Ухвала
від 03.04.2023 по справі 183/3877/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/3877/23

№ 2/183/2560/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

03 квітня 2023 року м. Новомосковськ

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Городецький Д.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального закладу «Черкаський заклад дошкільної освіти «Червона калина» Черкаської селищної ради про визнання незаконним та скасування наказу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток,

в с т а н о в и в :

29 березня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Комунального закладу «Черкаський заклад дошкільної освіти «Червона калина» Черкаської селищної ради про визнання незаконним та скасування наказу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток

Позовна заява повинна бути залишена без руху, з наступного.

Як вбачається з позовної заяви, ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом у якому об`єднано дві вимоги немайнового характеру: визнання незаконним та скасування наказу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток

У відповідності до частини 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення

Згідно вимог ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру, судовий збір визначено в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1073,60 грн.

Частиною 3 статті 6 Закону України «Про судовий збір» визначено, що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Таким чином, за подання позову у якому об`єднано дві вимоги немайнового характеру, розмір судового збору становить 2147,20 грн. (1073,60 грн. х 2)

В порушення вимог Закону України «Про судовий збір» до позовної заяви позивачем не долучені докази сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі.

У позовній заяві ОСОБА_1 зазначила, що вона є учасником бойових дій, у зв`язку з чим, на підставі п.13 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» звільнена від сплати судового збору.

До позовної заяви долучене Посвідчення серія НОМЕР_1 від 27.08.2020 р., відповідно до якого ОСОБА_1 є учасником бойових дій.

Відповідно допункту 13частини першоїстатті 5Закону України"Простатус ветераніввійни,гарантії їхсоціального захисту" (в подальшому Закон № 3674-VI) від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Зазначена норма має відсильний характер та не містить вичерпного переліку справ, в яких учасники бойових дій та прирівняні до них особи звільняються від сплати судового збору.

Правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення та членів їх сімей, встановлені Законом № 3551-XII.

За змістом статті 22 Закону № 3551-XII особи, на яких поширюється дія цього нормативного акту, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов`язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов`язаних з розглядом цих питань.

Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, визначені у статті 12 цього Закону.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 12 лютого 2020 року у справі № 545/1149/17 зазначила, що вирішуючи питання про стягнення судового збору з особи, яка має статус учасника бойових дій (прирівняної до нього особи), для правильного застосування норм пункту 13 частини першої статті 5 Закону № 3674-VI суд має враховувати предмет та підстави позову; перевіряти чи стосується така справа захисту прав цих осіб з урахуванням положень статей 12, 22 Закону № 3551-XII.

Аналіз пункту 13 частини першої статті 5 Закону "Про судовий збір" в сукупності з частиною другою статті 22 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" вказує на те, що учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору стосовно пільг, прав та гарантій закріплених законодавством саме через набуття такого статусу.

Отже, сама по собі наявність статусу учасника бойових дій не гарантує звільнення від сплати до бюджету судового збору з усіх спорів.

Позовні вимоги про визнаннянезаконним таскасування наказу,зобов`язання нарахуватита виплатитисередній заробіток не стосуються пільг, доплат чи інших соціальних гарантій позивача ОСОБА_1 , як учасників бойових дій. Позов не пов`язаний з наявністю/відсутністю у неї статусу учасника бойових дій, у зв`язку з чим, заявлені вимоги не пов`язані з порушенням права позивача на соціальний захист, саме як учасника бойових дій.

Аналогічні висновки щодо застосування вказаних норм права висловлені у постанові Верховного Суду від 19.10.2020 у справі №240/934/20.

Враховуючи наведене, судовий збір має бути сплачений позивачем на загальних підставах.

Крім того, згідно до вимог частини 3 статті 175 Цивільного процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити, крім іншого, ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В порушення вимог ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява не містить номеру засобу зв`язку та адреси електронної пошти позивача ОСОБА_1 , оскільки, як вбачається з позовної заяви, номер засобу зв`язку та адреса електронної пошти позивача ОСОБА_1 співпадають з номером засобу зв`язку та адресою електронної пошти представника позивача ОСОБА_2 .

У відповідностідо ст.185ЦПК України, 1. Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175і177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. 2. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). 3. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175і177цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.175, 177, 185 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального закладу «Черкаський заклад дошкільної освіти «Червона калина» Черкаської селищної ради про визнання незаконним та скасування наказу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток - залишити без руху.

Надати позивачу строк 5 днів з дня отримання ухвали, для усунення недоліків позовної заяви, а саме:

-подання позовної заяви із зазначенням номерів засобів зв`язку та адреси електронної пошти позивача ОСОБА_1 ;

-долучення до позовної заяви документів, що підтверджують сплату ОСОБА_1 судового збору у розмірі 2147,20 грн. (дві тисячі сто сорок сім грн. 20 коп.).

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвалу складено та підписано 03 квітня 2023 року.

Суддя Д.І. Городецький

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109986871
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу, зобов`язання нарахувати та виплатити середній заробіток

Судовий реєстр по справі —183/3877/23

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні