Ухвала
від 31.03.2023 по справі 757/11786/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11786/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно із забороною відчуження, розпорядження на нерухоме майно, а саме: готель «Premier Hotel Rus» який розташований за адресою: Київ вул. Госпітальна, будинок 4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 678611880382 (об`єкт нерухомого майна: готельний комплекс "Русь" (літ. А), об`єкт житлової нерухомості: Опис об`єкта: Загальна площа (кв.м): 22934.4 Адреса: м. Київ, вулиця Госпітальна, будинок 4, що перебуває у власності Акціонерного товариства «ТАСКОМБАНК», код ЄДРПОУ 09806443.

Заборонити державним реєстраторам та органам державної реєстрації прав (в тому числі, але не виключно Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у місті Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора, окрім, як за відповідним зверненням Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (ідентифікаційний код 41037901) та уповноважених ним осіб, вчиняти реєстраційні дії стосовно нерухомого майна:, готель «Premier Hotel Rus» який розташований за адресою: Київ вул. Госпітальна, будинок 4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 678611880382.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що вказане майно відповідає ознакам, передбачених ст. 98 КПК України. Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів та забезпечення спеціальної конфіскації майна.

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що Офісом Генерального прокурора України здійснюється процесуальне керівництво за досудовим розслідуванням, яке здійснює Головне слідче управління Державного бюро розслідування у кримінальному провадженні № 12012000060000073, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань від 22.11.2012 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. ч. 3, ч. 4 ст. 190, ч. 3, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 110, ч. 3 ст. 206, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 258-5, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 365-2, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 362 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12012000060000073 від 22.11.2012 проводиться за низкою фактів, в ході перевірки яких перевіряється причетність до вчинення злочинів низки осіб з числа громадян російської федерації.

За версією сторони обвинувачення, на території України починаючи з 2001 року, і до теперішнього часу здійснює систематичну протиправну діяльність злочинна організація, що організована та представлене громадянами російської федерації та до числа організаторів якої належать наступні громадяни:

- громадянин російської федерації ОСОБА_4 , колишній віце-спікер Держдуми Росії, депутат Держдуми РФ, який також перебуває і під персональними санкціями ЄС і США, якому 02.12.2022 у рамках кримінального провадження № 42022000000001518 від 31.10.2022 повідомлено про підозру у вчиненні умисних дій, представником влади, за попередньою змовою групою осіб, з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків, тобто у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 110 КК України;

- громадянин російської федерації ОСОБА_5 , член комітету Держдуми російської федерації з міжнародних справ, спецпредставник президента російської федерації по взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном;

- громадянин російської федерації ОСОБА_6 т.зв. «злодій в законі» на прізвисько ОСОБА_7 » або «ОСОБА_39».

Вказані співорганізатори, за версією сторони обвинувачення, розробили план злочинної діяльності, основною метою якого є особисте незаконне збагачення на території України, шляхом вчинення наступних злочинів:

- Протиправного шахрайського заволодіння декількох груп активів, а саме об`єктів енергетичної та промислової сфери, а також мережі готельних комплексів та об`єктів комерційної інфраструктури;

- Заволодіння майном та грошовими коштами за попередньою змовою групою осіб;

- Ухилення від сплати податків на території України підконтрольними підприємствами;

- Легалізації доходів одержаних злочинним шляхом;

- Вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, в тому числі умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордну України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб з метою збереження контролю;

На сьогоднішній день, рішеннями Ради Національної безпеки і оборони України, введеними в дію Указами Президента України ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , та ОСОБА_6 включені до санкційного списку осіб, до яких застосовано персональні спеціальні економічні та інших обмежувальні заходи (санкцій), відповідно до статті 5 Закону України «Про санкції» .

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що згідно заздалегідь узгодженого плану дій ОСОБА_4 , будучи політичним діячем від провладної в російській федерації партії «Единая Россия», користуючись впливом на вище політичне керівництво України в період 2001-2014 року, з урахуванням політичної ситуації що склалася на той час, забезпечував лобіювання інтересів злочинної групи, на рівні прийняття необхідних політичних та управлінських рішень, з метою набуття активів учасниками протиправної групи та сприянні в прикритті протиправної діяльності учасників організації.

ОСОБА_5 , будучи співорганізатором злочину, забезпечував необхідні заходи з фінансування протиправної діяльності групи, із залученням підконтрольних йому юридичних осіб, здійснював заходи з організації бізнес-процесів всередині системи набутих активів, підшукував необхідні матеріальні ресурси, шляхом залучення необхідних фінансових інструментів та зв`язків у банківській та фінансовій сфері.

ОСОБА_6 , в свою чергу, організовував силовий супровід процесів заволодіння активами, прикриття подальшої протиправної діяльності, а також забезпечення необхідного впливу на осіб, з числа тих хто безпосередньо виступав виконавцями злочинів, потерпілих, свідків.

З метою забезпечення контролю, а також тінізації незаконно одержаних активів, організаторами злочинного угруповання забезпечено складну структуру власності незаконно набутих активів, із залученням юридичних осіб на території України, підприємств за межами України в межах офшорної юрисдикції та на території країн Європейського союзу та за участі третіх осіб, родичів та близьких осіб, у якості номінальних власників та керівників таких підприємств ( ОСОБА_8 - дружина ОСОБА_5 , ОСОБА_9 - цивільна дружина ОСОБА_6 , ОСОБА_10 - донька ОСОБА_4 , тощо), а також фізичних осіб, з числа громадян України та інших держав, які реалізовують заходи, пов`язані із забезпеченням контролю за незаконно набутими активами, виступають безпосередніми виконавцями, організовують роботу із забезпечення контролю за діяльністю незаконно набутих активів, у вигляді енергетичних підприємств та об`єктів готельно-ресторанного бізнесу, серед яких є громадяни Європейського союзу ОСОБА_11 ( ОСОБА_12 ), ОСОБА_40, ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , які доводяться номінальними власниками активів та громадяни України ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та інші, які здійснюють операційний контроль та організовують безперервну діяльність злочинного угруповання на території України.

На даний час існують обґрунтовані підстави вважати, що організатори протиправної діяльності, а також учасники (службові особи, тощо) групи компаній «VS Energy» та низка інших пов`язаних осіб, протягом тривалого часу вчиняли та продовжують вчиняти системні заплановані заходи, направлені на шкоду та підрив суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, а також колабораційної діяльності - публічного заперечення здійснення збройної агресії російською федерацією проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічних закликів до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Зазначені протиправні дії, вчиняються співорганізатором злочину ОСОБА_4 , з урахуванням розподілу ролей, зважаючи на суттєве зменшення, починаючи з 2014 року впливу російської федерації на політичну сферу життя України та підтримку серед населення, з урахуванням ведення агресивної війни проти України, прийняттям низки законодавчих актів, в тому числі Закону України «Про санкції», покликаних позбавити громадян країни агресора активів та, як наслідок, мають на меті збереження існуючого матеріального становища учасників злочинної організації, шляхом примусового захоплення території держави на якій здійснюють діяльність підконтрольні їм підприємства енергетичної сфери.

Окрім цього, частина грошових коштів, одержаних в Україні та легалізованих на території російської федерації, направляється учасниками протиправної групи, в тому числі ОСОБА_5 та підконтрольними йому підприємствами ООО «ИК ТПЭ» (частка якого в обсязі 65% належить оборонному концерну РОСТЕХ), на фінансування тероризму та ведення агресивної війни, шляхом сплати податків, проведення розрахунків з оборонними підприємствами країни агресора за контрактами та угодами.

Також, за версією сторони обвинувачення, вказане злочинне угрупування протягом тривалого часу, з моменту набуття у власність активів та до теперішнього часу вчиняє дії направлені на заволодіння грошовими коштами підконтрольних енергетичних підприємств АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», АТ «ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО», ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО», АТ «ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО», АТ «РІВНЕОБЛЕНЕРГО», які акумулюються на рахунках вказаних підприємств за рахунок надходжень у вигляді комунальних платежів за електроенергію та її постачання від кінцевих споживачів - громадян України та юридичних осіб.

Так, 11.11.2022 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва визнано доведеним доводи прокурора щодо протиправної діяльності ОСОБА_4 , ОСОБА_20 і ОСОБА_21 та їх зв`язку з групою компаній «VS Energy» та накладено арешт на корпоративні права підприємств, які володіють вказаними обленерго.

На сьогоднішній день, в межах окремих епізодів протиправної діяльності осіб залучених до протиправної діяльності повідомлено про підозру ОСОБА_4 , безпосереднім виконавцям, які здійснювали заволодіння частками ОСОБА_22 .

Також, у ході досудового розслідування досліджуються факти вчинення указаною злочинною організацією низки злочинів проти власності на території України, пов`язані із заволодінням об`єктами нерухомого майна, в тому числі об`єктами ресторанного та готельного бізнесу, об`єктами нерухомості торгівельного призначення, вчинені шляхом обману, протидії законній господарській діяльності шляхом шахрайського заволодіння цілісно-майновими комплексів, умисне ухилення від сплати податків, а також легалізації майна та доходів набутих на території України злочинним шляхом.

Зазначені епізоди протиправної діяльності стосуються об`єктів нерухомості, що входять на сьогоднішній день до складу готельної мережі «Premier», кінцевим беніфіціарним власником якої доводиться громадянка російської федерації, цивільна дружина ймовірного співорганізатора протиправної діяльності ОСОБА_6 , ОСОБА_23 .

Структура об`єктів нерухомості, в сукупності, контролюються менеджментом та власниками групи «VS Energy» з числа громадян російської федерації та розслідуються окремими епізодами під час досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Зокрема, мережа готелів бренду « Premier Hotels and Resorts » здійснює управляння комплексами а саме: « Premier Hotel Lybid » (м. Київ), « Premier Hotel Rus » (м. Київ), « Premier Palace Hotel » (м. Київ), « Premier Hotel Dnister » (м. Львів), « Premier Hotel Odesa » (м. Одеса), «Premier Compass Hotel Oleksandriya» (м. Олександрія) та «Premier Hotel Slavutych» (м. Київ).

Готель «Premier Hotel Lybid» за адресою: м. Київ, пл. Перемоги, буд. 1 перебуває у власності ТОВ «Хотел проперті» (код ЄДРПОУ 40091004), бенефіцарним власником якого з часткою 39,57 % є ОСОБА_24 через «Пуморі ентерпрайзес інвестментс ЛТД» (юридична адреса: Кіпр, Акрополі, м. Нікосія, вул. Екторос, буд. 2);

Готель «Premier Hotel Rus» за адресою: Київ вул. Госпітальна, 4 перебуває у власності ТОВ «ЛД-Перспектива» (код ЄДРПОУ 35624120) бенефіціарним власником якого є ОСОБА_25 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 , код ІПН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ). Водночас, ОСОБА_25 став кінцевим бенефіціарним власником лише 16.10.2022, з 16.05.2017 по 16.10.2022 бенефіціаром значився ОСОБА_26 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 , громадянин Великобританії, АДРЕСА_2 ).

В свою чергу, до 16.05.2017 власниками були ОСОБА_11 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 та ОСОБА_29 . Вказані реєстраційні дії вчинені з метою приховування реальних власників за т.зв. «номіналами» та близькими родичами угрупування «Лужніки»;

Готель «Premier Palace Hotel» за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, буд. 5-7 перебуває у власності ТОВ «Готель «Прем`єр Палац» (код ЄДРПОУ 21660999) бенефіцарним власником якого з часткою 72,64 % є ОСОБА_24 через «Пуморі ентерпрайзес інвестментс ЛТД»;

Готель «Premier Hotel Dnister» за адресою: м. Львів, вул. Я. Матейка, буд. 6 перебуває у власності ПрАТ «ТГК «Дністер» (код ЄДРПОУ 13828634) бенефіцарним власником якого з часткою 83,99 % є ОСОБА_24 через «Пуморі ентерпрайзес інвестментс ЛТД»;

Готель Premier Hotel Odesa» за адресою: м. Одеса, вул. Академічна, буд. 32 перебуває у власності ТОВ «Готельний комплекс «Юність» (код ЄДРПОУ 35818414) бенефіцарним власником якого з часткою 83,99 % є ОСОБА_24 через «Пуморі ентерпрайзес інвестментс ЛТД»;

Готель «Premier Compass Hotel Oleksandriya» за адресою: Кіровоградська обл., м. Олександрія, просп. Будівельників, буд. 36-А перебуває у власності ОСОБА_30 ( ІНФОРМАЦІЯ_9 , код ІПН НОМЕР_2 ), яка є дружиною ОСОБА_16 - президента компанії «VS Energy»;

Готель «Premier Hotel Slavutych» за адресою: м. Київ, вул. Ентузіастів, буд. 1 перебуває у власності ТОВ «Хотел проперті» (код ЄДРПОУ 40091004), бенефіцарним власником якого з часткою 39,57 % є ОСОБА_24 через «Пуморі ентерпрайзес інвестментс ЛТД»;

Також з`ясовано, що ТРЦ «Метроград» перебуває у власності ТОВ «Місто слави» (код ЄДРПОУ 31360882) бенефіціаром якого з часткою 44,51% є ОСОБА_31 ( АДРЕСА_3 ) через Приватну компанію з обмеженою відповідальністю «Хімаліта лімітед» (Сполучене Королівство, ОАК Фарм, Оакхангер Роуд, Бордон, Гемпшир, GU35 9HJ). Засновниками товариства, крім «Хімаліта лімітед» є ТОВ «Венчурні інвестиційні проекти» (код ЄДРПОУ 32162871, яке діє як компанія з управління активами за рахунок та в інтересах ПЗНВІФ «Прем`єрний» з адресою: м. Київ, пров. Госпітальний, буд. 4-б, к. 212) та ТОВ «Компанія з управління активами «Реноме-2008» (код ЄДРПОУ 35690759), яке діє як компанія з управління активами за рахунок та в інтересах ПЗНВІФ «Реноме», з адресою: м. Київ, пров. Госпітальний, буд. 4-б, к. 201.

Водночас, отримано дані стосовно реальної структури власності ТОВ «Місто слави», де «Трібекка Менеджмент Сервісез Лтд» («Tribecca Management Services Ltd», Британські Віргінські Острови) є власником 100 % «Mirabel Limited» (Маршалові острови), яка володіє 24,95 % ТОВ «Міжрегіональна фінансова компанія» (Україна), в свою чергу беніфіціарним власником вказаної компанії доводить громадянин ОСОБА_4 .

Також, корпоративними правами ТРЦ «Метрополіс» володіє підприємство ТОВ «Курені», власниками якої до 2019 року була офшорна компанія Баніта Лімітед" (BANITA LIMITED), ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ "РЕНОМЕ-2008", підприємство з орбіти групи компаній VS Energy, ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВЕНЧУРНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЕКТИ" - підприємства з орбіти групи компаній VS Energy.

Вжиття зазначеної складної системи заходів із прикриття дійсних беніфіціарів обумовлюється необхідністю приховування дійсних організоторів протиправної діяльності, зважаючи на низку обставин:

- необхідності уникнення визначеної законом відповідальності для організаторів злочину, з урахуванням протиправного характеру дій пов`язаних із заволодінням активами;

-забезпечення належної репутації організаторам, з метою можливості провадження паралельно із незаконною діяльністю, законною господарською діяльністю через підконтрольні підприємства;

- необхідністю вжиття додаткових заходів безпеки, пов`язаних із унеможливленням повернення активів законними власниками в особі держави України та потерпілих осіб;

- сприяння в ухиленні від сплати податків, від провадження господарської діяльності, шляхом проведення контрольованих, фіктивних операцій між підприємствами групи.

Окрім викладених обставин приналежності та забезпечення контролю за активами з боку осіб, з числа громадян російської федерації, в ході досудового слідства, на сьогоднішній день, вказані об`єкти, за версією слідства, набуті у протиправний спосіб:

У ході досудового розслідування встановлено обставини можливого рейдерського захоплення представниками злочинної організації цілісно-майнового комплексу готелю Русь.

У ході підприємницької діяльності та залучення нових інвестицій фактичними власниками громадянином Індії - Балу ( ОСОБА_32 ), ОСОБА_33 (представник останнього) та громадянином Йорданії Бані Насер розподілено частки ТОВ «Русь Інтернешнл» між ВАТ «ГК Русь» (станом на 2007 рік, так володіли компанією Балу - 40% статутного капіталу компанії, а Бані Насер - 60% статутного капіталу компанії) - 52, 8 % статутного капіталу та ТОВ «Місто слави» (ПП «Даско» - понад 50 % статутного капіталу) - 42, 85 %, статутного капіталу, міноритарні акціонери: ПКОВ «Баніта Лімітед» - 3, 37 % статутного капіталу та ПКОВ «Маслав Лімітед» - 0, 96 % статутного капіталу.

24.11.2006 невстановлені особи та службові особи державної виконавчої служби на підставі рішень Жовтневого суду м. Луганська та Кегичівського районного суду Харківської області здійснили протиправне захоплення будівлі готельного комплексу «Русь» за адресою: м. Київ, вул. Госпітальна, 4. Зі слів потерпілого громадянина Йорданії ОСОБА_34 у вказаний період часу представники злочинної організації пропонували йому продати його бізнес у сфері нерухомості (частки у Метрограді», «Курені» та «Русь»), на що він відмовився.

Після захоплення у розпорядження представників ОСОБА_4 , ОСОБА_20 та ОСОБА_21 потрапили уставні документи ПП «Даско» (на той час власника ТОВ «Місто слави» (ТД Метроград), ТОВ «Курені» (ТРЦ Мегаполіс) та ВАТ «ГК Русь (Готель Русь).

Далі, членами злочинної організації реалізовано план щодо легалізації своєї протиправної діяльності, а саме усувається чинний на той час директор ТОВ «Русь Інтернешнл» та ВАТ «Готельним комплекс Русь», а виконуючий обов`язки директора указаних підприємств ОСОБА_35 звільняючись, видає протиправний наказ про призначення на указані посади (виконуючим обов`язки директора ВАТ/ТОВ «Готельний комплекс Русь», згідно статуту міг призначити тільки Генеральний директор) представника вищевказаних громадян російської федерації- ОСОБА_36 (на даний час директор з розвитку ТОВ «Готель «Прем`єр Палац»). 15.02.2008 ОСОБА_37 , як в.о. директора ВАТ «Готельним комплекс Русь» підписує три договори про переуступку прав у статутному капіталі ТОВ «Русь Інтернешнл», а саме: уступає по 5% прав у статутному капіталі ТОВ «Місто слави», ПКОВ «Баніта Лімітед» та ПКОВ «Маслав Лімітед», оцінивши указані відсотки на загальну суму 13, 5 млн. грн. (по 4, 5 млн. за кожен договір, з метою уникнення заборони прописаної в статуті підприємства директору укладати договори понад 5 млн. грн.).

Таким чином, ВАТ «Готельний комплекс Русь» був позбавлений контролю за ТОВ «Русь Інтернешнл» - у червні учасниками проведено збори акціонерів указаного підприємства на якому затверджено перерозподіл часток наступник чином: ТОВ «Місто слави» (47, 85 % статутного капіталу), ПКОВ «Баніта Лімітед» (8, 37 % статутного капіталу) та ПКОВ «Маслав Лімітед» (5, 96 % статутного капіталу), всього указані учасники почали контролювати 62, 18 % статутного капіталу підприємства, натомість ВАТ «Готельний комплекс Русь» володіла 37, 8 % статутного капіталу. Згідно чинного на той час статуту підприємства ТОВ «Русь Інтернешнл» керівництво підприємством здійснюють через загальні збори учасників, легітимність яких забезпечується у разі участі учасників, які володіють більше ніж 60 % статутного капіталу, фактично ВАТ «Готельнй комплекс Русь», не мало можливості контролювати або втручатись в діяльність Готелю «Русь».

Поряд з цим, з метою банкрутства ВАТ «Готельний комплекс Русь» в.о. директора ОСОБА_37 27.06.2008 підписує з ТОВ «Камаз - Транс_Сервіс», без наявних на те грошових коштів, договора купівлі - продажу цінних паперів № 660 - 08/12Б-1 та № 660 - 08/12Б-2, а саме купівлю через торгівця цінними паперами - ПАТ «ПІН Банк», іменних венчурних сертифікатів в кількості в кількості 9520 шт. на суму 9,5 млн грн. з датою пред`явлення у 2057 році, розрахунок за які необхідно було здійснити шляхом боргових векселів ВАТ «Готельний комплекс Русь», що було зроблено ОСОБА_38 лише на суму 500 тис. грн. У подальшому, ТОВ «Камаз-Транс_Сервіс» ініційовано процедуру банкрутства, через відсутність погашення заборгованості по векселям та згідно даних з реєстрів у 2018 році ВАТ «Готельний комплекс Русь» було визнано банкрутом.

У подальшому, представники злочинної організації передали майно готельного комплексу «Русь» до відання створеного підприємства ТОВ «ГК Русь», яке в свою чергу з метою легалізації готелю серед учасників організації

передало майно цілісного-майнового комплексу ТОВ «ЛД - Перспектива», через яку на даний час ОСОБА_4 , ОСОБА_20 та ОСОБА_21 продовжують отримувати прибутки, шляхом дивідендів від готельного і енергетичного бізнесу за допомогою укладання удаваних правочинів з приводу застави цілісно-майнового комплексу готелю та легалізації грошових коштів через розроблену ОСОБА_5 систему купівлі-продажу цінних паперів та фінансових інструментів із залученням до протиправної діяльності фінансової установи, що належить останньому- АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК».

Ухвалою Печерського районного суду міста Києва накладено арешт від 12.12.2022 року у справі №757/35993/22-к на готель «Русь».

20.03.2023 Шевченківським районного суду міста Києва винесено ухвалу про скасування арешту із вказканого об`єкту нерухомості.

В той же час, аналізом рішення встановлено, що воно містить недостовірні відомості та реквізити, які позбавляли реєстратора можливості вчинити реєстраційні відомості, а саме:

- некоректно зазначено відомості стосовно обтяжувача (найменування суду);

-недостовірно зазначено відомості стосовно володільця майна, із зазначенням його приналежності АТ «ТАСКОМБАНК», в той час коли дійсним власником майна доводиться ТОВ «ЛД-ПЕРСПЕКТИВА»;

- відсутність документів, визначених п. 61 Постанови КМУ від 25.12.2015 №1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» , а саме відомості про вартість предмета іпотеки, визначену суб`єктом оціночної діяльності, станом на дату не раніше 90 днів до дня подання документів для проведення відповідної державної реєстрації, письмової згоди про звернення стягнення на предмет іпотеки.

З урахуванням викладеного, за обставини протиправних дій розпочато досудове розслідування за ознаками складу злочину передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України.

Враховуючи викладене, майно ГК «Русь» є об`єктом кримінально-правового посягання та відповідає критерію речових доказів визначених ст. 98 КПК України, у звязку з чим, постановою слідчого від 24.03.2023 визнано речовим доказом.

Таким чином, в межах досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на готель «Premier Hotel Rus» який розташований за адресою: Київ вул. Госпітальна, будинок 4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 678611880382 (об`єкт нерухомого майна: готельний комплекс "Русь" (літ. А), об`єкт житлової нерухомості: Опис об`єкта: Загальна площа (кв.м): 22934.4 Адреса: м. Київ, вулиця Госпітальна, будинок 4, що перебуває у власності Акціонерного товариства «Таскомбанк», код ЄДРПОУ 09806443.

Прокурор до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, доводи клопотання підтримав у повному обсязі.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність власника майна відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Отже, арешт з метою забезпечення речових доказів, по суті являє форму забезпечення доказів у кримінальному провадженні та не вимагає обов`язкового повідомлення підозри у кримінальному провадженні, не пов`язується з особою, підозрюваною у вчиненні кримінального провадження.

Арешт майна з метою забезпечення спеціальної конфіскації накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України .

Арешт накладається на майно третьої особи, якщо вона набула його безоплатно або за вищу або нижчу ринкової вартості і знала чи повинна була знати, що таке майно відповідає будь-якій із ознак, зазначених у пунктах 1-4 частини першої статті 96-2 Кримінального кодексу України (ч. 4 ст. 170 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 96-1 КК України, спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 96-2 КК України, спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно одержані внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно з ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на майно вказане вище, встановивши заборону вчиняти певні дії із ним, оскільки воно відповідає критеріям передбаченим ст. 98 КПК України, є об`єктом кримінально-протиправного посягання, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні, належить на праві власності третій особі, яка повинна була знати, що таке майно відповідає ознакам, зазначеним у пунктах 1-4 частини першої статті 96-2 Кримінального кодексу України, як таке що одержане внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів та забезпечення спеціальної конфіскації майна.

Керуючись ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно - задовольнити.

Накласти арешт на майно із забороною відчуження, розпорядження нерухомим майном, а саме: готель «Premier Hotel Rus» який розташований за адресою: Київ вул. Госпітальна, будинок 4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 678611880382 (об`єкт нерухомого майна: готельний комплекс "Русь" (літ. А), об`єкт житлової нерухомості: Опис об`єкта: Загальна площа (кв.м): 22934.4 Адреса: м. Київ, вулиця Госпітальна, будинок 4, що перебуває у власності Акціонерного товариства «ТАСКОМБАНК», код ЄДРПОУ 09806443.

Заборонити державним реєстраторам та органам державної реєстрації прав (в тому числі, але не виключно Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у місті Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора, окрім, як за відповідним зверненням Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (ідентифікаційний код 41037901) та уповноважених ним осіб, вчиняти реєстраційні дії стосовно нерухомого майна:, готель «Premier Hotel Rus» який розташований за адресою: Київ вул. Госпітальна, будинок 4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 678611880382.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.03.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу109935968
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —757/11786/23-к

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кагановська Тетяна Володимирівна

Ухвала від 31.03.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні