Ухвала
від 03.04.2023 по справі 922/1792/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

03 квітня 2023 року м. ХарківСправа № 922/1792/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Погорелової О.В

розглянувши заяву старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про затвердження мирової угоди у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Луцька картонно-паперова фабрика", м. Луцьк до Товариства з обмеженою відповідальністю Побутелектротехніка, м. Харків про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Луцька картонно-паперова фабрика", звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Побутелектротехніка", відповідач, в якому просив суд стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 128000,06 грн., яка виникла внаслідок неналежного виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань за договором поставки №57/01 від 06.07.2020 щодо повної та своєчасної оплати поставленого товару. Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача 25646,18 грн. інфляційних втрат та 2955,73 грн. трьох процентів річних. Витрати по оплаті судового збору позивач просив суд покласти на відповідача.

Ухвалою суду від 11.10.2022 позовна заява була прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі №922/1792/22. Постановлено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання).

07.12.2022 Господарським судом Харківської області у справі №922/1792/22 ухвалено судове рішення яким позов задоволено у повному обсязі та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Побутелектротехніка" (61024, м. Харків, вул. Максиміліанівська, 17, кв.2, код ЄДРПОУ 24136939) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Луцька картонно-паперова фабрика" (43023, м. Луцьк, вул. Карбишева, 3, код ЄДРПОУ 38272943) - 128000,06 грн. основного боргу, 25646,18 грн. інфляційних втрат, 2955,73 грн. три проценти річних та 2481,00 грн. судового збору.

28.12.2022 вказане рішення набрало законної сили та на його виконання виданий відповідний наказ.

28.03.2023 до Господарського суду Харківської області від старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції надійшла заява про затвердження мирової угоди, укладеної 03.03.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Луцька картонно-паперова фабрика" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Побутелектротехніка".

Розглянувши подану заяву про затвердження мирової угоди та зміст мирової угоди, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 7 ст. 46 ГПК України, сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Статтею 338 ГПК України визначено, що процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Згідно частини 1, 2 статті 330 ГПК України, мирова угода, укладена між сторонами, або заява про відмову стягувача від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ. Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення, задоволення заяви про відмову стягувача від примусового виконання рішення вирішується судом протягом десяти днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала.

Частина 2 статті 19 Закону України "Про виконавче провадження" передбачає, що сторони у процесі виконання рішення відповідно до процесуального законодавства мають право укласти мирову угоду, що затверджується (визнається) судом, який видав виконавчий документ.

Суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 192 цього Кодексу, а у задоволенні заяви про відмову від примусового виконання рішення - з підстав, визначених статтею 191 цього Кодексу (ч. 3 ст. 330 ГПК України).

Так, згідно положень ч. 1-2 ст. 192 ГПК України, мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

За своїм змістом мирова угода - це договір, який укладається між сторонами з метою припинення спору та вирішення всіх спірних питань, за для яких і було подано позов, на умовах, погоджених сторонами. Така угода призводить до врегулювання спору шляхом визначення її сторонами певних дій, які та чи інша сторона угоди має вчинити.

У зв`язку з цим, укладення мирової угоди, як способу реалізації процесуальних прав, закріплених у вказаних вище процесуальних нормах, є правом сторони, яке відповідно до процесуального Закону, неможливо реалізувати тільки за наявності умов - якщо такі дії суперечать законодавству, або це призводить до порушення чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів.

Таким чином, умови мирової угоди мають бути викладені чітко та недвозначно з тим, щоб не виникало неясності і спорів з приводу її змісту під час виконання. Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо вона не відповідає закону, або за своїм змістом вона є такою, що не може бути виконана у відповідності з її умовами, або якщо така угода остаточно не вирішує спору чи може призвести до виникнення нового спору. Мирова угода не може вирішувати питання про права і обов`язки сторін, які можуть виникнути у майбутньому, а також стосуватися прав і обов`язків інших юридичних чи фізичних осіб, які не беруть участі у справі або, хоча й беруть таку участь, але не є учасниками мирової угоди. Укладення мирової угоди неможливе і в тих випадках, коли ті чи інші відносини твердо врегульовано законом і не можуть змінюватись волевиявленням сторін.

Судом встановлено, що на виконанні у головного державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №70855232 з примусового виконання наказу Господарського суду Харківської області №922/1792/22 про стягнення з ТОВ "Побутелектротехніка" на користь ТОВ "Луцька картонно-паперова фабрика" 128000,06 грн. основного боргу, 25646,18 грн. інфляційних втрат, 2955,73 грн. три проценти річних та 2481,00 грн. судового збору.

ТОВ "Побутелектротехніка" та ТОВ "Луцька картонно-паперова фабрика", що є сторонами виконавчого провадження №70855232, керуючись ст. 330 ГПК України уклали мирову угоду в процесі виконання рішення суду.

28.03.2023 мирову угоду державним виконавцем Київського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, відповідно до вимог статті 330 ГПК України передано для затвердження до Господарського суду Харківської області, який видав виконавчий документ.

Мирова угода підписана з боку стягувача - генеральним директором Сергієм Сухиною, з боку боржника - комерційним директором Іриною Толкуновою, та скріплена печатками підприємств.

У пункті 17 мирової угоди сторонами зазначено, що вони усвідомлюють наслідки затвердженням мирової угоди, її умови є зрозумілими та відповідають волевиявленню сторін.

За таких обставин, приймаючи до уваги те, що укладена між сторонами у даній справі мирова угода не суперечить чинному законодавству, не порушує прав і охоронюваних законом інтересів третіх осіб, стосується лише прав та обов`язків сторін, підписана повноважними особами, суд вважає за можливе затвердити її на вказаних у ній умовах в порядку, передбаченому ст. 330 ГПК України.

Згідно з приписами ст. 193 ГПК України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Керуючись ст. 2, 12, 42, 46, 192-193, 232-235, 330 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву старшого державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про затвердження мирової угоди у виконавчому провадженні №70855232 у справі №922/1792/22 задовольнити.

Затвердити мирову угоду, укладену між Товариством з обмеженою відповідальністю "Луцька картонно-паперова фабрика" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Побутелектротехніка" 03 березня 2023 року наступного змісту:

"Товариство з обмеженою відповідальністю Луцька картонно - паперова фабрика, іменоване надалі Позивач/Стягувач, в особі генерального директора Сергія СУХИНИ, який діє на підставі Статуту, і Товариство з обмеженою відповідальністю Побутелектротехніка, іменоване надалі Відповідач/Боржник, в особі Комерційного директора Ірини ТОЛКУНОВОЇ, яка діє на підставі Статуту, надалі разом іменуються Сторони, які є сторонами виконавчого провадження №70855232, яке знаходиться в провадженні державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), щодо виконання наказу від 28.12.2022 №922/1792/22, виданого Господарським судом Харківської області на примусове виконання рішення Господарського суду Харківської області від 07 грудня 2022 року у справі № 922/1792/22, керуючись положеннями ст. 330 Господарського процесуального кодексу України, домовились про укладення мирової угоди в процесі виконання наказу від 28.12.2022 №922/1792/22, виданого Господарським судом Харківської області на примусове виконання рішення Господарського суду Харківської області від 07 грудня 2022 року у справі № 922/1792/22 (надалі - Мирова угода) та закінчення виконавчого провадження ВП №70855232 на зазначених умовах:

1. Ця мирова угода укладена на стадії виконавчого провадження ВП №70855232 щодо виконання наказу від 28.12.2022 №922/1792/22, виданого Господарським судом Харківської області на примусове виконання рішення від 07 грудня 2022 року у справі № 922/1792/22 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Побутелектротехніка (61024, м. Харків, вул. Максиміліанівська, 17, кв. 2, код ЄДРПОУ 24136939) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Луцька картонно-паперова фабрика (43023, м. Луцьк, вул. Карбишева, 3, код ЄДРПОУ 38272943) 128 000,06 гри. основного боргу, 25 646,18 грн. інфляційних втрат, 2 955,73 грн. три проценти річних та 2 481,00 грн. судового збору; сума стягнення (всього): 159 082,97 грн.

2. Сторони визнають, що станом на дату укладення Сторонами даної Мирової угоди заборгованість за рішенням Господарського суду Харківської області від 07 грудня 2022 року у справі № 922/1792/22 на момент укладення цієї Мирової угоди складає - 159 082,97 грн. (сто п`ятдесят дев`ять тисяч вісімдесят дві грн. 97 коп.)

3. Відповідач/Боржник безумовно та у повному обсязі визнає своє зобов`язання з оплати Позивачу/Стягувану 128 000,06 грн. (сто двадцять вісім тисяч грн. 06 коп.) основного боргу, 25 646,18 грн. (двадцять п`ять тисяч шістсот сорок шість грн. 18 коп.) інфляційних втрат, 2 955.73 грн. (дві тисячі дев`ятсот п`ятдесят п`ять грн. 73 коп.) три проценти річних.

4. Сторони погодили, що Відповідач/Боржник зобов`язується компенсувати Позивачу/Стягувану суму судового збору, що складає 2 481,00 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одна грн. 00 коп.), сплаченого Позивачем/Стягувачем при зверненні до Господарського суду Харківської області з позовною заявою у справі №922/1792/22.

5. Сторони погодили, що Відповідач/Боржник зобов`язаний перерахувати 159082,97 грн. (сто п`ятдесят дев`ять тисяч вісімдесят дві грн. 97 коп.) згідно з наступним графіком погашення заборгованості: до 25.03.2023 - 27000,00 грн., до 25.04.2023 - 27000,00 грн., до 25.05.2023 - 27000,00 грн., до 25.06.2023 - 27000,00 грн., до 25.07.2023 - 27000,00 грн., до 25.08.2023 - 24082,97 грн.

6. Оплата Відповідачем/Боржником здійснюється в безготівковому порядку шляхом перерахунку коштів на поточний рахунок Позивача/Стягувача за наступними реквізитами: Отримувач: Товариство з обмеженою відповідальністю Луцька картонно - паперова фабрика Код ЄДРПОУ 38272943 Поточний рахунок №: НОМЕР_1 в АТ ОТП Банк МФО 300528.

7. Зобов`язання Відповідача/Боржника зі сплати платежів згідно з графіком погашення заборгованості вважаються виконаними за умови надходження на поточний рахунок Позивача/Стягувача грошових коштів у строк та сумі, що визначені Графіком погашення заборгованості.

8. Витрати, пов`язані з виконавчим провадженням, що виникатимуть чи можуть виникнути після затвердження судом умов цієї Мирової угоди, покладаються на Відповідача/Боржника.

9. Якщо в процесі виконання цієї мирової угоди відбудуться реорганізація, зміни підпорядкованості чи форми власності Відповідача/Боржника, то ця угода зберігає силу для його правонаступника.

10. Відповідач/Боржник має право достроково виконати зобов`язання з оплати Позивачу/Стягувачу заборгованості одразу в повному обсязі та/або частинами, але не пізніше терміну, вказаного у пункті 5 цієї Мирової угоди для кожного платежу відповідно.

11. Жодна із Сторін не має права передавати свої права та обов`язки за цією Мировою угодою третій стороні без письмової згоди іншої Сторони.

12. У випадку невиконання або неналежного виконання Відповідачем/Боржником Мирової угоди, яке полягає у повному або частковому нездійсненні платежів згідно з графіком погашення заборгованості, визначеним цією Мировою угодою, Позивач/Стягувач має право пред`явити ухвалу про затвердження Мирової угоди до органів виконавчої служби для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством України для виконання судових рішень.

13. Сторони підтверджують, що умови даної Мирової угоди відповідають їх волевиявленню і спрямовані на настання реальних правових наслідків, які відповідають їх дійсним інтересам. Умови даної Мирової угоди розповсюджуються лише на відносини Сторін, які пов`язані зі справою №922/1792/22.

14. Сторони підтверджують, що особи, які підписали від імені Сторін дану Мирову угоду, мають всі необхідні повноваження не підписання даною Мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності.

15. Сторони зазначають, що ні в процесі укладення даної Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі і держави.

16. Ця Мирова угода направляється Сторонами спільною Заявою державному виконавцю для подальшої передачі до суду для її затвердження.

17. Наслідки затвердження судом даної Мирової угоди та закінчення виконавчого провадження Сторонам відомі та зрозумілі.

18. Про будь-які зміни в реквізитах Сторін, Сторони зобов`язані повідомити одна одну в письмовій формі в 10-ти денний термін.

19. Ухвала про затвердження цієї мирової угоди є виконавчим документом в розумінні Закону України "Про виконавче провадження".

20. Ця Мирова угода складена у 3 (трьох) автентичних примірниках: по одному примірнику - для кожної із Сторін, а третій - для суду, набирає чинності з моменту її затвердження судом і діє до повного виконання зобов`язань, визначених в ній.

Реквізити та підписи сторін.".

Дана ухвала є виконавчим документом, набирає чинності з моменту підписання та підлягає виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Строк для пред`явлення даної ухвали до виконання встановлений статтею 12 Закону України "Про виконавче провадження".

Стягувачем за цією ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю "Луцька картонно-паперова фабрика" (43023, м. Луцьк, вул. Карбишева, 3, код ЄДРПОУ 38272943).

Боржником за цією ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю "Побутелектротехніка" (61024, м. Харків, вул. Максиміліанівська, 17, кв. 2, код ЄДРПОУ 24136939).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена, в порядку ст. ст. 255 - 257 ГПК України до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня підписання ухвали.

Ухвала підписана 03 квітня 2023 року.

СуддяО.В. Погорелова

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу109994909
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/1792/22

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Рішення від 07.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні