Ухвала
від 05.04.2023 по справі 750/4591/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/4591/23

Провадження № 1-кс/750/1667/23

У Х В А Л А

05 квітня 2023 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Чернігові клопотання слідчого П`ятого слідчого відділу (з дислокацією у м. Чернігові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 62023100150000089від 28.03.2023,

в с т а н о в и в:

05.04.2023 слідчий звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено прокурором Чернігівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_4 , в якому просить зобов`язати посадових осібвійськової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) надати дозвіл слідчим П`ятого слідчого відділу (з дислокацією у м. Чернігів) Територіального управління Державного Бюро Розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та прокурору Чернігівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_4 на тимчасовий доступ до речей та документів, з метою вилучення: наказу про призначення сил та засобіввійськової частини НОМЕР_1 ; стенограми по командному пункту в/ч НОМЕР_1 ; журналів реєстрації, наказів про дозвіл на зліт; книг обліку технічного стану повітряного судна; радіообміну з КДП; витягу з графіка чергування СКП А та ППО на березень 2023; копії схеми оповіщення військ (сил) угруповання об`єднаних сил щодо дій своєї авіації в оперативній зоні та доведення сигналів взаємодії; витягу з журналу контролю оповіщення про дії своєї авіації; витягу з підсумкового бойового донесення СКП авіації та ППО.

Слідчий, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи сповіщався своєчасно та належним чином, у клопотанні зазначив прохання про розгляд такого без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України представник особи, у володінні якої знаходяться документи, в судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, приходжу до висновку про необхідність його задоволення, виходячи з наступного.

П`ятим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62023100150000089 від 28.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 416 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28.03.2023 приблизно о 00 год. 45 хв. поблизу с. Товкачівка Прилуцького району Чернігівської області, відбулось падіння та загоряння військового літака СУ 27 бортовий номер «30», який 27.03.2022 приблизно о 22:20 злетів у м. Миргороді Полтавської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити виїмку).

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включать речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю (ч. 5 ст. 163 КПК України).

За змістом положень п. 9 ч. 1 ст. 162 КПК України, інформація, доступ до якої планується здійснити, що становлять державну таємницю, тому тимчасовий доступ та їх вилучення має відбуватися на підставі ухвали слідчого судді з урахуванням доведеності підстав, передбачених ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України.

У ході розгляду даного клопотання, зазначені у ньому відомості дають достатні підстави вважати, що документи з інформацією, яка містить охоронювану законом таємницю, знаходяться у військовій частині НОМЕР_1 , необхідні органу досудового розслідування для визначення причин катастрофи, правомірності дій посадових осіб вказаної військової частини, а також встановлення фактичних обставин падіння літака СУ 27, у наслідок якого загинув пілот, та належного проведення судових експертиз, а вилучення зазначених документів необхідне для досягнення вказаної мети, тому є всі підстави для задоволення клопотання слідчого.

На підставі викладеного, керуючись статтями 163, 164 КПК України,

у х в а л и в:

Клопотання слідчого задовольнити.

Зобов`язати посадових осібвійськової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) надати дозвіл слідчим П`ятого слідчого відділу (з дислокацією у м. Чернігів) Територіального управління Державного Бюро Розслідувань, розташованого у місті Києві, ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та прокурору Чернігівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_4 на тимчасовий доступ до речей та документів, з метою вилучення: наказу про призначення сил та засобіввійськової частини НОМЕР_1 ; стенограми по командному пункту в/ч НОМЕР_1 ; журналів реєстрації, наказів про дозвіл на зліт; книг обліку технічного стану повітряного судна; радіообміну з КДП; витягу з графіка чергування СКП А та ППО на березень 2023; копії схеми оповіщення військ (сил) угруповання об`єднаних сил щодо дій своєї авіації в оперативній зоні та доведення сигналів взаємодії; витягу з журналу контролю оповіщення про дії своєї авіації; витягу з підсумкового бойового донесення СКП авіації та ППО.

Строк дії ухвали встановити до 05 червня 2023 року.

Другий примірник ухвали, копію ухвали вручити слідчому.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДеснянський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу110014644
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —750/4591/23

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кузюра М. М.

Ухвала від 05.04.2023

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кузюра М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні