Ухвала
від 30.03.2023 по справі 910/2832/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaУХВАЛА

м. Київ

30.03.2023Справа № 910/2832/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Пукшин Л.Г., розглянувши матеріали господарської справи

за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «ПЗУ Україна» (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 40)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мастер-Авіа» (03036, м. Київ, пр-т. Повітрофлотський, 79)

Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Альфа-Гарант» (01133, м. Київ, бул. Лесі Українки, 26)

про стягнення 11 368,72 грн.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «ПЗУ Україна» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мастер-Авіа» та до Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія «Альфа-Гарант» про стягнення 11 368,72 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.02.2023 позовну заяву Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «ПЗУ Україна» залишено без руху, встановлено позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення відповідних недоліків.

02.03.2023 на електронну пошту суду від Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «ПЗУ Україна» надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.03.2023 було серед іншого прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання), запропоновано відповідачам надати суду відзив на позовну заяву з доказами направлення позивачу - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали та заперечення на відповіді на відзиви (якщо такі будуть подані) - протягом 5 днів з дня отримання відповідей на відзиви.

28.03.2023 через загальний відділ діловодства суду від відповідача-2 надійшов відзив на позов із додатковими документами до нього та доказами направлення іншим учасника справи, відповідно до якого, останній просив відмовити у позові у повному обсязі та витребувати у позивача акт/протокол огляду транспортного засобу та фото пошкоджень, отриманих у дорожньо-транспортній пригоді у 2018 році.

Дослідивши поданий відзив та додані до нього документи, а також подане відповідачем-2 клопотання, суд зазначає наступне.

Частиною 1 статті 2 Господарського процесуального кодексу України визначено завдання господарського судочинства, яким є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно з ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

За умовами ч. 3 ст. 247 Господарського кодексу України встановлено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З метою дотримання основних засад господарського судочинства, справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення спору, маючи на меті забезпечення дійсного вирішення правового спору між сторонами та для всебічного з`ясування всіх обставин справи, які входять в предмет доказування у даному спорі, суд вважає за необхідне перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання, в якому будуть розглянуті подані сторонами клопотання.

Згідно з п. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Що стосується заявленого клопотання про витребування доказів, яке подано до суду разом з відзивом, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною 1 статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За приписами частини 4 статті 74 Господарського процесуального кодексу України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Виходячи з наведеного вище, враховуючи предмет та підстави позовних вимог, а також обставини, що входять до предмету доказування у справі, суд дійшов висновку, що розгляд клопотання відповідача-2 про витребування доказів буде розглянуто у підготовчому засіданні за участі уповноважених представників сторін.

Керуючись ст.ст. 12, 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Здійснювати розгляд справи №910/2832/23 за правилами загального позовного провадження.

2. Підготовче судове засідання призначити на 03.05.23 о 10:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 22.

3. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

Ухвала набирає чинності 30.03.2023 та оскарженню не підлягає.

Cуддя Л. Г. Пукшин

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109897036
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань страхування

Судовий реєстр по справі —910/2832/23

Постанова від 25.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Рішення від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 08.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні