Рішення
від 27.03.2023 по справі 687/242/23
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи687/242/23

№2/687/101/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2023 року Чемеровецький районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Борсука В.О.,

з участю секретаря - Цугель Т.В.,

розглянувши справу в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати,-

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2023 року ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати вказавши, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2 га, з кадастровим номером 6825281200:05:003:0208. 08.02.2019 року між ним - ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» було укладено договір оренди землі № 107, строком на 10 років. Орендна плата вноситься в розмірі 5268 гривень 74 копійок. Періодичність внесення орендної плати у такі строки: один раз на рік з 01 серпня по 31 жовтня поточного року. Однак всупереч умовам договору, відповідач за 2021-2022 роки не вніс орендної плати у жодний визначений договором спосіб. В зв`язку з чим просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» на його користь заборгованість за договором оренди землі в розмірі 10537 грн. 48 коп. та розірвати договір оренди землі, укладений між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське».

27.02.2023 року відкрито провадження у даній справі та розгляд справи призначено у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними в справі матеріалами. Відповідачем відзиву на позовну заяву подано не було, також до суду не надходило клопотань про слухання справи у порядку загального позовного провадження.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження без виклику у судове засідання сторін, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, знаходить позов підлягаючим до задоволення з наступних підстав.

Судом об`єктивно встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2 га, з кадастровим номером 6825281200:05:003:0208, яка розташована на території Вишнівчицької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, підстава виникнення права власності: наказ №22-8440-СГ виданий 21.11.2018 року Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області.

08.02.2019 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» було укладено договір оренди землі № 107.

Відповідно до умов договору оренди ОСОБА_1 надав, а Товариство з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» прийняло в строкове платне користування земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства загальною площею 2,0000 га, кадастровий номер 6825281200:05:003:0208.

Договір оренди землі зареєстровано приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу Терлич О.Л., про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 08.02.2019 року за № 30206189.

Згідно п. 11 вищевказаного договору, договір укладено строком на 10 років.

Згідно п. 15 вищевказаного договору, орендна плата вноситься в розмірі 5268,74 грн..

Згідно п. 17 вищевказаного договору, періодичність внесення орендної плати у такі строки: один раз на рік з 01 серпня по 31 жовтня поточного року. 08.09.2022 року до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» було направлено претензію з вимогою виплати орендної плати, яку відповідачем залишено без уваги.

Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

В силу ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

В силу ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); дата укладення та строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. Однією із загальних засад цивільного законодавства України є презумпція свободи договору, зміст якої викладено в ч. 1 ст. 627 ЦК України: відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Ст. 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 152 Земельного кодексу України визначено, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані із позбавленням права володіння земельною ділянкою.

Таким чином, підставою для припинення права користування земельною ділянкою та розірвання договору оренди може бути лише систематична (два і більше випадки) несплата орендної плати.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивач розраховує суму заборгованості виходячи з умов договору оренди земельної ділянки, визначаючи загальний розмір заборгованості в сумі 10537 гривень 48 копійок.

Судом було проведено обрахунок розміру орендної плати за 2021-2022 роки, яка становить:

- сума орендної плати за 2021 рік - 5268 гривень 74 копійок;

- сума орендної плати за 2022 рік - 5268 гривень 74 копійок.

А тому, суд приходить до висновку, що з Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» слід стягнути заборгованість по орендній платі за 2021-2022 роки у сумі 10537 гривень 48 копійок.

Згідно із ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки, наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строку володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно із ст. 96 ЗК України, ст. 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. Невиплата відповідачем позивачу орендної плати є істотним порушенням умов укладеного між сторонами договору та порушує майнові права позивача.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 листопада 2018 року у справі № 912/1385/17 (провадження № 12-201гс18) міститься висновок, що: «враховуючи, що до відносин, пов`язаних з орендою землі, застосовуються також положення ЦК України, слід дійти висновку, що при вирішенні судом питання щодо розірвання договору оренди землі за обставин систематичного невнесення орендної плати, застосуванню також підлягають положення частини другої статті 651 ЦК України. Відповідна правова позиція була викладена Верховним Судом України також у постанові від 11 жовтня 2017 року у справі № 6-1449цс17 і підстав для відступу від неї, як і від висновку у справі № 910/16306/13, Велика Палата Верховного Суду не вбачає. Стаття 611 ЦК України передбачає різні правові наслідки порушення зобов`язання, до яких належать, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору, зміна умов зобов`язання, сплата неустойки, відшкодування збитків і моральної шкоди. Застосування такого правового наслідку, як розірвання договору судом, саме з підстави істотності допущеного порушення договору, визначеної через іншу оціночну категорію - значну міру позбавлення того, на що особа розраховувала при укладенні договору, - відповідає загальним засадам цивільного законодавства, до яких за пунктом 6 частини першої статті 3 ЦК України належать, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність».

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 (провадження № 61-41932сво18) зазначено, що: «у пункті «д» частини першої статті 141 ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки). При цьому, систематична сплата орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться». Тлумачення пункту д) частини першої статті 141 ЗК України, частини другої статті 651 ЦК України свідчить, що «несплата орендної плати» охоплює випадки як невиплати орендної плати у цілому, так і її виплата у розмірі меншому, ніж визначеному договором (без урахування індексації, індексу інфляції тощо).

Зважаючи на систематичність порушення Товариством з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» умов договору, суд проходить до висновку про наявність підстав для розірвання даного договору.

Таким чином, позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» слід задовольнити.

Відповідно до п.п. 13 п. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» суд рахує за необхідне звільнити позивача від сплати судового збору, оскільки ОСОБА_1 є учасником бойових дій, що підтверджується копією посвідчення серії НОМЕР_1 від 15.03.2005 року.

Судові витрати розподіляються відповідно до ст. 141 ЦПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 81, 141, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди землі № 107 від 08.02.2019 року, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» про оренду земельної ділянки площею 2 га, з кадастровим номером 6825281200:05:003:0208, яка розташована на території Вишнівчицької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області (номер запису про інше речове право: 30206189).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» на користь ОСОБА_1 заборгованість по орендній платі за оренду землі за 2021-2022 роки в сумі 10537 гривень 48 копійок.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору.

Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське» на користь держави судовий збір в сумі 1073,60 грн..

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , житель АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «ФГ Хропотівське», місце знаходження вул. Марії Трембовецької, 23 офіс 5 м. Хмельницький, код ЄДРПОУ 41298381, e-mail: geoeko@ukr.net.

Суддя Борсук В.О.

СудЧемеровецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109875229
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —687/242/23

Рішення від 27.03.2023

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні