Рішення
від 04.04.2023 по справі 741/216/23
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження номер 2-о/741/22/23

Єдиний унікальний номер 741/216/23

РІШЕННЯ

іменем України

04 квітня 2023 року м. Носівка

Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Крупини А.О.,

з участю секретаря судового засідання Багмута О.С.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Носівського районного суду Чернігівської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Носівська об`єднана територіальна громада в особі Носівської міської ради, про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документа,

УСТАНОВИВ:

У лютому 2023 року представник заявника ОСОБА_2 від імені та в інтересах заявника ОСОБА_1 звернувся до Носівського районного суду Чернігівської області із цією заявою. Вимоги заяви представник заявника мотивував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вороньки Бобровицького (нині Ніжинського) району померла рідна баба заявника по лінії матері ОСОБА_3 . На день смерті вона проживала в селі Вороньки без реєстрації. Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 5,77 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Носівської міської ради. Спадщину після смерті ОСОБА_3 заявник прийняв, оскільки на час її смерті був неповнолітнім. Приватним нотаріусом в м. Носівка Дмитренко В.М. заведена спадкова справа. Крім заявника, спадщину ніхто більше не прийняв. Однак, оформити спадщину та отримати свідоцтво про право на спадщину заявник не може у зв`язку з тим, що в нього відсутні документи, які б підтверджували родинні зв`язки із ОСОБА_3 . На час смерті вона мала прізвище ОСОБА_4 , шлюб із ОСОБА_5 не розривала. Оскільки померла проживала в с. Вороньки без реєстрації, не мала при собі паспорта, у свідоцтві про смерть вказали її дошлюбне прізвище ОСОБА_6 . Державний акт на право власності на землю серії ІV-ЧН № 005011 виданий бабі заявника на її справжнє прізвище ОСОБА_4 .

У зв`язку з такими невідповідностями і документах нотаріус відмовила заявникові у видачі свідоцтва про право на спадщину, рекомендувала звернутися до суду.

Установлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документа спадкодавцю необхідно заявникові для оформлення спадщини.

Саме тому представник заявника просив винести рішення, яким установити:

- факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вороньки Бобровицького району Чернігівської області, була рідною бабою ОСОБА_1 ;

- факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вороньки Бобровицького району Чернігівської області, державного акта на право приватної власності на землю серії IV-ЧН № 005011, що посвідчує право власності на земельну ділянку площею 5,77 га, розташовану на території Носівської міської ради.

Ухвалою Носівського районного суду Чернігівської області від 06 лютого 2023 року в цивільній справі відкрито окреме провадження, призначено розгляд справи по суті у відкритому судовому засіданні на 04 квітня 2023 року.

У судовому засіданні заявник та представник заявника ОСОБА_2 підтримали заяву з мотивів, викладених у її змісті, та просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Носівської ОТГ в особі Носівської міської ради Чернігівської області у судове засідання не з`явилася, однак подала до суду заяву, у якій указала, що Носівська міська рада не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 та просить провести розгляд справи за відсутності свого представника.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_7 дала показання, що вона працювала із ОСОБА_8 26 років у КСП «Паризька комуна», ОСОБА_3 працювала дояркою. ОСОБА_7 добре знала померлу ОСОБА_3 , особисто виписувала їй сертифікат на право на земельну частку (пай) на прізвище ОСОБА_4 , оскільки її дійсним прізвищем після укладення шлюбу було прізвище ОСОБА_4 . Покійна ОСОБА_3 дійсно була рідною бабою заявника ОСОБА_9 .

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_10 дала показання, що вона разом із ОСОБА_3 працювала в КСП «Паризька комуна», ОСОБА_3 протягом багатьох років працювала дояркою. ОСОБА_10 добре знала померлу ОСОБА_3 , її дійсним прізвищем після укладення шлюбу було прізвище ОСОБА_4 . ОСОБА_6 це було дівоче прізвище померлої. Покійна ОСОБА_3 дійсно була рідною бабою заявника ОСОБА_9 .

Підстав для сумніву в достовірності таких показань свідків у суду немає.

Вислухавши пояснення заявника, представника заявника, показанням свідків, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд робить нижченаведений висновок.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України доказами у цивільному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ст. 81 ЦПК України).

Отже, у силу вимог ст. ст. 2, 4, 12, 76-81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести належними та допустимими доказами ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 293 ЦПК України визначено, що окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають юридичне значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вороньки Бобровицького району Чернігівської області померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а. с. 9).

На день своєї смерті ОСОБА_3 проживала, але не була зареєстрована в АДРЕСА_1 . Разом із нею на день смерті ніхто не був зареєстрований та не проживав. Заповіт спадкодавець ОСОБА_3 по Вороньківській сільській раді не складала. Ці обставини підтверджуються копією довідки Вороньківської сільської ради № 42 від 22 січня 2008 року (а. с. 15).

Судом установлено, що 18 квітня 1980 року ОСОБА_3 уклала шлюб із ОСОБА_5 , після державної реєстрації шлюбу їй присвоєно прізвище ОСОБА_4 , що підтверджується копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя від 17 листопада 2022 року (а. с. 12).

Судом установлено, що на ім`я ОСОБА_11 23 березня 2001 року видано державний акт на право приватної власності на землю серії ІV-ЧН №005011, яким посвідчено право власності на земельну ділянку площею 5,77 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Носівської міської ради (а. с. 16-17).

Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

Відносини спадкування після смерті ОСОБА_3 регулюються правилами ЦК України.

Заявник є рідним онуком ОСОБА_3 , як спадкоємець за законом він прийняв спадщину в силу ч. 4 ст. 1268 ЦК України (оскільки був неповнолітнім на момент смерті спадкодавця) та звернувся до приватного нотаріуса Носівського районного нотаріального округу Чернігівської області Дмитренко В.М. з приводу оформлення своїх спадкових прав.

Проте нотаріус відмовила заявникові у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з тим, що свідоцтво про смерть видане на ім`я ОСОБА_3 . Державний акт на право приватної власності на землю серії ІV-ЧН №005011 виданий на ім`я ОСОБА_11 . Згідно з відомостями, отриманими нотаріусом шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру актів цивільного стану громадян 18 квітня 1980 року було зареєстровано шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , а/з № 7, де прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_4 . У свідоцтві про народження ОСОБА_12 її матір`ю вказана ОСОБА_11 . У свідоцтві про шлюб між ОСОБА_13 та ОСОБА_12 прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_14 . У свідоцтві про народження ОСОБА_1 його матір`ю вказана ОСОБА_15 . Виходячи з викладеного, нотаріус відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , яким є земельна ділянка площею 5,7653 га, кадастровий номер 7423810000:02:004:0432 (а. с. 22).

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Перелік фактів, які підлягають встановленню судом в окремому провадженні викладений у ч. 1 ст. 315 ЦПК України та не є вичерпним (ч. 2 ст. 315 ЦПК України).

Зокрема, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті (п. п. 1, 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

У п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

У п. п. 7, 12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказано, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

При розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Факт родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 повністю підтверджується сукупністю досліджених у судовому засіданні доказів, а саме:

- показаннями свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , згідно з якими спадкодавиця ОСОБА_3 дійсно була рідною бабою заявника по лінії матері;

- копією свідоцтва про укладення 18 квітня 1980 року шлюбу між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , після укладення якого дружині присвоєно прізвище ОСОБА_4 ;

- копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя від 17 листопада 2022 року, відповідно до якого 18 квітня 1980 року ОСОБА_3 уклала шлюб із ОСОБА_5 , після державної реєстрації шлюбу їй присвоєно прізвище ОСОБА_4 (а. с. 12);

- копією свідоцтва про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_12 , у якому її батьками зазначені ОСОБА_5 та ОСОБА_11 (а. с. 10);

- копією свідоцтва про шлюб, зареєстрований 04 квітня 2000 року між ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , після реєстрації якого дружині присвоєно прізвище ОСОБА_14 (а. с. 11);

- копією свідоцтва про народження ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_1 , у якому його батьками зазначені ОСОБА_13 та ОСОБА_15 (а. с. 8);

- наявністю в заявника особистої та іншої документації спадкодавця ОСОБА_3 .

Факт належності спадкодавцеві ОСОБА_3 державного акта на право приватної власності на землю серії ІV-ЧН №005011, яким посвідчено право власності на земельну ділянку площею 5,77 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Носівської міської ради, також повністю підтверджується сукупністю досліджених у судовому засіданні доказів, а саме:

- показаннями свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , які підтвердили той факт, що ОСОБА_3 тривалий час працювала в КСП «Паризька комуна» та отримала земельну ділянку;

- копією свідоцтва про укладення 18 квітня 1980 року шлюбу між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , відповідно до якого після укладення шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_4 ;

- копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя від 17 листопада 2022 року, відповідно до якого 18 квітня 1980 року ОСОБА_3 уклала шлюб із ОСОБА_5 , після державної реєстрації шлюбу їй присвоєно прізвище ОСОБА_4 (а. с. 12);

- наявністю у спадкодавця (за життя) правовстановлюючого документа на відповідну земельну ділянку.

Можливість встановлення фактів родинних відносин та належності правовстановлюючого документа в адміністративному порядку на час розгляду справи втрачена.

З матеріалів справи не вбачається спору про право.

Ураховуючи встановлені судом обставини та вищенаведені правові норми, суд робить висновок, що заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Носівська об`єднана територіальна громада в особі Носівської міської ради, про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документа задовольнити.

Установити факт родинних відносин між фізичними особами, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вороньки Бобровицького району Чернігівської області, була рідною бабою по лінії матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Установити факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вороньки Бобровицького району Чернігівської області, державного акта на право приватної власності на землю серії IV-ЧН № 005011, виданого 23 березня 2001 року на ім`я ОСОБА_11 на підставі рішення Носівської міської Ради народних депутатів від 22 березня 2001 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 237.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Носівська об`єднана територіальна громада в особі Носівської міської ради Чернігівської області, код ЄДРПОУ 04061984, місцезнаходження: м. Носівка Чернігівської області, вул. Центральна, буд. 20.

Повний текст судового рішення складено 04 квітня 2023 року.

Суддя Анатолій КРУПИНА

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109991777
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —741/216/23

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Рішення від 04.04.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні