Вирок
від 31.03.2023 по справі 725/1747/23
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/1747/23

Номер провадження 1-кп/725/41/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.03.2023 року м. Чернівці

Першотравневий районний суд м. Чернівці у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

за участю

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за кримінальним провадженням №42021266220000023 від 01.11.2021 року за обвинувальним актом відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, українець, уродженець Волинської області м. Ковель, раніше не судимий, з вищою освітою, розлучений, має на утриманні одну малолітню дитину, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , на час вчинення інкримінованогокримінального правопорушення перебував на посаді командира гаубичної артилерійської батареї військової частини НОМЕР_1 , старший лейтенант,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.410 ч. 3 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2018 року ОСОБА_4 відповідно до Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України уклав з начальником ІНФОРМАЦІЯ_2 контракт про проходження військової служби строком на 5 років.

02.06.2020 наказом командувача Десантно-штурмових військ Збройних Сил України (по особовому складу) № 79 ОСОБА_4 присвоєно чергове військове звання «старший лейтенант».

Згідно наказу командувача Десантно-штурмових військ Збройних Сил України (по особовому складу) від 22.02.2021 № 25старшого лейтенанта ОСОБА_4 призначено на посаду командира гаубичної артилерійської батареї військової частини НОМЕР_1 .

Відповідно до наказу командира військової частини НОМЕР_1 (по стройовій частині) від 18.03.2021 № 54 старший лейтенант ОСОБА_4 з 18.03.2021 справи та посаду прийняв і приступив до виконання службових обов`язків за посадою.

Відповідно до положень п. 9 ст. 1, п. 2 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» військовослужбовцем є особа, яка проходить військову службу, а початком проходження військової служби для громадян, прийнятих на військову службу за контрактом, вважається день зарахування до списків особового складу військової частини.

За таких обставин, ОСОБА_4 був військовослужбовцем військової служби за контрактом, яку проходив у військовій частині НОМЕР_1 на посаді командира гаубичної артилерійської батареї.

Вимоги ст.ст. 17, 65 Конституції України, ст. 17 Закону України «Про оборону України», ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» зобов`язують кожного громадянина України захищати Вітчизну, суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України.

Згідно ст. 6 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України внутрішня служба здійснюється з метою підтримання у військовій частині порядку та військової дисципліни, належного морально-психологічного стану, які забезпечують постійну бойову готовність та якісне навчання особового складу, збереження здоров`я військовослужбовців, організоване виконання інших завдань. Вимоги цього Статуту зобов`язаний знати й сумлінно виконувати кожен військовослужбовець.

Старший лейтенант ОСОБА_4 відповідно до вимог ст.ст. 11, 16 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України та ст.ст. 1, 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, зобов`язаний свято і непорушно додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги, віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, берегти державне майно, бути дисциплінованим, поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків.

Відповідно до ст.ст. 58, 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України командир (начальник) є єдиноначальником і особисто відповідає перед державою за бойову та мобілізаційну готовність довіреної йому військової частини, корабля (підрозділу) за забезпечення охорони державної таємниці; за бойову підготовку, виховання, військову дисципліну, морально-психологічний стан особового складу; за внутрішній порядок, стан і збереження озброєння, боєприпасів, бойової та іншої техніки, пального і матеріальних засобів; за всебічне забезпечення військової частини, корабля (підрозділу); за додержання принципів соціальної справедливості.

Командир (начальник) зобов`язаний: встановлювати у військовій частині, на кораблі (у підрозділі) такий внутрішній порядок, який гарантував би неухильне виконання законів України і положень статутів Збройних Сил України; показувати приклад дисциплінованості, неухильного виконання вимог законодавства, наказів і розпоряджень командирів (начальників); проводити роботу щодо зміцнення військової дисципліни, запобігання надзвичайним подіям, кримінальним та іншим правопорушенням серед особового складу, своєчасно виявляти й усувати їх причини; аналізувати стан військової дисципліни і об`єктивно доповідати про це старшому командирові (начальникові); вживати заходів для відшкодування матеріальних збитків, заподіяних військовій частині, кораблю (підрозділу).

Згідно абзацу 5 ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» особливий період це період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Крім того, відповідно до абзацу 12 ст. 1 Закону України «Про оборону України» особливий період це період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

У відповідності до Указу Президента України від 17.03.2014 «Про часткову мобілізацію», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» в Україні оголошено часткову мобілізацію, з огляду на що з 18.03.2014 (з дня набрання чинності вказаного Закону) по вересень 2021 року в Україні діяв особливий період.

Установлено, що згідно договору про закупівлю товарів за державні кошти від 04.12.2018 № 91, додатку № 1 до вказаного договору (специфікація) та додаткової накладної від 11.12.2018 № 490 вбачається, що військова частина НОМЕР_1 ЄДРПОУ НОМЕР_2 в особі заступника командира військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_6 придбала за бюджетні кошти у ТОВ «Компаком» ЄДРПОУ 40484701 в особі директора ОСОБА_7 10 ноутбуків марки «Acer Core i3»моделі «Extensa EX 2540-30LY (NX.EFHEU.033)» із заряднимипристроями до них, серед яких придбала ноутбук із серійним номером: NXEFHEU0338100С6В13400 (далі за текстом ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400).

Відповідно до наказу командувача Десантно-штурмових військ Збройних Сил України (по особовому складу) від 05.04.2021 № 52 ОСОБА_8 призначено на посаду командира десантно-штурмової роти військової частини НОМЕР_1 , та у той же період часу, точної дати та місця досудовим розслідування не встановлено, останній отримав від посадових осіб вказаної військової частини для виконання службових обов`язків ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400.

Згідно оборотної відомості засобів електронно-обчислювальних машин, персональних електронно-обчислювальних машин, які рахуються у військовій частині НОМЕР_1 станом на жовтень 2021 року вбачається, що матеріально-відповідальною особою за ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400 був командир десантно-штурмової роти військової частини НОМЕР_1 старший лейтенант ОСОБА_8 .

У той же час, встановлено, що у липні 2021 року, точної дати та часу досудовим розслідування не встановлено, перебуваючи в пункті тимчасової дислокації особового складу військової частини НОМЕР_1 в АДРЕСА_2 командир десантно-штурмової роти військової частини НОМЕР_1 старший лейтенант ОСОБА_8 передав з метою виконання службових обов`язків без документального оформлення для тимчасового користування ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400 командиру гаубичної артилерійської батареї військової частини НОМЕР_1 старшому лейтенанту ОСОБА_4 , яким повинен був використовувати даний ноутбук на своєму робочому місці, а саме: службовому кабінеті командира гаубичної артилерійської батареї казарми № НОМЕР_3 , що знаходиться на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ч. 1 ст. 1, ч.ч. 1, 2 ст. 3 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України» військове майно - це державне майно, закріплене за військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України (далі - військові частини). До військового майна належать будинки, споруди, передавальні пристрої, всі види озброєння, бойова та інша техніка, боєприпаси, пально-мастильні матеріали, продовольство, технічне, аеродромне, шкіперське, речове, культурно-просвітницьке, медичне, ветеринарне, побутове, хімічне, інженерне майно, майно зв`язку тощо.

Військове майно закріплюється за військовими частинами Збройних Сил України на праві оперативного управління (з урахуванням особливостей, передбачених частиною другою цієї статті).

З моменту надходження майна до Збройних Сил України і закріплення його за військовою частиною Збройних Сил України воно набуває статусу військового майна. Військові частини використовують закріплене за ними військове майно лише за його цільовим та функціональним призначенням. Облік, інвентаризація, зберігання, списання, використання та передача військового майна здійснюються у спеціальному порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно пункту 13 Положення про порядок обліку, зберігання, списання та використання військового майна у Збройних Силах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 № 1225 військове майно зберігається з дотриманням вимог, передбачених документацією заводів-виробників. Умови зберігання цього майна повинні забезпечувати збереження його належного якісного (технічного) стану, виключати можливість втрати та відповідати вимогам вибухопожежобезпеки.

Відповідно до Розділу І Загальних положень Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 17.08.2017 № 440, матеріально відповідальна особа - посадова (службова) особа, на яку за характером її посади (роботи) покладено матеріальну відповідальність за збереження військового майна на підставі наказу командира військової частини (договору про матеріальну відповідальність працівника, укладеного відповідно до вимог трудового законодавства) і якій передано під звіт або в інший документально оформлений спосіб на зберігання, у тимчасове користування військове майно.

Відповідно до вимог 2.1. Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України, затверджене наказом Міністра оборони України від 16.07.1997 № 300 військове (корабельне) господарство - це сукупність сил і засобів, які входять до складу військових частин (кораблів) і з`єднань, а також передані їм у постійне чи тимчасове користування різні об`єкти матеріально-технічної бази, матеріальні засоби, призначені для забезпечення бойової підготовки і виховної роботи, військового побуту, правильної експлуатації, ремонту, зберігання озброєння, військової техніки і майна.

Під сукупністю сил і засобів тут і надалі треба розуміти всі види озброєння, бойової та іншої техніки, ракети, боєприпаси, ракетне паливо, пальне, мастильні матеріали та спеціальні речовини, продовольство, речове, інженерне, хімічне майно та інші матеріальні засоби, які використовуються для забезпечення потреб Збройних Сил України на мирний та воєнний час.

Відповідно до вимог абзаців 1, 6 п.п. 3.1.9. Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України, затверджене наказом Міністра оборони України від 16.07.1997 № 300, усі посадові особи військової частини (з`єднання), які відають військовим (корабельним) господарством, повинні знати вимоги чинного законодавства України, наказів, положень, настанов, інструкцій та інших керівних документів щодо організації та ведення військового (корабельного) господарства та неухильно керуватись ними у своїй діяльності; здійснювати постійний контроль за правильним, ощадливим та доцільним витрачанням (використанням) матеріальних засобів і коштів, вживати необхідних заходів для боротьби з нераціональними їх витратами (використанням), втратами, нестачами, псуванням і розкраданням.

Таким чином, закріплений за військовою частиною НОМЕР_1 ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400 мав статус військового майна та використовувався для потреб вказаної військової частини, тобто для виконання військових службових обов`язків військовослужбовцями військової частини НОМЕР_1 .

Однак, старший лейтенант ОСОБА_4 будучи військовослужбовцем військової частини НОМЕР_1 , в умовах особливого періоду, діючи з корисливих мотивів, з прямим умислом, з метою особистого збагачення, викрав та у подальшому реалізував інше військове майно, закріплене за військовою частиною НОМЕР_1 , за наступних обставин.

Так, 06.09.2021 близько 17.00 год. командир гаубичної артилерійської батареї військової частини НОМЕР_1 старший лейтенант ОСОБА_4 будучи військовослужбовцем, у порушення вимог вищевказаного законодавства та Положень, в умовах особливого періоду, діючи умисно, з прямим умислом, всупереч інтересам служби, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переслідуючи корисливі мотиви на особисте збагачення, з метою викрадення військового майна без мети повернення, достовірно знаючи, що ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400 закріплений за військовою частиною НОМЕР_1 , а також те, що матеріально-відповідальною особою за нього є командир десантно-штурмової роти військової частини НОМЕР_1 старший лейтенант ОСОБА_8 , без дозволу командування вказаної військової частини, таємно виніс ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400 із службового кабінету командира гаубичної артилерійської батареї казарми № НОМЕР_3 , що знаходиться на території військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується за адресою: АДРЕСА_1 , а потім за територію військової частини НОМЕР_1 , чим викрав вказане військове майно.

У подальшому, 07.09.2021 близько 01.00 год. старший лейтенант ОСОБА_4 , діючи умисно, всупереч інтересам служби, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, переслідуючи корисливі мотиви на особисте збагачення, отримавши можливість вільного користування, володіння та розпорядження викраденим у військовій частині НОМЕР_1 вказаним військовим майном, перебуваючи у Чернівецькому відділенні Повного Товариства «Ломбард» «Заставно-Кредитний Дім» (№ 43) (далі за текстом Ломбард № 43), який знаходиться за адресою: вул. Головна, 10, м. Чернівці, Чернівецька область, уклав з останніми в особі громадянина ОСОБА_9 договір про надання ломбардом фінансового кредиту та закладу майна № 468-21029538, та заклав, без мети викупу, у той же день та час у Ломбард № 43 ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400 із зарядним пристроєм до нього, отримавши кредит у вигляді грошових коштів в сумі 4800 грн., якими розпорядився на власний розсуд.

Внаслідок викрадення ОСОБА_4 вказаного військового майна в умовах особливого періоду, державі в особі військової частини НОМЕР_1 завдано матеріальні збитки на суму 11935 грн.

Таким чином ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ч. 3 ст. 410 КК України викрадення військовослужбовцем іншого військового майна, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 вину свою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України визнав повністю. Підтвердив обставини вчинення ним кримінального правопорушення, зазначеного в обвинувальному акті. Просив суворо не карати.

Крім того, просив суд визнати недоцільним дослідження доказів, що до тих обставин, які ним не оспорюються по справі. При цьому вказав що розуміє зміст цих обставин. Зміст ст. 349 КПК України йому зрозумілий.

Представник потерпілої сторони в судове засідання не з`явився та надіслав до суду заяву, в якій просив розглядати справу у його відсутність, жодних претензій до обвинуваченого не має.

За згодою учасників судового засідання розгляд цього кримінального провадження відбувається без виклику свідків, які зазначені в реєстрі матеріалів досудового розслідування.

Судом досліджено дані про особу обвинуваченого, відповідно до яких: ОСОБА_4 раніше не судимий, по місцю служби характеризується позитивно, має державну нагороду: Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, є учасником бойових дій. Не перебуває на обліку у лікаря-нарколога, не перебуває на обліку у лікаря-психіатра.

Ті обставини, що обвинувачений щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, відшкодував завдані збитки, суд визнає, як обставини, що відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 66 КК України пом`якшують його покарання.

Обставин, що відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання обвинуваченого судом не виявлено.

При цьому також враховується, що обвинувачений вчинив особливо тяжкий злочин.

Беручи до уваги вищенаведені обставини, даючи оцінку діям обвинуваченого, його відношення до вчиненого, наявність обставин, що пом`якшують його покарання, характеризуючи дані на обвинуваченого, його відношення до вчиненого, що підтверджено наявними у провадженні документами вирішуючи питання про призначення покарання, виходячи із загальних засад, передбачених ст. 65 КК України, суд вважає, що виправлення ОСОБА_4 можливе без ізоляції від суспільства і до нього можливо застосувати норми статей 75, 76 КК України, звільнивши від відбування покарання з випробуванням.

Підстав для застосування ст. 69 КК України суд не вбачає.

Долю речових доказів суд вирішує в порядку ст. 100 КПК України

На підставі наведеного, керуючись ст. 371, 374, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 410 КК України та призначити йому покарання у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від відбування покарання, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину і, відповідно до ст. 76 КК України виконає покладені на нього судом обов`язки, зокрема: не буде виїжджати за межі України без погодження уповноваженого органу з питань пробації (на період проходження військової служби командира військової частини); буде повідомляти уповноважений орган з питань пробації (на період проходження військової служби командира військової частини) про зміну місця свого проживання і буде періодично з`являтись в уповноважений орган з питань пробації (на період проходження військової служби командира військової частини) для відповідної реєстрації.

Речовий доказ: ноутбук Acer Core i3 Extensa EX 2540-30LY S/N: NXEFHEU0338100С6В13400, залишити у військовій частині НОМЕР_1 .

На вирок може бути подана апеляція до Чернівецького апеляційного суду через Першотравневий районний суд м. Чернівці протягом тридцяти діб з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні

Копію вироку вручити прокурору та обвинуваченому негайно.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109928952
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —725/1747/23

Вирок від 31.03.2023

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 31.03.2023

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 09.03.2023

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні