Рішення
від 30.03.2023 по справі 911/229/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" березня 2023 р. Справа № 911/229/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інжинірингова компанія "Славутич", 07101, Київська область, місто Славутич, Московський квартал, будинок 1, квартира 37

до Комунального підприємства "Житлово-комунальний центр" Славутицької міської ради, 07101, Київська область, місто Славутич, Київський квартал, будинок 14

про стягнення 88 549,00 грн за договором № 5/05-12 про виконання робіт від 16.05.2022

суддя Н.Г. Шевчук

без виклику сторін

суть спору:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інжинірингова компанія "Славутич" звернулось до господарського суду з позовом до Комунального підприємства "Житлово-комунальний центр" Славутицької міської ради про стягнення 88 549,00 грн заборгованості за договором № 5/05-12 про виконання робіт від 16.05.2022.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язання в частині оплати виконаних позивачем робіт з поточного ремонту вхідних груп під`їздів 2, 3 в буд. № 1 Тбіліського кварталу, м. Славутича (код за ДК 021:2015:45410000-4-Штукатурні роботи).

Ухвалою Господарського суду Київської області від 30.01.2023 відкрито провадження у справі № 911/229/23. Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні частини п`ятої статті 12 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи ціну позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, господарським судом вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з чим надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а позивачу для подання відповіді на відзив.

У відзиві на позовну заяву вих. № 152 від 06.03.2023 відповідач визнає позовні вимоги у повному обсязі.

Згідно із частиною четвертою статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

встановив:

16 травня 2022 року між Комунальним підприємством "Житлово-комунальний центр" Славутицької міської ради (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інжинірингова компанія "Славутич" (Виконавець) укладено договір № 5/05-12 про виконання робіт, відповідно до умов якого виконавець зобов`язується за завданням замовника виконати роботи з поточного ремонту вхідних груп під`їздів 2, 3 в буд. № 1 Тбіліського кварталу, м. Славутича (код за ДК 021:2015:45410000-4-Штукатурні роботи), відповідно до дефектного акту, локального кошторису і договірної ціни, а замовник зобов`язується прийняти й оплатити виконані роботи (пункт 1.1 Договору).

Згідно із пунктом 2.2 Договору вартість робіт за цим Договором становить: 118 549,00 грн без ПДВ.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.3 Договору оплата за виконані виконавцем роботи здійснюється на підставі підписаного сторонами акта виконаних робіт по формі КБ-2в та довідки про вартість виконаних робіт по формі КБ-3, які є невід`ємною частиною даного Договору. Оплата за виконані за цим Договором роботи, здійснюється шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок виконавця після підписання сторонами акта виконаних робіт та надходження коштів на розрахунковий рахунок замовника від співвласників багатоквартирного будинку.

Пункт 3.4 Договору передбачає, що виконані за цим Договором роботи фінансуються за рахунок коштів, перерахованих співвласниками будинку № 1 Тбіліського кварталу згідно Договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком № 78 від 11.02.2020 року.

Згідно із пунктом 5.1 Договору зобов`язання за Договором вважаються виконаними виконавцем і прийнятими замовником з моменту підписання замовником акта виконаних робіт по формі КБ-2в.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2022, а в частині фінансових та гарантійних зобов`язань до їх повного виконання обома сторонами (пункт 8.1 Договору).

Позивач зазначив, що ТОВ Будівельно-інжинірингова компанія "Славутич" повністю виконало свої зобов`язання за договором, виконавши передбачені договором роботи на загальну суму 118 549,00 грн.

Обсяг виконаних робіт та факт прийняття цих робіт відповідачем підтверджуються підписаними сторонами без жодних претензій до якості робіт актами приймання виконаних будівельних робіт (форма № КБ-2в) та довідками про вартість виконання будівельних робіт та витрат (форма № КБ-3) на загальну суму 118 549,00 грн, зокрема: акт № 1 від 30.06.2022 на загальну суму 9121,00 грн та акт № 2 від 29.07.2022 на загальну суму 109428,00 грн.

Відповідачем було сплачено за виконані роботи лише 30000,00 грн, що підтверджується платіжним дорученням № 1030 від 29.09.2022.

Оскільки відповідач тривалий час не розраховувався за виконані роботи, позивачем було направлено на адресу відповідача претензію від 29.11.2022 № 32 про сплату заборгованості за договором № 5/05-22 про виконання робіт від 16.05.2022.

Враховуючи, що відповідач не оплатив виконані роботи, не задовольнив вимоги претензії, позивач звернувся до суду з цим позовом, оскільки за відповідачем рахується заборгованість у розмірі 88 549,00 грн за договором № 5/05-12 про виконання робіт від 16.05.2022.

Згідно зі статтею 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Частиною першою статті 626 Цивільного кодексу України передбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частина першою статті 202 Цивільного кодексу України визначає, що правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

При цьому за правилами статті 14 Цивільного кодексу України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Частиною першою статті 173 Господарського кодексу України встановлено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`зана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Частиною першою статті 174 Господарського кодексу України встановлено, що господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Згідно з частиною першою статті 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Так, укладений між сторонами по справі договір, який за своєю суттю є договором підряду на проведення робіт, є підставою для виникнення у сторін договору господарських зобов`язань відповідно до статей 173, 174 Господарського кодексу України та статей 11, 202, 509 Цивільного кодексу України. В свою чергу згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України вказаний договір є обов`язковим для виконання його сторонами.

Відповідно до статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно із умовами статті 854 Цивільного кодексу України замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Відповідач доказів оплати вартості виконаних робіт у повному обсязі до суду не надав, доводи наведені позивачем в обґрунтування позову не спростував, позовні вимоги визнав.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 46 Господарського процесуального кодексу України крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно із частиною першою статті 191 Господарського процесуального кодексу України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє (частини четверта, п`ята статті 191 Господарського процесуального кодексу України).

Комунального підприємства "Житлово-комунальний центр" Славутицької міської ради подано до Господарського суду Київської області відзив на позовну заяву, в якому останній визнає позов у повному обсязі.

Відзив на позовну заяву, в якому визнано позов підписано директором Комунального підприємства "Житлово-комунальний центр" Славутицької міської ради Мініним Сергієм Михайловичем, повноваження якого підтверджуються інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд дійшов до висновку, що заява про визнання позову (викладена у відзиві на позов) не суперечить закону та не порушує права чи інтереси інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача 88 549,00 грн заборгованості за договором № 5/05-12 про виконання робіт від 16.05.2022 підлягають задоволеню.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232, 233, 238 Господарського процесуального кодексу України суд

вирішив:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Житлово-комунальний центр" Славутицької міської ради (07101, Київська область, місто Славутич, Київський квартал, будинок 14, код ЄДРПОУ 32631821) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інжинірингова компанія "Славутич" (07101, Київська область, місто Славутич, Московський квартал, будинок 1, квартира 37, код ЄДРПОУ 38508995) 88 549 (вісімдесят вісім тисяч п`ятсот сорок дев`ять) грн 00 коп. заборгованості та 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Рішення складено та підписано: 30.03.2023

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109897258
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —911/229/23

Рішення від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні