Вирок
від 22.03.2023 по справі 208/6755/22
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/6755/22

№ провадження 1-кп/208/261/23

ВИРОК

Іменем України

22 березня 2023 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області, у складі: головуючого, судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу кримінального провадження № 12022041160000836 відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Дніпропетровська, Дніпропетровської області, громадянки України, маючої середню технічну освіту, працюючої робітником «Тепличний комбінат Дніпровський», не заміжня, має на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей, зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 126-1 КК України, згідно угоди про визнання винуватості, -

ВСТАНОВИВ:

08.12.2022 року між прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у зазначеному кримінальному провадженні з одного боку, та обвинуваченою у цьому провадженні ОСОБА_4 з іншого боку, в присутності захисника ОСОБА_7 , за письмовою згодою потерпілої сторони, на підставі ст.ст. 468, 469, 472 КПК України, в приміщенні Кам`янської окружної прокуратури, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. І. Ясюковича 2, укладено угоду про визнання винуватості, додержуючись наступних умов.

В період часу з 06.12.2021 - 13.10.2022 року, ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 , де спільно проживала однією сім`єю зі своїм батьком ОСОБА_8 , діючи в порушення вимог ст. 28 Конституції України, згідно якої кожен має право на повагу до його гідності, а також в порушення вимог Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству», умисно та систематично вчиняла відносно останнього домашнє насильство, яке виразилось у словесних образах, погрозах, висловлюваннях нецензурною лайкою в його бік та призвело до психологічних страждань потерпілого.

За вчинення домашнього насильства відносно свого батька ОСОБА_8 , ОСОБА_4 неодноразово притягнута до адміністративної відповідальності, а саме:

- за протоколом від 06.12.2021 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі КУпАП), за результатами розгляду якого, постановою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська від 04.02.2022 року її визнано винною у вчиненні зазначеного адміністративного правопорушення та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі 170 гривень;

- за протоколом від 17.12.2021 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, а також за протоколом від 31.01.2022 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, постановою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська від 11.02.2022 року її визнано винною у вчиненні зазначених адміністративних правопорушень, та піддано адміністративному стягненню у вигляді громадських робіт на 40 годин;

- за протоколом від 12.01.2022 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, постановою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська від 14.02.2022 року її визнано винною у вчиненні зазначеного адміністративного правопорушення та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі 170 гривень;

- за протоколом від 14.12.2021 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, протоколом від 18.12.2021 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП та протоколом від 20.12.2021 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, постановою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська від 23.02.2022 року її визнано винною у вчиненні зазначених адміністративних правопорушень, та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі 170 гривень;

- за протоколом від 02.02.2022 року про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, постановою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська від 24.03.2022 року її визнано винною у вчиненні зазначеного адміністративного правопорушення, та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі 170 гривень.

Будучи особою, яка неодноразово, починаючи з 06.12.2021 року до 13.10.2022 року притягувалася до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства відносно свого батька ОСОБА_8 за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, ОСОБА_4 належних висновків для себе не зробила та, виявляючи систематичність у своїх діях, проживаючи однією сім`єю з потерпілим за вищезазначеною адресою, приблизно о 19.00 год. 13.10.2022 року, знаходячись за місцем мешкання, в черговий раз, без причини, в присутності дітей - малолітньої ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , малолітніх ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , почала висловлюватися нецензурною лайкою на адресу свого батька ОСОБА_8 , тобто вчинила відносно останнього домашнє насильство.

Внаслідок умисних дій ОСОБА_4 , існують підстави для констатації у життєдіяльності потерпілого ОСОБА_8 надлишкових перешкод, які зумовили порушення звичного стереотипу життєвого процесу, завдали утиску його фундаментальним особистим цінностям та потребам в особистому благополуччі, в продуктивному життєвому тонусі. З урахуванням індивідуально-психологічних особливостей особистості ОСОБА_8 , викладена ситуація є для нього психотравмуючою (стресогенною), що безпосередньо викликає психічний дискомфорт, зумовивши тривалі та інтенсивні психологічні страждання, які існують до даного часу. Внаслідок дій ОСОБА_4 у ОСОБА_8 наявні тривалі, інтенсивні й негативні за своїми проявами психологічні (моральні) страждання, зміст яких локалізований у межах наведеної ситуації.

Таким чином, у період часу 06.12.2021 - 13.10.2022 року, ОСОБА_4 , діючи систематично й наполегливо, з мотивів явної неповаги до інституту сім`ї, норм моралі та здоров`я близьких, неодноразово та безпричинно провокувала вдома конфлікти, в ході яких висловлювала словесні образи і погрози на адресу свого батька ОСОБА_8 , тобто вчинила щодо нього домашнє насильство - психологічне насильство, що призвело до психологічних страждань потерпілої особи.

Умисні дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ст. 126-1 КК України, як домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо іншої особи з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань потерпілої особи.

Обвинувачена, під час досудового розслідування повністю визнала свою винуватість у зазначеному діянні.

Між обвинуваченою та прокурором укладена угода про визнання винуватості у скоєнні злочину передбаченого ст. 126-1 КК України та сторони дійшли згоди про призначення ОСОБА_4 покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік, з звільненням від відбуття покарання на підставі ст. 75 КК України, з встановленням іспитового строку із покладенням обов`язків передбачених ст. 76 КК України.

Зі змісту угоди вбачається, що при її укладанні обвинуваченій ОСОБА_4 роз`яснені та є зрозумілими наслідки укладання та затвердження угоди для сторін, відповідно до ст. 473 КПК України, а саме:

- обмеження права на оскарження вироку, підстави для оскарження обвинувального вироку, яким затверджена ця угода, в апеляційному порядку, що визначені ст. 394 КПК України, та в касаційному порядку, що визначені в ст. 424 КПК України;

- відмова від здійснення прав, передбачених абзацами 1 та 4 п.1 ч.4 ст. 474 КПК України, а саме: права на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину інкримінованого йому кримінального правопорушення, а він має право допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь.

ОСОБА_4 зобов`язується беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри під час судового розгляду; сприяти в забезпеченні виконання завдання кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого судового розгляду обвинувального акту в суді.

Ця угода, суть якої обвинуваченій зрозуміла, укладена нею добровільно і усвідомлено, і в неї було достатньо часу, щоб ознайомитись зі змістом угоди про визнання винуватості.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 підтвердила обставини вчинення кримінального правопорушення викладеного в обвинуваченні, та пояснила, що вона разом з батьками та чотирма малолітніми дітьми мешкає за адресою АДРЕСА_1 . Зазначена квартира двокімнатна. Вона з дітьми мешкає в одній кімнаті, а батько з матір`ю в іншій. Внаслідок переповненості квартири, в неї з батьком періодично виникають конфлікти з побутових причин, під час якого вона висловлювалась на адресу батька в нецензурній формі, ображала його.

Свою вину визнає повністю та щиро розкаюється у скоєному. Вона працює, відкладає гроші, і на теперішній час планує орендувати для себе та дітей інше житло. Просить затвердити угоду про визнання винуватості, яка укладена нею добровільно, без якогось примусу.

З пояснень обвинуваченої наданих суду вбачається, що визнання вини у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ст. 126-1 КК України, у домашньому насильстві, тобто умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи з якою вона перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань потерпілої особи, є добровільним, зрозумілим щодо обмежень оскарження в апеляційному та касаційному порядку, що передбачене ст. 394, 424 ч.3 п.1 КПК України, відмови від здійснення прав, передбачених абзацом 1 і 4 п.1 ч.4 ст. 474 КПК України.

Перевіривши відповідність угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором та обвинуваченою ОСОБА_4 , суд дійшов до наступного висновку:

- ОСОБА_4 дійсно вчинила кримінальне правопорушення передбачене ст. 126-1 КК України, та вона у цьому винна;

- угода про визнання винуватості, яка укладена 08.12.2022 року між прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 , відповідає встановленим кримінальним процесуальним вимогам, є правомірною, відповідає інтересам суспільства та держави. Порушень прав та свобод інших осіб, під час судового розгляду не встановлено.

Обставиною, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 суд вважає визнання вини та щире каяття. Обставиною, що обтяжують покарання ОСОБА_4 , суд вважає вчинення кримінального правопорушення у присутності дитини.

Згідно із ч.3 ст. 75 КК України у випадках, передбачених частинами першою, другою цієї статті, суд ухвалює звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Іспитовий строк - це певний проміжок часу, протягом якого здійснюється контроль за засудженим і останній під загрозою реального відбування призначеного покарання зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки та інші умови випробування. Значення іспитового строку полягає і в тому, що тільки протягом цього строку особа визнається судимою і за нею здійснюється контроль та соціально-виховна робота уповноваженим органом з питань пробації.

Іспитовий строк дисциплінує засудженого, привчає його до дотримання законів, нагадує йому, що він не виправданий, а проходить випробування, від результату якого залежить його подальша доля - звільнення від відбування призначеної основної міри покарання або реальне її відбування.

Перебіг іспитового строку встановлюється судом на строк від 1 до 3 років, починається з моменту оголошення вироку і не підлягає скороченню в заохочувальному порядку.

Дискреційні повноваження суду у вирішенні питання щодо терміну випробування, дозволяють диференціювати іспитові строки залежно від ступеня тяжкості вчиненого злочину та з урахуванням конкретних обставин справи.

У разі звільнення від відбування покарання з випробуванням, суд відповідно до ст. 76 КК України покладає на засудженого відповідні обов`язки.

Суд підтверджує, що узгоджена сторонами угоди міра покарання обвинуваченій, відповідає загальним правилам призначення кримінальних покарань, встановлених КК України.

Процесуальні витрати по проведенню судових експертиз, відповідно до ст. 124 КПК України підлягають стягнення з обвинуваченої. Речові докази у справі відсутні.

Цивільний позов по справі не заявлено.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 474, 475 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості, укладену 08.12.2022 року на підставі ст.ст. 468, 469, 472 КПК України в приміщенні Кам`янської окружної прокуратури, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. І. Ясюковича, 2, між прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_3 та притягнутою в якості обвинуваченої у цьому провадженні ОСОБА_4 затвердити.

Визнати ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , винною у пред`явленому обвинуваченні за ст. 126-1 КК України та призначити їй покарання у виді 1 року позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_4 від призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк на 1 рік.

Згідно ст. 76 КК України, зобов`язати засуджену протягом іспитового строку: не виїжджати за межі України без погодження уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтись на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації.

Стягнути з засудженої ОСОБА_4 на користь держави процесуальні витрати по проведенню судових експертизи у загальній сумі 7 550,80 гривень.

До набрання вироком законної сили, захід забезпечення кримінального провадження відносно засудженої ОСОБА_4 , не обирати.

Вирок може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду через суд, який його ухвалив, протягом 30 днів з дня його проголошення з підстав, передбачених статтею 394 КПК України. Законної сили вирок суду набирає після закінчення строку його оскарження.

Вирок суду підлягає негайному врученню прокурору, обвинуваченій, захиснику.

Суддя ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м.Дніпродзержинська 
Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено05.04.2023
Номер документу109979657
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Домашнє насильство

Судовий реєстр по справі —208/6755/22

Вирок від 22.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

Ухвала від 09.12.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні