за порушення терміну виконання робіт Виконавець сплачує Замовнику пеню згідно з частиною другою статті 231 Господарського кодексу України у розмірі 0,1% (нуль цілих одна десята відсотка) вартості робіт, термін виконання яких порушений, за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів Виконавець повинен додатково сплатити Замовнику штраф у розмірі семи відсотків від вказаної вартості.

Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31.01.2022 року (п.9.1 договору).

09.04.2021р. між сторонами було підписано Додаток 1 до договору, в пункті 7 якого визначено що термін виконання робіт 9 місяців з моменту укладення договору.

Як вказує позивач, листом від 19.05.2021 № 19-05/21 відповідач повідомив про стан виконання робіт. У листі було зазначено, що після обробки геодезичних вимірювань було виявлено, що опора № 2 ПЛ 750 кВ «Запорізька - Донбаська» Дніпровської ЕС знаходиться на земельних ділянках приватної власності Чертока А.І. та ОСОБА_1 .

Листом від 03.09.2021 № 03-09/21 відповідач знову наводить інформацію про перебування опори № 2 на землях приватної власності.

Листом від 05.10.2021 № 05-10/21 втретє повідомляє про знаходження опори № 2 на земельних ділянках Чертока А.І. та ОСОБА_1 , додавши, що представники ПП «Кронау» проводять дії з пошуку названих вище громадян.

Як зазначає позивач, своїм листом від 08.12.2021 № 01/56634 він звернувся до відповідача з нагадуванням про закінчення строку договору.

Однак, як вказує позивач станом на дату подання позову відповідач не виконав свої зобов`язання за Договором, чим порушив п.п. 1.2, З.1., 4.1. Договору, п. 7 Додатку 1 до Договору

Крім того, 11.02.2022р. позивач направи на адресу відповідача претензію з вимогою сплатити штраф та пеню в зв`язку з невиконанням зобов`язань за договором.

Проте, як вказує позивач відповідна претензія була залишена відповідачем без відповіді та задоволення, зобов`язання за договором останнім виконанні не були.

Отже, в зв`язку з невиконання Приватним підприємством «Кронау» своїх зобов`язань за договором на виконання робіт з розроблення документації із землеустрою №01-199552-21 від 09.04.2021р. позивачем відповідно до умов договору було нараховано відповідачу пеню в сумі 7 159,86грн. та штраф в розмірі 2 784,39грн.

Посилаючись на вищенаведені обставини Приватне акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго звернулось до Господарського суду Одеської області з відповідним позовом за захистом свого порушеного права.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

В силу положень ст.ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 ЦК України зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами. Зобов`язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст.525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ч.1 ст. 179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Як встановлено судом, 09.04.2021р. між Приватним акціонерним товариством Національна енергетична компанія Укренерго та Приватним підприємством «Кронау» був укладений договір на виконання робіт з розроблення документації із землеустрою №01-199552-21, за умовами якого виконавець зобов`язується виконати комплекс робіт з розроблення документації із землеустрою та оформлення прав НЕК «Укренерго» на земельну ділянку під опорою ПЛ 750 кВ Запорізька - Донбаська опори №2 Дніпровської ЕС на території Павлівської ср, Вільнянського району, Запорізької області Інв. № 00923, з дотриманням державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою, а Замовник - прийняти та оплатити належно виконані роботи (п.1.2 договору).

Згідно із частинами 1, 2 статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

В силу положень ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У ч. 1 ст. 846 ЦК України встановлено, що строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Пунктом 3.1 договору встановлено, що приймання виконаних робіт за цим договором оформляється Актом. Початок робіт - з дати підписання договору, їх закінчення до 31.12.2021 р. (включно) (п.4.1 договору).

Згідно ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а при відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Разом з тим як встановлено судом, відповідачем зобов`язання за договором в частині виконання комплексу робіт з розроблення документації із землеустрою та оформлення прав НЕК «Укренерго» на земельну ділянку під опорою ПЛ 750 кВ Запорізька - Донбаська опори №2 Дніпровської ЕС на території Павлівської ср, Вільнянського району, Запорізької області Інв. № 00923 не виконанні. При цьому встановлені обставини відповідачем не спростовані.

У відповідності до ч.2 ст.615 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Так, у відповідності до ч.1 ст.549, п.3 ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки грошової суми, яку боржник повинен сплатити кредиторові у рази порушення ним зобов`язання.

За порушення у сфері господарювання учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених ГК України, іншими законами та договором (частина друга статті 193, частина перша статті 216 та частина перша статті 218 ГК України).

Згідно ч.3 ст.549 Цивільного кодексу України, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожний день прострочення виконання. При цьому, відповідно до ст.ст.1, 3 Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань від 22.11.1996р. платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений ст.1 вказаного Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано (ч. 6 ст. 232 ГК України).

Згідно п.5.2.2 договору, за порушення терміну виконання робіт Виконавець сплачує Замовнику пеню згідно з частиною другою статті 231 Господарського кодексу України у розмірі 0,1% (нуль цілих одна десята відсотка) вартості робіт, термін виконання яких порушений, за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів Виконавець повинен додатково сплатити Замовнику штраф у розмірі семи відсотків від вказаної вартості.

Перевіривши надані позивачем розрахунки пені та штрафу господарський суд відзначає їх правильність та обґрунтованість, у зв`язку з чим позовні вимоги щодо стягнення з Приватного підприємства Кронау пені в сумі 7 159,86грн. та штрафу 2 784,39грн., підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до ст.76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Зі змісту ст.77 ГПК України вбачається, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами ч.ч.1, 2, 3 ст.13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Відповідачем у встановленому законом порядку позовні вимоги позивача не спростовано.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку, що позовні вимоги Приватного акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго є обґрунтованими, підтверджені належними доказами наявними в матеріалах справи, в зв`язку з чим підлягають задоволенню.

Судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідача відповідно до приписів ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України,

В И Р І Ш И В:

1. Позов Приватного акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 25, код ЄДРПОУ 00100227) до Приватного підприємства Кронау (74000, Херсонська область, Високопільський район, смт. Високопілля, вул. Суворова, б.86, код ЄДРПОУ 30874694) задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства Кронау (74000, Херсонська область, Високопільський район, смт. Високопілля, вул. Суворова, б.86, код ЄДРПОУ 30874694) на користь Приватного акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 25, код ЄДРПОУ 00100227) пеню в розмірі 7 159 (сім тисяч сто п`ятдесят дев`ять)грн. 86коп., штраф в сумі 2 784 (дві тисячі сімсот вісімдесят чотири)грн. 39коп. та судовий збір в сумі 2 481 (дві тисяч чотириста вісімдесят одна)грн.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 28 березня 2023 р.

Суддя К.Ф. Погребна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109868296
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —916/3674/22

Рішення від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні