Ухвала
від 29.03.2023 по справі 758/16574/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/16574/21

У Х В А Л А

29 березня 2023 року Подільський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Анохіна А.М.

при секретарі - Йогансен К.Д.,

за участі представника позивачів - ОСОБА_1 ,

відповідача 1 - ОСОБА_2 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні заяву представника позивачів - ОСОБА_1 про заміну відповідача в цивільній справі за позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , Козаровицька сільська рада Київської області, Київська міська рада, третя особа - Дванадцята Київська державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Подільського районного суду м. Києва перебуває справа за позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , Козаровицька сільська рада Київської області, Київська міська рада, третя особа - Дванадцята Київська державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування.

27 березня 2023 року до суду надійшла заява представника позивачів - ОСОБА_1 про заміну відповідача.

Заява обгрунтована тим, що Козаровицька сільська рада Київської області є відповідачем по справі, перебуває в процесі припинення, відтак її слід замінити правонаступником на Димерську селищну раду.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області» №715-р від 12.06.2020 до Димерської селищної територіальної громади ввійшли наступні територіальні громади: Абрамівська, Богданівська, Вахівська, Глібівська, Демидівська, Димерська, Катюжанська, Козаровицька, Литвинівська, Любимівська, Ровівська, Рудне-Димерська, Сухолуцька, Толокунська та Ясногородська.

До Димерської селищної територіальної громади входить смт. Димер та 33 села, серед яких село Козаровичі, отже територія села Козаровичі, представницьким органом якого була Козаровицька сільська рада, увійшла до складу Димерської селищної територіальної громади.

Просить замінити Козаровицьку сільську раду на її правонаступника - Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області.

Крім того, 28.03.2023 до суду представником Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області було подано клопотання про заміну Козаровицької сільської ради на її правонаступника - Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області.

В підготовчому судовому засіданні представник позивачів подану заяву підтримала та просила її задовольнити.

Відповідач 1 в підготовчому судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви.

Інші сторони в підготовче судове засідання не з`явились.

Заслухавши думку сторін, дослідивши заяву, суд дійшов наступного висновку.

Згідно зі статтею 55 Конституції України кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Одним із способів захисту порушених суб`єктивних прав є звернення до суду.

Обов`язковою умовою надання судом правового захисту є наявність відповідного порушення відповідачем прав, свобод або інтересів особи на момент її звернення до суду. Порушення має бути реальним, стосуватися (зачіпати) зазвичай індивідуально виражених прав чи інтересів особи, яка стверджує про їх порушення.

Таким чином, гарантоване статтею 55 Конституції України й конкретизоване у законах України право на судовий захист передбачає можливість звернення до суду за захистом порушеного права, але вимагає, щоб стверджуване порушення було обґрунтованим та підтвердженим.

Відповідно до п.п.4 п.5 ст.12 Цивільного процесуального кодексу України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.13 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до п.3 ч.1 ст. 43 Цивільного процесуального кодексу України, учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно ч. 1-3 ст. 49 ЦПК України сторони користуються рівними процесуальними правами. Крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу: позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу; позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження; відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Позивач звертаючись до суду з позовом самостійно визначає у позовній заяві, яке його право чи охоронюваний законом інтерес порушено особою, до якої пред`явлено позов, та правову підставу вимог, а також зазначає, які саме дії необхідно вчинити суду для відновлення порушеного права. У свою чергу, суд має перевірити доводи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, у тому числі щодо матеріально-правового інтересу у спірних відносинах.

Частиною першою статті 15 ЦК України встановлено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа у разі порушення (можливого порушення), невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси.

Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Виходячи з наведеного, суд вважає за необхідне замінити Козаровицьку сільську раду Вишгородського району Київської області на її правонаступника - Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області.

Враховуючи викладене та керуючись статями 55, 260, 263 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивачів - ОСОБА_1 про заміну відповідача - задовольнити.

Замінити Козаровицьку сільську раду Вишгородського району Київської області на її правонаступника - Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області.

Зобов`язати позивачів надіслати копію позову та доданих до нього документів Димерській селищній раді Вишгородського району Київської області та направити на адресу суду підтвердження про направлення позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Суддя А.М.Анохін

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено05.04.2023
Номер документу109976373
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —758/16574/21

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні