Ухвала
від 05.04.2023 по справі 502/510/23
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/510/23

УХВАЛА

05 квітня 2023 року м. Кілія

Суддя Кілійського районного суду Одеської області Балан М. В.,

розглянувши позовну заяву

Товариства з обмеженою відповідальністю «Блакитна Нива 2005» в особі керівника Аністратенко Олександра Іларіоновича

До

Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області

про

визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Блакитна Нива 2005» звернулось до Кілійського районного суду Одеської області з позовом до Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області про визнання права власності на нерухоме майно.

В позові представник позивача просить визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Блакитна Нива 2005» право власності на будівлі та споруди рибного господарства, які розташовані за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район, с. Василівка, вул.. дунайська, 1-А.

Дослідивши зміст позовної заяви та додані до неї документи, суддя приходить до наступного висновку.

У відповідності до ст. 186 ЦПК України, до відкриття провадження у справі суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст.ст. 186 ЦПК України, чи підсудна справа даному суду, чи немає інших підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в цивільній справі, встановлених ЦПК України.

З позовної заяви вбачається, що спір виник між юридичними особами, а саме позивачем, яким є юридична особа, та відповідачем, юридичною особою, яким є орган місцевого самоврядування, щодо права власності на нерухоме майно.

Пунктом 6 частини 1 статті 20 ГПК України встановлено що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

Тобто, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно.

Оскільки позивачем та відповідачем є юридичні особи, та спір виник, щодо права власності на нерухоме майно, на такий спір поширюється юрисдикція господарських судів.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно ч. 2 ст. 186 ЦПК України про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому статтею 272 ЦПК України.

Відповідно ч. 4 ст. 186 ЦПК України ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі може бути оскаржено. У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду.

З огляду на викладене, у відкритті провадження слід відмовити, оскільки зазначена позовна заява підлягає вирішенню у порядку господарського судочинства.

Разом з тим, згідно положень ч. 2ст. 133 ЦПК України, порядок повернення судового збору встановлюється законом.

Відповідно до п. 3 ч. 1ст. 7 Закону України «Про судовий збір», відмова у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі, є підставою для повернення позивачу сплаченої суми судового збору.

В п. 42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справи від 17 жовтня 2014 року № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» роз`яснює, щостаттею 7 Закону України«Про судовийзбір» врегульовано загальні питання повернення сплачених сум судового збору з підстав, визначених цією статтею, і перелік яких є вичерпним.

Питання про повернення сплаченої суми судового збору вирішується судом за результатами розгляду справи, у тому числі й за відсутності заяви (клопотання) сторони чи іншого учасника судового процесу про повернення суми судового збору (статті214, 215 ЦПК України).

Про таке повернення зазначається: в ухвалі, якою заява повертається або відмовляється у відкритті провадження у справі, за подання якої сплачується судовий збір; у резолютивній частині судового рішення, яким закінчується розгляд справи по суті (при цьому в його мотивувальній частині наводяться підстави повернення сум судового збору згідно ізЗаконом України «Про судовий збір»); в ухвалі про повернення сум судового збору, постановленій як окремий процесуальний документ.

При вирішенні даного питання суд бере до уваги вимоги п. 5 розд. І Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженим наказом Міністерствафінансів України від 03.09.2013 року № 787(зі змінами та доповненнями), згідно якого ухвала суду подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету і у разі знаходження оригіналу документа на переказ, який підтверджує зарахування судового збору до бюджету, в матеріалах судової справи та зазначення про це в ухвалі суду.

Керуючись ст.ст. 133,186, 316, 353, ЦПК України, п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» суддя,-

У Х В А Л И В :

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Блакитна Нива 2005» в особі керівника Аністратенко Олександра Іларіоновича до Кілійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області про визнання права власності на нерухоме майно.

Ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі надіслати позивачу разом з позовною заявою і доданими до неї матеріалами.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України в Одеській області (код ЄДРПОУ: 37607526) повернути керівнику Товариства з обмеженою відповідальністю «Блакитна Нива 2005» - Аністратенко Олександру Іларіоновичу, ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , сплачений судовий збір у розмірі 3099,22 гривні, згідно з квитанцією АТ КБ "ПриватБанк" від 30.03.2023 року № 0.0.2926291949.1, код квитанції 9301-0542-3659-9214.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів, з дня її проголошення (підписання суддею) чи вручення.

Суддя Кілійського районного суду М. В. Балан

Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено06.04.2023
Номер документу110011439
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —502/510/23

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні