Рішення
від 30.03.2023 по справі 906/229/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" березня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/229/23

Господарський суд Житомирської області у складі: судді Машевської О.П.

за участю секретаря судового засідання: Риданової Є.С.

за участю представників сторін:

від позивача: не прибув

від відповідача: не прибув

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАЇНСЬКА УНІВЕРСАЛЬНА БІРЖА"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліс-Альянс"

про стягнення 14 655, 28 грн

Процесуальні дії по справі.

Відповідно до ухвали суду від 17.02.2023 справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліс-Альянс" про стягнення 14 655, 28 грн розглянуто за правилами спрощеного позовного провадження, перше судове засідання з розгляду справи по суті призначено на 23.03.23р. о 10:00.

17.02.2023 судом відповідно до статті 11 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" здійснено електронний запит щодо юридичної особи-відповідача ТОВ "Ліс-Альянс" та встановлено, що місцезнаходження останнього співпадає із адресою, вказаною у позовній заяві.

06.03.23р. до суду повернулася ухвала суду від 17.02.23р., надіслана на адресу відповідача з відміткою органу зв`язку про причини невручення "адресат відсутній за вказаною адресою".

Відповідно до ухвали суду від 23.01.23р. призначено судове засідання з розгляду справи по суті на 30.03.23р. о 10:30.

27.03.23р. на електронну пошту суду директор позивача Сергій Гладкий надіслав суду клопотання за вих. №В-86/26 від 27.03.23р. про розгляд справи без участі учасника справи.

Суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства (частина друга статті 3 Господарського кодексу України (далі - ГК України).

Обов`язковою передумовою здійснення господарської діяльності є державна реєстрація суб`єкта господарювання, що забезпечує реалізацію принципів публічності, загальновідомості і достовірності даних про господарюючих суб`єктів; відповідно до пункту 3 частини четвертої статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про фізичну особу підприємця, як місцезнаходження (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв`язок з фізичною особою - підприємцем).

Здійснюючи підприємницьку діяльність, суб`єкт господарювання вступає у повсякденні відносини з іншими суб`єктами господарської діяльності, а тому останні можуть потребувати оперативної взаємодії з підприємцем у господарській діяльності, зокрема задля проведення переговорів, співпраці у здійсненні прав та виконанні обов`язків, вчинення односторонніх правочинів, можливості обміну інформацією за договором. Звідси, зокрема, випливає обов`язок суб`єкта господарювання забезпечити доступність власних контактів, у тому числі можливість звернення до нього письмово в розумний строк.

Зазначений обов`язок суб`єкта господарювання забезпечити доступність власних контактів, у тому числі можливість отримання процесуальних документів суду випливає із змісту ст. 120 та ст. 242 ГПК України.

На підставі ч. 4 ст. 11 Кодексу суд застосовує практику ЄСПЛ як джерело права, зокрема, у справі "Осіпов проти України", де Суд нагадав, що стаття 6 Конвенції гарантує не право бути особисто присутнім у судовому засіданні під час розгляду цивільної справи, а більш загальне право ефективно представляти свою справу в суді та на рівність у користуванні правами з протилежною стороною, передбаченими принципом рівності сторін. Суд повинен лише встановити, чи було надано заявнику, стороні цивільного провадження, розумну можливість ознайомитися з наданими іншою стороною зауваженнями або доказами та прокоментувати їх, а також представити свою справу в умовах, що не ставлять його в явно гірше становище vis-а-vis його опонента (там само). З точки зору Конвенції заявник не має доводити, що його відсутність у судовому засіданні справді підірвала справедливість провадження або вплинула на його результат, оскільки така вимога позбавила б змісту гарантії статті 6 Конвенції.

Відповідно до положень ч. ч. 1, 2, 4, 7 ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

З врахуванням викладеного та оскільки кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з невчиненням нею процесуальних дій (ч.4 ст. 13 Кодексу) в судовому засіданні 30.03.23р. підписано вступну та резолютивну частини рішення про часткове задоволення позову.

Виклад позицій учасників судового процесу, заяви, клопотання.

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" звернулося з позовом до суду до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліс-Альянс" про стягнення 14 655, 28 грн,з яких: 13 982, 55 грн основного боргу, 550, 91 грн інфляційних втрат, 121, 82 грн 3% річних (надалі за текстом - Біржа, Товариство).

В обґрунтування підстав поданого позову посилається на неналежне виконання відповідачем свого зобов`язання щодо своєчасної сплатити ТОВ "Українська універсальна біржа" орендної плати за користування біржовим місцем, а також своєчасної сплати в повному обсязі інших платежів за послуги, надані Позивачем.

Відповідач правом подати відзив на позов не скористався.

Справу розглянуто за наявними в ній матеріалами відповідно до вимог на підставі ч.9 ст.165 та ст. 178 ГПК України.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

22.10.21р. Товариство підписало заяву про приєднання до Регламенту з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі - Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" та приєдналося до умов Регламенту з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі - Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" (далі - Регламент), що розміщені на вебсайті Біржі за адресою: https://www.uub.com.ua в редакції, чинній на дату підписання цієї Заяви та всіма подальшими змінами, затвердженими у встановленому порядку, прийняло всі права та обов`язки, встановлені в Регламенті для учасника аукціону, та зобов`язалося їх належним чином виконувати.

22.10.21р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" (як товарна біржа) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Ліс-Альянс" (як орендар) було укладено Договір оренди біржового місця №УУБ-НД-221021-2027/ОБМ (надалі за текстом - Договір оренди) (а.с. 51- 55).

Товарна біржа передає, а орендар приймає у тимчасове платне користування біржове місце на ТОВ ''Українська універсальна біржа'' та права члена ТОВ ''Українська універсальна біржа'' (п. 1.1 Договору оренди).

До обов`язків товарної біржі належить забезпечення організації та належних умов для проведення біржових торгів (пп. 2.2.1 п. 2.1 Договору оренди).

Орендар має право брати участь у біржових торгах на товарній біржі (пп. 2.3.1 п. 2.3 Договору оренди).

Орендар зобов`язаний своєчасно сплачувати товарній біржі орендну плату за користування біржовим місцем, а також своєчасно та в повному обсязі сплачувати інші платежі за послуги, надані товарною біржею (пп. 2.4.2 п. 2.4 Договору оренди).

Орендар сплачує вартість оренди біржового місця у розмірі 60 (шестидесят) грн. 00 коп в т.ч. ПДВ, шляхом перерахування коштів на рахунок товарної біржі (п. 4.1. Договору оренди).

Орендна плата сплачується орендарем на рахунок орендодавця протягом 5 (п`яти) банківських днів після підписання цього Договору (п. 4.2. Договору оренди).

Розрахунки між сторонами проводяться виключно у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок орендодавця (4.3. Договору оренди).

Тарифи Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" затверджені рішенням Наглядової ради Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" (протокол засідання Наглядової ради №59 від 22.08.22р.)(а.с. 56-59).

19.10.2022 ТОВ ''Українська універсальна біржа'' провела додатковий аукціон з продажу пиломатеріалів та продукції переробки деревини лісовими господарствами Житомирської області №2254.

Товариство взяло участь у зазначеному вище аукціоні та стало переможцем по лоту №3, що підтверджується аукціонним свідоцтвом №2254/191022/40918673/1 від 19.10.2022, відповідно до якого вартість продажу цього лоту 485505,12 грн (а.с. 66).

Відповідач підписав вказане свідоцтво шляхом проставлення електронного цифрового підпису.

Біржею було оформлено рахунок-фактуру №1-2254-19102022 від 19.10.2022, в якому вказано, що біржовий збір за проведення вказаного аукціону становить 13 982,55 грн., в т.ч. ПДВ (а.с. 60).

02.11.2022 за вих. №В-306/2 Біржа надіслала Товариству претензію про сплату заборгованості у розмірі 13982, 55 грн (а.с. 61-62).

Вказану вимогу позивачем надіслано відповідачу на його юридичну адресу цінним листом з описом вкладення, про що свідчить список згрупованої рекомендованої письмової кореспонденції з використанням відбитка про оплату (а.с. 63-64).

Оскільки вимогу Біржі від 02.11.2022 було залишено без задоволення, остання звернулася з позовом до суду про стягнення з Товариства в примусовому порядку 13 982,55 грн основного боргу.

Додатково Біржа заявила до стягнення 550,91 грн інфляційних втрат та 121,82 грн 3% річних.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

1. Правові умови створення та функціонування товарних бірж на території України як організованих товарних ринків визначені Законом України "Про товарну біржу".

Відповідно до п.п. 1, 3, 5, 6 ст. 10 Закону "Про товарну біржу" товарна біржа має право, зокрема: розробляти та затверджувати правила товарної біржі відповідно до цього Закону; розробляти стандартні (типові) умови біржових угод (біржових договорів) відповідно до вимог, встановлених цим Законом; установлювати і стягувати внески та плату за отримання членами біржі права здійснювати торгівлю на товарній біржі як учасника біржових торгів, за укладання та/або реєстрацію біржових угод (біржових договорів) та за надання інших послуг згідно з цим Законом, статутом та/або правилами товарної біржі.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" має статус товарної біржі згідно Закону України "Про товарні біржі" на підставі ліцензії на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках - діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах, виданої Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (рішення № 842 від 30.09.2021).

Будучи професійним учасником організованих товарних ринків Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" проводить електронні біржові торги (аукціони) з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів.

Порядок організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів в електронній торговій системі Біржі визначається внутрішнім документом Біржі по напрямку Біржі "Необроблена деревина та пиломатеріали" - Регламентом з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа".

Згідно з п. 2.1 Регламенту учасниками аукціону з продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів є продавець (у тому числі - у випадках, передбачених цим Регламентом представництва продавцем інтересів клієнта (-ів)) та покупці, аукціону з купівлі необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів є покупець та продавці, які набули статусу члена Біржі відповідно до вимог цього Регламенту шляхом укладення договору оренди біржового місця, отримали доступ до ETC, а також виявили намір прийняти участь в аукціоні.

У відповідності з п. 1.7 Регламенту, біржовий збір - плата за послуги Біржі з організації та проведення аукціону, що сплачується переможцем аукціону (покупцем) в аукціонах з продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів або ініціатором аукціону (покупцем) в аукціонах з купівлі необробленої деревини/деревини дров`яної /пиломатеріалів.

Відповідно до п. 10.1 Регламенту, для відшкодування Біржі витрат, пов`язаних з організацією та проведенням аукціону, з учасника торгів - покупця (переможця аукціону в аукціоні з продажу/з ініціатора аукціону в аукціоні з купівлі), справляється біржовий збір за організацію та проведення електронного аукціону.

Для відшкодування біржі витрат, пов`язаних з організацією та проведенням аукціону з продажу/купівлі необробленої деревини, деревини дров`яної з учасника торгів - покупцем (переможця аукціону в аукціоні з продажу/з ініціатора аукціону в аукціоні з купівлі, для аукціонів з купівлі/продажу деревини дров`яної виключно з покупця - резидента України), справляється біржовий збір у розмірі, встановленому рішенням Наглядової ради, який утримується Біржею із суми гарантійного внеску такого учасника аукціону, не пізніше третього банківського дня з дня проведення аукціону. У випадку прийняття Наглядовою радою рішення про скасування сплати гарантійного внеску учасник торгів - покупець (переможець аукціону в аукціоні з продажу/з ініціатор аукціону в аукціон з купівлі) перераховує біржовий збір протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати виставлення відповідного рахунка Біржею (п. 11.1 Регламенту).

В аукціонах з продажу/купівлі пиломатеріалів, та в аукціонах з продажу/купівлі деревини дров`яної, переможцями/ініціаторами яких є нерезиденти України, після завершення аукціону, укладення біржових угод, в ЕТС Біржі для кожного учасника торгів - покупця (переможця аукціону в аукціоні з продажу/ініціатора аукціону в аукціоні з купівлі) формується рахунок на сплату біржового збору у розмірі, встановленому рішенням Наглядової ради, а також формуються біржові (аукціонні) свідоцтва. Біржовий збір розраховується в національній валюті України (гривня). При оплаті біржового збору нерезидентами, біржовий збір може сплачуватись в іноземній валюті. В цьому випадку, сума біржового збору в валюті є еквівалентною сумі біржового збору, розрахованого в гривні в перерахунку за офіційним курсом Національного банку України станом на день проведення аукціону.

Біржовий збір сплачується учасником торгів - покупцем (переможцем аукціону в аукціоні з продажу/ініціатором аукціону в аукціон з купівлі) протягом 3 (трьох) банківських днів з дня проведення відповідного аукціону з продажу/купівлі пиломатеріалів/деревини дров`яної.

За умови зарахування на рахунок Біржі біржового збору від учасника торгів - покупця (переможця аукціону в аукціоні з продажу/ініціатора аукціону в аукціон з купівлі), Біржа передає переможцеві аукціону в аукціон з продажу/ініціатору аукціону в аукціон з купівлі біржове (аукціонне) свідоцтво, а продавцю в аукціоні з продажу - інформацію щодо учасника покупця, який став переможцем (п. 11.1.1. Регламенту).

Сума біржового збору сплачується учасником торгів - покупцем (переможцем аукціону в аукціоні з продажу/ініціатором аукціону в аукціон з купівлі) з урахуванням податку на додану вартість (п. 11.2. Регламенту).

Розмір біржового збору за організацію та проведення електронного аукціону визначається згідно Тарифів Біржі, які затверджуються рішенням Наглядової ради Біржі. Відповідно до Тарифів Біржі, біржовий збір за послуги Біржі з організації та проведення електронного аукціону з купівлі-продажу пиломатеріалів, що сплачується переможцем аукціону з продажу або ініціатором аукціону з купівлі, становить 2,4 % від вартості придбаних на аукціоні лотів, у разі залучення Біржею до аукціону агента.

2. Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГК України господарські зобов`язання можуть виникати безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність; з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України).

Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору (ч. 1 ст. 634 ЦК України).

Суд встановив, що відповідач відповідно до заяви від 22.10.2021 приєднався до Регламенту в редакції, чинній на дату підписання цієї заяви, та всіма подальшими змінами, затвердженими у встановленому порядку, прийняв всі права та обов`язки, встановлені в Регламенті для учасника аукціону - покупця, та зобов`язався їх належним чином виконувати. Надалі, він взяв участь та став переможцем електронного аукціону з купівлі-продажу пиломатеріалів 19.10.2022 №2254.

Таким чином, між сторонами був укладений договір про надання послуг шляхом укладення договору приєднання, що обумовило виникнення у відповідача обов`язку сплатити біржовий збір як плату за послуги Біржі з організації та проведення аукціону.

3. Розмір біржового збору за організацію та проведення електронного аукціону № 2254 від 19.10.2022, який підлягав сплаті відповідачем, згідно рахунку-фактури на сплату біржового збору №1-2254-19102022 від 19.10.2022, сформованого в день проведення аукціону в особистому кабінеті в ETC Члена Біржі - учасника біржових торгів ТОВ "Ліс-Альянс", та встановлено в розмірі 13982,55грн.

Згідно з п.п. 11.1.1 п. 11.1 Регламенту, після отримання рахунку на сплату біржового збору учасник торгів - покупець (переможець аукціону в аукціоні з продажу/ініціатор аукціону в аукціоні з купівлі) сплачує його протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту виставлення біржею рахунку.

За приписами ч. 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Оскільки гарантійний внесок не сплачувався, за умовами п. 11.1 Регламенту термін оплати послуг - протягом 3-х банківських днів з дати виставлення відповідного рахунку Біржею.

Таким чином, у даному випадку останнім днем сплати біржового збору є 24.10.2022, однак у зазначений період Товариство своє зобов`язання зі сплати не виконало.

Згідно зі ст.ст.193, 202 ГК України, ст.ст.525, 526, 599 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства; одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом; зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідач наявність заборгованості не спростував, доказів здійснення оплати чи відсутності заборгованості зі сплати біржового збору за Договором оренди суду не надав.

З огляду на викладене, враховуючи ту обставину, що розмір заборгованості у вигляді сплати біржового збору, що утворився внаслідок порушення умов Договору оренди, відповідачем не заперечений та не спростований, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог в частині стягнення 13982,55грн основного боргу.

4. Відповідно до ч.1 ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч.1 ст. 612 ЦК України).

5. Щодо позовних вимог про стягнення 3% річних на суму 121,82грн та інфляційних втрат на суму 550, 91 грн.

Згідно з приписами ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Грошовим є зобов`язання, за яким боржник зобов`язується сплатити кредитору певну суму грошових коштів.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням процентів річних та інфляційних втрат в порядку ст.625 ЦК України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові (постанова КГС ВС від 14.01.2020р. №924/532/19).

Водночас, обов`язковою умовою для застосування відповідальності за неналежне виконання особою взятих на себе грошових зобов`язань є наявність прострочення боржником виконання такого зобов`язання.

Також, зобов`язання зі сплати інфляційних втрат є акцесорним, додатковим до основного, залежить від основного зобов`язання і поділяє його долю. Відповідно, й вимога про їх сплату є додатковою до основної вимоги (п.43 постанови ВПВС від 07.04.2020р. у справі №910/4590/19).

5.1. За умовами ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.253 ЦК України, перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Згідно ч.1 ст.255 ЦК України, якщо строк встановлено для вчинення дії, вона може бути вчинена до закінчення останнього дня строку. У разі, якщо ця дія має бути вчинена в установі, то строк спливає тоді, коли у цій установі за встановленими правилами припиняються відповідні операції.

5.2. З долученого до матеріалів справи розрахунку 3% річних вбачається, що розмір останніх визначено позивачем у сумі 121,82 грн за період з 23.10.2022 по 06.02.2023.

Як встановив суд, належним для розрахунку 3% річних є період прострочення 25.10.2022 - 06.02.2023 (105 днів).

Судом перевірено розрахунок 3% річних в наступний спосіб: Сума санкції = С x 3 x Д : 365 : 100, де С - сума заборгованості, Д - кількість днів прострочення.

13982,55 х 3 х 105 : 365 : 100 = 120,67 грн.

У стягненні 1,18грн 3% річних суд відмовляє.

5.3. Розмір інфляційних втрат, заявлених до стягнення позивачем, становить 550,91грн, нарахованих на суму заборгованості за період з жовтня 2022 року по грудень 2022 року.

Відповідно до правової позиції об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, викладеної у постанові від 20.11.2020 у справі №910/13071/19, сума боргу, внесена за період з 1 до 15 числа включно відповідного місяця, індексується за період з урахуванням цього місяця, а якщо суму внесено з 16 до 31 числа місяця, то розрахунок починається з наступного місяця. За аналогією, якщо погашення заборгованості відбулося з 1 по 15 число включно відповідного місяця - інфляційна складова розраховується без урахування цього місяця, а якщо з 16 до 31 числа місяця - інфляційна складова розраховується з урахуванням цього місяця.

Необхідність врахування саме позиції об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, викладеної в постанові від 20.11.2020 у справі №910/13071/19, підтвердив Верховний Суд у складі об`єднаної палати Касаційного господарського суду у постанові від 03.02.2023 у справі № 910/9374/21.

Судом здійснено перерахунок інфляційних втрат за спірний період в наступний спосіб: ІІС = ( ІІ1 : 100 ) x ( ІІ2 : 100 ) x ( ІІ3 : 100 ) x ... ( ІІZ : 100 ), де ІІ1 - індекс інфляції за перший місяць прострочення, ІІZ - індекс інфляції за останній місяць прострочення.

Останній період: IIc (100,70 : 100) х (100,70 : 100) = 1.01404900

Інфляційне збільшення: 13 983,00 x 1.01404900 - 13 983,00 = 196,45 грн.

Загалом обґрунтованими до стягнення є інфляційні втрати в сумі 196,45 грн. У стягненні 354,46грн інфляційних втрат суд відмовляє.

6. Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до статей 76-79 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Оцінюючи подані до матеріалів справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для частково задоволення позовних вимог у даній справі.

Щодо розподілу судового збору.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи (ч.1 ст. 123 ГПК України).

Відповідно до ч.2 цієї статті Кодексу розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України).

За позов з ціною 14655,28грн позивач сплатив судовий збір у розмірі 2 684,00грн, що підтверджується платіжним дорученням №1071 від 07.02.2023 (а.с. 75).

У зв`язку із частковим задоволенням позову сплачений судовий збір покладається на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог (п.2 ч.1 ст. 129 ГПК України).

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліс-Альянс" (11002, Житомирська область, м. Олевськ, вул. Свято-Воздвиженська, буд. 67 "А", код ЄДРПОУ 40918673) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська універсальна біржа" (36039, м. Полтава, вул. Шевченка, 52, код ЄДРПОУ 25158707): 13982,55грн основного боргу; 120, 68 грн 3% річних; 196, 45 грн суми інфляційних втрат; 2 618, 87грн судового збору. Видати наказ.

3. У стягненні 354,46грн інфляційних втрат та 1,14грн 3% річних відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 31.03.23

Суддя Машевська О.П.

Віддрукувати:

1- у справу

2- позивачу (рек.) + info@uub.com.ua

3- відповідачу (рек. з повідом) + ІНФОРМАЦІЯ_1

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109931460
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань інші договори

Судовий реєстр по справі —906/229/23

Рішення від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні