Ухвала
від 04.04.2023 по справі 512/252/23
САВРАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Є.у.н.с. 512/252/23

Провадження № 2/512/122/23

"04" квітня 2023 р. смт Саврань

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

Суддя Савранського районного суду Одеської області Брюховецький О.Ю., отримавши матеріалицивільної справиза цивільнимпозовом ОСОБА_1 до Савранськоїселищної радиОдеської областіпро визначеннядодаткового строкудля поданнязаяви проприйняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

04.04.2023 ОСОБА_1 звернулась до суду із цивільним позовом до Савранської селищної ради Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно зі статтею 33 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) автоматизованою системою документообігу суду, з урахуванням положень статей 36, 37 ЦПК України, було визначено головуючого суддю Брюховецького О.Ю. та передано йому вказану справу.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до статті 19 ЦПК України справа відноситься до юрисдикції загальних судів і підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 175-177 ЦПК України, та подана особою, яка має цивільну процесуальну дієздатність.

Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Відповідно до частини 1 статті 187 ЦПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Згідно з пунктами 2, 6 частини 4 статті 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування, а також інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Частиною 3 статті 274 ЦПК України визначено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на зазначене, суд вважає за необхідне відкрити провадження у справі та розглядати справу за правилами загального позовного провадження одноособово суддею.

Згідно з частиною 1 статті 196 ЦПК України в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно з частиною 2 статті 187 ЦПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Сторони у визначений судом строк вправі подати наявні докази та письмові пояснення у справі.

З метою забезпечення повного, об`єктивного розгляду даної справи, з`ясування обставин, які мають істотне значення для вирішення справи по суті, вважаю за необхідне витребувати у Любашівської державної районної нотаріальної контори Подільського району Одеської області інформацію чи зверталися до нотаріальної контори спадкоємці із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області.

В разі звернення спадкоємців, Любашівській державній районній нотаріальній конторі Подільського району Одеської області необхідно зазначити прізвище, ім`я та по батькові заявників та дату їх звернення, а також вказати чи отримували зазначені спадкоємці свідоцтва про право на спадщину.

У разі відсутності вищевказаної інформації прошу надати інформаційну довідку зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), про наявність чи/або відсутність зареєстрованої спадкової справи в Спадковому реєстрі, щодо ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області.

Відповідно до частини 6 статті 84 ЦПК, України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з частиною 7 статті 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (частина 8 статті 84 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст. 19, 28, 84, 175-180, 187, 274 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Прийняти цивільний позов до розгляду та відкрити провадження по справі за цивільним позовом ОСОБА_1 до Савранської селищної ради Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Провести розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 10 годину 00 хвилин 10.05.2023 в залі судових засідань №2 Савранського районного суду Одеської області, що знаходиться за адресою: смт. Саврань, вул. Генерала Карначова, 5, Одеської області.

У підготовче судове засідання викликати учасників судового провадження.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 4 статті 174 ЦПК України подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали, для подання відзиву на позовну заяву і усіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову

У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 178 ЦПК України, разом з доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Відповідно до вимог частини 4 статті 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, зобов`язати відповідача надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу, а за наявності - іншим відповідачам, третім особам.

Роз`яснити відповідачу, що, згідно із частиною 8 статті 178 ЦПК України, у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити відповідачу право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Позивач протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву має право подати до суду відповідь на відзив. Одночасно з надісланням відповіді на відзив до суду, її копію та додані документи позивач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи.

Заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів можуть бути подані відповідачем до суду протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. Одночасно з надісланням заперечень до суду, їх копію та доданих документів відповідач зобов`язана надіслати іншим учасникам справи.

Зобов`язати Любашівської державної районної нотаріальної контори Подільського району Одеської області надати інформацію:

-чи зверталися до нотаріальної контори спадкоємці із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області.

В разі звернення спадкоємців, Любашівської державної районної нотаріальної контори Подільського району Одеської області необхідно зазначити прізвище, ім`я та по батькові заявників та дату їх звернення, а також вказати чи отримували зазначені спадкоємці свідоцтва про право на спадщину.

У разі відсутності вищевказаної інформації прошу надати інформаційну довідку зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), про наявність чи/або відсутність зареєстрованої спадкової справи в Спадковому реєстрі, щодо ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області.

- чи заводилась у нотаріальній конторі спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області;

- якщо спадкова справа була заведена в нотаріальній конторі, хто із спадкоємців звертався із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області та чи видавалось свідоцтво про право на спадщину;

- чи був складений ОСОБА_2 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області заповіт;

- чи наявні після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Любашівка, Подільського району, Одеської області спадкоємці, які мають обов`язку частку у спадщині.

Вказану інформацію необхідно надати Савранському районному суду Одеської області в строк до 05.05.2023.

Роз`яснити учасникам процесу, що згідно з частиною 3 Розділу ХІІ Прикінцевих Положень ЦПК України, суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи.

Відповідачу разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі направити копію позовної заяви та копії доданих до неї документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://court.gov.ua/sud1525.

Ознайомитись з повним текстом ухвали суду, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: О.Ю. Брюховецький

СудСавранський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109992346
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —512/252/23

Рішення від 14.06.2023

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні