Ухвала
від 29.03.2023 по справі 289/2225/22
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/2225/22

Номер провадження 2/289/125/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.03.2023 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Кириленка О.О.,

за участю секретаря судового засідання Науменко І.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕМПУС» до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ПАТ «ПИВО-БЕЗАЛКОГОЛЬНИЙ КОМБІНАТ «РАДОМИШЛЬ», про відшкодування шкоди,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Радомишльського районного суду Житомирської області перебуває вказана справа.

Ухвалою суду від 22.12.2022 відкрито загальне позовне провадження у справі (а.с. 80).

08.03.2023 через канцелярію суду від представника позивача надійшла заява, в якій зазначив, що ТОВ «ТЕМПУС» скориставшись правом, передбаченим п. 1 ч. 2 ст. 49 ЦПК відмовляється від позову, наслідки відмови від позову та наслідки закриття провадження по справі, які передбачені ч. 3 ст. 256 ЦПК відомі та зрозумілі, а тому просить провадження у справі закрити та повернути 50 % судового збору, сплаченого при поданні позову.

В підготовче засідання повідомлені належним чином про дату, час та місце його проведення учасники по справі не з`явились.

У відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вирішуючи заявлене представником позивача клопотання, суд виходить з наступного.

Згідно ч.ч. 3, 4ст. 3 ЦПК України, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. Закон який встановлює нові обов`язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Відповідно до ч. ч. 1, 3ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Положеннями п. 1 ч. 2ст. 49 ЦПК Українивстановлено право позивача відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог) на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ч. 1ст.206ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідачвизнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Як вбачається зі змісту заяви представника позивача, останнім зазначено, що ТОВ «ТЕМПУС» не підтримує своїх вимог.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1ст. 255 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про закриття провадження по справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Приймаючи до уваги, що представник позивача зазначив про відмову від позову, то вищевказана цивільна справа підлягає закриттю.

Суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Крім того, згідно ч. 1ст. 142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заява представника позивача в частині повернення 50 відсотків, сплаченого судового збору є обґрунтованою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 142,255, 256 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти відмову позивача від заявленого позову у цивільній справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕМПУС» до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ПАТ «ПИВО-БЕЗАЛКОГОЛЬНИЙ КОМБІНАТ «РАДОМИШЛЬ», про відшкодування шкоди,

Провадження по справі закрити.

Повернути з державного бюджету Товариству зобмеженою відповідальністю«ТЕМПУС» 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при подачі позову згідно платіжного доручення №7168 від 21.11.2022, тобто у сумі 8079,31 грн.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею в порядку передбаченому ст. 261 ЦПК Українита може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя О. О. Кириленко

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109881002
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —289/2225/22

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні