Ухвала
від 28.03.2023 по справі 908/1749/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 28/54/22- 22/53/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.03.2023 Справа № 908/1749/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ярешко О.В., при секретарі судового засідання Ініній І.М.

за участю представників сторін:

від позивача Бохан Сергій Олександрович (в режимі відеоконференції) - довіреність б/н від 31.12.2021, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю Серія КС №6846/10 від 05.09.2018;

від відповідача не прибув;

розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/1749/22

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕКТР-АГРО» (08702, Київська область, м. Обухів, вул. Промислова, 20, ідентифікаційний код 36348550)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «МЕЛІТОПОЛЬСЬКА ЧЕРЕШНЯ» (72304, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Гетьмана Сагайдачного, буд. 65, ідентифікаційний код 32232152)

про стягнення 1 404 656,66 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою судді Господарського суду Запорізької області Ярешко О.В. від 06.03.2023 справу № 908/1749/22 прийнято до розгляду, ухвалено розглядати справу спочатку за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 28.03.2023. Явку представників сторін у судове засідання визнано необов`язковою.

28.03.2023 представником Товариства з обмеженою відповідальністю «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «МЕЛІТОПОЛЬСЬКА ЧЕРЕШНЯ» на електронну пошту суду направлено клопотання (вих. б/н від 27.03.2023) про перенесення розгляду справи до закінчення воєнного стану або деокупаці (завершення бойових дій) м. Мелітополь

Відповідно до ст. 222 Господарського процесуального кодексу України, технічна фіксація підготовчого засідання здійснювалась на комплексі «Акорд». Представник позивача приймав участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів.

В підготовчому засіданні 28.03.2023 представник позивача підтримав заявлені вимоги з підстав, зазначених у позовні, надав усі пояснення щодо предмету спору. Зазначив, що можливі ефективні засоби зв`язку з відповідачем та можлива релокація відповідача йому не відомі. Заявив про намір мирового врегулювання спору між сторонами по справі.

Суд звертає увагу, щодо відкладення розгляду справи на невизначений термін не передбачено.

Ст. 55 Конституції України визначено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є, зокрема, розумні строки розгляду справи судом.

Відповідно до ст. 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Відтак, органи судової влади здійснюють правосуддя, навіть в умовах воєнного стану.

Згідно ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

Пунктом 3 Указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні» постановлено, що у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Судом враховано, що в умовах воєнного часу, суди України, продовжують працювати на територіях, де це є можливим, на підставі чого, з метою забезпечення розумного балансу між нормами статті 3 Конституції України, згідно з якою людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а також положеннями статті 2 Господарського процесуального кодексу України, які визначають завдання господарського судочинства, з урахуванням норм Закону України «Про правовий режим воєнного стану», приймаючи до уваги обставини даної справи та достатність часу, наданого учасникам справи для висловлення своєї правової позиції по даній справі, висновок суду щодо доцільності розглядати дану справу в порядку загального позовного провадження, створивши учасникам справи умови належного балансу безпеки та можливості ефективної реалізації їх процесуальних прав.

Таким чином, враховуючи вищенаведене законодавство, відсутність підстав для обмеження повноважень судів, органів та установ системи правосуддя щодо захисту судом конституційних прав і свобод людини і громадянина у період воєнного стану в Україні, як це визначено Законом України «Про правовий режим воєнного стану», зважаючи на засади розумності строків розгляду справи судом та необґрунтованість клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «МЕЛІТОПОЛЬСЬКА ЧЕРЕШНЯ», суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання представника про відкладення розгляду справи до закінчення воєнного стану в Україні у справі № 908/1749/22.

Дотримуючись принципів рівності та змагальності сторін, у зв`язку з неявкою представника відповідача в підготовче судове засідання, а також можливе врегулювання спору мирним шляхом, враховуючи, що питання, визначені частиною другою статті 182 ГПК України, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, підготовче засідання судом відкладається. Явка учасників справи у судове засідання визнається необов`язковою.

Представник позивача в судовому засіданні усно заявив клопотання про проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції,

Положеннями ч. 3 ст. 197 ГПК України визначено, що учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за можливе задовольнити клопотання представника позивача про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Керуючись ст.ст. 120, 121, 182, 183, 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Відкласти підготовче засідання на 25.04.2023 о 12 год. 00 хв.

Підготовче засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4, корпус 1.

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон гарячої лінії суду: (061) 7648930.

2. Розгляд справи № 908/1749/22 в судовому засіданні 25.04.2023 о 12 год. 00 хв. здійснювати з використанням власних технічних засобів та програмного забезпечення позивача за посиланням vkz.court.gov.ua (EasyCon).

3. Повідомити учасників справи про дату, час і місце судового засідання. Явка представників учасників справи у судове засідання необов`язкова. При направленні у судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі (статутні) документи, довіреність).

4. Запропонувати сторонам: подати до суду письмові заяви щодо можливої зміни обставин справи, позиції по справі, наявних заяв та клопотань.

5. Екземпляр даної ухвали надіслати на адресу позивача. Відповідача про дату, час і місце підготовчого засідання повідомити через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України та шляхом надіслання електронною поштою.

6. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвала підписана 04.04.2023.

Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), письмові та електронні докази на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» та Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/.

Суддя О.В. Ярешко

Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109993798
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —908/1749/22

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 13.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Федорова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні