Рішення
від 17.02.2023 по справі 917/1663/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.02.2023 Справа № 917/1663/22

м. Полтава

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомобільний дім Атлант", вул.Дніпровська набережна,16, м. Київ,02095

до Фермерського господарства "Фаворит-Агро Плюс", вул.Сонячна,6, с. Новачиха, Хорольського району, Полтавської області, 37820

про стягнення 16 288,51 грн

Суддя Солодюк О.В.

Без повідомлення учасників справи

Розглядається позовна заява про стягнення 16 288,51 грн боргу по договору підряду з технічного обслуговування автомобіля (ів) № 258/08-2020 від 12.08.2020.

Ухвалою суду від 23.12.2022 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідачем порушено умови спірного договору щодо оплати виконаних робіт, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість перед позивачем, що і стало приводом подачі позову до суду.

Відповідач відзив на позов не надав, про розгляд справи повідомлений, що підтверджується поштовим повідомленням.

Згідно ч.9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ст. 240 ГПК України в судовому засіданні ухвалено рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив.

12 серпня 2020 року між ТОВ «Автомобільний дім Атлант-М» (Підрядник) та Фермерським господарством «Фаворит-Агро Плюс» (Замовник) (надалі відповідач) був укладений Договір підряду з технічного обслуговування автомобіля (ів) № 258/08-2020 (а.с.8-12), який діє в частині прийняття підрядником заявок на виконання робіт до 31.12.2020, а в інших випадках до повного виконання сторонами прийнятих на себе зобов`язань. Якщо жодна із сторін за 30 календарних днів до закінчення терміну дії договору письмово не заявить про своє бажання його припинити (розірвати), Договір вважається пролонгованим на один календарний рік на тих самих умовах.

Відповідно до п.1.1 Договору підряду, Підрядник зобов`язується на свій ризик виконати роботи за завданням Замовника, а Замовник зобов`язується прийняти і вчасно оплатити вказані роботи в порядку, у строк і на умовах, визначених цим Договором.

При цьому сторони узгодили, зокрема, наступне:

-Місце виконання Робіт: СТО.

-СТО - спеціалізована станція технічного обслуговування автомобілів ТОВ «Автомобільний дім Атлант-М», яка розташована за адресою: Україна, м. Київ, вул. Дніпровська набережна, 16;

- Підрядник на підставі заявки Замовника зобов`язаний виконувати Роботи з технічного обслуговування та ремонту автомобіля (ів) Замовника належним чином, якісно та у погоджений Сторонами строк, при цьому у випадку відсутності на складі Підрядника матеріалів, устаткування, агрегатів, запасних частин, комплектуючих та інших витратних матеріалів, які необхідні для виконання Робіт, строк виконання Робіт погоджується Сторонами додатково після прибуття на склад Підрядника матеріалів, устаткування, агрегатів, запасних частин, комплектуючих та інших витратних матеріалів, необхідних для такого Ремонту (п.2.1.1);

-Замовник зобов`язаний оплатити вартість робіт і витрати, які здійснив Підрядник у зв`язку з технічним обслуговуванням чи ремонтом автомобіля (ів) Замовника, у розмірі та строк згідно положень статті 3 цього Договору (п.2.3.3);

-Замовник зобов`язаний перевірити якість та повноту виконаних Підрядником Робіт у момент їх прийняття, про що складається Акт виконаних Робіт (п.2.5.1);

-Вартість Робіт із технічного обслуговування та ремонту автомобіля (ів) Замовника визначається на підставі Прейскуранта Цін на агрегати, запасні частини, матеріали, устаткування, комплектуючі та інші витратні матеріали, що діяв на дату подачі заявки Замовником, а також вартості конкретної роботи відповідно до розцінок Підрядника (п.3.1);

-Замовник сплачує вартість виконаних Робіт на підставі Акту виконаних Робіт у строк не пізніше 3 (трьох) банківських днів з дати його підписання шляхом перерахування безготівкових коштів банківським переказом на рахунок Підрядника (п.3.3).

Згідно Рішення № 5 одноособового учасника ТОВ «Автомобільний дім Атлант-М» від 02.09.2022 (а.с.31) змінено повне найменування Товариства на Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомобільний дім Атлант" (надалі позивач).

Позивач взяті на себе обов`язки за Договором виконав в повному обсязі. А саме, за завданням Відповідача згідно укладеного між сторонами Наряд-замовленння №34445453 від 21.12.2021 року позивачем було здійснено технічне обслуговування автомобіля відповідача д.н НОМЕР_1 (а.с.13-14).

По факту виконаних робіт за даним Договором позивачем відповідачу був виставлений рахунок №С4445453 від 21.12. 2021 року на суму 16 288 грн. 51 коп (а.с.15-16).

Про належне виконання позивачем своїх зобов`язань за Договором свідчить підписаний уповноваженими представниками відповідача та позивача Акт виконаних робіт № Н4445453 від 21.12.2021 року на суму 16 288 грн. 51 коп. та відсутність будь-яких претензій зі сторони відповідача стосовно належного виконання своїх зобов`язань за даним Договором (а.с.17-19).

Підписанням сторонами Акту виконаних робіт №Н4445453 від 21.12.2021 року на суму 16 288 грн. 51 коп. з деталізацією видів ремонтних робіт, та який містить посилання на наряд-замовлення №34445453 уповноважені представники сторін засвідчили:

зі сторони ТОВ «Автомобільний дім Атлант-М» - передачу автомобіля після технічного обслуговування, з відповідною перевіркою обсягу та якості виконаних робіт,

зі сторони Фермерського господарства «Фаворит-Агро Плюс» - приймання автомобіля після технічного обслуговування, із зазначенням в акті: «Автомобіль після ТО прийняв. Претензій до якості виконаних робіт, комплектності автомобіля та його стану не маю. З особливостями експлуатації автомобіля ознайомлений».

Відповідно до пункту 3.3 Договору Замовник сплачує вартість виконаних робіт на підставі Акту виконаних робіт у строк не пізніше трьох банківських днів з дати його підписання шляхом перерахування безготівкових коштів банківським переказом на рахунок Підрядника.

Тобто, граничний строк для оплати, встановлений Договором - 24 грудня 2021 року (включно).

Проте, зазначений вище рахунок у строки, визначені пунктом 3.3 Договору, відповідачем не сплачено.

Згідно ст. ст. 837, 838 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а Замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Надання послуг з технічного обслуговування та ремонту колісних транспортних засобів регулюються Правилами надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затвердженими Наказом Міністерства інфраструктури України 28.11.2014 №615 (надалі - Правила), відповідно до ч.3 п.3 яких послуги з технічного обслуговування і ремонту КТЗ чи його складових частин (систем) надаються замовникові на підставі договору про технічне обслуговування і ремонт КТЗ, що укладається відповідно до вимог цивільного законодавства між замовником і виконавцем (договір, наряд-замовлення, накладна, квитанція тощо).

За приписами частини першої статті 853 ЦК України, замовник зобов`язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її, і у разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право в подальшому посилатися на ці відступи від умов договору.

До позовної заяви позивачем додано документи, що підтверджують надання ним послуг з ремонту автомобіля відповідача.

Отже, заборгованість відповідача перед позивачем становить 16 288, 51 грн.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено законом або договором.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Доказів погашення боргу відповідачем не надано.

Таким чином, вимоги позивача про стягнення з відповідача 16 288,51 грн боргу по договору підряду з технічного обслуговування автомобіля (ів) № 258/08-2020 від 12.08.2020 обгрунтовані, підтверджені матеріалами справи, не оспорені відповідачем та підлягають задоволенню.

Згідно ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ст.77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 129, 210, 232, 233, 236, 238, 240, 241 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути з Фермерського господарства "Фаворит-Агро Плюс", вул.Сонячна,6, Новачиха, Хорольського району, Полтавської області, 37820, код ЄДРПОУ 371337530, ІПН № 371375316278 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомобільний дім Атлант", вул. Дніпровська набережна,16, м. Київ, 02095, код ЄДРПОУ 41310873 16 288,51 грн - боргу, 2 481,00 грн витрати по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно ч.1,ч.2 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно ст. 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Солодюк О.В.

Дата ухвалення рішення17.02.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109994734
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16 288,51 грн

Судовий реєстр по справі —917/1663/22

Рішення від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 23.12.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні