Ухвала
від 03.04.2023 по справі 907/797/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Закарпатської області

Адреса: вул. Коцюбинського, 2а, м. Ужгород, 88000

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХвала

"03" квітня 2023 р. м. Ужгород Справа №907/797/20

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригара Л.І.,

розглянувши заяву Хустського відділу державної виконавчої служби у Хустському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Хуст Закарпатської області №23.13.-38/13357 від 20.03.2023 (вх. №02.3.1-02/2015/23 від 20.03.2023) про участь у судовому засіданні по розгляду заяви Хустського відділу державної виконавчої служби у Хустському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Хуст Закарпатської області про перегляд за новоявленими обставинами судового рішення від 01.06.2021 у справі №907/797/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІКИ ПРИРОДИ, м. Хмельницький до Хустського районного відділу державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), м. Хуст Закарпатської області про стягнення безпідставно отриманих грошових коштів на суму 617 572,20 грн та про поворот виконання судового рішення Господарського суду Закарпатської області від 01.06.2021 у справі №907/797/20, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 17.03.2023 прийнято до розгляду заяву Хустського відділу державної виконавчої служби у Хустському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Хуст Закарпатської області про перегляд за новоявленими обставинами судового рішення від 01.06.2021 у справі №907/797/20 та про поворот виконання судового рішення Господарського суду Закарпатської області від 01.06.2021 у справі №907/797/20, судове засідання по розгляду заяви призначено на 12.04.2023. Явку уповноважених представників сторін у судове засідання по розгляду заяви визнано обов`язковою.

Заявник на електронну адресу суду надіслав заяву №23.13.-38/13357 від 20.03.2023 (вх. №02.3.1-02/2015/23 від 20.03.2023) про участь у судовому засіданні, призначеному на 12.04.2023, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, що за своїм змістом обґрунтована покликанням на його територіальну віддаленість від Господарського суду Закарпатської області та необхідність економії коштів державного органу на відрядження представників Хустського відділу державної виконавчої служби у Хустському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції для участі в судовому процесі.

Положеннями ч. 1, 2 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

З аналізу вищенаведених норм процесуального закону випливає, що у сторони, яка звертається до суду із заявою про призначення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, виникає обов`язок подати суду докази про направлення іншим учасникам процесу копії вказаної заяви.

На підставі ст. 170 ГПК України, будь яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Крім того, частиною 5 ст. 42 ГПК України визначено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно із ч. 8 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону України Про електронні довірчі послуги, електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує відправлення, отримання, використання та постійного зберігання за участю третіх осіб електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис відповідно до законодавства, а також автентифікація в складових частинах інформаційних систем, в яких здійснюється обробка таких електронних даних та володільцями інформації в яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, повинні здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Кваліфікована електронна довірча послуга створення, перевірки та підтвердження кваліфікованого електронного підпису чи печатки надається кваліфікованим постачальником електронних довірчих послуг та включає, зокрема, надання користувачам електронних довірчих послуг засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки для генерації пар ключів та/або створення кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або перевірки кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або зберігання особистого ключа кваліфікованого електронного підпису чи печатки (ст. 18 Закону України Про електронні довірчі послуги).

У відповідності до ч. 1 ст. 7 Закону України Про електронні документи та електронний документообіг, оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронні довірчі послуги.

Пунктами 12, 32 частини 1 статті 1 Закону України Про електронні довірчі послуги визначено, що електронний підпис це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов`язуються і використовуються ним як підпис; підписувач фізична особа, яка створює електронний підпис.

За змістом підпунктів 23, 24 частини першої статті 1 Закону України Про електронні довірчі послуги, кваліфікований електронний підпис - це удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа; кваліфікований надавач електронних довірчих послуг - юридична особа незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, фізична особа - підприємець, яка надає одну або більше електронних довірчих послуг, діяльність якої відповідає вимогам цього Закону та відомості про яку внесені до Довірчого списку.

Аналогічний правовий висновок викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 14.02.2019 у справі №9901/43/19, де, зокрема, зазначено, що саме електронний цифровий підпис є головним реквізитом подання електронного документа. Відсутність такого реквізиту в електронному документі виключає підстави вважати його оригінальним.

Частиною 2 статті 170 Господарського процесуального кодексу України регламентовано, що письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

У даному контексті суд звертає увагу на те, що заява Хустського відділу державної виконавчої служби у Хустському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Хуст Закарпатської області №23.13.-38/13357 від 20.03.2023 (вх. №02.3.1-02/2015/23 від 20.03.2023) оформлена з порушенням Законів України Про електронні довірчі послуги, Про електронні документи та електронний документообіг, а саме, не скріплена електронним цифровим підписом, про що заступником начальника відділу діловодства та забезпечення судового процесу Господарського суду Закарпатської області складено акт №51/23 від 20.03.2023.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 ГПК України, суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Таким чином, із урахуванням того, що заява Хустського відділу державної виконавчої служби у Хустському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Хуст Закарпатської області №23.13.-38/13357 від 20.03.2023 (вх. №02.3.1-02/2015/23 від 20.03.2023) про участь у судовому засіданні, призначеному на 12.04.2023, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду подана з порушенням вимог ч. 2 ст. 170 та ч. 2 ст. 197 ГПК України, а саме, не скріплена електронним цифровим підписом та не містить доказів її надіслання іншим учасникам спору, така підлягає поверненню заявнику на підставі ч. 4 ст. 170 ГПК України.

Керуючись ст. 170, 197, 234 Господарського процесуального кодексу України

СУД ПОСТАНОВИВ:

1. Повернути Хустському відділу державної виконавчої служби у Хустському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Хуст Закарпатської області заяву №23.13.-38/13357 від 20.03.2023 (вх. №02.3.1-02/2015/23 від 20.03.2023) про участь у судовому засіданні по розгляду заяви про перегляд за новоявленими обставинами судового рішення від 01.06.2021 у справі №907/797/20 та про поворот виконання судового рішення Господарського суду Закарпатської області від 01.06.2021 у справі №907/797/20 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду на 1 аркуші.

2. На підставі ст. 235 Господарського процесуального кодексу України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею. Апеляційна скарга на ухвалу суду, згідно зі ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без участі учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ухвали). Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду.

3. Ухвалу надіслати заявнику.

4. Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі, http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвалу складено та підписано 03.04.2023.

Суддя Пригара Л.І.

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109993751
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —907/797/20

Судовий наказ від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Рішення від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 17.03.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Постанова від 16.01.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні