Вирок
від 29.03.2023 по справі 455/488/23
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/488/23

Провадження № 1-кп/455/123/2023

ВИРОК

Іменем України

29 березня 2023 року м. Старий Самбір

СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

у складі головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Старосамбірського районного суду Львівської області кримінальне провадження №12023141320000084 від 11.02.2023 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Южноукраїнськ Миколаївської області, громадянин України, українець, з середньою освітою, не працюючого, одруженого, має на утримані одну неповнолітню дитину, раніше не судимий, військовозобов`язаний, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ),

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 27, частиною 1 статті 358, частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

20 грудня 2022 року (точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_4 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи злочинні наслідки і бажаючи їх настання, маючи злочинний умисел, що посягає на встановлений порядок оформлення документів, які видаються державною установою, з метою перетину державного кордону, виступив пособником у вчиненні підробки «Пенсійного посвідчення», «Довідки військово лікарської комісії», «Тимчасового посвідчення військовозобов`язаного» та «Довідки про виключення з військового обліку» а саме перебуваючи в м. Южноукраїнськ, надав невстановленій досудовим розслідуванням особі, персональні дані про себе та власне фотозображення, які були використані для підробки у невстановленому місці та невстановлений час: «Пенсійного посвідчення» серії НОМЕР_1 від 05.07.2012 виданого Дніпровським УПФУ м. Херсон в якому було використано реквізити «Пенсійного фонду України Управління в Дніпровському районі м. Херсон», код 21294862, яке підтверджує призначення особі пенсії як інваліду ІІ групи загального захворювання, а фактично, будь-які захворювання, що могли бути підставою для призначення йому пенсії по інвалідності відсутні, «Тимчасового посвідчення військовозобов`язаного» № НОМЕР_2 від 17.09.2021 виданого ІНФОРМАЦІЯ_2 про визнання його непридатним до військової служби в мирний та у воєнний час з виключенням з військового обліку, в якому було використано реквізити « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код НОМЕР_3 , «Довідки військово лікарської комісії» №14/806 від 24.09.2022 про визнання його непридатним з виключенням з військового обліку та «Довідки про виключення з військового обліку» №14/808 від 24.09.2022 виданих ІНФОРМАЦІЯ_4 в яких були використані реквізити « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код НОМЕР_4 , а фактично останній військово-лікарську комісію не проходив, та не визнавався непридатним до військової служби, отримав вищезазначені документи 05 січня 2023 року за адресою: м. Южноукраїнськ, вул. Дружби Народів, 5/5, Миколаївської області, у відділенні НОВА ПОШТА №2.

Таким чином, ОСОБА_4 обґрунтовано обвинувачується у пособництві у підробленні посвідчення та іншого офіційного документа, яке видається та посвідчується установою, яка має право видавати та посвідчувати такі документи, і яке надає права з метою його використання, тобто у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.358 КК України.

В подальшому, 11 лютого 2023 року приблизно о 00 годині 30 хвилин ОСОБА_4 , достовірно знаючи та усвідомлюючи, що «Пенсійного посвідчення» серії НОМЕР_1 від 05.07.2012 виданого Дніпровським УПФУ м. Херсон в якому було використано реквізити «Пенсійного фонду України Управління в Дніпровському районі м. Херсон», код 21294862, яке підтверджує призначення особі пенсії як інваліду ІІ групи загального захворювання, а фактично, будь-які захворювання, що могли бути підставою для призначення йому пенсії по інвалідності відсутні, «Тимчасового посвідчення військовозобов`язаного» № НОМЕР_2 від 17.09.2021 виданого ІНФОРМАЦІЯ_2 про визнання його непридатним до військової служби в мирний та у воєнний час з виключенням з військового обліку, в якому було використано реквізити « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код НОМЕР_3 , «Довідки військово лікарської комісії» №14/806 від 24.09.2022 про визнання його непридатним з виключенням з військового обліку та «Довідки про виключення з військового обліку» №14/808 від 24.09.2022 виданих ІНФОРМАЦІЯ_4 в яких були використані реквізити « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код НОМЕР_4 , на його ім`я є підробленим та містять завідомо недостовірні відомості, щодо його інвалідності, а саме призначення йому пенсії як інваліду II групи загального захворювання, та визнання його непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, перебуваючи на пункті пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення «Смільниця - Кросценко», що розташований в с. Терло Самбірського району Львівської області використав вищевказаний, завідомо підроблений документ шляхом його пред`явлення та надання інспектору державної прикордонної служби.

Таким чином, ОСОБА_4 обґрунтовано обвинувачується у використанні завідомо підробленого документа, тобто у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.4 ст.358 КК України.

В сукупності, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст.27, ч.1 ст. 358 КК України та ч.4 ст.358 КК України.

На підставі частини 3 статті 349 КПК України, за згодою учасників судового провадження, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, і вважає достатнім обмежитись допитом обвинуваченого, а також дослідженням документів, які характеризують його особу. Судом з`ясовано, що учасники процесу правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні сумніви у добровільності їхньої позиції, та роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржувати ці обставини в апеляційному порядку.

Обвинувачений в судовому засіданні повністю визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, пояснив що розуміє зміст та характер кожного пред`явленого йому обвинувачення, та дав наступні покази: у грудны 2022 року, він під час спілкування в Телеграм-каналі від невстановленої особи дізнався про можливість отримання пенсійного посвідчення з метою безперешкодного виїзду за кордон. Після цього, передав вказаній невстановленій особі персональні дані про себе та власне фотозображення. Через деякий час, у відділенні ТОВ «Нова Пошта» отримав документи на своє ім`я, а саме - «Пенсійного посвідчення» про призначення пенсії як інваліду ІІ групи загального захворювання, «Тимчасове посвідчення військовозобов`язаного» про визнання його непридатним до військової служби, «Довідку військово лікарської комісії» про визнання його непридатним з виключенням з військового обліку та «Довідки про виключення з військового обліку". Розумів, що ці документи є підробними, оскільки інвалідом він не є та до органів влади про видачу таких документів не звертався. За виконання підробки документів сплатив 1500 доларів США. В подальшому, 11.02.2023 року, перебуваючи на пункті пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення «Смільниця - Кросценко», пред`явив вищевказані підробні посвідчення інспектору державної прикордонної служби, в якого виникли сумніви щодо достовірності цих документів. Вину у вчинені кримінальних правопорушень визнає, щиро каїться.

В судовому засіданні встановлено, що інкриміновані обвинуваченому діяння, дійсно мали місце, правова кваліфікація цих діянь прокурором є вірною. Обвинувачений винен у вчиненні таких кримінальних правопорушень та підлягає покаранню.

Відповідно до ст. 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального проступку (правопорушення).

Обставини, що обтяжують покарання обвинуваченому відсутні.

Санкціямич.1 ст.358 КК України та ч.4 ст.358 КК України передбачено як альтернативні такі види основних покарань: штраф, арешт, обмеження волі.

За викладеного, з урахуванням наданих суду відомостей про особу обвинуваченого, який несудимий, за даними облікової документації не перебуває на обліку у лікарів психіатра та нарколога, суд вважає за доцільне призначити останньому покарання у виді штрафу, оскільки саме таке покарання буде достатнім для його виправлення та попередження вчинення нових правопорушень та збігається із запропонованим стороною обвинувачення покаранням, з яким також погодився обвинувачений, котрий повідомив що має практичну можливість сплатити штраф.

Долю речових доказів слід вирішити в порядку ст.100 КПК України.

За викладеного, керуючись статтею 374 Кримінального процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.1 та ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України та призначити йому міру покарання:

- за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн;

- за частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.

З урахуванням положень статті 70 Кримінального кодексу України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити обвинуваченому покарання штраф у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень.

2. Речові докази: «Тимчасове посвідчення військовозобов`язаного» № НОМЕР_2 від 17.09.2021, видане ІНФОРМАЦІЯ_2 на ім`я ОСОБА_4 , Довідка військово-лікарської комісії, видана ІНФОРМАЦІЯ_4 , № 14/806 від 24.09.2022 на ім`я ОСОБА_4 , Довідка про виключення з військового обліку видану ІНФОРМАЦІЯ_4 , №14/808 від 24.09.2022 на ім`я ОСОБА_4 , Пенсійне посвідчення серії НОМЕР_1 від 05.07.2012, видане м. Херсон, Дніпровським УПФУ на ім`я ОСОБА_4 залишити в матеріалах провадження.

3. Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення, до Львівського апеляційного суду через Старосамбірський районний суд Львівської області.

4. Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109885634
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —455/488/23

Вирок від 29.03.2023

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

Ухвала від 29.03.2023

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні