Ухвала
від 29.03.2023 по справі 240/28145/22
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

29 березня 2023 року м. Житомир справа № 240/28145/22

категорія 108060200

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гуріна Д.М.,

секретар судового засідання Скорик С.В.,

за участю: позивача ОСОБА_1 , представника позивача - Кравця М.А.,

представника Бердичівської міської ради Житомирської області - Кухара О.І.,

представника КП "Бердичівтеплоенерго" - Чайковської О.С.,

решта осіб, які беруть участь у справі у судове засідання не з`явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Бердичівської міської ради Житомирської області, Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вимпел-4", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Управління житлово-комунального господарства Бердичівської міської ради, про визнання дій протиправними, скасування пункту рішення, зобов`язання вчинити певні дії, відшкодування моральної шкоди,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулася ОСОБА_1 із позовом до Бердичівської міської ради Житомирської області, Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго", в якому просить:

- визнати протиправними дії Бердичівської міської ради Житомирської області щодо прийняття рішення про відключення житлового будинку АДРЕСА_1 від центрального теплопостачання (опалення), та скасувати пункт №3, який містить відомості про житловий будинок АДРЕСА_1 із Списку житлових будинків, які підлягають відключенню від централізованого опалення за І етапом (додаток 2.1 до Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки), який є додатком до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області двадцять третьої сесії восьмого скликання від 13.07.2022 №557;

- визнати протиправними дії Комунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» щодо відключення житлового будинку АДРЕСА_1 від центрального теплопостачання (опалення) на підставі рішення Бердичівської міської ради Житомирської області двадцять третьої сесії восьмого скликання від 13.07.2022 №557 та зобов`язати Комунальне підприємство «Бердичівтеплоенерго» підключити житловий будинок АДРЕСА_1 до централізованого теплопостачання (опалення);

- стягнути з Бердичівської міської ради Житомирської області на користь позивача моральну шкоду в розмірі 50000,00 грн;

- стягнути з Комунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» на користь позивача моральну шкоду в розмірі 50000,00 грн.

У позовній заяві ОСОБА_1 зазначає, що рішення Бердичівської міської ради Житомирської області про відключення від теплопостачання житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 та дії Комунального підприємства «Бердичівтеплоенерго», які виразились у відключенні вказаного будинку від теплопостачання вважає протиправними. Бердичівська міська рада Житомирської області у порушення Порядку відключення споживачів від мереж централізованого опалення прийняла рішення про відключення будинку від теплопостачання без згоди мешканців будинку, окрім того у період воєнного стану чинним законодавством заборонено припинення або зупинення надання комунальних послуг. Вважає, що протиправними рішенням та діями відповідачів їй завдано моральної шкоди, яку вона оцінює у 50 тис. грн з кожного з відповідачів.

Після усунення позивачем недоліків позовної заяви, ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 28 листопада 2022 року відкрито загальне позовне провадження у справі.

27 грудня 2022 року до Житомирського окружного адміністративного суду за вх. №67127/22 надійшло клопотання третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вимпел-4" про розгляд справи без його участі, у якому третя особа підтримує позовні вимоги та просить їх задовольнити (а.с. 72).

27 грудня 2022 року до Житомирського окружного адміністративного суду за вх. №67226/22 електронною поштою та 03 січня 2023 року за вх.№616/23 поштовим відправленням надійшов відзив Бердичівської міської ради Житомирської області на адміністративний позов, у якому відповідач проти позовних вимог заперечує, просить відмовити у їх задоволенні. (а.с. 66-70, 83-91).

03 січня 2023 року до Житомирського окружного адміністративного суду за вх. №628/23, №650/23 надійшов відзив з доповненнями Комунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» на адміністративний позов, у якому відповідач проти позовних вимог заперечує, просить відмовити у їх задоволенні. (а.с. 121-132).

04 січня 2023 року до Житомирського окружного адміністративного суду за вх. №1077/23 надійшла відповідь на відзив, у якій позивач не погоджується із доводами Бердичівської міської ради Житомирської області, зазначеними у відзиві (а.с. 145, 146).

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 22 лютого 2023 року, постановленою у судовому засіданні без виходу до нарадчої кімнати, задоволено клопотання Бердичівської міської ради Житомирської області від 22 лютого 2023 року вх.№13935/23 про залучення до участі у справі третьої особи, та залучено до участі у справі Управління житлово-комунального господарства Бердичівської міської ради третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів (а.с. 215, 216, 220, 221).

Управління житлово-комунального господарства Бердичівської міської ради письмові пояснення на адміністративний позов до суду не подавало.

Під час розгляду справи, до Житомирського окружного адміністративного суду 13 березня 2023 року за вх. №18803/23 надійшло клопотання Бердичівської міської ради Житомирської області про закриття провадження у справі на підставі пункту 8 частини 1 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки після відкриття провадження у справі Бердичівська міська рада Житомирської області прийняла рішення про виключення будинку за адресою: АДРЕСА_1 з переліку будинків, які відключаються від теплопостачання. В частині стягнення моральної шкоди з Бердичівської міської ради Житомирської області просить відмовити у зв`язку з недоведеністю спричинення моральної шкоди (а.с. 224-227).

До Житомирського окружного адміністративного суду 22 березня 2023 року за вх. №21020/23 надійшло також клопотання Комунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» про закриття провадження у справі на підставі пункту 8 частини 1 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки після відкриття провадження у справі Бердичівська міська рада Житомирської області прийняла рішення про виключення будинку за адресою: АДРЕСА_1 з переліку будинків, які відключаються від теплопостачання. В частині стягнення моральної шкоди з Комунального підприємства «Бердичівтеплоенерго» просить відмовити у зв`язку з недоведеністю спричинення моральної шкоди (а.с. 238-240).

Заслухавши позивача та його представника, а також представників відповідачів, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

У позовній заяві ОСОБА_1 оскаржує дії Бердичівської міської ради Житомирської області щодо прийняття рішення про відключення житлового будинку по АДРЕСА_1 та просить скасувати пункт №3 Додатку №2.1. до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області щодо відключення житлових будників у місті Бердичеві від теплопостачання (а.с. 3 на звороті).

Позовні вимоги мотивовані протиправністю рішення Бердичівської міської ради Житомирської області про відключення житлового будинку по АДРЕСА_1 (а.с. 2, 3).

Протиправність дій Бердичівської міської ради Житомирської області не вмотивована позивачем, позовні вимоги про визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій у відповідності до пункту 3 частини 1 статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України не заявлені.

Зі змісту позовної заяви та доводів позивача вбачається, що у справі оскаржується правомірність рішення Бердичівської міської ради Житомирської області про відключення житлового будинку по АДРЕСА_1 .

Доводи позовної заяви зводяться до протиправності прийнятого Бердичівською міською радою Житомирської області рішення в частині відключення від теплопостачання названого будинку. Позивач просить скасувати пункт спірного рішення, що є наслідком визнання протиправним рішення, а не дій.

У судовому засіданні представник позивача підтвердив, що вважає протиправними дії Бердичівської міської ради Житомирської області, що виразились у прийнятті рішення Бердичівською міською радою Житомирської області про відключення житлового будинку по АДРЕСА_1 .

Отже, фактично позивачем оскаржується рішення Бердичівської міської ради Житомирської області про відключення житлового будинку по АДРЕСА_1 та помилково ототожнюються дії щодо прийняття рішення із самим рішенням, один із пунктів додатку до якого позивач просить скасувати.

Під час розгляду справи судом з`ясовано, що 13 липня 2022 року Бердичівською міською радою Житомирської області прийнято рішення №557 "Про затвердження Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки", який є нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування, встановлює правила надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям будинків, які будуть відключатися від централізованого теплопостачання протягом 2022-2025 років.

Пунктом 3 у Додатку 2.1. "Список будинків, які підлягають відключенню від централізованого опалення за І Етапом, згідно Програми" до Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки, значиться житловий будинок на АДРЕСА_1 , у якому проживає позивач (а.с. 17 на звороті).

Рішенням Бердичівської міської ради Житомирської області від 28 лютого 2023 року №793 внесено зміни до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області від 13 липня 2022 року №557 "Про затвердження Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки", а саме: виключено пункт 3 Додатку 2.1 до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області від 13 липня 2022 року №557 "Про затвердження Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки" (а.с. 228).

Таким чином, Бердичівська міська рада Житомирської області, після відкриття провадження у справі скасувала оскаржуваний пункт рішення, який став підставою звернення до суду.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

У судовому засіданні представник позивача просив залишити без розгляду позовні вимоги про скасування пункту 3 Додатку 2.1. до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області від 13 липня 2022 року №557, а також в частині зобов`язання Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго" підключити будинок АДРЕСА_1 до централізованого теплопостачання.

Отже, враховуючи те, що Бердичівською міською радою Житомирської області виправлені порушення шляхом виключення спірного пункту 3 Додатку 2.1 до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області від 13 липня 2022 року №557 "Про затвердження Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки", у суду відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення, тому суд прийшов до висновку про закриття провадження у частині позовних вимог про визнання протиправними дій Бердичівської міської ради Житомирської області щодо прийняття рішення про відключення житлового будинку АДРЕСА_1 від центрального теплопостачання (опалення), та скасування пункту №3, який містить відомості про житловий будинок АДРЕСА_1 із Списку житлових будинків, які підлягають відключенню від централізованого опалення за І етапом (додаток 2.1 до Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки), який є додатком до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області двадцять третьої сесії восьмого скликання від 13.07.2022 №557.

Також, під час судового розгляду судом встановлено, що позивач вважає, що Комунальне підприємство "Бердичівтеплоенерго" в порушення умов договору припинило надавати послуги з теплопостачання, вважає такі дії протиправними, що спричинили моральну шкоду, у зв`язку з чим просить стягнути 50 тис. грн на відшкодування моральної шкоди.

Відповідно до частини 1 статті 62 Господарського кодексу України підприємство - самостійний суб`єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб`єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з абзацом четвертим частини 1 статті 63 Господарського кодексу України залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть діяти підприємства таких видів: комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади.

Пунктом 7 частини 1 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України суб`єкт владних повноважень - орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Отже, Комунальне підприємство "Бердичівтеплоенерго" не є суб`єктом владних повноважень, у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України, а є підприємством на основі комунальної власності, з основним видом економічної діяльності 35.30 Постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря (а.с. 160).

Вимоги позивача стосуються безпосередньої діяльності Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго", тобто надання послуг теплопостачання, а не дій чи бездіяльності як суб`єкта владних повноважень.

Отже, судом встановлено, що відповідачем у справі заявлено суб`єкта цивільного права, а також, що позовні вимоги стосуються захисту цивільних прав позивача.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Враховуючи наведені обставини, суд також закриває провадження у справі у частині, що стосується Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго" та позовних вимог до нього.

Керуючись статтями 238, 239, 243, 248, 256, 264 Кодексу адміністративного судочинства України,

ухвалив:

Клопотання Бердичівської міської ради Житомирської області та Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго" про закриття провадження у справі - задовольнити.

Закрити провадження в адміністративній справі №240/28145/22 за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Бердичівської міської ради Житомирської області (пл.Центральна, 1, м.Бердичів, Житомирська область, 13301, код ЄДРПОУ 13576960), Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго" (вул.Шевченка, 23, м.Бердичів, Житомирська область, 13312, код ЄДРПОУ 32794899), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вимпел-4" (вул.Лупова, 12, м.Бердичів, Житомирська область, 13300, код ЄДРПОУ 20423101), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Управління житлово-комунального господарства Бердичівської міської ради (пл.Центральна, 1, м.Бердичів, Житомирська область, 13300, код ЄДРПОУ 03344102), про визнання дій протиправними, скасування пункту рішення, зобов`язання вчинити певні дії, відшкодування моральної шкоди - в частині позовних вимог про визнання протиправними дій Бердичівської міської ради Житомирської області щодо прийняття рішення про відключення житлового будинку АДРЕСА_1 від центрального теплопостачання (опалення), та скасування пункту №3, який містить відомості про житловий будинок АДРЕСА_1 із Списку житлових будинків, які підлягають відключенню від централізованого опалення за І етапом (додаток 2.1 до Програми децентралізації теплопостачання Бердичівської міської територіальної громади на 2022-2025 роки), який є додатком до рішення Бердичівської міської ради Житомирської області двадцять третьої сесії восьмого скликання від 13.07.2022 №557.

Роз`яснити позивачу, що повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, не допускається.

Закрити провадження в адміністративній справі №240/28145/22 за позовом ОСОБА_1 до Бердичівської міської ради Житомирської області, Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Вимпел-4", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Управління житлово-комунального господарства Бердичівської міської ради, про визнання дій протиправними, скасування пункту рішення, зобов`язання вчинити певні дії, відшкодування моральної шкоди - в частині позовних вимог до Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго".

Роз`яснити позивачу, що розгляд позовних вимог до Комунального підприємства "Бердичівтеплоенерго" відноситься до юрисдикції загального суду у порядку цивільного судочинства.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Д.М. Гурін

Повний текст ухвали складено 3 квітня 2023 року

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу110001721
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо реалізації спеціальних владних управлінських функцій в окремих галузях економіки, у тому числі у сфері житлово-комунального господарства; теплопостачання; питного водопостачання

Судовий реєстр по справі —240/28145/22

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Постанова від 12.06.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 29.05.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 29.05.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 29.05.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 24.04.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 24.04.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні