Ухвала
від 04.04.2023 по справі 909/224/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/224/23

УХВАЛА

04.04.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., cекретаря судового засідання Поліводи С.В., розглянувши у підготовчому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ек "Енолл",

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко Індіго",

про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії в сумі 440 690,08 грн., з них: 285 131,46 грн. - основна заборгованість, 105 873,80 грн. - пеня, 42 619,89 грн. - інфляційні, 7064,93 грн. - 3 % річних

за участю:

від позивача: Петренко Сергій Володимирович

від відповідача: представники не з`явились

установив: Товариство з обмеженою відповідальністю "Ек "Енолл" (далі позивач) звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко Індіго" (далі відповідач) про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії в сумі 440 690,08 грн., з них: 285 131,46 грн. - основна заборгованість, 105 873,80 грн. - пеня, 42 619,89 грн. - інфляційні, 7064,93 грн. - 3 % річних.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 08.03.2023 року вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначено на 04.04.2023 року.

Позивачем по справі подано заяву про зменшення позовних вимог (вх. №4999/23 від 31.03.2023). Відповідно до вказаної заяви позивач просить суд стягнути з відповідача 155 558,62 грн заборгованості.

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

З урахуванням наведеного та приписів ст. 46 Господарського процесуального кодексу України, заява про зменшення позовних вимог подана позивачем у встановлені строки, а тому приймається судом до розгляду.

Таким чином, предметом розгляду справи є стягнення заборгованості в сумі 155 558,62 грн.

Сторонами по справі подано до Господарського суду Івано-Франківської області спільну заяву за вх.№3899/23 від 03.04.2023 про затвердження мирової угоди по даній справі. До вказаної заяви сторонами долучено Мирову угоду, яка підписана сторонами та скріплена печатками, зокрема: зі сторони ТОВ "Ек "Енолл" - підписана генеральним директором С.В. Бондарчук, а зі сторони ТОВ "Еко Індіго" - директором Л.І. Волошинюк. Зазначені підписи скріплені печатками.

В судовому засіданні представник позивача по справі підтримав заяву про затвердження Мирової угоди та закриття провадження у справі.

Відповідач в судове засідання повноваженого представника не направив, хоча про розгляд справи повідомлений належним чином, про що свідчить поштове повідомлення №7650102715551, яке долучене до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 7 ст. 46 ГПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

За змістом ст.192 ГПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: 1) умови мирової угоди суперечать закону або порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або 2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Дослідивши текст поданої суду мирової угоди, судом встановлено, що її умови стосуються прав та обов`язків сторін щодо предмету позову. Мирова угода не зачіпає інтересів третіх осіб і не суперечить вимогам чинного законодавства, підписана повноважними особами та скріплена їх печатками, відтак підлягає затвердженню судом.

Підстав для відмови у затвердженні мирової угоди судом не встановлено.

Згідно п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

З огляду на вищевикладене, а також на те, що сторони уклали мирову угоду, якою визначили добровільний порядок вирішення спору і вона підлягає затвердженню господарським судом, провадження у справі слід закрити.

Відповідно до ч. 4 cт. 231 ГПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Суд звертає увагу на те, що сторонами по справі у вказаній мировій угоді вирішено питання щодо розподілу судового збору по справі, зокрема в п. 3. А саме заявлено клопотання щодо повернення судового збору в розмірі 4 276, 97 грн, як зайво сплачені, у зв`язку із зменшенням розміру позовних вимог в підготовчому засіданні; повернення з Державного бюджету позивачу 50% судового збору на підставі приписів ст. 130 ГПК України із зазначенням суми повернення - 1 666,60 грн та відшкодування відповідачем решти 50% судового збору в розмірі 1 666,60 грн позивачу із зазначенням терміну оплати у строк до 01.12.2020.

Як встановлено судом при здійсненні сторонами розрахунку сум повернення судового збору з державного бюджету та відшкодування відповідачем позивачу, останніми допущені арифметичні описки щодо їх визначення, виходячи з наступного.

Згідно приписів ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 350 розмірів мінімальної заробітної плати.

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет" ставка мінімальної заробітної плати станом на 2023 рік складає 2684 грн 00к.

Позивачем заявлено позов майнового характеру, зокрема стягнення заборгованості в розмірі 440 690 грн 08к.

Отже, відповідно до заявленої позивачем суми позову, при поданні позовної заяви до суду, сплаті підлягав судовий збір в сумі 6610,36 грн (440 690 грн 08к. х 1,5/100 = 6610,36 грн ), що вірно сплачений останнім. Про вказаний факт свідчить долучене до матеріалів справи платіжне доручення № 13893 від 02.03.2023.

Разом з тим, в ході провадження у справі позивач зменшив розмір позовних вимог майнового характеру, відповідно до якої просив суд стягнути заборгованість по постачанню електричної енергії в розмірі 155 558, 62 грн , отже судовий збір ,на момент звернення, становить 2684,00грн (не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати).

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі, зокрема, зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом. У випадках, установлених п. 1 ч. 1 цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми.

Клопотання про повернення зайво сплаченої суми судового збору, як встановлено судом, позивачем заявлено у самій мировій угоді, шляхом зазначення про це у ч.2 п.3 Мирової угоди.

Отже, з урахуванням заяви позивача про зменшення позовних вимог та приписів закону про повернення судового збору у разі зменшення позовних вимог, суд дійшов висновку про наявність правових підстав щодо повернення позивачу по справі з Державного бюджету України судового збору в розмірі 3926,36 грн (6610,36 грн - 2684,00 грн ).

Разом з тим, відповідно до ч.1 ст. 130 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову, відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Аналогічне визначення містить ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" , яка трактує, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З урахуванням наведеного вище, суд приходить до висновку про повернення позивачу із Державного бюджету по справі 50% судового збору від суми 2684,00 грн, що складає 1342,00 грн судового збору, у зв`язку із укладенням мирової угоди до прийняття рішення у справі. Решту 50% судового збору, сторони по справі погодили у мировій угоді (ч. 2 п. 3 Мирової угоди) шляхом сплати відповідачем позивачу. Однак, до вірного розрахунку вказана сума складатиме 1342,00 грн, а не 1 666,79 грн, яка зазначена сторонами у мировій угоді.

З урахуванням наведених приписів норм чинного законодавства та обставин встановлених при складанні та підписанні сторонами мирової угоди, суд приходить до висновку внести зміни в п. 3 Мирової угоди щодо сум розподілу судових витрат по справі, шляхом викладення його пункту в наступній редакції:

"3.Відповідно до ст. 130 Господарського процесуального кодексу України Сторони передбачили наступний порядок розподілу судових витрат:

3 926,36 грн. (три тисячі дев`ятсот двадцять шість гривень тридцять шість копійки) підлягають поверненню Позивачу з державного бюджету як переплачена сума судового збору згідно з пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір";

1 342,00 грн. (одна тисяча триста сорок дві гривні) підлягають сплаті Позивачу Відповідачем у строк до 01 грудня 2020 року як часткове, у розмірі 50 відсотків, відшкодування витрат Позивача на сплату судового збору при поданні позову;

1 342,00 грн. (одна тисяча триста сорок дві гривні) підлягають поверненню Позивачу з державного бюджету у розмірі 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову відповідно до частини 1 статті 130 Господарського процесуального кодексу України".

За наведеного, загальний розмір повернення позивачу судового збору з державного бюджету складає 5 268,36 грн: 3 926,36 грн. як переплачена сума судового збору, внаслідок зменшення розміру позовних вимог та 1 342,00 грн., як повернення 50% судового збору, внаслідок укладання Мирової угоди до прийняття рішення у справі.

За наведеного, суд приходить до висновку про затвердження мирової угоди, з урахуванням внесення змін в п. 3 вказаної угоди.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження" (ч.2 ст.193 ГПК України).

Керуючись ст. 192, 231, 232, 234, 235, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити спільну заяву сторін по справі (вх.3899/23 від 03.04.2023) про затвердження мирової угоди по справі №909/224/23, укладену між Товариством з обмеженою відповідальністю "Ек "Енолл" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Еко Індіго" по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ек "Енолл" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко Індіго" про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії в сумі 155 558,62 грн.

Затвердити мирову угоду, укладену між Товариством з обмеженою відповідальністю "Ек Енолл" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Еко Індіго" , у наступній редакції:

МИРОВА УГОДА

у справі № 909/224/23

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕКО ІНДІГО" (надалі за текстом - Відповідач), в особі директора Волошишок Лариси Іванівни, що діє на підставі Статуту, та

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕК «ЕНОЛЛ" (надалі зі текстом - Позивач), в особі генерального директора Бондарчука Сергій Вікторовича, що дії на підставі Статуту, надалі іменовані Сторони, керуючись ст.ст. 192, 193 Господарського процесуального кодексу України, дійшли взаємної згоди щодо укладання Мирової угоди (далі за текстом - Мирова угода) на наступних умовах:

1.Відповідач визнає, що його заборгованість перед Позивачем відповідає відомостям, які викладені в матеріалах справи № 909/224/23 на момент укладання мирової угоди складається з 100 000,00 грн. (сто тисяч грн 00 коп.) пені.

Позивач частково відмовляється від стягнення з Відповідача пені у розмірі 5 873,80 грн (п`ять тисяч вісімсот сімдесят гри грн 80 коп.) та повністю відмовляється від стягнення інфляційних втрат у розмірі 42 619,89 грн (сорок дві тисячі шістсот дев`ятнадцяту грн 89 коп.) та 3% річних у розмірі 7 064,93 грн (сім тисяч шістдесят чотири грн 93 коп.).

2.Відповідач бере на себе зобов`язання сплатити шляхом перерахування на поточний рахунок Позивача суму грошових коштів у розмірі 100 000,00 грн. (сто тисяч грн 00 коп.) /надалі - Заборгованість/, у строк до 30 серпня 2023 року.

3. Відповідно до ст. 130 Господарського процесуального кодексу України Сторони передбачили наступний порядок розподілу судових витрат:

3 926,36 грн. (три тисячі дев`ятсот двадцять шість гривень тридцять шість копійки) підлягають поверненню Позивачу з державного бюджету як переплачена сума судового збору згідно з пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір";

1 342,00 грн. (одна тисяча триста сорок дві гривні) підлягають сплаті Позивачу Відповідачем у строк до 01 грудня 2020 року як часткове, у розмірі 50 відсотків, відшкодування витрат Позивача на сплату судового збору при поданні позову;

1 342,00 грн. (одна тисяча триста сорок дві гривні) підлягають поверненню Позивачу з державного бюджету у розмірі 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову відповідно до частини 1 статті 130 Господарського процесуального кодексу України".

4. Відповідач гарантує своєчасне виконання умов даної Мирової угоди, після її підписання в строк, визначений у п. 2 даної Мирової угоди.

5. Позивач заявляє, що у випадку належного виконання Відповідачем даної Мирової угоди, не матиме жодних майнових претензій до Відповідача за предметом позову по справі №909/224/23.

6. У випадку порушення Відповідачем зобов`язань щодо сплати суми заборгованості на умовах та в порядку, визначених п.2 цієї Мирової угоди, Ухвала господарського суду про затвердження даної Мирової угоди підлягає примусовому виконанню органам державної виконавчої служби в порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження", шляхом стягнення з Відповідача залишку суми заборгованості.

7. Ухвала суду про затвердження цієї Мирової угоди є виконавчим документом згідно з пунктом 2 частини 1 статті 3 Закону України "Про виконавче провадження".

8. Кінцевий строк пред`явлення Ухвали Господарського суду Івано-Франківської області про затвердження цієї Мирової угоди до примусового виконання встановлюється судом з врахуванням трирічного строку пред`явлення виконавчих документів до виконання, встановленого ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження".

9. Строк пред`явлення Ухвали Господарського суду Івано-Франківської області про затвердження цієї Мирової угоди до примусового виконання починається з дня повного або часткового невиконання Відповідачем п.2 Мирової угоди.

10. Сторони погодили, що будь-які витрати, пов`язані з виконавчим провадженням, що виникатимуть чи можуть виникнути після затвердження судом умов цієї Мйрової угоди, покладаються на Відповідача.

11. Відповідно до ст. 231 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі № 909/224/23 за позовом Позивача до Відповідача про стягнення заборгованості підлягає закриттю господарським судом.

12. Наслідки укладання даної Мирової угоди сторонам роз`яснені та зрозумілі.

13. Позивач і Відповідач заявляють, що ні в процесі укладання цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб.

14. Сторони підтверджують, що вищевикладені умови відповідають їх волевиявленню і породжують настання бажаних наслідків, які відповідають їх дійсним інтересам.

15.Дана Мирова угода складена та підписана у трьох автентичних примірниках, які мають однакову юридичну силу, перший - для Позивача, другий - для Відповідача, третій - для Господарського суду Івано-Франківської області.

16. Дана Мирова угода набирає чинності з дня її затвердження Господарським судом Івано-Франківської області.

Юридичні адреси та реквізити сторін:

Відповідач: Позивач:

Товариство з обмеженою відповідальністю Товариство з обмеженою відповідальністю

"ЕКО ІНДІГО" "ЕК" ЕНОЛЛ"

50069, Івано-Франківська обл., 61001, Харківська обл.,

м. Івано-Франківськ, вул. Максимовича, 15 м. Харків, вул. Танкопія, 31/3

код ЄДРПОУ 39457512 код ЄДРПОУ 38157139

Директор


Л.І. Волошинюк Генеральний директор ____ С.В. Бондарчук

Провадження у справі №909/224/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ек "Енолл" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко Індіго" про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії в сумі 155 558,62 грн - закрити.

Товариству з обмеженою відповідальністю "Ек "Енолл" (вул. Танкопія, буд. 31/3, м. Харків, 61001, код 38157139) повернути з Державного бюджету України зайво сплачений судовий збір в загальній сумі 5 268,36 грн (п`ять тисяч двісті шістдесят вісім гривень тридцять шість копійки), сплаченого згідно платіжного доручення № 13893 від 02.03.2023.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ГПК України ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження".

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Ек "Енолл" (вул. Танкопія, буд. 31/3, м. Харків, 61001, код 38157139)

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Еко Індіго", вул. Максимовича, буд. 15, м. Івано-Франківськ, 76006, код 39457512

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення - 04.04.2023 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів шляхом подання апеляційної скарги.

Строк пред`явлення ухвали до виконання з 05.04.2023 по 05.04.2026.

Суддя Фанда О.М.

Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109993947
СудочинствоГосподарське
Сутьпостачання електричної енергії в сумі 440 690,08 грн., з них: 285 131,46 грн. - основна заборгованість, 105 873,80 грн. - пеня, 42 619,89 грн. - інфляційні, 7064,93 грн. - 3 % річних

Судовий реєстр по справі —909/224/23

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 08.03.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні