Рішення
від 03.04.2023 по справі 389/2279/22
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03.04.2023

ЄУН 389/2279/22

Провадження №2-др/389/5/23

Додаткове рішення

іменем України

03 квітня 2023 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Савельєвої О.В.,

за участю секретаря судового засідання Іванової В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені залу суду в місті Знам`янка Кіровоградської області заяву адвоката Патрікана Олександра Миколайовича, який представляє інтереси ОСОБА_1 , про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі №2/389/511/22 (ЄУН 389/2279/22),

встановив:

Адвокат Патрікан О.М., який представляє інтереси позивача ОСОБА_1 , 20.03.2023 подав суду заяву про стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 5 000 грн., понесених ним у цивільній справі №2/389/511/22 (ЄУН 389/2279/22) за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Каунас» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування державної реєстрації права оренди землі.

В судове засідання представник позивача - адвокат Патрікан О.М. не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином шляхом направлення судових повісток на офіційну електронну адресу (електронний кабінет) у підсистемі «Електронний суд», причини неявки суду не повідомив, заяву про розгляд справи за його відсутності не надав.

Представник відповідача - адвокат Головатюк С.А. в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, заяву про розгляд справи за його відсутності не надав, хоча про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином шляхом направлення судових повісток на офіційну електронну адресу (електронний кабінет) у підсистемі «Електронний суд». Разом з тим, у відзиві, поданому у справі №2/389/511/22 (ЄУН 389/2279/22), представник відповідача просив зменшити розмір витрат, понесених позивачем на професійну правничу допомогу, до 500 грн., мотивуючи тим, що вони є завищеними, необґрунтованими та неспівмірними, фактично правова допомога, надана позивачу, зводилася до написання адвокатом позовної заяви та представництва його інтересів у суді. При цьому, справа є нескладною, при підготовці та поданні позову не здійснювалося аналізу значного обсягу документів, законодавства та судової практики, а тому витрачений адвокатом час не є значним.

Суд вважає за можливе розгляд заяви провести за відсутності сторін та їх представників, оскільки відповідно до ч.4 ст.270 ЦПК України, їх неявка не є перешкодою для розгляду даної справи.

Дослідивши матеріали заяви про ухвалення додаткового рішення та матеріали цивільної справи №2/389/511/22 (ЄУН 389/2279/22), суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з ч.8 ст.141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Частинами першою та другою статті 134 ЦПК України визначено, що разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору.

Суд відзначає, що представником позивача дотримані вимоги ч.1 ст.134, ч.8 ст.141 ЦПК України, оскільки у поданій позовній заяві ним зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які очікує понести позивач, а також зроблено письмову заяву про подання доказів про розмір витрат, які позивач поніс у зв`язку з розглядом справи. Протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду представником позивача подано заяву про стягнення таких витрат разом з доказами.

Відповідно до ст.133 ЦПК України витрати на професійну правничу допомогу належать до судових витрат, пов`язаних з розглядом справи. Судові витрати розподіляються між сторонами в порядку ст.141 ЦПК України.

Згідно зі ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Судом встановлено, що представником позивача надані документи, які підтверджують понесені позивачем витрати на правничу допомогу, а саме: ордер серії ВА №1036300 від 25.07.2022 адвоката Патрікана О.М. на представництво інтересів позивача; свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії КР №000333; договір про надання правової допомоги №30 від 23.12.2021; акт приймання-передачі наданих послуг №1 від 15.03.2023.

Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною чи тільки має бути сплачено (п.1 ч.2 ст.137 ЦПК України).

Відповідно до договору про надання правової допомоги від 23.12.2021 сторони погодили розмір гонорару, порядок та строк оплати послуг адвоката.

Судом враховується, що згідно з ч.4 ст.137 ЦПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частини 5, 6 статті 137 ЦПК України).

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Зазначені критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі статті 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (Рішення ЄСПЛ у справі «East/West Alliance Limited» проти України»).

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши подані представником позивача докази та матеріали справи, враховуючи не доведеність представником відповідача неспівмірності витрат на правничу допомогу, суд вважає, що в даному випадку розмір витрат на оплату послуг адвоката в сумі 5 000 грн., понесених позивачем, є документально підтвердженим, вони співмірні зі складністю цієї справи, наданим адвокатом обсягом послуг та відповідають критерію реальності таких витрат, розумності їхнього розміру.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для стягнення з відповідача витрат за надання правової допомоги в розмірі 5 000 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.133, 134, 137, 141, 259, 263-265, 268, 270 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Ухвалити додаткове рішення у цивільній справі №2/389/511/22 (ЄУН 389/2279/22) за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Каунас» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування державної реєстрації права оренди землі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каунас» на користь ОСОБА_1 понесені ним витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5 000 (п`ять тисяч) грн.

Додаткове рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Каунас», місце знаходження: вул.Кооперативна,1-А, с.Новороманівка Кропивницького району Кіровоградської області, 27452, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 32315935.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області О.В. Савельєва

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109951446
СудочинствоЦивільне
Сутьухвалення додаткового рішення у цивільній справі №2/389/511/22 (ЄУН 389/2279/22

Судовий реєстр по справі —389/2279/22

Постанова від 07.12.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 07.12.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 03.04.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні