Постанова
від 29.03.2023 по справі 707/796/23
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 23-з/821/12/23 Справа № 707/796/23 Категорія: ст. 124 КУпАп Головуючий у І інстанції Доповідач в апеляційній інстанції Белах А. В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2023 року м. Черкаси

Суддя Черкаського апеляційного суду Белах А.В., розглянувши матеріали справи про адмінправопорушення, передбачене ст. 124 КУпАП, відносно ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

До Черкаського апеляційного суду надійшла постанова Черкаського райсуду Черкаської обл. від 22.03.2023 р. про визначення підсудності у справі про адмінправо-порушення, передбачене ст. 124 КУпАП, відносно ОСОБА_1 , оскільки вказана справа не підсудна Черкаському райсуду Черкаської обл.

Перевіривши матеріали справи, приходжу до наступного.

За загальними правилами підсудності, встановленими ч. 1 та 2 ст. 276 КУпАП, справа про адмінправопорушення розглядається за місцем його вчинення. Деякі категорії справ про адмінправопорушення можуть також розглядатися за місцем обліку транспортних засобів або за місцем проживання порушників.

Згідно протоколу про адмінправопорушення серії ААБ № 044909 від 18.02.2023 р., о 16 год. 15 хв. на а/д Перечин-Свалява-Липча в с. Солочин водій ОСОБА_1 , керуючи транспортним засобом Volkswagen Passat СС р/номер НОМЕР_1 , порушив вимоги дорожнього знаку 2.5 «Перевага зустрічного руху» та здійснив зіткнення з автомобілем Volkswagen Golf р/номер НОМЕР_2 . В результаті ДТП обидва транспортні засоби отримали механічні пошкодження з матеріальними збитками.

Частиною 1 ст. 257 КУпАП передбачено, що протокол про адмінправопорушення надсилається органу (посадовій особі), уповноваженому розглядати справу про адмінправопорушення.

Відповідно до супровідного листа ВП № 1 Мукачівського РУП ГУНП ГУНП в Закарпатській обл. від 23.02.2023 р. (а. пр. 6) протокол про адмінправопорушення стосовно ОСОБА_1 надіслано для розгляду до Свалявського райсуду Закарпатської обл.

Постановою Свалявського райсуду Закарпатської обл. від 27.02.2023 р. справа про адмінправопорушення відносно ОСОБА_1 надіслана для розгляду до Черкаського райсуду Черкаської обл. (а. пр. 8 ).

Постановою Черкаського райсуду Черкаської обл. від 22.03.2023 р. справа про адмінправопорушення відносно ОСОБА_1 за ст. 124 КУпАП направлена до Черкаського апеляційного суду для вирішення питання про визначення підсудності.

В постанові суду зазначено, що місцем скоєння адмінправопорушення є а/д Перечин- Свалява-Липча в с. Солочин Свалявського р-ну Закарпатської обл., на с. Солочин Закарпатської обл. не поширюються юрисдикція Черкаського райсуду Черкаської обл., однак при цьому місце реєстрації особи, яка притягається до адмінвідповідальності, а саме ОСОБА_1 є АДРЕСА_1 , що також не належить до юрисдикції Черкаського райсуду Черкаської обл.

Питання передачі справи про адмінправопорушення до іншого суду не врегульовано нормами КУпАП.

Відповідно до вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Україною 17.07.1997 р., ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з метою додержання прав учасників судового розгляду на справедливий і публічний розгляд даної справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, та забезпечення доступності правосуддя, є виправданим застосування положень ст. 34 КПК України.

Як вбачається зі змісту постанови, місцем скоєння адмінправопорушення є а/д Перечин-Свалява-Липча в с. Солочин Свалявського р-ну Закарпатської обл., місце реєстрації особи, яка притягається до адмінвідповідальності, а саме ОСОБА_1 , є АДРЕСА_1 , що відноситься до Придніпровського р-ну м. Черкаси, а розгляд справи Черкаським райсудом Черкаської обл. порушить право особи на справедливий і публічний розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Таким чином, справа про адмінправопорушення стосовно ОСОБА_1 за ст. 124 КУпАП направлена до Черкаського райсуду Черкаської обл. з порушенням підсудності.

За загальними правилами підсудності, встановленими ч. 1, 2 ст. 276 КУпАП, деякі категорії справ про адмінправопорушення можуть також розглядатися за місцем обліку транспортних засобів або за місцем проживання порушників. Розгляд справи за місцем проживання особи, яка притягається до адмінвідповідальності, буде безумовно сприяти розгляду справи в розумні строки та зменшить витрати як держави, так і учасників розгляду, пов`язані з прибуттям до суду.

За таких обставин, враховуючи викладене вважаю необхідним направити матеріали справи про адмінправопорушення стосовно ОСОБА_1 за ст. 124 КУпАП до Придніп-ровського райсуду м. Черкаси для розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 7 та 294 КУпАП, ст. 34 КПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Матеріали справи про адмінправопорушення, передбачене ст. 124 КУпАП, стосовно ОСОБА_1 ( справа № 707/796/23), направити до Придніпровського райсуду м. Черкаси для розгляду по суті.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя Белах А.В.

Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109955284
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —707/796/23

Постанова від 10.04.2023

Адмінправопорушення

Придніпровський районний суд м.Черкас

Комплєктова Т. О.

Постанова від 29.03.2023

Адмінправопорушення

Черкаський апеляційний суд

Белах А. В.

Постанова від 22.03.2023

Адмінправопорушення

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні