Постанова
від 03.08.2010 по справі 5092/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"03" серпня 2010 р. № 2а- 5092/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі

Головуючого судді Панченк о О.В.

за участю секретаря судово го засідання Венглюк Т.В.,

за участю:

представника позивача - Лещенко Н.В.,

представник відповідача - Дуднік Є.Д.,

розглянув у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Харківськог о обласного відділення Фонду соціального захисту інвалід ів до Товариства з обмежено ю відповідальністю "Автосерв іс" про стягнення адміністр ативно-господарських санкці й

ВСТАНОВИВ:

Харківське обласне відд ілення Фонду соціального зах исту інвалідів (надалі позив ач) звернулося до Харківсько го окружного адміністративн ого суду з позовом, в якому про сило стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Автосервіс» (надалі відпов ідач) адміністративно- госп одарські санкції за 1 робоче м ісце, призначене для працевл аштування інваліда і не зайн яте інвалідом у 2009 році, та пеню за порушення термінів сплат и адміністративно- господа рських санкцій.

В обґрунтування позовних в имог ХОВФСЗІ вказало, що відп овідно до вимог Закону Украї ни «Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і», відповідач повинен був са мостійно сплатити до 16.04.2010 року до Фонду адміністративно- г осподарські санкції у розмір і 4313,79 грн. - за 1 робоче місце, пр изначене для працевлаштуван ня інвалідів і не зайняте інв алідом у 2009 році. Вказана сума з аборгованості по адміністра тивно- господарським санкц іям підтверджується звітом з а формою 10-ПІ № 2951 від 03.02.2010 року за 2009 рік та розрахунком заборго ваності по сплаті адміністра тивно- господарських санкц ій. Оскільки відповідачем ад міністративно- господарсь кі санкції сплачені не були, з а порушення термінів сплати адміністративно- господар ських санкцій відповідачу бу ла нарахована пеня у розмірі 16,77 грн., що підтверджується ро зрахунком пені на суму забор гованості по сплаті адмініст ративно- господарських сан кцій. Вищезазначені суми від повідачем не сплачені, у зв' язку з чим утворилась заборг ованість у розмірі 4330,56 грн. Нес плата адміністративно- гос подарських санкцій до Фонду соціального захисту інвалід ів завдає значної шкоди держ авним інтересам, не дозволяє в повній мірі створити інвал ідам необхідні умови, які даю ть можливість вести повноцін ний спосіб життя.

Відповідач позов не визнає , про що надав суду письмові за перечення, в обґрунтування я ких зазначив, що ТОВ "Автосерв іс" є платником єдиного подат ку та у відповідності до ст.6 У казу Президента від 03.07.1998 №727/98 "Пр о спрощену систему оподаткув ання, обліку та звітності мал ого підприємництва" не є плат ником внесків до Фонду Украї ни соціального захисту інвал ідів. Крім того з 01.12.2006 року в ТОВ "Автосервіс" створено місце д ля працевлаштування інвалід у, на якому в 2007 та 2008 році працюв ав інвалід, однак у 2009 році Харк івській міській центр зайнят ості не направляв інваліда н а вакантну посаду.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і, просив стягнути з відповід ача адміністративно- госпо дарські санкції у розмірі 4313,79 грн. та пеню - у розмірі 16,77 грн .

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зову заперечував, просив від мовити у його задоволенні.

Суд, вислухавши пояснення с торін, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши дока зи у їх сукупності, вважає, що позов ХОВФСЗІ підлягає задов оленню з наступних підстав:

Судом встановлено, що згідн о поданій державній звітност і «Звіт про зайнятість та пра цевлаштування інвалідів» (фо рма № 10-ПІ) за 2009 рік середньообл ікова чисельність штатних пр ацівників облікового складу Товариства з обмеженою відп овідальністю «Автосервіс»» складає 29 осіб. Кількість роб очих місць для працевлаштува ння інвалідів відповідно до встановленого нормативу пов инна складати у 2009 році - 1 роб оче місце для працевлаштуван ня інваліда. У 2009 році у товарис тві "Автосервіс" інваліди не п рацювали.

Відповідно до ст. ст. 19, 20 Закон у України «Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 року із змін ами та доповненнями, для підп риємств, об'єднань, установ не залежно від форм власності т а господарювання встановлює ться норматив робочих місць для забезпечення працевлашт ування інвалідів у розмірі 4 в ідсотків середньо облікової чисельності штатних працівн иків облікового складу за рі к, а якщо працює від 8 до 25 чолов ік, - у кількості одного роб очого місця.

Робоче місце інваліда вваж ається створеним, якщо воно в ідповідає встановленим вимо гам робочого місця для інвал ідів відповідної нозології, атестоване спеціальною комі сією підприємства за участю представників МСЕК, органів Держнаглядохоронпраці, гром адських організацій інвалід ів і введено в дію шляхом прац евлаштування на ньому інвалі да. Підприємства розробляють заходи щодо створення робоч их місць для інвалідів і вклю чають їх до колективного дог овору.

Таким чином, створеним робо чим місцем є те, яке введено в дію шляхом працевлаштування інваліда.

Закон України «Про основи с оціальної захищеності інвал ідів в Україні» зобов'язує ві дповідача, відповідно до 4-х ві дсоткового нормативу, створи ти робочі місця для праці інв алідів, зазначити їх у колект ивному договорі і інформуват и центри зайнятості, місцеві органи соціального захисту населення та відділення Фонд у соціального захисту інвалі дів, а органи працевлаштуван ня - підібрати робоче місце і працевлаштувати інваліда.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач з липня п о грудень 2009 року не подавав ст атистичну звітність по формі № 3-ПН "Звіт про наявність віль них робочих місць (вакантних посад) та потребу в працівник ах" до Харківського обласног о відділення Фонду соціально го захисту інвалідів.

Харківське обласне відділ ення Фонду соціального захис ту інвалідів в листі № 8844 від 13.07 .10 р. повідомив, що відповідач з липня по грудень 2009 року не под авав інформацію про наявніст ь вільних робочих місць та ва кантних посад для інвалідів.

Відповідачем не надано до с уду доказів подачі статистич ної звітності по формі 3-ПН "Зв іт про наявність вільних роб очих місць (вакантних посад) т а потребу в працівниках" та до казів повідомлення уповнова жених органів про наявність вільних робочих місць для пр ацевлаштування інвалідів у 2 009 року за липень - грудень міся ці.

Відповідно до ст. 20 зазначен ого Закону підприємства, уст анови та організації незалеж но від форм власності та госп одарювання, де кількість пра цюючих інвалідів менша ніж в становлено нормативом, щоріч но сплачують відповідному ві дділенню Фонду соціального з ахисту інвалідів штрафні сан кції, у розмірі середньорічн ої заробітної плати на відпо відному підприємстві за кожн е робоче місце, не зайняте інв алідом.

Сплату штрафних санкцій пі дприємства (об'єднання), устан ови і організації провадять відповідно до закону за раху нок прибутку, який залишаєть ся в їх розпорядженні після с плати всіх податків і зборів (обов'язкових платежів). У раз і відсутності коштів штрафні санкції можуть бути застосо вані шляхом звернення стягне ння на майно підприємства (об 'єднання), установи і організа ції в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Для підприємств, установ, ор ганізацій, у тому числі підпр иємств, організацій громадсь кий організацій інвалідів, ф ізичних осіб, де працює від 8 д о 15 осіб, розмір адміністратив но- господарських санкцій з а робоче місце, призначене дл я працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом визна чається у розмірі половини с ередньої річної заробітної п лати на відповідному підприє мстві, в установі, організаці ї.

Згідно звіту відповідача п ро зайнятість та працевлашту вання інвалідів за 2009 рік (форм а № 10-ПІ поштова-річна) середнь орічна заробітна плата на йо го підприємстві у 2009 році стан овила 4313,79 грн.

За 1 робоче місце, призначен е для працевлаштування інвал іда і не зайняте інвалідом, ві дповідач повинен був самості йно сплатити до 16.04.2010 року адмін істративно- господарські с анкції у розмірі 4313,79 грн.

Згідно ч. 2 ст. 20 Закону Україн и «Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні » порушення термінів сплати адміністративно- господар ських санкцій передбачає нар ахування пені, яка обчислюєт ься виходячи з 120 % річних облік ової ставки Національного ба нку України, що діяла на момен т сплати, нарахованої на повн у суму недоїмки за весь її стр ок.

Посилання відповідача на н еобхідність звільнення його від сплати адміністративно- господарські санкції на підс таві приписів статті 6 Указу П резидента України від 03.07.98 N 727/98 "П ро спрощену систему оподатку вання, обліку та звітності су б'єктів малого підприємництв а" не може бути враховане судо м, оскільки штрафні санкції, п ередбачені статтею 20 Закону N 875, є видом адміністративно-го сподарських санкцій, а не вид ом податків чи зборів (обов'яз кових платежів).

За таких обставин, суд першо ї інстанції дійшов до виснов ку про обґрунтованість та до веденість позовних вимог ХОВ ФСЗІ.

На підставі викладеного, ке руючись Законом України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні» ст. ст . 6-14, 160, 161, 162, 163, 167, 186, 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Харківського обласного від ділення Фонду соціального за хисту інвалідів до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Автосервіс" про стягнен ня адміністративно-господар ських санкцій - задовольни ти.

< Зміст постанови > Стягн ути з "Товариства з обмеженою відповідальністю "Автосерві с" (юридична адреса: 61052, Харківс ька область, м. Харків, вул. Ізм айлівська 11-А код ЄДРПОУ 30990278, МФ О 351458, р/р 2600730112925 ПІБ) на користь Хар ківського обласного відділе ння Фонду соціального захист у інвалідів (61022, м. Харків, Держп ром, 1 під., 1 пов., к. 16, код ЄДРПОУ 1407 0760, одержувач: р/р31219230700003, МФО 851011. код одержувача: 24134567, УДК у Дзержинс ькому районі м. Харкова) адмін істративно - господарські са нкції за не зайняті робочі мі сця, призначені для працевла штування інвалідів в сумі 43 30.56 грн. (чотири тисячі триста т ридцять грн. 56 коп.), з яких пеня за порушення термінів сплат и адміністративно-господарс ьких санкцій у розмірі 16,77 грн.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апел яційна скарга подається прот ягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Апеляційна скарга, подана п ісля закінчення строків, вст ановлених законом, залишаєть ся без розгляду, якщо суд апел яційної інстанції за заявою особи, яка її подала не знайде підстав для поновлення стро ку, про що постановляється ух вала.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр оваджені або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Повний текст постанови виг отовлено 06 серпня 2010 року.

Суддя (підпис) О.В. Панченко

З оригіналом згідно. Постан ова не набрала законної сили .

Оригінал знаходиться в мат еріалах справи.

Суддя О.В. Панченко

Дата ухвалення рішення03.08.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу10995039
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5092/10/2070

Ухвала від 29.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Постанова від 03.08.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні