Ухвала
від 31.03.2023 по справі 752/5883/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/5883/23

Провадження № 2-з/752/121/23

У Х В А Л А

про забезпечення позову

31.03.2023 року м. Київ

Суддя Голосіївського районного суду м. Києва Ольшевська І.О., за участю секретаря судового засідання Гладибороди Л.О., розглянувши заяву ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Зябкін Вадим Володимирович, про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до Ритуальної служби спеціалізоване комунальне підприємство «Київський крематорій» виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація), третя особа ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Голосіївського районного суду міста Києва з позовом до Ритуальної служби спеціалізоване комунальне підприємство «Київський крематорій» виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація), третя особа ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити певні дії та просить зобов`язати відповідача видати урну з прахом померлого ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) його батькові ОСОБА_1 з метою здійснення поховання шляхом закопування в могилі урни з прахом померлого.

Одночасно позивачем подано заяву про забезпечення позову, за якою він просить заборонити Ритуальній службі спеціалізоване комунальне підприємство «Київський крематорій» проводити поховання у спільній могилі праху померлого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до прийняття рішенням законної сили.

В обгрунтування заяви зазначає, що метою вжиття заходів забезпечення позову є зберігання праху померлого. Невжиття заходів забезпечення позову може призвести до того, що в разі задоволення позовних вимог позивач не зможе отримання прах померлого, оскільки відповідно до п. 3.15. Правил користування крематоріями, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 08.08.2013р. №373, незатребуваний прах зберігається у крематорії протягом одного року, після чого підлягає похованню у спільній могилі. При цьому зазначає, що для отримання інформації щодо знаходження праху ОСОБА_3 представник позивача звернувся із відповідним адвокатським запитом до відповідача, на який відповідач надав відповідь та повідомив, що урна з прахом ОСОБА_3 ще знаходиться в нього.

Дослідивши матеріали заяви про вжиття заходів забезпечення позовних вимог та справи, суд надходить до наступного.

Згідно із ч.ч. 1 та 2 статті 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Види забезпечення позову визначені положеннями статті 150 ЦПК України.

При цьому, відповідно до вимог ч. 3 ст. 150 ЦПК України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Вирішуючи питання про забезпечення позову та приймаючи за ним рішення, суд зобов`язаний враховувати обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, та зазначені ним докази, що підтверджують кожну обставину.

Відповідно до п.п. 4, 5, 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 9 від 22.12.2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Також слід зазначити, що статтею 124 Конституції України визначено принцип обов`язковості судових рішень, який з огляду на положення статей 2, 18, 153 ЦПК України поширюється також на ухвалу суду про забезпечення позову. При цьому відповідно до частини третьої статті 149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Отже, метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідачів, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних з ним інших осіб з метою забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

У поданій заяві про забезпечення позову вказано як причини, у зв`язку з якими необхідно вжити заходів забезпечення позовних вимог, так і обґрунтовано необхідність їх вжиття, як це передбачено ст. 151 ЦПК України.

Виходячи з характеру заявлених вимог та доводів в їх обґрунтування, суд дійшов висновку, що заява про забезпечення позову підлягає задоволенню, виходячи зі специфіки спірних правовідносин та тієї обставини, що у випадку задоволення позовних вимог без вжиття заходів забезпечення позову виконання судового рішення буде взагалі неможливе.

Керуючись ст.ст. 149-153, 259, 260, 261, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Зябкін Вадим Володимирович, про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до Ритуальної служби спеціалізоване комунальне підприємство «Київський крематорій», третя особа ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.

2. Заборонити Ритуальній службі спеціалізоване комунальне підприємство «Київський крематорій» виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) проводити поховання у спільній могилі праху померлого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до набрання рішенням у даній справі законної сили.

3. Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

5. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду або через Голосіївський районний суд міста Києва протягом 15-ти днів з дня її складення відповідно до вимог, встановлених статтями 353-356 ЦПК України.

Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не був вручений у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Відповідач: Ритуальна служба спеціалізоване комунальне підприємство «Київський крематорій» виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація (03039, м. Київ, вул. Байкова, 16, код ЄДРПОУ 05416768).

Третя особа: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ).

Повний текст ухвали суду складений та підписаний 31.03.2023р.

Суддя І.О. Ольшевська

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109930774
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —752/5883/23

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні