Ухвала
від 30.03.2023 по справі 990/4/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

30 березня 2023 року

м. Київ

справа №990/4/23

адміністративне провадження №П/990/4/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді Кравчука В.М., суддів Єзерова А.А., Коваленко Н.В., Мороз Л.Л., Рибачука А.І.,

за участю секретаря судового засідання Шосенко К.М.,

представника позивача Гнатенко Н.А.,

представника відповідача Мовіле О.С.

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача про залучення третьої особи у справі №990/4/23 за позовом ОСОБА_1 до Президента України

про визнання протиправним і скасування Указу Президента України від 19.10.2022 №727/2022 у частині, -

УСТАНОВИВ:

1. У провадженні суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 19.10.2022 №727/2022 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" у частині введення в дію позиції 194 додатку до рішення Ради національної безпеки і оборони України (далі також - РНБО України) від 19.10.2022 "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" про застосування до неї персональних санкцій.

2. 28.02.2023 надійшло клопотання представника відповідача залучити до участі у справі Службу безпеки України (далі - СБ України) як третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

3. Представник відповідача зазначив, що підставою для застосування до позивача санкцій , введених в дію оскаржуваним Указом, стали пропозиції СБ України.

4. Відповідно до ст. 2 Закону України "Про Службу безпеки України" на СБ України покладається у межах визначеної законодавством компетенції захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також забезпечення охорони державної таємниці. До завдань Служби безпеки України також входить попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки та інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України.

5. Враховуючи зазначене, рішення у цій справі може вплинути на права та інтереси СБ України як суб`єкта на підставі чиїх пропозицій було прийнято рішення РНБО України, введене в дію оскаржуваним наказом.

6. Представник позивача висловився проти задоволення клопотання.

7. Вирішуючи це клопотання, Суд керується ч. 2 ст. 49 КАС України, за якою треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

8. Згідно з ч. 4 ст. 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

9. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 5 ст. 49 КАС України).

10. Розглянувши клопотання представника відповідача, Суд дійшов висновку про його обґрунтованість з огляду на наведення достатніх підстав для залучення до участі у справі Служби безпеки України як третьої особи на стороні відповідача.

11. Крім того, відповідач разом із відзивом на позовну заяву не надав до Суду копії документів, що слугували підставою для прийнятті оскаржуваного Указу, оскільки у нього вони відсутні.

12. При цьому представник відповідача зазначив, що звернувся до Апарату РНБО та Служби безпеки України про надання відповідних матеріалів, які за його твердженням, у них перебувають. Однак станом на день подання відзиву відповідачем запитувані документи не надходили.

13. Відповідно до ч. 1, 2 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

14. Відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

15. Враховуючи вищезазначене, Суд дійшов висновки про доцільність установити Службі безпеки України двадцятиденний строк для надання пояснень щодо позову та доказів, які підтверджують обставини, на яких вони ґрунтуються, зокрема документів щодо ОСОБА_1 , які були надіслані до Ради національної безпеки та оборони та стали підставою для прийняття рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19.10.2022 "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", введеного в дію Указом Президента України від 19.10.2022 №727/2022, а також документів, що підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів учасникам справи

Керуючись ст. 49 КАС України, Суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання представника відповідача задовольнити.

2. Залучити Службу безпеки України до участі у справі як третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

3. Установити Службі безпеки України двадцятиденний строк для надання пояснень щодо позову та доказів, які підтверджують обставини, на яких вони грунтуються, зокрема документів щодо ОСОБА_1 , які були надіслані до Ради національної безпеки та оборони та стали підставою для прийняття рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19.10.2022 "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", введеного в дію Указом Президента України від 19.10.2022 №727/2022, а також документів, що підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя В.М. Кравчук

Суддя А.А. Єзеров

Суддя Н.В. Коваленко

Суддя Л.Л. Мороз

Суддя А.І. Рибачук

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено05.04.2023
Номер документу110009590
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, з них:

Судовий реєстр по справі —990/4/23

Ухвала від 01.10.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 30.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні