Ухвала
від 28.03.2023 по справі 947/8180/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/8180/23

Провадження № 1-кс/947/3659/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.03.2023 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання представника Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України ОСОБА_3 про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження № 12022162150000898 від 22.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 414 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Київського районного суду м. Одеси надійшло клопотання представника Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України ОСОБА_3 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області з посиланням на те, що на сьогоднішній день відпала потреба у продовженні дії заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді накладення арешту на майно, перелік якого зазначено у клопотанні, так як кримінальне провадження в рамках якого накладався арешт було закрито у зв`язку із встановленням відсутності в діях ОСОБА_4 складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 414 КК України відповідно до постанови старшого слідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Одесі) ТУ ДБР, розташованого у м. Миколаєві від 02.02.2023 року.

Заявник ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, проте просив розглянути клопотання у його відсутність, про що подав відповідну заяву.

Прокурор та слідчий у судове засідання не з`явилися, проте старший слідчий ОСОБА_5 надав для огляду слідчому судді матеріали кримінального провадження № 12022162150000898 від22.09.2022року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.414КК Українита подав до суду заяву, в якій просив розглянути клопотання у його відсутність та зазначив, що не заперечує проти задоволення клопотання про скасування арешту майна.

Приймаючи до уваги заяви учасників процесу, дослідивши клопотання про скасування арешту майна, долучені в його обґрунтування матеріали та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Згідно ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Практика ЄСПЛ визначає, що стаття 1 Протоколу 1, яка спрямована на захист особи (юридичної особи) від будь-якого посягання держави на право володіти своїм майном, також зобов`язує державу вживати необхідні заходи, спрямовані на захист права власності (рішення по справі «Броньовський (Broniowski) проти Польші» від 22.06.2004 р.).

У своїх висновках ЄСПЛ неодноразово нагадував, що перша та найважливіша вимога статті 1 Протоколу 1 полягає в тому, що будь-яке втручання публічної влади в право на мирне володіння майном має бути законним: друге речення п. 1 дозволяє позбавлення власності лише «на умовах, передбачених законом», а п. 2 визначає, що держави мають право здійснювати контроль за користуванням майном шляхом введення в дію «законів». Більше того, верховенство права, один з фундаментальних принципів демократичного суспільства, є наскрізним принципом усіх статей конвенції (рішення у справах «Амюр проти Франції», «Колишній король Греції та інші проти Греції» та «Малама проти Греції»).

У судовому засіданні встановлено, що ухвалою слідчого судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 23 вересня 2022 року в рамкахкримінального провадження№ 12022162150000898 від22.09.2022року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.414КК Українибуло накладено арешт на:

-фрагмент деформованої кулі, яка упакована у сейф пакет НПУ PSP 1225022;

-гільзу від патрону 5,45 мм, яка упакована у сейф пакет НПУ PSP 1225023;

-чобіт бежевого кольору, який упаковано у картонну коробку із пояснювальним текстом;

-автомат «Калашникова» складний із номером НОМЕР_2 з одним магазином, які упаковані у картонну коробку із пояснювальним текстом;

-патрони 5, 45 мм у кількості 29 штук, які упаковані у сейф пакет НПУ INZ 2055048.

Відповідно до вищевказаної ухвали, у зв`язку з тим, що вказане майно слідчим було визнано речовими доказами у кримінальному провадженні, з метою збереження речових доказів, на нього було накладено арешт, про скасування якого на даний час просить заявник.

Вищевикладене вказує на те, що арешт на майно було накладено обґрунтовано.

Разом з тим, що стосується подальшої необхідності дії заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що відповідно до постанови старшого слідчогоДругого слідчоговідділу (здислокацією ум.Одесі)ТУ ДБР,розташованого ум.Миколаєві ОСОБА_5 від 02.02.2023 року кримінальне провадження № 12022162150000898 від 22.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 414 КК України, в рамках якого був накладений арешт на майно, було закрито, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із встановленням відсутності в діях ОСОБА_4 складу кримінального правопорушення.

Так, згідно із ч. 3 ст. 174 КПК прокурор одночасно з винесенням постанови про закриття кримінального провадження скасовує арешт майна, якщо воно не підлягає спеціальній конфіскації.

Суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, непризначене судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові (ч. 4 ст. 174 КПК).

Втім, частини третя та четверта статті 174 КПК наділяють правом скасувати арешт при закритті провадження лише таких суб`єктів як: суд - за наслідками розгляду кримінальної справи, та прокурора - одночасно з винесенням ним постанови про закриття кримінального провадження.

Водночас, кримінальне провадження № 12022162150000898 від22.09.2022року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.414КК Українизакрив постановою слідчий, який, на відміну від прокурора, не наділений повноваженнями скасовувати арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування.

Згідно з ч. 4 ст. 26 КПК слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

Окремою формою судової діяльності відповідно до КПК є судовий контроль за додержанням законів органами досудового розслідування та прокурором, який реалізує слідчий суддя. Зміст і характер судового контролю в межах кримінального процесу пов`язаний передусім із необхідністю забезпечення прав і свобод людини як на стадії досудового розслідування кримінального провадження, так і після його закінчення.

На слідчого суддю покладена функція судового контролю за дотриманням прав і свобод осіб у кримінальному провадженні, зокрема, під час досудового розслідування (пункт 18 частини першої статті 3 КПК), і він наділений повноваженнями накладати арешт на майно та його скасовувати (статті 173 і 174 цього Кодексу). Крім того, у КПК немає заборони ініціювати перед слідчим суддею, коли кримінальне провадження вже закрив слідчий, питання про скасування арешту на майно, накладеного під час досудового розслідування ухвалою слідчого судді на підставі приписів цього Кодексу.

З огляду на вказане, беручи до уваги відсутність у слідчого повноважень, при закритті кримінального провадження самостійно скасувати арешт, накладений на майно ухвалою слідчого судді, для гарантування прав і свобод осіб, на майно яких накладений арешт, слідчий суддя вважає за можливе розглянути подане клопотання.

Вищевказані висновки узгоджуються із правовою позицією Великої Палати Верховного Суду, висловленій у постанові від 30.06.2020 року у справі № 727/2878/19, відповідно до якої питання про скасування арешту майна, накладеного за правилами КПК України 2012 року та не скасованого після закриття слідчим кримінального провадження, за клопотанням власника або іншого володільця відповідного майна вирішує слідчий суддя в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Таким чином, враховуючи те, що досудове розслідування кримінального провадження на даний час закінчено, кримінальне провадження, в рамках якого було накладено арешт на майно закрито, в цілях не порушення гарантованого права власності, слідчий суддя приходить до переконання, що в подальшій дії заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна відпала потреба, а тому подане клопотання про скасування арешту майна підлягає задоволенню.

Таким чином, керуючись ст. ст. 26, 174, 284 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України ОСОБА_3 про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження № 12022162150000898 від 22.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 414 КК України задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 23 вересня 2022 року в рамкахкримінального провадження№ 12022162150000898 від22.09.2022року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.414КК Українина:

-фрагмент деформованої кулі, яка упакована у сейф пакет НПУ PSP 1225022;

-гільзу від патрону 5,45 мм, яка упакована у сейф пакет НПУ PSP 1225023;

-чобіт бежевого кольору, який упаковано у картонну коробку із пояснювальним текстом;

-автомат «Калашникова» складний із номером НОМЕР_2 з одним магазином, які упаковані у картонну коробку із пояснювальним текстом;

-патрони 5, 45 мм у кількості 29 штук, які упаковані у сейф пакет НПУ INZ 2055048.

Вказане майно повернути Військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено04.04.2023
Номер документу109957778
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —947/8180/23

Ухвала від 28.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні