Рішення
від 15.03.2023 по справі 358/1053/22
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

гСправа № 358/1053/22 Провадження № 2/358/274/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2023 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Лебединець Г.С.

секретарі судового засідання Ведмеденко І.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Чайка Ольга Вікторівна, до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,-

учасники справи - не з`явилися,-

В С Т А Н О В И В:

І. Стислий виклад позиції позивача.

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 з вимогою про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, що залишилося після смерті їх матері ОСОБА_3 .

Позов обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх із відповідачем мати ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина на спадкове майно, яке складається із: житлового будинку АДРЕСА_1 , дві земельні ділянки за вказаною адресою із різним цільовим призначенням та об`єкт незавершеного будівництва 81% готовності, розташований по АДРЕСА_2 . Постановою державного нотаріуса Полковнікової Т.А. від 18.10.2022 року № 02-31/453, йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно у зв`язку з тим, що між спадкоємцями виник спір з приводу поділу спадкового майна. Просить визнати за ним право власності в порядку спадкування після смерті матері на: житловий будинок АДРЕСА_1 та дві земельні ділянки за вказаною адресою, за відповідачем на об`єкт незавершеного будівництва 81% готовності, розташований по АДРЕСА_2 .

ІІ. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою Богуславського районного суду Київської області від 30.11.2022 року відкрито провадження у даній цивільній справі за правилами загального позовного провадження та призначено справу до підготовчого розгляду на 21.12.2022 року.

Ухвалою Богуславського районного суду Київської області від 21.12.2022 року справу призначено до судового розгляду по суті на 23.01.2023 року.

В подальшому судовий розгляд був відкладений на 15.03.2023 року.

Сторони в судове засідання не з`явилися, через канцелярію суду подали заяви про розгляд справи у їх відсутності.

Відповідно до ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Судом на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІІІ.Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 02.11.2021 року Богуславським відділом ДРАЦС в Обухівському районі Київської області ЦМУ МЮ (м.Київ), ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до копій свідоцтв про народження серії НОМЕР_2 та про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , ОСОБА_3 є матір`ю сторін по справі.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом реєстровий № 1505 від 13.09.1980 року, за ОСОБА_3 на праві власності зареєстрований будинок АДРЕСА_1 .

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку Серія КВ №095906 від 07.07.2004 року, за ОСОБА_3 на праві власності зареєстровано земельну ділянку площею 0,1000 га, яка розташована: АДРЕСА_1 , із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку Серія КВ №095905 від 07.07.2004 року, за ОСОБА_3 на праві власності зареєстровано земельну ділянку площею 0,0343 га, яка розташована: АДРЕСА_1 , із цільовим призначенням для ведення садівництва.

Згідно Витягу № НВ-3202882822014 з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, земельна ділянка за адресою АДРЕСА_2 , кадастровий номер 3220610100:01:016:0631, площею 0,1000 га, використовується для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

Згідно свідоцтва про право на спадщину від 31.08.2001 року, ОСОБА_3 є спадкоємцем майна померлого ОСОБА_4 , яке складається із незакінченого будівництвом жилого будинку в АДРЕСА_3 , готовністю на 74%.

Згідно листа КП КОР «Київське обласне БТІ» від 22.09.2022 року № 1407, станом на 01.01.2013 року право власності на житловий будинок незавершене будівництво АДРЕСА_4 не зареєстроване.

Згідно технічного паспорту на об`єкт незавершеного будівництва АДРЕСА_2 від 09.09.2022 року, - середній відсоток готовності 81%, рік початку будівництва 1991.

Згідно листів державного нотаріуса Богуславської ДНК Полковнікової Т.В. від 28.09.2022р. № 01-16/410 та від 19.10.2022 № 01-16/434, після смерті спадкодавця ОСОБА_3 із заявою про прийняття спадщина звернулись: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Постановою державного нотаріуса Полковнікової Т.А. від 18.10.2022 року № 02-31/453, позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно у зв`язку з тим, що між спадкоємцями виник спір з приводу поділу спадкового майна.

ІV. Оцінка Суду.

Згідно із ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до вимог ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Вимогами ст.10 ЦПК України передбачено, що суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує інші правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України. Суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до вимог ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як передбачено ч. 1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За загальним правилом статей 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу має право звернутися до суду, який може захистити цивільне право або інтерес у один із способів, визначених частиною другою статті 16 ЦК України, або й іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до п.1 та п. 2 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Права та обов`язки, які не входять до складу спадщини, передбачені положеннями статті 1219 ЦК України.

Отже, об`єктами спадщини за ЦК України є права та обов`язки, які належали особі на час смерті, крім тих, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно із ч. 2 ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст.1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою четвертою статті 1273 цього Кодексу. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 є спадкоємцями першої черги на спадкове майно померлої ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки є дітьми спадкодавця.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини, як це визначено в ст. 81 ч.1 п.г Земельного кодексу України.

За вимогами ст. 328 ЦК України, право власності на майно вважається набутим правомірно, якщо інше не буде встановлено в судовому порядку або незаконність права власності не випливатиме із закону.

Власник майна, як це передбачаєст. 392 ЦК України, може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвічує його право власності.

Відповідно до абз. 3 п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, у разі відмови нотаріуса в оформленні прав на спадщину особа може звертатися до суду за правилами позовного провадження.

В даний час у спадкоємців виникла необхідність оформити право власності на спадкове майно, а саме, на: житловий будинок АДРЕСА_1 та дві земельні ділянки за вказаною адресою, за відповідачем на об`єкт незавершеного будівництва 81% готовності, розташований по АДРЕСА_2 , як спадкове майно, після смерті їх матері ОСОБА_3 .

Згідно з ч. 1 ст.81 ЦПК, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Таким чином, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог, так як в даному випадку мають місце порушення прав позивачів, які підлягають захисту, шляхом визнання за спадкоємцями права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом після смерті матері.

Даний спір підлягає розгляду в судовому порядку, оскільки іншим шляхом його вирішити неможливо, а набуття спадкоємцями права на спадкове майно не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 328, 392, 1216, 1218, 1219, 1220, 1222, 1223, 1225, 1261, 1268, 1270 ЦК України, ст.ст. 2, 4, 5, 10-13, 76, 77, 81, 82, 89, 141 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Чайка Ольга Вікторівна, до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , право особистої приватної власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на житловий будинок АДРЕСА_1 , загальною площею 64,00 кв.м, житловою площею 36,80 кв.м., допоміжною площею 27,20 кв.м, та господарській будівлі та споруди: прибудова, літня кухня, прибудова, прибудова, погріб з шийкою, вбиральня, ганок, ворота з хвірткою, огорожу, які розташовані по АДРЕСА_5 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , право особистої приватної власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельну ділянку площею 0,1 га, кадастровий номер 3220610100:01:018:0101, цільове призначення - для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , право особистої приватної власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельну ділянку площею 0,0343 га, кадастровий номер 3220610100:01:018:0102, цільове призначення - для індивідуального садівництва, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , право особистої приватної власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на об`єкт незавершеного будівництва 81% готовності, який розташований по АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Головуючий: суддя Г. С. Лебединець

СудБогуславський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109881129
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —358/1053/22

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Лебединець Г. С.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Лебединець Г. С.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Лебединець Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні