Ухвала
від 03.04.2023 по справі 493/296/23
БАЛТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 493/296/23

Номер провадження 2-о/493/36/23

У Х В А Л А

03 квітня 2023 року м. Балта Одеської області

Балтський районний суд Одеської області в складі:

ГОЛОВУЮЧОГО-СУДДІ ТІТОВОЇ Т.П.

ПРИСЯЖНИХ ЧОКОВОЇ І.М., ГУЖАНСЬКОЇ Л.М.

ЗА УЧАСТЮ СЕКРЕТАРЯ СИРОТА О.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку окремогопровадження взалі судум.Балта цивільнусправу зазаявою Балтського психоневрологічного будинку-інтернат, за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Балтської міської ради Одеської області, про визнання недієздатним та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Балтський психоневрологічнийбудинок-інтернат звернувся до суду із заявою за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Балтської міської ради Одеської області, про визнання недієздатним та призначення опікуна.

Ухвалою Балтського районного суду Одеської області від 28 березня 2023 року у справі було призначено судово-психіатричну експертизу стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виконання якої доручено Комунальному некомерційному підприємству «Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я» та зупинено провадження у справі.

В зв`язкуз тим,що роботуКабінету амбулаторнихсудово-психіатричнихекспертиз припиненов зв`язкуз ліквідацієюзгідно п.1ст.40КЗпП України,тому виникаєпотреба вдорученні експертногодослідження іншомузакладу,а саме Одеській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Ухвалою Балтського районного суду Одеської області від 03 квітня 2023 року поновлено провадження у справі.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, однак просив про розгляд справи за його відсутності, про що зазначив у своїй заяві.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Балтської міської ради Одеської області в судове засідання не з`явився, надавши до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності та просив справу розглянути відповідно до вимог чинного законодавства.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд дійшов висновку про необхідність заміни експертної установи, для проведення експертизи.

Відповідно до положень ст. ст. 3, 7 Закону України «Про судову експертизу», судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності; судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз, здійснюється виключно державними спеціалізованими установами.

Пунктом 3 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерстваохорони здоров`яУкраїни від08травня 2018року №865 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14 червня 2018 року за № 719/32171, передбачено, що судово-психіатричні експертизи проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Згідно з наказом Генерального директора КНП «Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я» Одеської обласної ради Анатолія Волощука від 31 жовтня 2022 року № 64-А, припинено роботу Кабінету амбулаторних судово-психіатричних експертиз, у зв`язку з ліквідацією згідно з п. 1 ст.40КЗпП України з 01 листопада 2022 року та наказано провести ліквідацію Кабінету амбулаторних судово-психіатричних експертиз з 31 грудня 2022 року.

Таким чином, враховуючи, що експертизу на даний час не проведено, суд вважає наявними підстави для заміни експертної установи на Одеську філію судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», оскільки така є найбільш наближеною до місця проживання ОСОБА_1 .

Згідно з п. 5 ч. 1 ст.252ЦПК України суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 252, 258-260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Замінити експертну установу, якій доручено проведення судово-психіатричної експертизи у справі за заявою Балтського психоневрологічного будинку-інтернат, за участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Балтської міської ради Одеської області, про визнання недієздатним та призначення опікуна.

Доручити проведення судово-психіатричної експертизи експертам Одеської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Академіка Воробйова, 9, м. Одеса, 65006).

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на хронічний, стійкий психічний розлад?

2.Чи здатний ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Попередити експертівпро кримінальнувідповідальність, згідно ст. ст. 384, 385 КК України, за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 493/296/23 та історію хвороби № 236 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати учасників справи за викликом експертної установи з`явитися для проведення експертного дослідження.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Одеського апеляційного суду протягом 15 днів з моменту її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її підписання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ-СУДДЯ

ПРИСЯЖНІ

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109957372
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —493/296/23

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні