Постанова
від 26.08.2010 по справі 2а-3810/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-3810/10/2370

26.08.2010 р. м. Ч еркаси

10 год. 15 хв.

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі: го ловуючого - судді Новікової Т .В., при секретарі - Журавель В . В., за участю представника по зивача - Охват В.П. (за дов іреністю), за відсутності від повідача, розглянувши у відк ритому судовому засіданні а дміністративну справу за поз овом управління Пенсійного ф онду України в Придніпровськ ому районі м. Черкаси до прива тного підприємства «Будівел ьно-торгівельна компанія «Ад о-Інтер» про стягнення забор гованості зі сплати страхови х внесків,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного ф онду України в Придніпровськ ому районі м. Черкаси звернул ось до Черкаського окружного адміністративного суду з ад міністративним позовом від 2 9.07.2010р. №15010 до ПП «Будівельно-тор гівельна компанія «Адо-Інтер », в якому просить стягнути з в ідповідача заборгованість зі сплати страхових внесків за березень - травень 2010р. у сум і 1916 грн. 40 коп. Обґрунтовуючи по зовні вимоги, позивач послав ся на порушення відповідачем вимог Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування»від 0 9.07.2003р. № 1058-ІV та Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003р. за № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и від 16.01.2004р. за № 64/8663 щодо виконан ня обов' язку вчасного подан ня розрахунку суми страхових внесків та здійснення сплат и зазначених внесків. Відпов ідач свій обов' язок не вико нував належним чином, внаслі док чого утворилась заборгов аність по сплаті страхових в несків у сумі 1916 грн. 40 коп.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити.

Відповідач до зали судовог о засідання не з' явився, зап еречення на позов не надавав , явку своїх представників на судовий розгляд справи не за безпечив, хоча про час та місц е розгляду справи був повідо млений належним чином. Відпо відно до ч.5 ст. 107 КАС України ко пія ухвали про призначення с прави до розгляду та копія по зовної заяви з додатками нап равлялися відповідачу за заз наченою в матеріалах справи адресою.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 К одексу адміністративного су дочинства України, суд вважа є, що неприбуття в судове зас ідання без поважних причин п редставника сторони або трет ьої особи, не повідомлення ни ми про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду сп рави.

Розглянувши поданий адмін істративний позов та додані до нього матеріали, заслухав ши пояснення представника по зивача, всебічно і повно з' я сувавши всі фактичні обстави ни на яких ґрунтується позов , об' єктивно оцінивши доказ и, які мають значення для розг ляду справи і вирішення спор у по суті, суд встановив наст упне.

ПП «Будівельно-торгівельн а компанія «Адо-Інтер»юридич на особа, відповідно до копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців, з ареєстроване 30.03.2001 року, іденти фікаційний код 21363899, є платнико м страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування, відповід но до підпункту 6 пункту 2 ст. 17 З акону України «Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування»та зобов' яз аний нараховувати, обчислюва ти і сплачувати страхові вне ски в установлені строки та в повному обсязі.

Згідно узгоджених розраху нків суми страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування ( а.с.7-8, 10-11, 13-14) відповідачем за бере зень - травень 2010року нарахова но страхові внески в сумі 1916 гр н. 40 коп., однак не сплачені в ус тановлені законом строки.

В порушення вимог п. 3 ст. 106 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування», розділу 8 Інстр укції про порядок обчислення і сплати страхувальниками т а застрахованими особами вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння до Пенсійного фонду Укра їни страхувальником в десяти денний термін добровільно н е сплачено суми недоїмки.

Як вбачається з матеріалів справи, на адресу відповідач а було надіслано корінець ви моги від 05.05.2010р. за № Ю-16 на загаль ну суму боргу 1700 грн. 30 коп., отри ману директором Доброштан ом О.І., про що свідчить його особистий підпис 13.07.2010р., (а.с.9), ко рінець вимоги від 01.06.2010р. за №Ю-16 на загальну суму боргу 2344грн. 46 коп., отриману директором Д оброштаном О.І., про що свідч ить його особистий підпис 13.07.20 10р. (а.с.12) та корінець вимоги від 01.07.2010р. за №Ю-16 на загальну суму б оргу 2488 грн. 62 коп., отриману дире ктором Доброштаном О.І., п ро що свідчить його особисти й підпис 13.07.2010р. (а.с.15)

Дані вимоги ПП «Будівельно -торгівельна компанія «Адо-І нтер» не оскаржувалися.

З огляду на викладене та з н аявних в матеріалах справи д оказів, суд зазначає наступн е.

Частиною першою статті 67 Ко нституції України (№ 254к/96-ВР) за кріплено обов'язок кожного с плачувати податки і збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

Відповідно до статті 3 Закон у України "Про збір на обов'язк ове державне пенсійне страху вання" від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (далі Зак он № 400/97-ВР), збір на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку визначеному законо давством України.

Частиною першою статті пер шої Закону № 400/97-ВР визначено, щ о платниками збору на обов'яз кове державне пенсійне страх ування є суб'єкти підприємни цької діяльності незалежно в ід форм власності, їх об'єднан ня, бюджетні, громадські та ін ші установи та організації, о б'єднання громадян та інші юр идичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємниць кої діяльності, які використ овують працю найманих праців ників.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, засади і ме ханізми функціонування сист еми загальнообов'язкового де ржавного пенсійного страхув ання, призначення, перерахун ку і виплати пенсій, надання с оціальних послуг з коштів Пе нсійного фонду, що формуютьс я за рахунок страхових внеск ів роботодавців, бюджетних т а інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює п орядок формування Накопичув ального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату до говорів страхування довічни х пенсій або одноразових вип лат застрахованим особам, чл енам їхніх сімей та іншим осо бам, є Закон України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" від 9 липня 2 003 року № 1058-IV (далі за текстом - « Закон № 1058-IV»).

Статтею 1 Закону № 1058-IV визначе но, що страхувальниками є роб отодавці та інші особи, які ві дповідно до цього Закону спл ачують страхові внески на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування.

Законом № 1058-IV (ст.14) встановлен о, що страхувальниками, відпо відно до цього Закону, є робот одавці: підприємства, устано ви і організації, створені ві дповідно до законодавства Ук раїни, незалежно від форми вл асності, виду діяльності та г осподарювання, об'єднання гр омадян, профспілки, політичн і партії (у тому числі філії, п редставництва, відділення та інші відокремлені підрозділ и зазначених підприємств, ус танов, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політи чних партій, які мають окреми й баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованим и особами), фізичні особи - суб 'єкти підприємницької діяльн ості та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - с уб'єктів підприємницької дія льності, які обрали особливи й спосіб оподаткування (фікс ований податок, єдиний подат ок, фіксований сільськогоспо дарський податок, придбали с пеціальний торговий патент), які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством, або за догов орами цивільно-правового хар актеру.

Зокрема, платниками страхо вих внесків до солідарної си стеми є страхувальники, зазн ачені в статті 14 цього Закону.

Страхувальник зобов'язани й нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески. Частиною друго ю статті 20 зазначеного Закону встановлено, що обчислення с трахових внесків застрахова них осіб здійснюється страху вальником на підставі бухгал терських та інших документів , відповідно до яких проводит ься нарахування (обчислення) або які підтверджують нарах ування заробітної плати, на я кі відповідно до цього Закон у нараховуються страхові вне ски (ч.6 ст.14 Закону № 1058-IV).

Пунктом шостим статті 20 Зак ону №1058-IV передбачено, що страх увальники зобов'язані сплачу вати страхові внески, нарахо вані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати зароб ітної плати (доходу), на суми я ких нараховуються страхові в нески. Для страхувальників, щ о мають найманих працівників , базовим звітним періодом є к алендарний місяць. Згідно ча стини 12 статті 20 вищезазначен ого Закону страхові внески п ідлягають сплаті незалежно в ід фінансового стану платник а страхових внесків.

Згідно із ч. 4 ст. 18 Закону стра хові внески не включаються д о складу податків, інших обов 'язкових платежів, що складаю ть систему оподаткування.

Відповідно до статті четве ртої Закону № 400/97-ВР страхуваль ники повинні сплачувати внес ки на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування в розмірі 33,2 % від фонду оплати праці підприємства та відра хування на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання в розмірі 1 - 5 % сукупного о податковуваного доходу фізи чних осіб, які працюють на під приємстві за трудовим догово ром.

Як вбачається з розрахунку позовної заяви по приватном у підприємству «Будівельно-т оргівельна компанія «Адо-Інт ер (а.с.6), сума боргу по сплаті с трахових внесків до Пенсійно го фонду України становить 1916 грн. 40 коп.

Однак представником позив ача на адресу суду було надіс лано заяви про зменшення сум и позову від 09.08.2010р. на суму 875 грн . 00 коп. та від 26.08.2010р. на суму 517 грн. 44 коп., тому сума до стягнення с тановить 523 грн. 96 коп.

Дослідивши та проаналізув авши надані суду докази по сп раві, суд приходить до виснов ку, що позовні вимоги обґрунт овані та вважає їх такими, що п ідлягають задоволенню у повн ому обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

На підставі ч.3 ст.160 КАС Украї ни в судовому засіданні 26.08.2010р. проголошено вступну та резол ютивну частину постанови. Ви готовлення постанови у повно му обсязі здійснюватиметься з урахуванням вимог ст.167 КАС У країни, про що повідомлено в с удовому засіданні.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС У країни стягненню з відповіда ча не підлягають.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 94, ч. 2 ст.128, с т.ст. 158-159, ст.ст. 161-163 КАС України, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підп риємства «Будівельно-торгів ельна компанія «Адо-Інтер (18008, Черкаська область, м.Черкаси , вул. Смілянська, 145, ідентифіка ційний код 21363899) на користь упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Придніпровському райо ні м. Черкаси (18016, м.Черкаси, вул . Героїв Сталінграду, 10, код ЄДР ПОУ 21366934) заборгованість зі спл ати страхових внесків за бер езень-травень 2010р. на загальну суму 523 грн. 96 коп. (п' ятс от двадцять три гривні 96 коп.).

Постанова набирає законно ї сили відповідно до ст. 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова може бути ос каржена до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд в поря дку, передбаченому ст. ст.185-187 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Повний текст постанови в иготовлений 26 серпня 2010 року

Суддя Т.В.Новікова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.08.2010
Оприлюднено07.09.2010
Номер документу10995178
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3810/10/2370

Ухвала від 09.08.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 30.07.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 16.08.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Постанова від 26.08.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В.Новікова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні